[#31] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #8

Pewno za 3-4 tygodnie. Inni też nie będą mieli za bardzo wcześniej.
[#32] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@pong777, post #31

3-4 tygodnie??? Byłem pewien, że za max kilka dni zaczną wysyłać.

Czyli guzik, a nie wydany. Można się rozejść.

[edit] Z tego, co widzę w innych sklepach - to też jest tylko preorder.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2021 22:48:46 przez Cedrat
[#33] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #32

Prace są zakończone, ale pewnie dopiero teraz system zostanie rozesłany do sklepów. Albo co gorsza dopiero tłoczenie płyt będzie.
[#34] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #33

Na retro ami będzie można tak fajnie skonfigurować zamówienie jak na www.amiga-shop.net?

Np.
Physical Kickstart ROM: Amiga 500/600/2000
Physical Kickstart ROM 2: Amiga 1200
Physical Kickstart ROM 3: None
AOS basic disk set (6 disks): Yes

wychodzi 74 ojro
[#35] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #33

Ręce opadają. Hyperion jest po prostu niepoważny.
[#36] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #35

A co powiesz na ApolloTeam robiącym pre-ordery na Vampiry na które czekaliśmy po półtora roku?
Taki rynek, Panie... dobrze że nie tłumaczą się Covid'em bo by mnie trafiło.
[#37] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@PWS, post #36

Jeśli biorą przy tym kasę, to też są niepoważni. Nie obserwuję tego, co się u nich dzieje, nie planuję nic od nich kupować (ale to temat na inny wątek).

To, co robi Hyperion, to brak szacunku i dla użytkowników, i dla programistów - którzy pewnie odwalili kawał dobrej roboty, do tego jeszcze za darmo.
[#38] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #35

Nie ma co narzekać.
Kupi się, sprawdzi i pewnie do 3.1 wróci :p.
1
[#39] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Santyago , post #34

Opcje odnośnie fizycznych kości ROM będą. Co do dyskietek, to się zastanawiam.

Zamówienie w Hyperionie zostało złożone, na RetroAmi jest możliwość złożenia zamówienia, planuję, że do końca maja nastąpi wysyłka do klientów.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2021 08:49:21 przez ITU
[#40] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #37

apollo team nie bierze kasy, dopiero jak przychodzi Twoja kolej to placisz i w max 2 tygodnie masz karte u siebie

co do hyperiona to podejrzewam, ze tam gdzie blizej do nich to juz lada moment bedzie sie dalo kupic, tutaj chyba za bardzo nie ma sensu robic premiery w jeden konkretny dzien :)
[#41] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@RokiS, post #38

W moim przypadku co najwyżej do 3.1.4 :)
[#42] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@juen, post #40

Nie rozumiem, dlaczego nie sprzedają wersji elektronicznej? Infrastrukturę do tego już mają.
[#43] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #42

tez tego nie rozumiem :(
1
[#44] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #42

Bo się najpierw fizyczna kopia musi rozejść :D
[#45] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@ITU, post #39

Podobno to jest 36 dyskietek więc nie wiem czy taka opcja ma sens. Chyba, że jest jakaś okrojona rozruchowa wersja na flopach.
Jakby tylko chodziło o tłoczenie to by pewno była już do pobrania ze strony Hyperionu wersja elektroniczna.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2021 10:12:31 przez pong777
[#46] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@MariuszK, post #44

Po co? Wytłoczenie i zapakowanie płyty to jest koszt, tworzenie elektrośmieci, itd. Ta cena jak najbardziej byłaby OK nawet za sam obraz ISO + PDF z jakimś Quick Start Guide.
[#47] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@pong777, post #45

No właśnie na tym sklepie jest 6 dyskietek.... ciekawe
1
[#48] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Santyago , post #47

Albo dobrze spakowane, albo jest to tylko sam system bez dodatków w postaci tapet w różnych rozdzielczościach i formatach, bez obszernej dokumentacji itd. itp.
[#49] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@RokiS, post #38

Nie ma co narzekać.
Kupi się, sprawdzi i pewnie do 3.1 wróci :p

Jeśli 3.2 będzie tak dobry jak 3.1.4 to nie wróci. Ja po 3.1.4 na pewno nie wrócę do 3.1.
3
[#50] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

A może ktoś rozwinąć temat, że 3.1.4 jeśli dobrze rozumiem był licencjonowany per jeden konkretny komputer, a 3.2 można używać na czym się chce? Skąd taka zmiana?
[#51] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@infboras, post #50

O! Skąd ta informacja, bo to brzmi za dobrze, żeby było prawdziwe.

Co do licencji na 3.1.4 potwierdzam, w EULA jest zapis:

This License does not allow the AmigaOS to exist on more than one computer at a time.
[#52] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@btr, post #51

The most comprehensive version of AmigaOS 3.2 is available now on CD-ROM and contains all the disks and AmigaOS Kickstart ROM sets for all Amiga machines ever produced allowing users to install AmigaOS 3.2 on multiple different types of Amigas at once.

Jak dla mnie to oznacza że można używać na kilku Amigach równocześnie. Byle na różnych modelach.
Chociaż domyślam się że autor nie to miał na myśli.
[#53] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@sander180384, post #52

Ano, z kontekstu wróżę, że to niestety niefortunne sformułowanie copywritera.
[#54] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@btr, post #53

No w zagranicznych sklepach można jeden produkt AmigaOS 3.2 skonfigurować z wieloma kickstartami do różnych amig, np do A1200 i A600, gdyby licencja byłaby tylko na jeden komputer, to przy zamówieniu byłby chyba tylko jeden kickstart do wyboru?
[#55] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@vojo, post #54

;@Cedrat, post #35
;Nie ma co narzekać.
;Kupi się, sprawdzi i pewnie do 3.1 wróci :p.
OK Hehe
Ja jak mi się m.in. newicons rozjechały to wróciłem do 3.1 ale ten też myślę wesprzeć.
Może mile się zaskoczę i tym razem nic się nie rozjedzie.
1
[#56] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@vojo, post #54

Dziwne że w zestawie można kupić tylko 3 fizyczne kickstarty.
Czyżby licencja była na 3 stanowiska?
[#57] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Norbert, post #56

Powinna jeszcze być opcja z odtwarzaczem CD na USB :D

(dobrze, że nie wpadli na pomysł nagrywania na dyskach ZIP, czy LS-120...)
[#58] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #42

wlasnie sie pojawilo, w odpowiedzie na pytanie o "digital ISO"

PYT:... can a digital ISO of the CDRom be made available for purchase?

ODP: ...That depends exclusively on Hyperion.
But at the moment their plan is physical CD-ROM only and digital downloads for specific Amiga models.

The digital download implies that not all models are included, no GlowIcons collection (but yes for the the OS built-in ones), no printable labels collection (only those for the particular model involved) and no CDTV/CD32 experimental support.

I hope I have covered the question you asked. If not please ask me for clarification and I will do my best.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2021 16:57:51 przez pch
[#59] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Rafał A-3000, post #55

Ale jesteśmy boomerzy, jaramy się jak pecetowcy SP4 do windowsa 98...
1
[#60] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Ralpheeck, post #59

Jeśłi mam zakupiony 3.1.4 to oznacza że będę mógł sobie update zrobic za free? czy zakupić 3.2 taniej?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem