Tak o to mi chodziło. No i która lepsza? <- Pytanie do innych.

--------
Mówisz łamanie palety? hmm, No nie wiem, Picasso też miał fanów, ale może trzeba mieć daltonizm czy coś.
1 - amstrad - także Toshiba Pasopia
2 - vic20
3 - apple2
6 - msx - także Texas Instruments 99/4
9 - cga - także TGA i C128
11 - +4
13 - c64
14 - spectrum - także Timex
Te ^ są trafione.
MSX2 można by uznać ale, na obrazku widać 256 kolorów w układzie po 3 bity na zieleń i czerwień i 2 bity na niebieski. Znam jedną maszynę która ma taką paletę, i jej nazwa jeszcze tu nie padła. Natomiast MSX2 ma paletę 512 kolorów (podobnie jak ST i Sega Mega), z których może wybrać max 16 kolorów w trybach do max 4 bity na piksel, ale w trybie 8 bitów na piksel nie wybiera się kolorów tylko ma stałą paletę 256, właśnie taką jak na obrazku, stąd warunkowo można by tą odpowiedź uznać. Nadal jedna maszyna z taką paleta jest nieodgadniona. ;)
Co do Atari, owszem, ale należałoby to nieco sprecyzować. Taką paletę 128 kolców jak na obrazku ma konsolka VCS (2600) we wersji NTSC, oraz starsze wersje 400/800 z układem CTIA też NTSC, późniejsze XL/XE miały GTIA z 256 kolorów, a PALoskie miały te pionowe paski w innej kolejności. No to już nie ma zagadki.
Sam Coupe i Thomson to pudła, nie ma ich tutaj. Sam ma 128 kolorów, tak szczerze to nigdy nie pojąłem jak one są dobrane, ale ułożone po kolei wyglądają tak:
Thomson - te lepsze miały 4096, a te późniejsze tańsze <-to nie pomyłka), miały 16 kolorów, w tym 8 podstawowych plus ich rozjaśnione i poszarzone wersje. Czyli odwrotnie niż Spectrum który drugą połowę kolorów ma przyciemnioną.
Pierwsza generacja Apple II ma te 16 kolorów tylko w rozdziałce 40x48 (czyli 2 cegiełki na literce), a w normalnym trybie ma max 6 kolorów. Czy ktoś potrafi wymienić które to były?
Zostały 4 palety i druga maszyna do tych 256 kolorów. ;)
Ostatnia aktualizacja: 18.04.2020 05:38:46 przez ZbyniuR