[#211] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #191

Żeby klasyk miał chociaż mimimum użyteczności to musiałby mieć procek 1GHZ i z 1GB ramu, nierealne przez nastepne kilka lat.

Jak najbardziej realne (chociaż z mapą/alokacją 1GB pamięci mogą być problemy), ja mam w tej chwili w klasyku 800mhz PPC (G3) i łącznie jakieś 0,5 GB ram (384MB bezpośrednio dla G3) ok, racja, tylko to niczego nie zmienia i sensownej przeglądarki nie ma co się spodziewać na AOS 3.x
[#212] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Norbert, post #210

To nie zasługa GoAdf tylko dodanego pakietu ADF Device

GoADF ma też własny goadf.device.
[#213] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@PWS, post #207

DACONTROL EJECT DEVICE DA0:
[#214] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@vojo, post #212

A to przepraszam.
Poprzednie wersje korzystały z adf.device
[#215] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@BULI, post #211

Masz PPC a nie 68k, więc co to za klasyk? Do tego pewnie karta Sonet, a nie PPC z epoki. Amiga 68k nie potrzebuje przeglądarki, FHD itd. Jak ktoś jej potrzebuje to ma NG lub PC.
[#216] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@btr, post #213

I ta linkę wpisujemy w Commodities FKey do np. klawisza F1 czy SHIFT+F1 i mamy EJECT.
Dla kolejnych napędów można przypisać kolejne "efki"
1
[#217] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@KM_Ender, post #215

Amiga Classic jak najbardziej potrzebuje przeglądarki, proca 2 GHz i innych rzeczy.
To tylko tobie się wydaje że nie potrzebuje.
Nie tylko potrzebuje ale będzie te rzeczy miała.
Czy to się Tobie podoba czy też nie.
[#218] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #184

Olał klasyki jakieś 50 lat temu, poza tym jest spoko ;P
[#219] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@WojtekX, post #217

No sorry - ale retro sprzęt tego nie potrzebuje - od tego masz nowoczesny sprzęt.
Naprawdę nie rozumiem po co wracać do retro sprzętu skoro z robi się z niego aktualny sprzęt.
2
[#220] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@WojtekX, post #217

No podziwiam za wyobraźnię i optymizm. Wszyscy się na pewno rzucą żeby pisać te przeglądarki i inny soft na klasyka pod te 2GHz, wszyscy tutaj młodnieją i będą czekać następne lata no Gigaherzowe wydarzenie OK

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2021 19:40:49 przez JakubH_
[#221] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@_arti, post #179

Zgadzam się.
Jest to powiew nowoczesności.. taki sprzed parunastu lat :)
W amidze 1200 jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy w amidze 4000.
Ciekawi mnie jak to będzie banglało z amigaos 4.0 classic.

Z plusów na szybko:
super bootmenu, bardzo szybko się uruchamia i ma parę przydatnych opcji, i dioda power miga z procesorem
w końcu superowy kickstartowy shell
zero problemów z CF IDE/PCMICIA CF, dużymi kartami CF
niepotrzebne pacze na scsi.device, co za tym idzie jeden szybki boot bez resetów
ogólnie błyskawicznie wstaje amiga, bez pustych przelotów, które mi się raz na jakiś czas zdarzały (miałem czasem konieczne resety z klawiatury gdy paczowane scsi.device nie nadążyło za dyskami podczas bootu, to znikło definitywnie)
diody hdd migają jak należy z cf ide/pcimcia cf, ale to nie pamiętam czy nie czasem zasługa KA47 kolegi Grzegorza
[#222] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@pawelini, post #221

A nie orientuje się ktoś jak jest z wjechaniem ClassicWB na 3.2?
[#223] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Ralpheeck, post #222

Kupiłem OS 3.2 w wersji A3000. Patrząc teraz widzę cały katalog roomów ale poza A500. Czy Wy też tak macie?
[#224] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Rafał A-3000, post #223

A dla A600, a2000 czy CDTV nie ma?
1
[#225] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Norbert, post #224

A nie, jest! Teraz się bliżej przyjrzałem. O tej porze już mniej widać. - pod długą nazwą zaczynającą się od CDTV. :)
[#226] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@pawelini, post #221

Jak szybko wstaje Ci 1200 ?? jak szybko bootmenu ?
[#227] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@BlackTiger, post #226

Właśnie się wziąłem za aktualizację 3.1.4 do 3.2 i wrażenia mam średnie. System z 3.1.4 z kością 3.2 chodzi zauważalnie wolno, ale ok, rozumiem. System jeszcze nie zaktualizowany.
Ale zawieszenie się instalatora w trakcie aktualizacji systemu to już przegięcie.
[#228] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #227

Jeśli chodzi o czas uruchamiania to bezsprzecznym liderem jest 3.1. Pod WinUAE to jest błysk, zresztą nawet na gołej A1200 system szybciej się odpalał niż na PC (do momentu pojawienia się w powszechnym użyciu dysków SSD). 3.1.4 - jakbym nie ustawiał i kombinował to trawa kilkanaście sek. Natomiast w 3.2 nieco lepiej jest - plasuje się tak pomiędzy 3.1 i 3.1.4.

Przewija się temat DAContorll i montowania ADFów a raczej ich odmontowywania. Jest na Aminecie odpowiedni skrypt ale ma pewne wady, które w praktyce go wykluczają z użycia (nie działa jeśli w nazwie dysku są spacje albo jakieś znaki specjalne).

O ile dobrze pamiętam to jest taki programik BenchTrasch (był w 3.9 i jest osobno dostępny na Aminecie). On obsługuje odmontowywanie jak w maku - wrzucasz ikonke urządzenia na kosz i się odmontowuje. Można sobie zdefiniować szablony dla różnych urządzeń aby odpalić odpowiedni skrypt czy polecenie odmontowujące. Np.:
CD* - odpala Eject
dla adfów w 3.2 można dopisać
DA* - DAControl EJECT

Proszę mnie poprawić bo piszę to z pamięci więc może się mylę

Bawiłem się ostatnio arexx'em w 3.2 i napisałem lepszy skrypt niż ten w aminecie. Jeśli ktoś chętny to podaję linka. W paczce jest kilka innych skryptów - taka moja koncepcja na ulepszenie minimalnym kosztem. Jedyny wymóg do pełni szczęścia to LhA w C: aby 2-klikiem odpakowywać paczki z Aminetu. Uwaga - nie ma instalatora - trzeba ręcznie powrzucać pliki w odpowiednie miejsca. Hardkorowcy mogą w shellu rozpakować w następujący sposób (jesli paczka jest w RAM):
cd RAM:
lha x #?.lha
cd DAEject-1.1.lha
COPY #? TO SYS: ALL FORCE

...albo ręcznie powrzucać. Kilka plików zamienia standardowe z systemu więc zróbcie sobie kopię S: i WBStartup.
1
[#229] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@radekcz, post #228

A miał ktoś może podobny problem (błędne wyświetlanie fontów)? Na samym ekranie Workbencha jest ok.
Możliwe, że to problem z Visual Prefs...

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2021 13:52:20 przez Drakon
[#230] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@radekcz, post #228

Ja sobie przypisałem odmontowywanie do F1-F4 , chwila roboty , działa super.
[#231] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@JakubH_, post #230

Nie chcę się narzucać ale tracisz 3 klawisze , które można w inny sposób wykorzystać.
Proponuję np. pod F1 podpiąć:
rx s:DAEject.rexx

Po naciśnięciu odmontuje Ci wszystkie napędy DAx (wcześniej zapytująć grzecznie) lub tylko te, które są zaznaczone (na pulpicie).

W zestawie jest jeszcze kilka skryptów np. do edycji ToolMenu bez konieczności restartowania systemu (skrypt Remove-menu.rexx usuwa wszystkie pozycje z toolmenu i ponowne odpalenie MenuTools działa bez błędów). Możesz podpiąć pod klawisz albo menu skrypt Edit-MenuTools - robi automatycznie kopię bezpieczeństwa i po edycji pliku menu aktualizuje cały ToolMenu (do działania potrzebny skrypt Remove-menu.rexx... jeśli nie chcesz wrzucać całości).

Tak na marginesie to o niebo lepszy jest GoADF - szkoda, że amigowcy wciąż wynajdują koło od nowa; ...w sensie że DAControl to taka niepotrzebna zabawka.... żekłbym CrapWare Wystarczyłoby do GoADF! dodać port arexx'a i byłby koszerny ...no chyba że do DAControl dodadzą obsługę HFE/ADZ/DMS to więcej do szczęścia nie będzie potrzeba.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2021 14:15:40 przez radekcz
[#232] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@radekcz, post #231

..no chyba że do DAControl dodadzą obsługę HFE/ADZ/DMS to więcej do szczęścia nie będzie potrzeba.

A górnego menu EJECT zaznaczonego podmontowanego ADFa.
[#233] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@radekcz, post #228

Jeśli chodzi o czas uruchamiania to bezsprzecznym liderem jest 3.1. Pod WinUAE to jest błysk, zresztą nawet na gołej A1200 system szybciej się odpalał niż na PC (do momentu pojawienia się w powszechnym użyciu dysków SSD). 3.1.4 - jakbym nie ustawiał i kombinował to trawa kilkanaście sek. Natomiast w 3.2 nieco lepiej jest - plasuje się tak pomiędzy 3.1 i 3.1.4.

Chodziło mi raczej o responsywność systemu. Między 3.1 i 3.1.4 nie było różnicy. 3.2 działa wolniej niż 3.9 nawet. Najbardziej to widać na odczytywaniu ikonek. Zmapowanie kicka trochę pomogło.
[#234] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #233

Tak swoją drogą, wyszedł już update Remusa i ROMSplita z obsługą 3.2.

Może się przydać, żeby zrobić downgrade card.resource dla A600, bo wersja z 3.2 wyłącza PCMCIA jeśli rozszerzenie RAM-u zahacza o przedział adresów 0x600000-0x9FFFFF.
[#235] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@btr, post #234

Może się przydać, żeby zrobić downgrade card.resource dla A600, bo wersja z 3.2 wyłącza PCMCIA jeśli rozszerzenie RAM-u zahacza o przedział adresów 0x600000-0x9FFFFF.

Czym to się objawia i co masz wpięte w PCMCIA podczas takiego wyłączenia?
[#236] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #235

Wpinam adapter PCMCIA-CF, w to CF-SD, a w to kartę SD (używając compactflash.device + fat95). Pod 3.1.4 śmigało bezproblemowo, teraz card.resource w ogóle się nie melduje w systemie (nie widać go w SysInfo). Jeśli wyłączę górne 4MiB (Furia, czyli przytrzymuję Amiga + Amiga + Ctrl przez 3s), wszystko jest jak dawniej.
Wg FAQ Hyperiona:
Disabling the PCMCIA card interface in a conflict situation is the
only safe way to avoid memory overlapping as the Gayle chip decodes
PCMCIA accesses once a card is inserted.

Rozumiem więc, że pracując nad 3.2 zdecydowali, że tak jest bezpieczniej.
[#237] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Instalowałem system os3.2 na kartę SD 34 GB, wszystko ładnie poszło. Ale jednak chce dokonać podziału pamięci. I tu występuję problem :

Karta SD podzielona :

Karta została podzielona na 2,13,15

Karta nie jest zdefiniowana, podział został zrobiony na 3.1.4 bo 3.2 nie dział

Występuję taki błąd

A najlepsze jest to że widzi jedną partycje, która została sformatowana

Co zrobić aby pozostałe partycje również były widoczne. Zaznaczam że wszystkie opcję zostały utworzone tak jak przy widocznej partycji.
1
[#238] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@dcebula, post #237

Z tego co widzę dzielisz to na emulatorze a nie na Amidze. Może coś z emulatorem bądź z ustawieniami emulatora jest nie tak.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2021 21:26:51 przez QkiZ
[#239] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@dcebula, post #237

Co zrobić aby pozostałe partycje również były widoczne.

Spróbuj użyć starszej wersji Winuae, np. z 2018 roku. Z kartami
pamięci, Winuae zawsze uruchamiam w trybie administratora.

Miałem podobny problem, nawet 2 dni temu temat założyłem:
https://www.ppa.pl/forum/amiga/43076/problem-z-karta-cf-i-winuae#m723875

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2021 22:10:00 przez mmarcin2741
[#240] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@dcebula, post #237

Pytanie może naiwne, ale czy program ma przypisane prawa administratora, by wykonać prawidłowy podział karty sd na partycje dysku Amigi?

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2021 00:15:37 przez PWS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem