[#271] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #263

Znalazłem kolejny problem z preferencjami systemowymi. Mianowicie mam ustawione w Fonts aby podpisy pod ikonkami miały obrys. Ale po restarcie ikonki wczytują się bez obrysu, po prostu czarny tekst. Choć samą czcionkę pamięta.
[#272] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #271

I kolejny problem: w S-S polecenie Path ustawia gdzie szukać komend gdy się je wywołuje z linii poleceń. Pomimo ustawienia w sekwencji startowej gdy sprawdzam w oknie Shella jakie katalogi ma przeszukiwać pokazuje mi tylko katalog bieżący i C:.
[#273] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #271

Zainstalowałem, potestowałem ten system i powiem tak że jak każdy ma wady i zalety. Z zalet przychodzi mi do głowy obsługa GlowIcons na dzień dobry oraz polskie locale. Z braków będę pisać po kolei:
TitleShadow
Fullpalette
Dock.
Chyba że są one w wersji CD, bo ja instalowałem ADFy. Aha no i coś długo wczytuje mi ikony. To tak porównując z OS 3.1.4.
[#274] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #273

Ale TitleShadow, Fullpallete to są dodatki i nigdy nie były w systemie. W 3.1.4 były dodane przez BestWB.
[#275] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #274

TitleShadow był w AmigaOS 3.1.4. A tu nie ma więc moim zdaniem jest to lekkie cofnięcie się. Poza tym system jest wydany na CD a 3.1.4 był na dyakietkach więc tymbardziej powinien być rozbudowany. Nie wiem jak jest u Was ale u mnie gdy nie dograsz Fullpalette to bardzo miesza kolorami w systemowej palecie.
[#276] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #275

Wiesz, taniej jest teraz wydac system na CD niz na dyskietkach.
[#277] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@stefkos, post #276

No to mogli wykorzystać miejsce na dane na CD. Ile ciekawych bajerów posiada OS 3.9 np. A propos. Na OS 3.9 program IconEdit już jest w lepszej wersji obsługującej przezroczystość (opcja transparent). W OS 3.2 jest ta sama wersja co w 3.1.4 i w 3.1.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2021 13:50:13 przez tukinem
[#278] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #277

Te bajery to zewnętrzne oprogramowanie, które można równie dobrze ściągnąć z Aminetu, często w jowszych wersjach. Szkoda czasu.

Jedyne, co by się w sumie przydało, to ikony Mason z OS4 - dla ludzi z naprawdę mocnymi konfiguracjami.
[#279] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #277

Mogliby wszystko oczywiscie ale skupiaja sie na systemie. System ten jest naprawde robiony dla zabawy, zarabia na tym jedynie Hyperion. Co do tego co jest w 3.9. Coz tam sa rzeczy do ktorych pewnie nie ma nawet zrodel, nie ma praw autorskich.
[#280] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #275

TitleShadow był w AmigaOS 3.1.4. A tu nie ma więc moim zdaniem jest to lekkie cofnięcie się.

Mógłbyś wskazać gdzie włączyć TitleShadow w OS 3.1.4? Bo nie mogę tego znaleźć.
[#281] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #275

TitleShadow był w AmigaOS 3.1.4

Nie wiem skąd masz te 3.1.4 ale w moim nie było. TitleShadow jest bodajże w BestWB.
Po za tym jeszcze jest kwestią licencji. Może autor TitleShadow nie wyraził zgody na rozpowszechnianie z systemem.
Nie wiem jak jest u Was ale u mnie gdy nie dograsz Fullpalette to bardzo miesza kolorami w systemowej palecie.

To jest by design. Po to jest Fullpalette aby blokować kolory.
Na OS 3.9 program IconEdit już jest w lepszej wersji obsługującej przezroczystość (opcja transparent). W OS 3.2 jest ta sama wersja co w 3.1.4 i w 3.1.

Bo 3.2 bazuje na wersji 3.1.
[#282] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #281

To faktycznie mogłem nie wiedzieć że TitleShadow jest w bestWB. A swoją drogą ciekawe czy warto instalować bestWB na OS 3.2.
Bo 3.2 bazuje na wersji 3.1.

Myślałem że chociaż taka systemowa pierdółka będzie w nowszej wersji.
[#283] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #282

Wczoraj się bawiłem w instalację 3.2. Na system wgrałem BW a potem MW2.0 bo lobię te ikonki. Z tym że do uruchomienia systemu po tym zabiegu należy ponownie nadpisać do libsów bibliotekę ikon bo system nie wystartuje.
[#284] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Bociek78, post #283

Czyli po instalacji MagicWb trzeba wgrać najnowsze icon.library tak?
[#285] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #284

Nie powinno to być potrzebne. Ale przydaje się FullPalette - należy zablokować odpowiednie kolory. Jeśli masz tylko ikony MWB wyświetlone, to po prostu upewnij się (preferencje FullPalette) że pierwsze 8 kolorów jest zablokowane.

Acha, demon w MWB do pilnowania kolorów to obecnie przestarzałe rozwiązanie.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2021 16:03:14 przez Cedrat
[#286] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #284

Czyli po instalacji MagicWb trzeba wgrać najnowsze icon.library tak?

Tak ja to chyba wgrałem po instalacji BW ale nie dam sobie głowy uciąć.
[#287] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #285

Jeśli masz tylko ikony MWB wyświetlone, to po prostu upewnij się (preferencje FullPalette) że pierwsze 8 kolorów jest zablokowane.

Wydaje mi się, że to też już jest niepotrzebne. W preferencjach Workbencha jest opcja "Set MagicWB Colors".
[#288] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #271

Dorobiłem taki motyw do OS 3.2. Niestety w VisualPrefs nie wyświetla mi brush "iconify" do minimalizowania okien. W systemie 3.1.4 działa dobrze. Chyba trzeba będzie ściągnąć łatę do VisualPrefs.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2021 10:04:15 przez tukinem
[#289] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #288

[#290] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #289

szczerze boję się testować, bo jak wgrałem icon.library 46.4 z Aminetu, to mi system nie chciał ruszyć. Musiałem z powrotem wgrać mu icon.library 47.4, która jest razem z OS3.2. I to niby nowa wersja, bo jak widziałem to chyba z czerwca, lecz w opisie jest napisane, że OS 3.2 obsługuje icon.library v47. Każdą ikonkę musiałem ręcznie kopiować w PPaincie bo cuda wyświetlał.
[#291] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #289

miałeś rację :) iconify działa. Dzięki
Jeszcze muszę rozgryźć to wyświetlanie ikon czemu tak powoli je wczytuje. W 3.1.4 to niebo a ziemia, a konfiguracja ta sama.
[#292] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #290

Musisz czytać dołączone readme. Tam jest napisane jaką wersję trzeba wgrać na 3.2. Z tego co pamiętam to chyba wersja TC działa pod 3.2.
Jeszcze muszę rozgryźć to wyświetlanie ikon czemu tak powoli je wczytuje. W 3.1.4 to niebo a ziemia, a konfiguracja ta sama.

No u mnie również dużo wolniej na oficjalnej icon.library
[#293] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #291

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak poprawnie skonfigurować OS 3.2 pod Blizzard PPC. Nie miałem wcześniej PPC. Jak uruchomić po rozpakowaniu Install WarpUP ( nie można otworzyć ":C/Installer").

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2021 19:57:58 przez dcebula
[#294] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@dcebula, post #293

sprawdz gdzie masz installer, ewentualnie zmien na c:installer jak masz w C:
[#295] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #294

dziękuje za podpowiedz installer był w innym miejscu
[#296] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #292

Racja OK
icon.library_TC020 działa :) ale... w SysInfo pokazuje mi:

miało być icon.library 46.4 a tu wersja 51.4

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2021 22:06:31 przez tukinem
[#297] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #296

Jak mówiłem przeczytaj readme do icon.liba. tam jest wszystko opisane.
[#298] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

To jak to jest z tymi PLiterkami? Macie? Bo ja mam krzaki. Niby zrobiłem jak opisano w instrukcji z tym ReplaceTopaz ale ani przedtem ani potem nie pomogło. To nie jest AmigaPL tylko ISO tak? Na moich starszych systemach 3.X instalowałem pakiet WFMH i działało. W końcu jaki mamy dziś "standard"? ISO czy AmigaPL?
Czy może przeinstalować 3.2 po angielsku i wgrać WFMH? Jak mam mieć krzaki to już wolę system po angielsku.
Czy ktoś ma działające PL znaki a jeśli tak to co zrobił żeby je mieć?
[#299] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@gerul, post #298

Występuje jeszcze problem z romem 3.2 dla Amig 3000 z kickstartem 1.4 (superkickstart).
Przy wczytaniu tego romu Amiga się wiesza i przy żółtym ekranie ma pętlę resetów. Problem został już zgłoszony i szukają rozwiązania.
[#300] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@gerul, post #298

Nope, nie mam żadnych problemów z polskimi znaczkami. Wszystko działa dobrze, tak samo jak na 3.1.4. Tak, to jest ISO. WFMH to było AmigaPL. Od kiedy podłączyłem Amigę do netu to zmigrowałem się do ISO. Wszystkie lokale do systemu są w ISO. Jeśli masz jakieś stare pliki catalog do innego oprogramowania będziesz musiał je skonwertować z APL do ISO.
Występuje jeszcze problem z romem 3.2 dla Amig 3000 z kickstartem 1.4 (superkickstart).

Czekaj, przecież 3.2 wymaga minimum kickstart 3.1 do uruchomienia.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2021 19:16:01 przez QkiZ
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem