[#331] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Witam. Przepraszam że trochę w innym kierunku zadam pytanie. Czy komuś z kolegów i koleżanek udało się zainstalować system 3.2 na sd pod Winuae a następnie odpalić na a600 z furią? Widziałem filmy na YouTube ale tam spec instalował system z goteka bezpośrednio na cf/sd. Ja próbowałem pod wirtualną a600 i tam było ok ale po wsadzeniu sd do amigi mam czarny ekran. Boot menu wykrywa mi DH0.
[#332] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Bociek78, post #331

Tak to jest winuae to nie Amiga.
A potem czemu nie działa
[#333] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Dorian3d, post #332

Wszystkie systemy jakie instalowałem pod Winuae łącznie z 3.2, potem na a1200 działały. A600 z furią to pierwszy taki przypadek.
[#334] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Bociek78, post #331

Ja robiłem tak:
  • Zgrałem kartę SD jako obraz
  • Ustawiłem na FS-UAE konfig w miarę zbliżony do A600 z Furią i podpiąłem zgrany obraz jako pierwszy HDD
  • Odpaliłem po FS-UAE i podniosłem OS do 3.2
  • Wgrałem obraz z powrotem na SD i wpiąłem do Ami

Działa bez zarzutu i mam gratisowo pełny backup.
[#335] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@btr, post #334

Hej,
Ja mam takie pytanko, odnośnie prefsów deficons,
Chciałem powiązać format tga, jest tam niby gotowiec
Który szuka czegoś po offsecie ale generalnie tgs nie ma w nagłówku nic charakterystycznego, w każdym razie nie wykrywało.. Więc dalem regułę po nazwie pliku z rozszerzeniem .tga, ale jak wpisałem #?.tga to nie rozpoznawał dopiero jak dslem beż kropki #?tga to skojarzul ikonę z plikiem zawierającym w nazwie tga.. wiecie jak yo zrobić poprawnie poprzez rozrzeszenie tylko?
[#336] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Przez przypadek doszla do mnie ciekawa informacja.
Na iso z systemem znajduje sie tez plik z CDTV Extended ROM.
Jest to zmodyfikowana wersja E-ROMu w wersji 2.7. Teraz zglasza sie on jako 47.1.
Moje pobierzne przygladniecie sie temu ROMowi wykazaly ze praktycznie nic oprocz
tekstu kto zrobil sie nie zmienilo.
Mozliwe ze zmienili tez aby dzialalo z KS 3.2. Bo z 3.5 (3.1 + beta3 Piru) nie dziala.
Wiec mozliwe ze z KS 3.1 tez nie bedzie (ale to tylko moje spekulacje)
To co mnie "boli" to to ze znowu zamiszali z numerkologia. Nie mogli tego nazwac np 2.7.1?
1
[#337] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Bociek78, post #333

Czy jest to możliwe żeby po wymianie systemu na 3.2 stacja dysków przestała czytać dyskietki czy jest to zbieg okoliczności i akurat teraz stacja się popsuła. Przyznam że dawno z niej nie korzystałem i usterka wyszla po wymianie systemu . Nie czyta żadnej dyskietki, próba formatu wywala komunikat 'cant format cylinder 0'
[#338] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Bociek78, post #337

Spróbuj z dyskietkami NDOS (Nie-dosowymi, tak by pominąć zainstalowany system). Stawiam, że padła stacja bo to był "jej czas"
1
[#339] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Bociek78, post #337

.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2021 22:33:06 przez Cezarykl
[#340] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cezarykl, post #339

System wydany kilka miesięcy temu, a superkickstartu nadal nie zrobili... dyskusjaA tak ich chwaliłem...
Będzie pewnie w wersji 3.3?

A może ktoś widział taki działający superkickstart 3.2? Kolega z PPA przygotował mi 3.1.4 ale ten sam numer z 3.2 niestety się nie udaje.
[#341] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Rafał A-3000, post #340

Co do tego systemu, to straciłem do niego siły.
1. Icon.library które jest oryginalnie w systemie wolno wczytuje ikony. Można dograć TC020 icon.library, lecz działa tylko na prockach 020+. Dodam że u mnie w raspberry pi nie działa nawet na 030.
2. Demo The Martini Effect dziwnie wyłącza obraz zawsze w tych samych momentach. Mówię o świeżo zainstalowanym systemie bez żadnych dodatków. Chyba że BestWB instalowałem ale nie pamiętam już.
3. Grając w Gunship2000 nie ważne czy AGA czy OCS, wchodząc w mapę, wyświetlają się krzaczki.
4. Nigdy nie trzeba było łatać VisualPrefs. Ani w WB 3.1 ani w OS 3.1.4. Tu już niestety trzeba dograć FIX.

Podobał mi się system 3.2 ze względu chociażby na bardzo intuicyjny instalator wraz z polską lokalizacją, lecz po wytropieniu tych błedów musiałem niestety wrócić do OS 3.1.4.
[#342] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #341

A sprawdzałeś jak jest z 3.2.1?
[#343] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #341

To zglaszaj bledy na EAB, zwykle je poprawiaja. Moze juz w 3.2.1 jakies z tych poprawili?
[#344] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #342

Nie mam wersji 3.2.1.
[#345] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #341

Pytanie mam takie odnośnie krzaków w Gunship - dzieje Ci się tak na Amidze czy pod emu a jeżeli na Amidze to jakiej?
[#346] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #344

Skoro kupiłeś 3.2 to 3.2.1 możesz pobrać ze strony Hyperionu.
1
[#347] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #341

U mnie na A4000 występują bardzo podobne problemy - o zgrozo, co druga produkcja scenowa się sypie (guru, czarny ekran, totalny freeze)
[#348] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #346

A co mi da update? Skoro nie wypuścili kickstartu, to update chyba nic nie da prawda? Dema niekiedy trzeba odpalać bez S-S, więc bez Workbencha. Nie kupowałem, tylko pobrałem dla własnych testów :)

Chciałbym kupić 3.1.4, który nie sprawia problemów, lecz nie ma go w ofercie razem z kickstartem. Ale to już offtop, bo temat dotyczy OS 3.2.
[#349] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #348

Skąd wiesz że nie wypuścili kickstartu, skoro nie kupiłeś? W 3.2.1 są nowe kickstarty. Z tych problemów co opisałeś miałem problem z icon.library. Ale w sumie potem zrezygnowałem z niej, na rzecz systemowej. Dodatkowo zaobserwowałem że pomimo zapisanych ustawień Workbencha nie wczytuję ich na starcie systemu. Ale do tego zrobiłem fixa. Jest jeszcze problem z paletą i ikonami w Opus5, ale nie wiem czy to wynika z moich ustawień czy braku kompatybilności z 3.2. Innych dziwnych zachowań nie obserwowałem. Dema te co uruchamiałem działały mi bez problemu. Swoją drogą: dema korzystają z systemu czy walą prosto w sprzęt? Zawsze mi się wydawało że dema nie potrzebują systemu.
[#350] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #349

Dema nie potrzebują systemu. Chodzi mi o to, że uruchamiając Martini Effect, znika obraz zawsze w tych samych momentach. Przy OS 3.9, czy OS 3.1.4 działa bez problemu. Może dema nie korzystają z systemu, ale korzystają z kickstartu, a tu jest problem w kickstarcie chyba. To jeden przykład dema (jednego z lepszych), w którym znalazłem problem. Uruchamianie mapy w Gunship 2000 też tylko na tym systemie stanowi problem. Icon.library jest bardzo powolne to, które jest dołączone do systemu. Przy większej ilości NewIcons wczytuje się bardzo długo.
[#351] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #350

Wydaje mi się, że dema korzystają jednak z libsów ....
[#352] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #348

Przy odpalaniu bez S-S mam ten sam problem ... Wymieniam kicka na starego i powracam do 3.1.4
[#353] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #350

Właśnie pobrałem najnowszą bibliotekę icon.library od PeterK, wersja TC020 działa już spoko w 3.2. Nawet ją sobie włączyłem domyślnie. Różnica w prędkości działania jest widoczna gołym okiem. Nawet te dodatkowe programy jak wyłączenie przezroczystości dla plików plików info działają poprawnie. Wcześniej nie chciały mi działać.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2022 00:54:59 przez QkiZ
[#354] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #353

Tak. Działa. Ale pod prockiem 000 nie zadziała. Odpalając pod Amibianem na Raspberry Pi 3 też się wysypało, mimo ustawionego 020. A tak poza tym to masz rację. Bardzo dobrze działa ta biblioteka.
1
[#355] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #354

To już nie wina OS3.2 że niestandardowa biblioteka jest pod procek 020. Problem leży w stringu wersji. OS3.2 załaduje tylko icon.library jeśli jego wersja jest 47.4 lub nowsza. Wersja TC020 ma numer 54.4.555, dlatego działa. Choć czasem na starcie systemu, wywala błąd że nie może jej załadować, ale zrobisz restart i działa ok. Jeszcze nie rozgryzłem w czym problem.
[#356] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tukinem, post #354

Chyba wiem w czym jest problem z ładowaniem icon.library PeterK pod 3.2/3.2.1. Jakieś ustawienie Fblita wchodzi w reakcje z icon.library i wywala czasem ładowanie LoadWB. Najdziwniejsze jest to, że czasem potrafi wszystko działać przez kilka resetów, a potem przestaje. Muszę przeczytać amigaguide'a od icon.library PeterK czy jest tam mowa o fblit.
Kapnąłem się po tym jak poużywałem trochę P96 plus Native, zamiast Fblita. Potem P96 nie pojawiał się błąd ładowania icon.library. Ale P96+Native powodował mi zawieszanie się programów pod MUI (Remus, Scout).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem