Odnosząc się do Twojej wypowiedzi, moim zdaniem te szarobure kolory z Commodore 64, które widnieją na przykładowych ilustracjach z sieci troszkę fałszują paletę tego komputera.
Tak jak pisałem, ja znam "inny scenariusz" jako miłośnik C64, który był moim pierwszym komputerem osobistym. Kolory rzuciły mi się w oczy przy pierwszym kontakcie i kolejnych kontaktach.
Poniżej przykładowy zrzut ekranu z gry "Summer Camp", gdzie użyto dość żywych barw z C64 (same kolory, bez trzech odcieni szarości, którymi dysponujemy).
Grałem kilka lat temu w tę grę na C64. W dzieciństwie też w to grałem.
https://coreprogramming.pl/Temp/summer_camp_1.png
@Koyot1222, Jokov, C64Portal
Mam podobne uczucie. Jest dużo kursów dla początkujących, zrobionych np. przez profesjonalnych grafików. Problem w tym, że po zagłebieniu się w takie kursy, często okazuje się, że nie są to kursy dla początkujacych.
Ja pisałem w kontekście tutoriali na Amigę dla programistów. Jest ich dość sporo. Brakuje wejścia w temat grafiki i muzyki na Amigę.
Przyznam, że nie śledziłem tematu kursów prowadzonych przez profesjonalnych grafików, którzy pragną dzielić się wiedzą i umożliwić wejście w świat rysowania osobom początkującym.
Takich kursów zatem może być bardzo dużo w Internecie. Podstawy rysowania w ogólnym aspekcie na pewno są solidnym fundamentem, żeby rozwijać swoje umiejętności i przydadzą się również w przypadku piksel-artu i rysowania na Amidze.
W sumie... Myślałem jakiś czas temu, aby zrobić mały "reebot" tutoriali, które zrobiłem wcześniej w tym wątku. Pytanie, czy ktoś oprócz Ciebie byłby chętny? Można by uzupełnić je o jakieś komentarze Jokova?
Jeśli chodzi o moje preferencje, na pewno wolę tutoriale pisemne, a nie nagrania wideo. Wiem, że dzisiaj jest inna moda. Tutoriale pisemne są dla mnie przystępniejsze, wiedza "nie ucieka" jak w przypadku szybkich nagrań wideo.
To co oczekiwałbym od takiego kursu, to
przekrój pracy nad grafikami (duży format/tilesety):
1. Przygotowanie materiałów: pędzli, wzorów, szablonów, gradientów itp.
2. Pomysł na obrazek,
3. Kompozycja,
4. Przygotowanie szkicu,
5. Wypełnianie kolejnych planów i elementów obrazka,
6. Ewentualne nanoszenie efektów.
Od dawna walczę z tym na Amidze w Deluxe Paint odnosząc coraz lepsze efekty. Pomijając kilka wpadek.
Cieszę się, że tacy profesjonalni graficy jak Wy chcą dzielić się wiedzą. Na pewno za Waszymi pracami stoi wysoki kunszt, własne zasady i reguły oraz tajemnice warsztatu.
Wystarczyłoby mi kilka punktów. Nie musi to być kompleksowy poradnik.
Mogą to być zasady ogólne, niezależne od programu w którym pracujemy (ProMotion NG, AseSprite, GrafX2 itp.). Ale oczywiście praktyczne wskazówki dot. konkretnego narzędzia też są fajne.
Dla mnie byłaby to obopólna korzyść. Obok zgłębiania wiedzy, chętnie podzielę się informacjami dot. DPainta 5, którego używam - podobnie jak np. kolega Misha.
Podobnie jak kolega Jokov, rysuję przy pomocy myszy. Nie mam tabletu graficznego. Nawet lepsza według mnie jest mysz kulkowa i mousepad od myszy laserowej, ze względu na tarcie i kontrolę. Rzecz jasna musi to być dobra mysz.
Ja tylko raz, studiując parę lat temu informatykę, widziałem mały pokaz pracy w Photoshopie z tabletem graficznym.
Ostatnia aktualizacja: 25.06.2026 15:51:31 przez Hexmage960