[#181] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@twardy, post #180

Czemu akurat 1.1 ?
Pierwsze Amigi były sprzedawane z 1.0

1.1 wyszedł w grudniu 1985, a Amiga była w sprzedaży od lipca 1985 ( sam mam A1000 z października 1985, tylko nie mam oryginalnych dyskietek )

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2019 00:35:52 przez UJP
[#182] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@twardy, post #178

Jedyna i prawdziwa Amiga to A1000 z 256kb Ramu, tak jak ją Inżynierowie stworzyli i system 1.1.

ale za to tylko Amiga 500 jest jedyną prawdziwą Amigą 500 i obok 2000 jest najwierniejsza prawdziwej Amidze, a wszystko co następuje po Amidze 500 to są tylko pochodne, mutacje i klony Amigi 500. Przynajmniej jeśli chodzi o tą linię. Natomiast Amiga 1200 to już w ogóle taki megamutant, nawet numerek nie trzyma się wcześniejszych standardów.
[#183] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@snajper, post #182

Śmierć zdrajcom spod znaku AGA!
[#184] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@snajper, post #182

No ale wyjmij z tej jednej swojej amisi wampira - bo to już nie jest prawdziwa Amiga- to emulator- zrobiłeś gorzej niż z aga z 1200-setką
[#185] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@snajper, post #182

Ale bzdury, na sarkazm to lepiej pasuje.
Amiga 500 to taki niedorubek, ROZWÓJ to norma w świecie,
Wiec siła rzeczy pojawił się trochę lepszy model.
A ludzie po A 1200 czekali na jeszcze lepszy, tak jak to było
w przypadku Pecetow.
Ogólnie to nawet A600 bije na głowę A500, przynajmniej ergonomią
oraz wyglądem. Śpioch
[#186] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@WojtekX, post #185

Dżizas, poziom łapania ironii zero ;)
[#187] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@tom256, post #179

Oczywiście jedyna prawdziwa koszerna to Amiga A1000 i OS1.2, jako jedyna jest podpisana przez Jaya Minera. Pozostałe "Amigi" to klony i Jay Miner się do nich nie przyznawał, stąd brak jego podpisu

Jestem ciekaw co by było gdybyśmy żyli w alternatywnej odnodze historii, gdzie C= nie zbankrutowało tylko w latach '90 dalej produkowałoby Amigi. Coś jak Apple - może nie nowatorskie, nie wyprzedzające konkurencję, ale takie całkiem przyzwoite i w miarę na czasie. I pojawiłaby się w tej historii firma, która znalazłaby sposób na legalne produkowanie klonów komputera zgodnych z amigowym hardware. Nie wiem do czego to porównać, może do jakiegoś AMD? I te klony byłyby porównywalne, wypadałyby lepiej wydajnościowo/cenowo. Może byłoby to okupione jakąś niewielką niekompatybilnością, ale ogólnie opłacałoby się je kupować bardziej niż oryginalną, prawdziwą Amigę 1200 lub 4000.

Kto z was siedziałby wtedy na oryginalnym sprzęcie C= i kruszył kopie o prawdziwość Amigi?

Na pewno nie ja
[#188] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@nogorg, post #187

E tam, wtedy znaleźliby 100 innych powodów do kruszenia kopij! Przecież w tych dyskusjach temat jest najmniej istotny. To tylko pretekst do snucia improwizacji. Jak, nie przymierzając, w standardach jazzowych :)
[#189] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Jazzcat, post #188

@twardy
Tylko że snajper nie pisał z ironią on tak na serio.
[#190] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@RadziN, post #189

"Serio" i "snajper" razem w jednym zdaniu? No no, nie przesadzajmy. Zamień słowo "serio" na "trolling" i będzie pasować w sam raz.
[#191] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Jazzcat, post #188

Ja nie wątpię, że by się znaleźli. Jestem ciekaw kto by używał droższego oryginalnego sprzętu tylko dlatego, że ma znaczek Commodore na obudowie.
[#192] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@nogorg, post #169

Znaczek by można osobno w naklejce kupić. Ale na ich szczęście chipsety były na tyle trudne do podrobienia że klony nie wyrastały jak grzyby.
[#193] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@twardy, post #178

Nie masz racji! Prawdziwa Amiga to Lorraine aka Joe Pillow :D
[#194] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@ZbyniuR, post #192

Znaczek by można osobno w naklejce kupić. Ale na ich szczęście chipsety były na tyle trudne do podrobienia że klony nie wyrastały jak grzyby.

No więc właśnie pytanie jest: kogo by bardziej obchodziły oryginalne chipsety gdyby np. oprogramowanie chodziło lepiej na klonie Amigi? Kto by się trzymał oryginalnego sprzętu tylko dlatego, że wyszedł od Commodore?
[#195] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #190

Trolling i to dodatkowo wielce niekonsekwentny. Niby Amiga 1200 to według niego nie Amiga, a "implementacja na literę e" FPGA czym jest Vampire według niego to Amiga.

Swoją drogą jak to jest, że aplikacje wymagające AGA według osób "die hard OCS" są "nie tego", ale wymagające nie istniejących tak naprawdę "układów" SAGA z Vampire czy zapożyczonego z PC AMMX są już ok?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2019 16:59:10 przez Solo Kazuki
[#196] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@nogorg, post #187

I ja się pod tym podpisuję "ręcami" i "nogmi". Do czego już to doszło. Ludzie co jeszcze chcecie dzielić. Za chwilę, będzie dyskusja, która Amiga jest bardziej amigowa, że względu na odcień plastikowej obudowy. To zaczyna być chore! Klasyk, nie klasyk, Vampir, Malina, emulator, NG. Opamiętajcie się. Każdy z nas jest Amigowcem. I te próby udowodnienia czyja Amiga jest lepsza bardziej amigowa. Jakaś masakra. Za każdym razem jak pojawia się podobny wątek, to coraz gorsze epitety padają. To może następnym razem proponuję ustawkę. Każdy przyjdzie ze swoją Amigą, lub amigą lub e-amigą, lub z Amigą NG i będzie okładał każdego kto ma inne zdanie, swoim sprzętem po głowie. Dalej; następny wątek o podziałach: Dla mnie Amiga" vs "Amiga to.... To już się robi nie normalne. Na starość wszystkim odwaliło. Tylu tu jest programistów, elektroników (czasem mam wrażenie że PPA bije na łeb forum Elektrody). Zamiast żreć się lepiej się zebrać w gromadki i robić fajne rzeczy dla swojego amigowego działu. Owszem takie rzeczy się od czasu do czasu dzieją, ale i tak są stłamszone przez wszędobylski hejtowski podział. Przelećcie po wszystkim postach i wątkach. Nie ma miejsca żeby nie było choć jednej wypowiedzeni, która ma charakter krytykujący, dzielący, oczerniający itp.

WEŹCIE SIĘ OGARNIJCIE W KOŃCU!!!

[#197] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@don_rafito, post #196

To może następnym razem proponuję ustawkę. Każdy przyjdzie ze swoją Amigą, lub amigą lub e-amigą, lub z Amigą NG i będzie okładał każdego kto ma inne zdanie, swoim sprzętem po głowie.

He he, to jak przyjdę z moim sprzętem to w cuglach wygrywam ze wszystkimi:

to ja dołożę jeszcze taki krótki wierszyk do całej sytuacji:

"Patrz Minerze na nas z nieba"! - Amigowiec wołał.
A Jay Miner spojrzał - i się zwymiotował.
[#198] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@don_rafito, post #196

I ja się pod tym podpisuję "ręcami" i "nogmi".

O dzięki! Chociaż nie do końca wiem pod czym, bo ja w zasadzie tylko zadałem pytanie (na które nikt nie odpowiedział poza mną), a nie stawiałem żadnej tezy
[#199] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@don_rafito, post #196

Ten twój post tak promieniuje miłością i akceptacją do każdego kto jest inny niż ty że aż się wzruszyłem. Amigowy system słynie z elastyczności i "ustawialności". Nic dziwnego że nie wszyscy wybierają to samo, a gadanie o tym to miejscowy folklor. :)

A co do ustawek, porównujesz komputerowców do dresiarzy?
Komputerowcy jak się spotykają w realu, to piwko i muzyka sprawia że podziały znikają.

A mnie to dziwi że ciągle się zdarzają goście którzy zaglądają do wątków które ich nie interesują, i wygłaszają tam pretensje o ich istnienie.
Też tak masz? :)
[#200] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@ZbyniuR, post #199

Amigowy system słynie z elastyczności i "ustawialności". Nic dziwnego że nie wszyscy wybierają to samo, a gadanie o tym to miejscowy folklor. :)

To rozmowa niech będzie elastyczna, konstruktywna, a nie przypomina obrzucanie się błotem, wyzywanie od hipokrytów i odcinanie komuś mózgu (jest wiele takich przykładów, nie zamierzam ich wszystkich przytaczać)

A mnie to dziwi że ciągle się zdarzają goście którzy zaglądają do wątków które ich nie interesują, i wygłaszają tam pretensje o ich istnienie.

Mam nadzieję, że źle Cię zrozumiałem a jeśli nie, to że niby jestem takim właśnie gościem, który wtrynia się między wódkę a zakąskę? A proszę bardzo, slodźcie sobie dalej. Nie będę więcej zabierać głosu w tego typu wątkach.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
[#201] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@ZbyniuR, post #199

Amiga klasyczna to OCS i ECS czyli 1000,500,2000,3000,CDTV,500+.
Zawsze mnie śmieszy kiedy posiadacze szajsu z AGA robią z tego nie wiadomo co, a z siebie super klasykowców.
10 lat między zaprojektowaniem OCS a AGA plus Akiko to okres ogromnego postępu poza Commodore. Zupełnie inne standardy w grafice.
OCS wiadomo bitplany jak w EGA, tylko lepiej.
Czasy a1200 to już prawie dzisiejsze standardy jak 256 kolorów, 16 bit kolor, MPEG, pierwsze konsole z 3D. Prawie jak dziś, tylko wolniej.
[#202] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@swinkamor12, post #201

Amiga klasyczna to OCS i ECS czyli 1000,500,2000,3000,CDTV,500+.

Dobrze że raczej nikt się nie przejmuje tym twoim podziałem nie wiadomo skąd...

Edit: Poza tym mieszasz sprzęty z układami OCS i ECS. I jeżeli miał bym ocenić jaki był najmniej dający układ w stosunku do poprzednika to zdecydowanie jest to ECS.

Zawsze mnie śmieszy kiedy posiadacze szajsu z AGA robią z tego nie wiadomo co

Tak, tak... a potem marudzenie "czemu nie OCS", bo osoby takie jak ty nie pojmują że ten "szajs" ma lepsze osiągi niż OCS (a przy tym jest kompatybilny wstecz). A nie wiesz tego, bo zaraz popisujesz się niewiedzą co potrafi AGA.

Czasy a1200 to już prawie dzisiejsze standardy jak 256 kolorów

No popatrz, czyli nawet nie wiesz że AGA obsługuje taką paletę i to we wszystkich możliwych rozdzielczościach (a nie tylko w niskiej jak np w VGA). Nawet programy i gry są w takich trybach, wiesz?

16 bit kolor

O HAM8 słyszał (także dostępny we wszystkich rozdzielczościach)? Wnioskuję że raczej nie...

MPEG

Tak się akurat składa, że miałem wystarczająco mocny sprzęt, by dzięki AGA z FBlit wyświetlać MPEG w dobrej jakości. Swoją drogą nie ma to nic do układów graficznych, tylko mocy procesora.

3D

Tutaj kilka przykładów

Tak więc wychodzi twoja kompletna ignorancja w temacie w którym próbujesz się wypowiadać.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2019 08:26:16 przez Solo Kazuki
[#203] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@swinkamor12, post #201

Edit: usunięto, przemyślałem sprawę, wolę dać ignora ;)

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2019 14:16:03 przez Splavinho
[#204] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@Solo Kazuki, post #202

Amiga klasyczna kończy się na Amidze 500 Plus.
To ostatnia Amiga od Commodore, która miała lepszą i szybszą grafikę od PC.
Zajmowanie się AGA nie ma sensu, trzeba zmienić grafikę na coś lepszego.
[#205] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@swinkamor12, post #204

To jak ty przetrwałeś lata 90te między A500 a PPC, miałeś RTG?
[#206] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@swinkamor12, post #204

Lepiej nic już nie pisz, bo się kompromitujesz na każdym kroku...

Amiga klasyczna kończy się na Amidze 500 Plus.
To ostatnia Amiga od Commodore, która miała lepszą i szybszą grafikę od PC.

VGA powstało w 1987 a ECS dopiero w 1990, więc znowu wychodzi twoja niewiedza.
A jak już wspomniałem ECS w stosunku do OCS prawie nic nie daje, z VGA konkurować może co najwyżej dopiero AGA.

Zajmowanie się AGA nie ma sensu, trzeba zmienić grafikę na coś lepszego.

A ja zauważyłem że zajmowanie się odpowiedziami na twoje wypowiedzi nie ma sensu. Na niczym się nie znasz, a za każdym razem jak się wypowiesz udowadniasz że jesteś "mądry inaczej".

Edit: Po zastanowieniu, może warto, choćby po to żeby ośmieszyć twoją niewiedzę.

Dla twojej informacji. A500+ z marnymi (w porównaniu do VGA czy AGA) układami ECS to 1991 rok, A1200 z układami AGA to 1992 rok. Między modelami jest około rok czasu, a różnica między ECS a AGA jest duża. Między OCS a ECS jest około 5 lat, między ECS a AGA około 2, więc nawet z punktu widzenia czasowego wychodzi że to nie AGA, ale ECS jest, eufemizując, niezbyt udane.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2019 07:55:49 przez Solo Kazuki
[#207] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@ZbyniuR, post #205

Chyba miał RTG, ale badanie...

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2019 08:14:34 przez Solo Kazuki
[#208] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@ZbyniuR, post #205

To jak ty przetrwałeś lata 90te między A500 a PPC, miałeś RTG?

Sprzedałem 1200 bo się nie dało używać. I dałem se na parę lat spokój z Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2019 21:23:56 przez swinkamor12
[#209] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@Solo Kazuki, post #206

ECS to rok 1988. Potem kiszone przez światły maneadżment C=.
Myli ci się VGA z SVGA.
1991 Amiga miała jeszcze grafikę całkiem ok.
Wolf 3D, Ultima Underworld, Comanche, Windows 3.1 to rok 1992.
Miałem a1200 przez parę lat. a1200 miała bardzo fajny os ale beznadziejnie wolną grafikę.
Zadziwia mnie, skąd się w tym środowisku biorą dziwoki które,
zamiast być szczęśliwi że już nie trzeba używać tego szajsu czyli AGA, że wreszcie w miarę tanio można używać fajnej grafiki w Amidze, to robią problemy tam gdzie ich nie ma.
[#210] Re: Amiga klasyczna wygrywa (sentymentem?)

@swinkamor12, post #209

SZARIK, skoncz juz szczekac, bo nie wyszczekasz niczego poza swoja kleska OK ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem