[#1] Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)
Przeniesione.
[#2] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260
Klasyczna Amiga jest nie do pokonania jak Alien! co jakiś czas się odradza !
Pokonała Nowe maszyny z ppc z os 4. 1
Ale to dopiero początek !

[#3] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #2

Pokonała Nowe maszyny z ppc z os 4.1

Dalibóg, nie rozumiem w jakim sensie "pokonała". Chyba, że w finansowym (że więcej płacisz za komputer)? Akurat w tej materii to rzekłbym, że idą łeb w łeb.
[#4] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #3

Więcej się sprzedało w rok os 3.14 niż Os 4.1 .
Ilu u nas na forum ma os 4.1 a ilu os 3.14.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 12:42:03 przez Dorian3d
[#5] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #4

Generalnie wyznacznik woluminu sprzedaży jako "wygrał/przegrał" wydaje mi się słabym pomysłem. W tej materii taki Fiat 126p wygrywa z Maserati Quattroporte. Nie, żebym uważał OS4 za Maserati...

Więcej się sprzedało w rok OS 3.14 niż OS 4.1.

To znaczy ile?

Ilu u nas na forum ma os 4.1 a ilu os 3.14.

No właśnie - ilu ma 3.14?
[#6] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #3

Amiga Klasyczna żyje ciągle co chwile, coś nowego do niej wychodzi.
Komputer z ppc z os 4.1 nie wzbudzają takiego zainteresowania .
[#7] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #6

Amiga Klasyczna żyje ciągle co chwile, coś nowego do niej wychodzi.

Amiga NG żyje, co chwilę coś nowego do niej wychodzi. A aktualizacje systemu operacyjnego "wychodzą" zdecydowanie częściej niż raz na 20 lat.

Komputer z ppc z os 4.1 nie wzbudzają takiego zainteresowania.

Komputery Commodore 64 wzbudzają jeszcze większe zainteresowanie od Amig. Wygląda na to, że wkrótce wyjdzie "nowy model", który dołoży jeszcze kilkaset tysięcy egzemplarzy "C64" do poletka. C64 wygrał?
[#8] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #3

W sumie masz rację - nie można powiedzieć że pokonała - bo nie ma z czym walczyć. Jest /była Amiga klasyczna - maks do PPC. Późniejsze rzeczy to jakieś dziwne twory niewypały - do PC się nie umwyają - Amige klasyczną muszą emulować. Takie te nowe to twory bez sensu. AMIGI to A500 A600 A1000 A1200 A2000 A3000 A4000
[#9] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #7

Tak C64 wygrał.
Najlepiej sprzedający się komputer w historii.
Ale to chyba wszyscy wiedzą
[#10] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@mikecios, post #9

17 mln sztuk sprzedanego 8biotowca robi wrazenie
Tym bardziej ze produkowano go w azji jeszcze 2.5 roku po upadku Commodore

Mi jednak imponuje to co wychodzi obecnie na stockowych maszynach :)
no i niesmiartelna muzyka z last nija rzadzi swiatem

Ps.czekam rowniez na finalna wersje pinball dreams na c64 i na CPC128

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 13:14:29 przez HOŁDYS
[#11] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@mikecios, post #9

Dokładnie i Ma Polskie korzenie

Dobre Bo Polskie
Commodore amiga !
Od Commodore się wszytko zaczęło

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 13:15:02 przez Dorian3d
[#12] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@RokiS, post #8

nie można powiedzieć że pokonała - bo nie ma z czym walczyć

W swojej kategorii - jak najbardziej ma z czym walczyć. Commodore 64, Atari...

była Amiga klasyczna - maks do PPC

No, nie bardzo. Jeśli wliczamy akceleratory PPC to wliczamy też akceleratory na ARMie, reimplementacje w FPGA... Chyba że wrzucasz je do worka typu: "do PC się nie umwyają - Amige klasyczną muszą emulować"?

P.S. Nie pamiętam kiedy ostatnim razem na moim PowerMacu G5 "musiałem emulować Amigę klasyczną". Chyba jak odpalałem "Lumberjacka". A oprogramowanie z Amigi jakoś chodzi (choć przyznam, że softu pod 68k używam coraz rzadziej).
[#13] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #12

Amiga klasyczna budzi większe zainteresowanie nawet po tylu latach
niż te nowe modele Amiga.

Pewnie przez sentyment i dziecięce marzenia .
[#14] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #12

No jak sam napisałeś powermac g5. A powermac to nie amiga :)
Nie można byle powermaca porównać do AMIGI klasycznej
Jest Amiga klasyczna i jakieś nowe twory udając Amige - powstałe hmm w sumie nie wiem w jakim celu - na pewno wykorzystujące markę dawnej Amigi

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 13:36:32 przez RokiS
[#15] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #13

Trudno żeby było inaczej. Klasyków sprzedano ileś-tam milionów (i ci ludzie markę pamiętają/rozpoznają). Większość z użytkowników Amig olała ten sprzęt po upadku Commodore i tylko niewielki ułamek używał ich dalej, albo traktując to jako retro-hobby, albo czekając na jakąś "kontynuację". To wśród tych drugich rekrutują się "next-genowcy". Z definicji jest to ułamek procenta kiedysiejszej bazy użytkowników. Zaś ludzie, którzy z kaprysu "powracają" do Amigi - wracają do tego co pamiętają z dzieciństwa. Powiem więcej - nie podoba im się, że świat Amigi nie stał w miejscu i jakoś się porozrastał w różne kierunki.
[#16] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #15

dokładnie nic dodac nic ujac OK
[#17] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #15

Są jeszcze tacy jak ja, co nie mieli wtedy bo w latach 90 finansowo był smród i nędza, a marzyli by mieć.
[#18] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #5

Sądząc po komentarzach to 3.1.4 używa co najmniej kilka razy więcej osób niż AOS4.1.
Jest też znacznie większe zainteresowanie Amiga classic niż AmigaNG, która z mającego być rewelacyjnego komputera jest jedynie ciekawostką.
[#19] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #15

No tak, najlepiej klasykowców wrzucić do jednego worka.

Wiedz, że byli i są ludzie, którym niekoniecznie nie podobał się rozwój w kierunku PPC, tylko zwyczajnie nie było ich stać na te akceleratory.

Mnie to nawet wtedy na internet nie było stać, wiedzę czerpałem tylko z czasopism dostępnych w kiosku.

Zawsze liczyłem w rozwój Amigi - ale dla mnie polegało to po prostu na nowych programach i grach na Amigę. Dlatego zawsze cieszyłem się z każdej nowinki, którą zrecenzowano.

Dzisiaj to sytuacja jest nawet o wiele bardziej złożona niż piszesz, bo istnieje szereg odłamów amigowców. Podziału ciężko jest dokonać według prostego kryterium. Ale wiadomo, że wśród amigowców są:

1. Gracze,
2. Użytkownicy oprogramowania,
3. Scenowcy,
4. Programiści, graficy, muzycy,
5. Elektronicy.

Komentarz:

1. Jako, że najwięcej gier jest na Amigę klasyczną, gracze to w większości użytkownicy Amig klasycznych w formie sprzętowej lub emulacji software'owej.

2. Użytkownicy programów to w większości NG-owcy, ale również na Amidze klasycznej się tacy znajdą.

3. Scenowcy to w znakomitej większości użytkownicy Amig klasycznych, w formie sprzętowej lub emulacji.

4. Programiści gier i programów użytkowych zasługują na odrębną kategorię. Tutaj w większości ludzie powiązani są z Amigą klasyczną z uwagi na długą tradycję. W przypadku NG mało jest deweloperów, a więcej ludzi, którzy przenoszą oprogramowanie. Graficy i muzycy, którzy pracują w ramach projektów gier również się tu wliczają.

5. Myślę, że ludzie tej specjalności zasługują na odrębną kategorię.

Zatem według mnie podziału powinno dokonać się nie pod kątem używanych rozwiązań, ale pod kątem wykorzystania "Amig" lub systemów pochodnych.

To jest oczywiście propozycja takiego podziału, myślę, że fair.
[#20] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Hexmage960, post #19

PPA jak sama nazwa mówi polski portal amigowy czyli :
1. MAC to nie Amiga
2. MorphOS to nie workbench

Dziękuję
[#21] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Aryman33, post #20

Kiedyś przyznałbym Ci rację. Jednak po tym jak udowodniłem, że w informacji "O stronie"
występuje tylko hasło komputer Amiga, kochana redakcja cichaczem wpisała tam również systemy "okołoamigowe".
[#22] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Aryman33, post #20

1. MAC to nie Amiga
2. MorphOS to nie workbench

a troll to troll
[#23] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@*y, post #21

Dla mnie już Pecet lt z Linuxem i autobootem do emu który odpala wb 3.1 jest bardziej okołoamigowy niż mac z MorphOS

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 16:10:18 przez Aryman33
[#24] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Aryman33, post #23

W każdym bądź razie portal ten jest dla użytkowników klasycznej Amigi jak i sprzętu i emulatorów z nia związanych. Niech każdy cieszy się Amiga na swój sposób :). Niech każdy wydaje kasę na co chce.
[#25] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Hexmage960, post #19

@infoboras:
Są jeszcze tacy jak ja, co nie mieli wtedy bo w latach 90 finansowo był smród i nędza, a marzyli by mieć.

@Hexmage960:
Wiedz, że byli i są ludzie, którym niekoniecznie nie podobał się rozwój w kierunku PPC, tylko zwyczajnie nie było ich stać na te akceleratory.

A gdzie ja napisałem, że ludzie, którzy zostali przy Amidze wszyscy kupili PPC? Sam miałem przez długie lata Apollacza 040 (którego nie kupiłbym, gdyby rodzice się nie szarpnęli). A moim pierwszym sprzętem z PPC była Efika.
[#26] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #25

Spoko, każdy z nas obracał się w innym środowisku amigowców.

Ja po prostu nie odczuwałem nigdy potrzeby rozbudowy o te PPC żeby nadal z przyjemnością korzystać z Amigi.

Ok. milenium grałem w Benefactora z wypiekami na twarzy. Zakupiłem drogą listowną emulator C64 na Amigę oraz Boulder Dasha od Guido Mersmanna.

Napalm śmigał na moim Bliz-IV 030/50MHz.

Również dziś nie mam potrzeby nadmiernej rozbudowy sprzętu.
[#27] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@HOŁDYS, post #10

Wiadomo że każdy sobie kupi i będzie się bawił taką Amigą jaką chce, i nikt mu tego nie zabroni. Ale po co przy tym wkurzać i obrażać tych co wolą inne? A zadzierać nosa i uważać się za ważniejszych lubią obie strony. NG-owcy bo ich sprzęty i OSy są mocniejsze i nowocześniejsze, a klasykowcy bo jest ich więcej, i że to "ich" Ama zawojowała kiedyś świat. :)

OT: Skoro C64 produkowano po cichu po upadku C=, to może dlatego tak trudno ustalić ile ich tak właściwie zrobiono. Te 17 mln było w Księdze G. parę lat przed końcem produkcji, dlatego wierzę że było tego raczej koło 20 mln. Imponujący wynik jak na maszynę tylko od jednego producenta i to nie zmienianą przez 11 lat. Ale jeśli u konkurencji doliczyć klony od licznych producentów to Spectrumy i MSX-y także szacuje się po 20 mln każdy. Czyli kto na podium wiadomo, ale w jakiej kolejności, tego chyba już nie ustalimy. Aha oczywiście chodzi tu o 8-bitowce. Bo PC nawet jeśli policzymy tylko te z takim samym prockiem i kartą graficzną, to którykolwiek config by nie wybrać jest tego więcej niż 20 mln.

PS.: Pełny Pinball Dreams na CPC ukazał się 6 tyg temu.
A z głośnych tytułów to Amstradowcy teraz czekają na pełną wersję Sonica, umilając sobie czas 35ma gierkami z ostatniego konkursu CPC RetroDev 2019, oraz innymi konwersjami prócz PD.
https://www.youtube.com/watch?v=Z6CsJsOFDmo
[#28] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Hexmage960, post #26

Panowie kazdy lubi to co ma dla mnie ppc byl w amidze klasycznej bezuzytecznym koprocesorem do odpalania queka

Wszystko co najlepsże dala nam stara poczciwa Amiga 500
[#29] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@HOŁDYS, post #28

Pierdololo z tym PPC, przecież wszystkie karty PPC, które pasują do Mediatora są wykupowane na pniu, zapotrzebowanie jest duże i co wiecej powstaje soft (w porównaniu do takiego Vampire).

ps. jakby nie było A1200 to by Amiga skończyła się w 95roku.
[#30] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@recedent, post #1

Kolejny temat pt moja Amiga jest najamigowsza? Po co?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem