@michal_zukowski,
post #135
Wedlug mojej wiedzy (moge sie mylic) to nie mialbym w ogole zaufania do Cloanto. O ile dobrze pamietam kolejnosc to Cloanto nabylo licencje na Amigowe kickstarty do 3.1 wylacznie, tylko do rozpowszechniania w formie plikow do emulatorow. Potem (w 2008 roku bodaj) "stworzyli" Remusem kickstart 3.X (zwany przez Gunnara 3.10 i uzywany w Coffinie), ktory sklada sie z czesci Amiga OS 3.1, 3.5 i 3.9 i fiksow z Aminetu, ze zmienionym pod edytorem tekstem Copyright. Nie wiem na jakiej podstawie uzywali czesci z Amiga OS 3.9, moze wykupili juz wtedy jakies prawa (od Haage and Partners?) , choc mi na to nie wygladalo. Pozniej zaczeli dystrybuowac ten kickstart 3.X w formie fizycznej. Tez nie wiem na jakiej podstawie, skoro mieli prawa tylko do dystrybucji kickstartow w formie plikow do emulatorow. Chyba, ze to sie zmienilo i z licencjobiorcy zostali w jakis magiczny sposob wlascicielem. Moze i maja oni prawa do nazwy Amiga OS 3.1 czy kickow 3.1, ale nie maja praw do zrodel systemu, skoro ich fizycznie nie posiadaja. Wiec ogolnie, rzecz biorac z Cloanto nie ma zadnej przyszlosci dla systemu Amigi 68k. Juz wieksze szanse ma ApollOS bazowany na AROS-ie. No i Thor jest zbyt duzym legalista, zeby robic cos co wedlug niego jest nielegalne. No chyba, ze sie zmienil w ostatnim czasie.