[#151] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@stefkos, post #150

Nie no jasne. Postawilbym go "na czysto". Chodzi mi bardziej czy te kości co są włożone pozwalają pracować nowemu OS ?
[#152] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@arturB, post #151

Powinny zadziałać - tyle tylko, że startowanie systemu będzie dłuższe, niż przy kościach 3.2.
[#153] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@arturB, post #149

Tak, będzie działał z ROMem 3.1 i 3.1.4. Wystarczy spojrzeć do wymagań. Minus będzie taki że nowe moduły, będą ładowane z dysku, co spowolni pierwszy start i zajmie nieco pamięci RAM.

Hardware Requirements
---------------------

1) An Amiga model 1000, 500, CDTV, 2000, 600, 1200, CD32, 3000, 3000T,
4000D or 4000T, and minor variants of those.

2) Kickstart ROM 3.1, 3.1.4 or 3.2.

3) At least 2MB of total RAM available.
Soft-loading updated OS modules combined with larger hard disk
media and additional software customizations may require additional
memory above the 2 MB mentioned. The physical 3.2 ROM will help
reduce the memory footprint of hard disk loaded modules over an
older ROM in addition to yielding other benefits.

4) A hard drive with a minimum of 10 MB of free space.
[#154] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #147

No to muszę chwilę poczekać bo zamówiłem z kickstartami :(
[#155] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Alex, post #154

A nie lepiej zmapowac kick3.2?
Będzie szybszy odczyt z FAST niż ROM.
Bedzie też szybszy start systemu.
[#156] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Norbert, post #155

W sumie tak, szybszy z fast na pewno ale czy szybszy start systemu przy podwójnym resecie nie koniecznie.
No i mam dwa systemy w różnej konfiguracji na jednej karcie i dwóch partycjach to robi się kłopot z wyborem po mapowaniu i resecie.
[#157] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Alex, post #156

Dlaczego dwa systemy i dlaczego podwójny reset?
System jeden, reset jeden.
[#158] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Norbert, post #157

Dwa systemy bo jeden taki który używam często i drugi uproszczony do odpalenia niektórych dem które nie chcą ruszyć na pierwszym. Chociaż na nowej karcie postawię system 3.2 na nowo i zobaczę jak będzie. A z mapowaniem to nie problem tylko zapomniałem wspomnieć że mam 060 na karcie 3660 i muszę mieć rom z obsługą 60.
[#159] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Alex, post #158

Dlaczego amigastore.eu nie wysyła os3.2?

Update: Dzwoniłem do nich i wyślą do mnie (uk) jutro, z tego co mówią to mają setki zamówień.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2021 19:17:56 przez luminiac
[#160] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Już dostałem. Trochę potestowałem w różnych konfiguracjach. Gry działają, Dema działają, wygląda całkiem ok. Na razie nie mam się do czego przyczepić. Nieco dłużej wstaje od klasyka. Muszę też tu podziękować Retroami za ponadnormatywną pomoc w perypetiach z kurierem. Kontakt naprawdę wzorowy.
[#161] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@rutra80, post #136

Ok jest! Mam ISO z amigastore.eu yippee

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2021 23:00:43 przez rutra80
1
[#162] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Może ktoś kiedyś w końcu wypuści wersję cyfrową? Czekanie na to, aż gołębie pocztowe doniosą może być uciążliwe, a nie każdy potrzebuje fizycznego nośnika lub fizycznego ROMu.
[#163] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Nasedo, post #162

Tu masz ISO link
1
[#164] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Norbert, post #163

I ten link niby do czego?
[#165] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Nasedo, post #164

1
[#166] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Słuchajcie, mam i tak jakiś pakiet z cloanto, więc pytanie raczej z ciekawości niż z potrzeby, ale czy można zrobić taki wał, żeby użyć np. romu od A500 z AOS32, żeby whdload go użył zamiast np. Devs:Kickstarts/kick34005.A500 ? Pewnie się nie da, ale zapytać nie zaszkodzi. Zakładamy oczywiście, że dyskietkowa wersja gry działa z takim romem.
[#167] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@infboras, post #166

Przyjmijmy że dana gra pod whdload zadziała z podmienionym kick.
A co w przypadku innych gierek. Będziesz sprawdzał każdą?
[#168] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Nasedo, post #164

Do odpowiedzi, w której podane jest w jakim sklepie użytkownik kupił wersję cyfrową ISO.
[#169] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Norbert, post #167

O ile dobrze pamiętam, WHDLoad sprawdza sumę kontrolną Kickstartu.
[#170] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #169

Tak. Tak.
Chodziło bardziej oto, że jeśli nawet by zadziałało, to dla jednej gry byłoby trochę marnowanie whdload, bo inne gry wymagające oryginalnego kick1.3 nie zadziałałyby.
[#171] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Norbert, post #170

No nie produkcyjnie to wiadomo bez sensu, tak tylko pytam czy ktoś dla jaj grzebał w tych sumach kontrolnych i plikach relokacji, bo ja zielony z tego jestem, a mnie zaciekawiło.
[#172] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@infboras, post #171

Może ktos opisać czy warto iść w 3.2? Czekam na mój cd i w sumie już mi ten hype przechodzi.
Jak wygląda boot logo z dyskietką?
Na cd są kickromy do wypalenia dla każdego z modelów amigi?
[#173] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Ralpheeck, post #172

Są.
[#174] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

[#175] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tom256, post #174

Toż to sam Bill 😀
[#176] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tom256, post #174

Patrząc na zachwyt i radość Billa z nowych opcji i możliwości systemu, przypomniało mi się że miałem tak 2x w swoim życiu, gdy uruchomiłem:

1. DOpusa 5.5 na A1200 z Blizzard IV.
2. MorphOSa na Pegasosie G3.

Liczy się fun!
2
[#177] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@karolb, post #176

Moja prywatna opinia po zabawie z 3.2
Nie warty tej ceny. MorphOS kosztuje podobnie i tam widać nakład pracy, tutaj to wygląda jak drobny update do 3.1 lub 3.1.4.
2
[#178] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Ralpheeck, post #177

Jak zrobią MorphOS’a m68k, to go sprawdzę :)

Mam już OS 3.2, i nakład pracy jak najbardziej widzę. Jest bardzo fajny system pomocy, dobry (jak na amigowe warunki) mały edytor ASCII, jest w końcu uzupełnianie plików tabulatorem (jeszcze nie bawiłem się w dokładną konfigurację tego ustrojstwa), GUI jest bardziej konfigurowalne, pod UAE (na razie tylko pod emulatorem się bawiłem) bez problemu działa rolka myszki, dodali łatwe montowanie ADF’ów, jest sporo drobniejszych usprawnień.

W porównaniu do 3.1.4 jest to naprawdę duży skok, za taki pakiet usprawnień to ja chętnie ze 3 razy w roku zapłacę :)

Tylko prefs’y by mogli przepisać pod Reaction, bo trącą trochę myszką w porównaniu do tych z systemu 3.9.
[#179] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Ralpheeck, post #177

A ja zaś uważam, że jest to najlepszy update systemu od czasu wejścia 2.x by Commodore. Zero patchy, wszystko ładnie napisane i przepisane pod system, masa rzeczy wbudowanych w tenże system (znów - zamiast patchy), które od dawna powinny tam być a update jako całość jest doskonałą bazą pod dalszy rozwój i gonienie króliczka OK

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2021 19:52:12 przez _arti
4
[#180] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Może głupie pytanie ale dla pewności. Czy kości zamontowałem poprawnie ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem