[#31] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@michal_zukowski, post #29

ppc daje amidze nowe mozliwosci
jedni ich potrzebuja jedni nie

ppc jest super i tak cały system buja sie na68k
[#32] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #31

Wygląda na to że większe możliwości da Amidze ARM na kartach Warp niż PPC.
I właściwie jakie niby jakie możliwości PPC? Jak chcę używać czegoś do codziennych zastosowań wybieram PC z Win lun Linuxem /Mac'a. Jak chce pobawić sie retro, mam Amigę 68k. Nie bardzo widzę miejsce na PPC, chyba ze ktoś lubi ciekawostki.
[#33] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@michal_zukowski, post #29

ps. jakby nie było A1200 to by Amiga skończyła się w 95roku.

Jasne. Jak pokazała historia, amigowcy, zresztą jak każda grupa, potrzebowała jakiejś drogi, przewodnictwa. Nam, Polakom, zapewnił ją Marek Pampuch. To się skończyło, to i z Amigą zaczęło być krucho.

Escom przedłużył użytkowe życie Amigi, pokazał że ten komputer, który nosił plakietkę "maszynki do gier", znakomicie sprawdza się w profesjonalnych zastosowaniach. Wypromowali system Amiga OS3.1, który mógł konkurować w pewnych zastosowaniach z ówczesnymi PC.

Szybszy przyrost mocy Amig na nic by się nie zdał. Zresztą, jak pokazała historia, taki przyrost sprowadził Amigę na niewłaściwe tory. Programistów było coraz mniej, ci aktywni ze względu na obowiązki życiowe, musieli wówczas zrezygnować z deweloperki.

Amiga NG stanęła naprzeciw współczesnemu światu nie posiadając wiele w zanadrzu. Firmy produkujące oprogramowanie, gry, wydawcy czasopism, serwisy i witryny internetowe poświęcone Amidze zaczęły padać jak muchy, dokładnie w tym samym czasie.

Co ciekawe, NG-owcy nie widzą różnicy i nie dostrzegają tego co się wówczas działo.

Na koprocesor PPC powstało oprogramowanie. Przeglądając katalogi na Cover dyskach MA, ACS można znaleźć katalogi poświęcone programom dla Amiga PPC. Ci szczęśliwcy, którzy mogli sobie pozwolić na karty z PPC, mogli też skorzystać z tych programów.

Jednak i to się skończyło wraz z zaprzestaniem wydawania płyt z serii Aminet oraz ACS.

Moim zdaniem to był definitywny koniec Amigi w świecie rzeczywistym, natomiast rozkwit w świecie wirtualnym, czyli internecie. Dało to dużo dobrego, ale z tego co zasłyszałem - nie tylko. W tym świecie wirtualnym toczono wojenki, z których niewiele wynikło.

Dla mnie Amiga z 1985 roku, Amiga z 1995 roku, czy Amiga w 2019 to nie to samo, ale coś o wspólnych korzeniach. Dzisiaj amigowcy zapatrzeni w nowoczesne rozwiązania chcą Amigę ciągnąć za sobą, czyli przenosić system na nowoczesne urządzenia i przenosić oprogramowanie.

Ja sam nie faworyzuję nowoczesnych amigowych rozwiązań, bo jednak nie czuć tego ducha Amigi, czy najzwyczajniejszych, ludzkich emocji związanych z obcowaniem z komputerem.

Lubię czasy, gdy Amiga "rządziła", a nawet dyktowała standardy, ale również wtedy, gdy przebywała w niszy. Po tej niszy pozostała pustka, bo chyba ludzie już tak się nie fascynują rozwiązaniami znanymi z Amigi.

Tak słyszę hasła, że OS Amigi jest najważniejszy, jednak nie widzę potwierdzenia w postaci korzystania z technologii, które system operacyjny Amigi zawsze oferował, bądź oferuje. Widzę za to tęsknotę za wszelkimi nowinkami ze świata PC.

Za to u klasykowców jako żywo wszyscy mają zajęcie - chociażby grając w The Settlers, zgrywając nowe gry na kartę CF itp. Ciekawym jaki byłby ruch na forum i tematy poświęcone Amidze (a nie tematy "obce"), gdyby nie klasykowcy.

Poruszyłem zatem kilka kwestii, które uważam za ważne i "żywe". Dla mnie najważniejsze zawsze były źródła informacji o Amidze. PPA ze względu na charakter jest najbliższy Magazynowi Amiga i Amiga Computer Studio, co nie dziwne, biorąc pod uwagę skład redakcji. Exec, początkowo stricte NG, rozszerzył troszkę tematykę o Amigę klasyczną, dzięki czemu serwis się znacząco rozwinął.

Ale najważniejsza jest oczywiście prasa - i na tym polu Amiga w 2019 roku może być szczęśliwa, m.in. ze względu na wiele numerów pism Polskie Pismo Amigowe, czy Amigazyn.

Pozdrawiam.
[#34] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Hexmage960, post #33

Brawo :) OK
[#35] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@HOŁDYS, post #28

Święta Prawda .

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 21:07:47 przez teo
[#36] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@tom256, post #32

Wygląda na to że większe możliwości da Amidze ARM na kartach Warp niż PPC.

Zamieniam się w słuch.

I właściwie jakie niby jakie możliwości PPC? Jak chcę używać czegoś do codziennych zastosowań wybieram PC z Win lun Linuxem /Mac'a

No i OK. Jesteś użytkownikiem PC, który lubi się czasem pobawić w retro na starym komputerze. Ja nie mam z tym żadnych problemów.
[#37] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #31

Dla mnie PPC na pewno nie jest potrzebne , na razie uczę się wgrywać gry z dyskietek :)
[#38] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Hexmage960, post #33

Posiadam 4 amigi. 500, 500+, 600 i 1200. Nie posiadam żadnej Amigi NG bo i po co?
Do klasycznych posiadam duży sentyment z czasów szczenięcych, do nowych nie czuję absolutnie nic. Nie widzę sensu pchać się w architekturę bez przyszłości (PPC), wszystko co mogę zrobić na takowym sprzęcie wykonam lepiej i szybciej na PC. Jak chcę pograć to podpinam A1200 albo którąś z pozostałych maszynek i gram w "oryginale". Szanuję ludzi którzy używają NG jako daily driverów - miło że mają swoją niszę i coś tam cały czas dla nich powstaje, jednak sam osobiście mam pragmatyczne podejście do tematu i używam sprzętu który zapewni mi moc i możliwości które są niezbędne do mojej pracy nie wymagając jednocześnie niepotrzebnego zachodu.
Tutaj nic nie wygrywa, Amiga niestety przegrała wraz z pewnymi decyzjami pana Goulda i nic tego stanu nie zmieni. Na chwilę obecną to co może wygrać amiga to nasze serca przez sentyment. Nie ważne czy classic czy NG.
[#39] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@wiewiorpl, post #38

Zgadza się. Nie każdy z nas musi przechodzić na NG, jak chcieliby obecni NG-owcy.

Sam mam krótkie doświadczenie z NG (Amiga OS4.1/Sam440ep żeby było jasne) i niestety jest to nazwijmy to "mało użyteczny PC". Mimo, że działa wiele programów z Amigi 1200, jednak próba zastosowania nowoczesnych rzeczy kończy się zazwyczaj niepowodzeniem lub trudnościami.

W każdym razie cieszę się, że są ludzie którzy są w tej "niszy" Amiga NG i czerpią radość i satysfakcję.

Nie widziałem MorphOSa na laptopie, ale podejrzewam że działa to podobnie jak Linux, którego widziałem.

Być może są ludzie, którzy już sobie nie wyobrażają komputera jak Amiga klasyczna w codziennym życiu i zastosowaniach. Z jednej strony dobrze - niech rozwijają swoje platformy.

Przykład chociażby kolegi Krashana pokazuje, że jednak istnieją osoby, które wracają do rzeczy które okazują się mieć wyższy priorytet w ich sercu.

Ja mam ogromny sentyment do Amigi klasycznej.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 21:29:18 przez Hexmage960
[#40] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@tom256, post #32

Amiga mi się zawsze marzyła jako multiplatforma do gier .
Odpalam amige i gram w gry z mame /pc /psx itp /mac.
Traktuje to jako fajny bajer,że na amidze mogę to zrobić
Na amidze z lat 90 odpalam q3 faza
[#41] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #40

[#42] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #41

W tej chwili to wyłącz. W te gry można grać tylko na pececie!!!!! W sumie we wszystko można grać tylko na pececie. Amigę trzeba postawić na półce. Sentyment!!!
[#43] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Dorian3d, post #41

Jaki jest sens takich rozwiązań? A4000 z jakimiś kartami za kosmiczne pieniądze po to, by pograć w grę, która o wiele lepiej będzie działać na starym laptopie za 100 złotych? Po to, żeby tylko udowodnić, że można?
[#44] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Hexmage960, post #39

Zgadza się. Nie każdy z nas musi przechodzić na NG, jak chcieliby obecni NG-owcy.

Znowu masz jakieś mylne pojęcie. Czym NG ma przyciągnąć na przykład ludzi, którzy mają sentyment do starych gier na klasyka?

Nie widziałem MorphOSa na laptopie, ale podejrzewam że działa to podobnie jak Linux, którego widziałem.

Tekst miesiąca. Nie widziałem Hexmaga960 w realu, ale podejrzewam, że wygląda podobnie jak Rudi Schuberth, którego widziałem.

Przykład chociażby kolegi Krashana pokazuje, że jednak istnieją osoby, które wracają do rzeczy które okazują się mieć wyższy priorytet w ich sercu.

No nie wiem czy w sercu - zależy gdzie trzyma portfel.
Krashan jako "komputera na co dzień" używa PC z Linuksem. Natomiast zarabia (a raczej dorabia) na projektowaniu rozszerzeń sprzętowych do klasyka. Raczej nie spodziewam się, żeby podzielał Twój entuzjazm w używaniu "niezawodnego i dopracowanego oprogramowania od inżynierów z Commodore".
[#45] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Drakon, post #43

Taki sam sens. Jak dla kogoś, kto się nie interesuje amigami
wydanie 100 zł na coś aminowego.
Nie wszystko, co ma sens, jest fajne.
Co do ceny możesz amigę 4000 kupić za 5 tys.
albo 50 euro.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 23:46:17 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 23:47:55 przez Dorian3d
[#46] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #36

Zamieniam się w słuch.

Chociażby karty Warp, gdzie ARMy sa wykorzystywane jako karta graficzna, oraz mają być wykorzystywane do dekodowania obrazków, czy można je wykorzystać do dekodowania MP3.
PPC to architektura z wątpliwą przyszłością, która zupełnie się nie liczy na rynku konsumenckim gdzie króluje ARM. Dla bardziej wymagających będzie Vampire i chociaż szybkością nie dorównuje PPC, to chociaż jest kompatybilny z Amigą klasyczną.
[#47] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@tom256, post #46

Wszytko, jest fajne, jak jest, dobrze oprogramowane.
PPC nie zdobyło super popularności, bo mało rzeczy na to jest.
[#48] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #44

No nie wiem czy w sercu - zależy gdzie trzyma portfel.
Krashan jako "komputera na co dzień" używa PC z Linuksem. Natomiast zarabia (a raczej dorabia) na projektowaniu rozszerzeń sprzętowych do klasyka. Raczej nie spodziewam się, żeby podzielał Twój entuzjazm w używaniu "niezawodnego i dopracowanego oprogramowania od inżynierów z Commodore".

Z tego co wiem, to motorem powrotu Krashana do tysiącdwusetki był jednak sentyment do tej Amigi, oraz swego rodzaju zawiedzenie się na perspektywach MorphOSa w przyszłości. Uznał, że nie ma sensu konkurować z obecnymi współczesnymi rozwiązaniami.

Symboliczny "PC z Linuksem" jest nieodłącznym składnikiem w codziennej pracy/działaniu nie tylko kolegi Krashana, ale każdego z nas. Przecież wiadomo, że na samej Amidze 1200 nie mógłby pracować.

Zaś firma i zarobek przyszły z czasem, i myślę że pozytywnie zaskoczyły Krashana.

Ja sam nadal żywię nadzieję, że Krashan wróci również do swoich projektów programistycznych, mimo ogólnych kalkulacji, które nie wyglądają za różowo. Oprogramowanie na Amigę klasyczną by zyskało.

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2019 03:41:11 przez Hexmage960
[#49] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Hexmage960, post #48

Systemy NG zawsze były dla użytkowników Amigi, którzy mają sentyment do oprogramowania użytkowego i systemu operacyjnego. Niedzielni gracze w Lotusa nie są targetem MorphOS Teamu. Ten wątek w ogole nie ma sensu, bo target systemów NG albo przesiadł się na Windowsa albo na NG. Nie ma renesansu oprogramowania użytkowego na Amidze, mało kto z takiego oprogramowania na Amidze obecnie korzysta. Amiga klasyczna dla programów użytkowych jest martwa od ~2003, 2004 roku. Równie dobrze niedzielni gracze w lotusa mogliby się nabijać z Draco Macrosystem, że sprzęt gorszy, a użytkownicy to debile bo przecież gry nie działają.

Osobiście wolałbym, żeby niedzielni gracze amigowi nawet nie próbowali interesować się MorphOSem tak jakby był przedłużeniem rozwoju AmigaOSu. Będą mieli jakieś oczekiwania, które dość szybko zostaną zniszczone, a to może doprowadzić do frustracji. Po co? Na co? MorphOS to nie jest system dla amigowych graczy i nigdy nie będzie.

Symboliczny PC w Linuxem, pozwala w wielu zastosowaniach na tyle samo co symboliczny PowerMac z Morphosem, czyli na g...

Przyszłość dla ogółu to jednak Windows z WSLem, a dla amigowego oprogramowania użytkowego MorphOS (bo klasyk nic sobą nie przedstawia w tym względzie, a AmigaOS4.x od lata nie ma nowej wersji).

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2019 10:24:09 przez michal_zukowski
[#50] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@michal_zukowski, post #49

A Linux i Wine też odpada , zauważ że WinUAE chodzi szybciej na Linuxie bo korzysta z wszystkich rdzeni dlatego że jest pod obsługą Wine. Ale niedzielni NG-klasy-owcy mogą tego nie wiedzieć i wmawiać innym że ich natywny kod m68k na PPC jest szybszy co nie jest prawdą rotfl Ale jak widzimy głupota napisana dwa razy na PPA staje się legendą za trzecim razem co niektórzy bronią jej jak Niepodległości Nawiązując do klasyka ok, racjaok, racja
[#51] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Drakon, post #43

Wydaje mi się że pieniądze zainwestowane w A4K z kosmicznymi kartami dłużej będą miały swoją wartość i pewnie będzie można na tym zarobić z biegiem czasu. Niż na A500 z Vampire który po czasie się przeje. Nie tak dawno była jeszcze Furia FPU i koszerność, tak że wydaje mi się że punkt widzenia zależy od punktu siedzeniaok, racjaok, racja

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2019 11:00:44 przez tWINpIX
[#52] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@tWINpIX, post #51

Ooo, nowa gałąź wsród Amigowców - "inwestorzy" OK
[#53] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@tWINpIX, post #51

Wydaje mi się że pieniądze zainwestowane w A4K z kosmicznymi kartami dłużej będą miały swoją wartość i pewnie będzie można na tym zarobić z biegiem czasu

[#54] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@tWINpIX, post #50

1. Na linuxie emu 68k korzysta z jednego rdzenia
2. nie ma takiego czegosc jak natywny kod 68k na PPC, jest emulowany kod
3. Oczywiscie, że emulacja jest szybsza na MorphOSie niż na WinUAE, jesli porównać algorytmy. Natomiast procki x64 są dużo szybsze niz PPC przez co wolniejsza emulacja daje lepsze wyniki dzięki lepszym prockom (i dużo szybszej pamięci).
[#55] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@michal_zukowski, post #54

3. Oczywiscie, że emulacja jest szybsza na MorphOSie niż na WinUAE, jesli porównać algorytmy. Natomiast procki x64 są dużo szybsze niż PPC przez co wolniejsza emulacja daje lepsze wyniki dzięki lepszym prockom (i dużo szybszej pamięci).

Mógłbyś rozwinąć, zaciekawiło mnie? Czyli gdyby wziąć procka powiedzmy 2.0 Ghz z 2005 r. typ x86 podejrzewam Core Duo, Pentium 4, Athlon i porównać z G5 2.0 Ghz to wtedy PPC wygrywa? A jeśli ten procesor z tego roku miałby powiedzmy 3.0 Ghz? Czy jeśli chodzi o porównanie z dzisiejszymi prockami to chodzi też o jakieś instrukcje, których kiedyś x86 nie miał, a teraz ma, bo z szybszą pamięcią to łapie o co chodzi? No i Czy przeniesienie na x86 powoli nam przenieść tę lepszą emulację, czy budowa procesora wymusi porzucenie jej na rzecz tej gorszej z PC?
[#56] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@tom256, post #32

PPC jest częścią amigowej historii, więc ma w niej takie samo miejsce, jak Video Toaster, czy Opal Vision. Od premiery kart PowerUP minęło grubo ponad 20 lat, więc jest to obecnie takie samo retro i taki sam klasyk, jak 30-letnie karty 030 do A2000. Na sporą część NG też tak można patrzeć. Tymczasem, macie z tym problem, jak Gdańsk z pruskim dziedzictwem.

Niesety, to efekt czekania na jakiegoś amigowego "Chrystusa", na ponowne przyjście Amigi w chwale, by królestwu jej nie było końca. Czymś takim miały być karty PowerUP, kolejne maszyny NG, Natami, teraz Vampire. I, oczywiście, lądowanie było twarde, na betonie. Sami sobie zrobiliście krzywdę tymi mżonkami, zamiast realnie cieszyć się, choćby fajnym "kooprocesorem".

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2019 12:56:02 przez Daclaw
[#57] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@96, post #55

To co się pierwsze rzuca w oczy to big/little endian i konieczność emulowania w 68k big endian gdy x86 jest little endian, z kolei PPC (i ARM) obsługują oba. Niemniej nowsze procesory x86 mogą pobierać i zapisywać dane z pamięci w formacie Big Endian dokonując konwersji w locie więc w tym przynajmniej nie powinno być żadnej większej różnicy. A jakie konkretnie inne przesłanki są za tym, że MOSowy emulator jest szybszy to nie wiem.
[#58] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@michal_zukowski, post #49

Symboliczny PC w Linuxem, pozwala w wielu zastosowaniach na tyle samo co symboliczny PowerMac z Morphosem, czyli na g...
Z drugiej strony w wielu zastosowaniach pozwala na zasadniczo więcej. Żeby nie powiedzieć, że prawie we wszystkich...
[#59] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@recedent, post #44

Raczej nie spodziewam się, żeby podzielał Twój entuzjazm w używaniu "niezawodnego i dopracowanego oprogramowania od inżynierów z Commodore"
Entuzjazm Hexmage960 jest tego rodzaju, że trudno go w całej pełni podzielać.
[#60] Re: Nowe Turbo A1200/060 - WARP 1260

@Krashan, post #59

entuzjazm HexMaga to po prostu zwykly optymizm podniesiony do szescianu i pomnozony razy cztery, natomiast wiekszymi optymistami byli/sa ci ktorzy sadza, ze Morphos wybije sie na jakas nowoczesna platforme do czegokolwiek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem