[#57]
Re: Ktoś jeszcze pisze gry na klasyki
@Minniat,
post #55
Na początek - żeby zobaczyć efekty - myślę, że dobry jest Blitz Basic 2. Wiem, że grono osób odradziłoby takiej kolei rzeczy i mają w pewnym sensie rację. Jednakże osobiście dużo przyjemnych chwil spędziłem przy pisaniu projektów pod BB2. Większość programów pomocniczych, np: do projektu gry internetowej Ondorr Drakmo - do dziś sobie piszę pod Blitz Basic 2 (lub w PHP wrzucając pliki źródłowe na serwer do przemielenia przez skrypt). ASM na początek myślę, że może zniechęcić, trzeba wiedzieć "gdzie co jest w Amidze" a do pisania w C także trzeba mieć pojęcie co z czym się je. Przyznam szczerze, że AmigaE też wydał mi się bardzo dobrą alternatywą, jednak tylko trochę go przyswoiłem ("za rączkę" do ostatniego numeru ACS + kilka przykładów), jedynie proste projekciki w okienkach, zczytywanie eventów z gadżetów, myszy, etc. Czy pod Blitz Basic da się pisać "prawie" systemowo - tej kwestii dobrze nie znam, kogo bym nie zapytał - mówi, że NIE. BB umożliwia pracę programu we własnym trybie jak i w trybie Amigi, gdzie jest wolniej ale bardziej pod system chyba - nie mam pojęcia jak to dokładnie z tym jest. Generalnie tylko jeden z moim programików - c64kopik - napisanych w BB2 był testowany np: z kartą graficzną i okazało się, że sam program się uruchamia - a istnieją jedynie problemy z wyświetlaniem grafiki we właściwym miejscu.
Jest to już stara sprawa, więc nie pamiętam szczegółów, ale myślę, że jeżeli na początek spróbowałbyś swoich sił przy grze logicznej lub po prostu turowej (gry handlowe, walki turowe yeah, tekstowo-graficzne, wojenne planszówki, etc.) to myślę, że dobrze na początek jest właśnie zacząć w BB2. A jak starczy sił, zawsze projekt można przepisać - grafiki zostają ;). Myślę, że powrócę i skończę kiedyś projekt gry, którą pisałem/chcę napisać na Amigę właśnie w BB2, i właśnie jest to gra przygodowa z elementami walk turowych - prędkość działania jest znakomita do tego typu projektów pod BB2. Projekt o tyle gorący, że brakuje w nim jeszcze rozbudowania fabuły, przeciwników, paru pomniejszych opcji w trakcie rozgrywki i ewentualnie kilku gadżetów. Co z kompatybilnością na różnego rodzaju konfiguracjach sprzętowych - trudno mi powiedzieć. Na razie skupiam się na projekcie gry na c64 i uczę się właśnie wstawek kodu maszynowego. Nauka assemblera na Amidze dla kompletnego laika może być czarną magią - widzę to po sobie odnośnie nauki na c64! Z początku nie miałem zielonego pojęcia jak w ogóle obsługiwać monitor assemblera i zapisać cokolwiek na dysku nie mówiąc o mapie pamięci staruszka Commodore. Podobnie a nawet trudniej z Amigą. Początki są trudne, ale z pewnością warto. Programowanie ma to do siebie, że bardzo wciąga i sprawia masę przyjemności, wciąga jak bagno.
Życzę więc powodzenia i ukończonego projektu/projektów!
P.S. A Amosa serdecznie odradzam, sam zbyt długo się na nim zasiedziałem i żałuję, że kolega gorąco polecił mi tego "Amos Professional".
To fakt, że wystarczy pare linijek by zobaczyć w miarę szybko efekt swojej pracy, ale dostępne tryby graficzne, ilość kolorów, prędkość działania - sprawiają, że szkoda się w ogóle w to babrać, chyba, że dla własnej sadomasochistycznej ;) przyjemności.
P.S.2. Nie wiem odnośnie C, czy istnieją jakieś tutoriale stricte pod gry, tj: screenslide, wyświetlanie i sterowanie obiektami, odtwarzanie muzyki, etc. Szukałem kiedyś jakiś "przepisów" by ruszyć z czymś więcej niż Hello World w oknie na otworzonym ekranie, jednakże nic nie znalazłem. Może za mało szukałem. Jeżeli jednak ktoś takie przepisy na pisanie mocno systemowych rzeczy by miał, myślę, że warto się porwać na to, by zacząć właśnie od C a nie od Blitz Basica 2. Wszystko zależy od chęci, do kogo dedykowany jest projekt, jakie są jego wymagania techniczne, a do tego samozaparcie no i wiele nieprzespanych nocy. Miejmy nadzieję zakończonych małymi ale znaczącymi zwycięstwami :).
Ostatnia modyfikacja: 19.10.2010 01:56:06