[#121] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Drakon, post #120

https://m.twitch.tv/videos/1031650906
Tu masz taką sobie recenzję, z komentarzem dewelopera AOS3.2. Goście ze swoim specyficznym akcentem opowiadają po angielsku o AOS. Czasem ciężko się ogląda, ale przewijając można zobaczyć kilka ciekawych ficzerów.
[#122] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@ITU, post #79

Czy na RetroAmi jest opcja downloadu po zakupie?
Czy można kupić sam download bez dostawy fizycznej?
[#123] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@rutra80, post #122

Nie sądzę. Wersję elektroniczną będzie sprzedawał sam Hyperion jak pójdą im wszystkie płytki.
[#124] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@rutra80, post #122

Płytkę łatwiej opchnąć jak ci się nie spodoba, albo wyjdzie nowsza wersja :)
1
[#125] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #123

Jeszcze zobaczymy, czy będzie. Wygląda na to, że znowu zaczyna się prawnicza kołomyja:

http://www.amiga-news.de/en/news/AN-2021-05-00076-EN.html
[#126] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #125

Nie wiele rozumiem z tego prawniczego bełkotu, ale wygląda na to że Amiga "Corporation" i Cloanto które nie robią nic, pieniądze przechodzą im obok nosa. I pewnie o to cały raban.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 10:31:49 przez QkiZ
1
[#127] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #123

Podobno amigastore.eu udostępnia download po zakupie (ale płytkę i tak dostajesz).
[#128] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #126

Cloanto ma AmigaOS na własność, Hyperion jest tylko licenjonobiorcą AmigaOS i może działać z AmigaOS tylko w obrębie licencji. To główna różnica. Zdaniem Cloanto (i raczej większości, którzy przeczytali dokumenty) Hyperion naruszył licencje i jego działania (3.1.4 i 3.2) są nielegalne. Ciekawym fragmentem Amiganews jest to, że Cloanto pozwala na dystrybucje 3.2 za darmo. Tu akurat musiałby się jakiś prawnik wypowiedzieć, ale wynika z tego, że rozpowszechnianie kopii AmigaOS 3.2 na warezach) jest legalne.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 10:42:38 przez michal_zukowski
[#129] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #128

Gdzie można znaleźć owe dokumenty?
Dla mnie jako użytkownika życzę Hyperionowi jak najlepiej, bo skoro oni mogli wydać aktualizację to samo mogli zrobić Amiga i Cloanto. Skoro mają prawa do AmigaOS to mogli wydać aktualizację. A jednak tego nie zrobili. Teraz wszystko rozbije się o pieniądze ze sprzedaży AmigaOS 3.1.4 i 3.2.
1
[#130] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@rutra80, post #127

Skąd taka informacja? Jako że niby amigastore.eu ma produkt dostępny to od tygodnia nie raczyli go wysłać. Niestety nie ma opcji download jak jak dla mnie.
[#131] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #126

Bo chca dzialac w ramach prawa a skoro nie ma jeszcze wyniku rozprawy to po co pchac sie w koszta.
To tak jakbys kupil jacht na ktorym ktos siedzi a ten ktos nie raczylby z niego zejsc.
Walczylbys wtedy w sadzie, potem prosil komornika a zycie zyciem.
Tak czy inaczej nie warto inwestowac w jacht skoro go nie uzywasz.
[#132] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #128

Cloanto ma prawa do Amiga OS? Oni podobno nawet zrodel Amiga OS nie maja to jest smieszna firma jak dla mnie.
1
[#133] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@stefkos, post #131

Mi raczej chodziło o to dlaczego nikt (Amiga/Cloanto) nie wypuściło aktualizacji zanim to Hyperion zrobił. Wtedy nie byłoby tej całej sprawy.
[#134] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #133

Jak w watku obok. Sa firmy co dorabiaja sie na innych a sa te co chca miec "dupochron".
Widocznie Cloanto jest typem tej drugiej.
Tyle ze ja nie bede wrozyl z fusow, nie wiem co zrobi Cloanto. No ale jak zawsze, zobaczymy z czasem. Nie skreslam ich.
[#135] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Don_Adan, post #132

No podobno nie mają źródeł, co nie znaczy że nie mają praw. To czy to jest śmieszna firma czy nie oceni sąd.
To tak jakbyś kupił dom z lokatorami, zamieszkać nie możesz a dom jest twój. W takiej sytuacji jest Cloanto.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 15:25:10 przez michal_zukowski
[#136] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@luminiac, post #130

Po zaksięgowaniu płatności ponoć pojawia się link w historii zamówień.
Kupiłem ale linka jeszcze nie ma, napiszę do nich na wszelki wypadek...
[#137] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@rutra80, post #136

Ktos wi czy juz w pl mozna nabyć system z cd czy tylko ten sklep amistore?
[#138] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JacK_Swidnik, post #137

Jest już u nas w PL. Ja będę miał w środę fizyczne CD/Boxy (preorder na znanym portalu aukcyjnym) a RetroAmi już ma. Moje zamówienie w AmigaStore wisi tydzień jako płatność otrzymana i nic nie procesuje się dalej.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 17:08:13 przez pong777
[#139] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JacK_Swidnik, post #137

Ja kupiłem w retroami myślę że wysyłka będzie na dniach.
[#140] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Alex, post #139

Mi już wysłali w czwartek, naprawde mnie pozytywnie zaskoczyli tylko w inpoście coś już trzeci dzień krąży między oddziałami "w trasie". Może agenci Cloanto chcą mi przejąć przesyłkę?
3
[#141] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JacK_Swidnik, post #137

Z RetroAmi dostałem już we wtorek.
[#142] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Krashan, post #141

no a warto z tą kością rom brać jak mam kość do a500 3.1.4 ?
[#143] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JacK_Swidnik, post #142

Nie wiem, ja sobie zmapuję do fastu.
[#144] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #135

Wedlug mojej wiedzy (moge sie mylic) to nie mialbym w ogole zaufania do Cloanto. O ile dobrze pamietam kolejnosc to Cloanto nabylo licencje na Amigowe kickstarty do 3.1 wylacznie, tylko do rozpowszechniania w formie plikow do emulatorow. Potem (w 2008 roku bodaj) "stworzyli" Remusem kickstart 3.X (zwany przez Gunnara 3.10 i uzywany w Coffinie), ktory sklada sie z czesci Amiga OS 3.1, 3.5 i 3.9 i fiksow z Aminetu, ze zmienionym pod edytorem tekstem Copyright. Nie wiem na jakiej podstawie uzywali czesci z Amiga OS 3.9, moze wykupili juz wtedy jakies prawa (od Haage and Partners?) , choc mi na to nie wygladalo. Pozniej zaczeli dystrybuowac ten kickstart 3.X w formie fizycznej. Tez nie wiem na jakiej podstawie, skoro mieli prawa tylko do dystrybucji kickstartow w formie plikow do emulatorow. Chyba, ze to sie zmienilo i z licencjobiorcy zostali w jakis magiczny sposob wlascicielem. Moze i maja oni prawa do nazwy Amiga OS 3.1 czy kickow 3.1, ale nie maja praw do zrodel systemu, skoro ich fizycznie nie posiadaja. Wiec ogolnie, rzecz biorac z Cloanto nie ma zadnej przyszlosci dla systemu Amigi 68k. Juz wieksze szanse ma ApollOS bazowany na AROS-ie. No i Thor jest zbyt duzym legalista, zeby robic cos co wedlug niego jest nielegalne. No chyba, ze sie zmienil w ostatnim czasie.
[#145] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Don_Adan, post #144

Poczekamy, zobaczymy

ps. Cloanto brało udział w pracach nad AmigaOSem od 91 roku.
https://docs.google.com/file/d/134dciMD4bgxmNHlPakWJ8H3BtueuFQIP/edit

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 20:22:44 przez michal_zukowski
[#146] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #145

No, nie wiem. Te zmiany niby sa z grudnia 1993 roku, czyli jak juz Commodore byl bankrutem (moze jeszcze nie sadowym). Nie pamietam takiego pliku w zrodlach, a zrodla chyba konczyly sie na poczatku 1994 roku o ile dobrze daty pamietam.
[#147] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Alex, post #139

Pisali na fejsbukach że najpierw wysyłają tym co same płytki kupili. W przyszłym tygodniu mają wysyłać płytki i kickstart.
[#148] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #147

Zgadza się , ja zamówiłem tylko OS32 bez kickstartu i dostałem płytę 25.05.
[#149] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JakubH_, post #148

Ktos mnie uswiadomi prosze. Mam w mojej Ami kosci od Cloanto 3.1 i system 3.9. Czy moge zainstalowac ten nowy wynalazek 3.2 ?
[#150] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@arturB, post #149

Ja mysle ze mozesz kwestia wywalenia kilku "paczy".
Pewnie najlepiej zainstalowac 3.2 na swiezo i dogrywac to czego Ci brakuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem