[#91] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #90

Nie wyszła Amiga z procesorem PA-RISC z chipsetem Hombre, nie wyszła Amiga 1200 z procesorem 68030, nie wyszło mnóstwo zapowiedzianych maszyn PPC.
[#92] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #90

Ale Ty mówisz o jakichś nowych rzeczach względnie (Walker), a ludzie już wcześniej tak średnio co parę miesięcy dostawali optymistyczne zapowiedzi - nowe kości graficzne, nowe procesory, nowy układ dźwiękowy, nowy soft. Nie narzekam, że kiedyś było lepiej, bo nie było. Kiedyś miałem wyjątkową cierpliwość i czekałem na zapowiadane "przełomy".

Teraz jest w zasadzie lepiej, bo coś wychodzi - ale to dlatego, że nikt nie liczy na duże firmy, a firmy nie muszą już przejmować się użytkownikami A500, którzy "grają w Super Froga", tylko mogą skupić się na kolekcjonerach i entuzjastach retro-sprzętu o nieco większych wymaganiach.

Czy jednak nowy OS jest potrzebny? System operacyjny to podkładka pod oprogramowanie - coś, co sprawia, że komputer w ogóle działa, ale nic więcej. Bez oprogramowania najładniejsze ikonki i najwspanialszy system, to tylko kupa niepotrzebnego kodu. Pod tym względem, biorąc pod uwagę, że Amiga to sprzęt retro, moim zdaniem nowy system nie jest specjalnie potrzebny. To tak, jakby ktoś chciał używać wiekowego retro-peceta z Windowsem 3.11 i czekał na nową wersję (np. 3.30) tego systemu, która sprawi, że stary 386 DX 40MHz będzie lepiej działał i będzie nowocześniejszy. Ale po co, skoro ktoś używa tego sprzętu właśnie po to, żeby używać retro-sprzętu? Chcę jeździć maluchem, ale niech będzie przestrzenny, niech ma mocny silnik, dobre przyspieszenie, automat, wyciszoną karoserię itd. Ma to jakiś sens?
4
[#93] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@XTD, post #92

Teraz jest w zasadzie lepiej, bo coś wychodzi - ale to dlatego, że nikt nie liczy na duże firmy, a firmy nie muszą już przejmować się użytkownikami A500, którzy "grają w Super Froga", tylko mogą skupić się na kolekcjonerach i entuzjastach retro-sprzętu o nieco większych wymaganiach.

I o to mi chodzi, że ostatnio (od kilku ładnych lat) mamy wysyp różnych nowości. Zdaje się że świat olał trochę NG i skupił się na klasykach i teraz mamy naprawdę dużo sprzętu. Może nie jest on super dostępny i od ręki, ale coś jest.
Czy jednak nowy OS jest potrzebny? System operacyjny to podkładka pod oprogramowanie - coś, co sprawia, że komputer w ogóle działa, ale nic więcej. Bez oprogramowania najładniejsze ikonki i najwspanialszy system, to tylko kupa niepotrzebnego kodu. Pod tym względem, biorąc pod uwagę, że Amiga to sprzęt retro, moim zdaniem nowy system nie jest specjalnie potrzebny.

No i tu się nie zgodzę. Uważam że nowy system to na początek. Jeśli by miały powstać nowy programy na Amigę, to wolałbym aby najpierw system został połatany i usprawniony. 3.1.4 to był dobry ruch, więc 3.2 uważam że to bardzo dobry kierunek.
To tak, jakby ktoś chciał używać wiekowego retro-peceta z Windowsem 3.11 i czekał na nową wersję (np. 3.30) tego systemu, która sprawi, że stary 386 DX 40MHz będzie lepiej działał i będzie nowocześniejszy.

I to jest ta różnica między PC a Amigą, na pececie to rozdział zamknięty, a Amiga nie chce umrzeć ku naszej uciesze. Z resztą pecety dla mnie nie są retro, bo tak naprawdę ta konstrukcja dalej jest rozwijana i mainstreamowa.
Chcę jeździć maluchem, ale niech będzie przestrzenny, niech ma mocny silnik, dobre przyspieszenie, automat, wyciszoną karoserię itd. Ma to jakiś sens?

Proponuje porzucić Amigę, sprzedać sprzęt i wypisać się z forum, skoro to nie ma sensu dla Ciebie.
Dla mnie jest sens. Mamy teraz możliwości techniczne, aby właśnie z tych starych maszyn robić to co chcielibyśmy mieć w latach 90'.
[#94] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@XTD, post #92

Ja tam bym chciał Windowsa 3.30. Mógłby mieć sterownik do kart graficznych VESA, obsługę dużej ilości RAMu, i mógłby nie marudzić, że nie ma pliku wymiany. I chciałbym, żeby mój sprzęt nadal był kompatybilny z kartami CGA, VGA, VESA SVGA, Sound Blaster AWE 32, Gravis Ultra Sound, 3DFx Voodoo (Glide), żeby miał kontroler FDD (aczkolwiek można by wprowadzić bardziej praktyczne złącze). Niestety…
[#95] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #93

„na pececie to rozdział zamknięty” - zapomniałeś o FreeDOSie, 86Box, czy rdzeniu 486 dla MiSTer’a

„tak naprawdę ta konstrukcja dalej jest rozwijana i mainstreamowa” - ta konstrukcja ma coraz mniej wspólnego z dawnymi pecetami. Obecne karty graficzne nie są zbyt kompatybilne z grami dla DOSu, układy dźwiękowe nie są kompatybilne już od dawna. Kompatybilność z BIOSem jako takim i systemami pod niego zaraz całkiem zniknie. Nie zdziwię się, jak niedługo potem wyleci z proców obsługa trybu 16-bitowego.
[#96] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #93

Proponuje porzucić Amigę, sprzedać sprzęt i wypisać się z forum, skoro to nie ma sensu dla Ciebie.

Nie jesteś dla mnie wyrocznią, więc nie mów mi co mam robić. Możesz lubić nowości, ja mogę lubić sprzęt taki, jakim był. I obydwoje możemy być Amigowcami, ale ja nie będę Ci mówił, że masz porzucić Amigę i wypisać się z forum, jeżeli nie zgadzasz się z moim punktem widzenia.

Przez takich właśnie radykalnych Amigowców środowisko ma problemy i ludzie się kłócą. Bo Twoja racja jest bardziej twojsza, a jak się komuś nie podoba, to ma "wypisać się z forum". Pewnie jeszcze zdać legitymację Prawdziwego Amigowca?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2021 12:22:41 przez XTD
8
[#97] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@XTD, post #92

Dla mnie jest jeden wielki plus nowego systemu. Instalujesz i używasz. Nie każdy musi się znać na systemowych sprawach, szukanie po aminecie łatek itp. nie każdemu przychodzi z łatwością. Nie wszytko działa ze sobą dobrze. Mamy nowy , zaktualizowany system z numerkiem 3.2, po zmianach na papierze widzę , że jest super. Ci co mają okazję używać bardzo chwalą.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2021 12:41:42 przez JakubH_
[#98] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JakubH_, post #97

Dla mnie jest jeden wielki plus nowego systemu. Instalujesz i używasz.

System sam w sobie OK, ale pytanie czy istniejące już oprogramowanie nie będzie wymagało tego i owego, więc i tak łatanie wróci?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2021 12:50:44 przez Jacques
[#99] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Jacques, post #98

Przy 3.1.4 było jakieś łatanie pod istniejące oprogramowanie ?
[#100] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JakubH_, post #99

Nie używałem, nie wiem, pytam przy okazji 3.2

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2021 13:00:46 przez Jacques
[#101] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Jacques, post #100

Ja też nie , wolałem zostać przy 3.9, teraz chętnie sprawdzę 3.2 :)
[#102] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JakubH_, post #99

U mnie wręcz przeciwnie - po zmianie systemu na OS 3.1.4 i zakupie nowej wersji Picasso96, HippoPlayer przestał się zacinać przy odtwarzaniu niektórych modułów.
[#103] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #102

Samo to ze sie zacinal to ciekawostka. Powiem Ci ze nigdy nie mialem z tym problemow.
2
[#104] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #102

Autor Hippoplayera pracuje nad nowa wersja (watek na EAB), pytal sie o bledy do poprawienia, to mozesz zglosic jak jakies znasz

link.
[#105] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #95

zapomniałeś o FreeDOSie, 86Box, czy rdzeniu 486 dla MiSTer’a

FreeDOS to znałem. Czyli jednak coś się dzieje. A XTD narzeka.
konstrukcja ma coraz mniej wspólnego z dawnymi pecetami.

Niby tak, ale to jest dalej kontynuacja tego samego produktu, czego Amiga może pozazdrościć.
Nie jesteś dla mnie wyrocznią, więc nie mów mi co mam robić. Możesz lubić nowości, ja mogę lubić sprzęt taki, jakim był. I obydwoje możemy być Amigowcami, ale ja nie będę Ci mówił, że masz porzucić Amigę i wypisać się z forum, jeżeli nie zgadzasz się z moim punktem widzenia

Nie mówię Ci co masz robić, to była propozycja, skoro nie widzisz sensu zabawy z Amigą.
Przez takich właśnie radykalnych Amigowców środowisko ma problemy i ludzie się kłócą. Bo Twoja racja jest bardziej twojsza, a jak się komuś nie podoba, to ma "wypisać się z forum". Pewnie jeszcze zdać legitymację Prawdziwego Amigowca?

Jestem radykalny bo podoba mi się rozwój systemu Amigi? Zapewne jest tutaj sporo takich radykałów szeroki uśmiech
Dla mnie jest jeden wielki plus nowego systemu. Instalujesz i używasz. Nie każdy musi się znać na systemowych sprawach, szukanie po aminecie łatek itp. nie każdemu przychodzi z łatwością. Nie wszytko działa ze sobą dobrze. Mamy nowy , zaktualizowany system z numerkiem 3.2, po zmianach na papierze widzę , że jest super. Ci co mają okazję używać bardzo chwalą.

Dokładnie. Przy 3.1.4 sporo patchy wyleciało z S-S. Teraz polecą kolejne.
Samo to ze sie zacinal to ciekawostka. Powiem Ci ze nigdy nie mialem z tym problemow

Ja również.
[#106] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Don_Adan, post #104

To raczej był problem systemu, być może jakichś patchy (ale te swego czasu probowałem dezaktywować, żeby znaleźć winnego - bez skutku). Nie mam już tej instalacji, i trudno byłoby mi odtworzyć problem (szczerze, to na Amigę nie znalazłem czasu od trzech miesięcy…)
[#107] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@XTD, post #92

Ma to jakiś sens?
Ma.
4
[#108] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Są już jakieś filmiki z działania?
[#109] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #105

FreeDOS to znałem

To fajnie że znałeś, a mój kolega z podstawówki nie znał.

Niby tak, ale to jest dalej kontynuacja tego samego produktu, czego Amiga może pozazdrościć.

No to zazdrość

Nie mówię Ci co masz robić, to była propozycja, skoro nie widzisz sensu zabawy z Amigą.

Ja tez ci proponuję

Jestem radykalny bo podoba mi się rozwój systemu Amigi? Zapewne jest tutaj sporo takich radykałów

Gratuluję! A ja jestem wegetarianinem, morsuję a mój syn studiuje prawo!

Dokładnie. Przy 3.1.4 sporo patchy wyleciało z S-S. Teraz polecą kolejne.

No i???
[#110] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Ralpheeck, post #109

Super. A tu masz

Posprzątaj po sobie.
[#111] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Krashan, post #107

Kraszan na fejsie pisałeś, że już masz. Zrób krótką recenzję i opisz w temacie jak stabilność, nowe ficzery, itd.
[#112] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #111

Mam, ale nie wiem kiedy będę instalował. Nie wcześniej niż w weekend.
[#113] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #111

Pierwszy HINT - da się zainstalować z dyskietek bez CD-ROMu. Jest ich więcej niż dawniej ale do instalacji potrzebujemy 11 max.
Każda wersja językowa ma osobną dyskietkę Locale.
Dyskietka Install zawiera sterownik do CD-ROMu i można podmontować klikając jedną ikonkę (o ile jest dostęny pod scsi.device, unit 2)
Na CD znajdziemy ROMy w wersji do emulatora i do wypalenia osobno, obrazy ADF poszczególnych dyskietek.
Dawny Install jest rozbity na 2 dyskietki. HDSetup gdzie mamy program do partycjonowania oraz faktyczny Install ze skryptami instalacyjnymi.
Locale PL można już wybrać podczas instalacji systemu jednak po instalacji trzeba wykonać jeszcze kilka kroków aby system był w pełni PL.
1
[#114] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@pong777, post #113

A nie da się zainstalować bez skryptu instalacyjnego, tak jak 3.1, czy 3.1.4?
Przyznam się, że jedyny amisystem jaki instalowałem za pomocą skryptu to Morphos.
[#115] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@wali7, post #114

Wg. jednego z autorow wb3.2 mozna zainstalowac tak:
Create partition of 100 MB on CF. Copy CD contents to it. Make it bootable. Connect it to IDE. Boot from it. Partition the rest of the card. Install 3.2 to it. Done.
2
[#116] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@wali7, post #114

A nie da się zainstalować bez skryptu instalacyjnego, tak jak 3.1, czy 3.1.4?

Przecież skrypty instalacyjne istnieją od 2.1. Po chcesz tak instalować system? Ale pewnie się da.
Ja sam zamierzam zainstalować z CFki wsadzonej w PCMCIA, nazwę ją tak samo jak płytę i zgram zawartość.
https://allegro.pl/oferta/amigaos-3-2-workbench-3-2-en-pl-box-cd-floppy-rom-10751343348
Well that escalated quickly 😂

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2021 20:05:03 przez QkiZ
[#117] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #116

Ja zamontowałem iso i zainstalowałem na ami, szybko i sprawnie poszło
[#118] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #116

Chociażby dlatego, że wiem gdzie co wrzucam. Poza tym daje mi to większą wiedzę na temat AmigaOS.
I w końcu dlatego, że jest to banalnie proste. Zawsze mnie dziwiło, dlaczego w wymienionych przeze mnie systemach są skrypty instalacyjne, skoro sam proces ręcznej instalacji można ogarnąć 4-5 komendami AmigaOS.
[#119] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #116

Cena kosmos
1
[#120] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Dorian3d, post #119

Ja czekam na jakieś szczegółowe recenzje. Nie wiem, czy przy "szalonym" konfigu A1200+ACA1233@55Mhz warto zmieniać...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem