[#1] AmigaOS 3.2 wydany
https://www.hyperion-entertainment.com/index.php/news/1-latest-news/290-amigaos-42-for-all-classic-amigas-released-and-available

Niestety, chyba żaden sklep go jeszcze nie ma w ofercie :(

[edit] Fałszywy alarm. Systemu nigdzie nie ma, i chyba w najbliższym czasie nie będzie - można co najwyżej składać preordery. Przepraszam, strona Hyperionu wprowadziła mnie w błąd.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2021 22:48:00 przez Cedrat
[#2] Re: AmigaOS 3.2 wypuszczony

@Cedrat, post #1

trzeba jechać na giełdę. akurat jutro sobota ;d
3
[#3] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

mogli chociaż cyfrową wersję wypuścić, żeby sobie pobrać jako obraz iso albo co tam jeszcze innego

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2021 19:50:11 przez ritzu
1
[#4] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Feature log nie wygląda najgorzej. Chociaż oczywiście przy braku stosu TCP/IP nadal lepiej kupić AOS3.9.
[#5] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #4

nie jeśli chcesz mieć ten najlepszy :)
1
[#6] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

News do redakcji wysłany. Będzie na CD. Będzie w PL na znanym portalu aukcyjnym.
1
[#7] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@michal_zukowski, post #4

Patrząc na ten feature log, znowu kolejne patche wylecą z dysku, zostanie już naprawdę niewiele. Może nawet MCP wyleci. Podoba mi się kierunek, w którym ten system podąża - jeszcze trochę, i OS 4.1 będzie wyglądał przy 3.x z Picasso96 i RoadShow jak ubogi krewny.

Szkoda tylko, że nie wszystko jest kompatybilne z VisualPrefs :(
[#8] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@pong777, post #6

Będzie na CD. Będzie w PL na znanym portalu aukcyjnym.
- wiadomo, kiedy?
[#9] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #7

Oj, zrobiony OS4, naprawdę robi robotę, softem i wydajnością. Choć uwielbiam klasyczny os3.x.
[#10] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #8

Jak to przez stronkę Hyperion, to chyba będzie można sobie kupić bezpośrednio od dostawcy.
[#11] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Do poczytania jest już dostępny FAQ:

https://eab.abime.net/showpost.php?p=1483644&postcount=15
[#12] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@tom256, post #11

Zastanawiam się jak ciężko będzie zaktualizować z 3.1.4 który mam już odpowiednio skonfigurowany pod siebie.
[#13] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

Bardzo dobrze. Wyznacza to jakieś standardy i kierunki rozwoju. Mnie osobiście przerażają różne wariacje klasyków połatanych setkami rzeczy z Aminetu. Z jednej strony podziw dla tych, którzy to ogarniają, z drugiej to już trochę za daleko szło. A tak mamy funkcjonalny podstawowy system, w którym już nie trzeba aż tak agresywnie dłubać.
[#14] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@infboras, post #13

Na chwilę obecną jest to jeszcze dzielenie skóry na niedźwiedziu. Mamy tylko informację o tym, że system powstał, ale nikt jeszcze z nas nie miał możliwości przetestować tego w praktyce.
Wariacje klasyków - jak to nazywasz, które są "połatane" - to nierzadko wielka pomoc dla osób początkujących, leniwych lub nie mających czasu aby samodzielnie stworzyć coś więcej niż goły system.
Nie wiem dlaczego negować sens istnienia alternatywnych wersji - wybór jest lepszy niż brak wyboru.

Z drugiej strony nowy system to brak współpracy z "wariacjami klasyków" - bo nawet Amikit, który jest aktywny nie przewiduje tego systemu. Ciekawi mnie bardzo, jak wielu chętnych znajdzie się, którzy będą skłonni używać nowego + gołego systemu i nie sięgną znów do Aminetu aby nie tyle łatać, co zwiększać funkcjonalność swojego systemu.
[#15] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #12

nie będzie myślę problemu, pewnie powstanie kolejny skrypt który zrobi to dobrze, albo i nawet będzie to wbudowane w 3.2 http://aminet.net/package/misc/os/Updateto314
[#16] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@ritzu, post #15

5
[#17] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Cedrat, post #1

W końcu do ceny się dogrzebałem:

https://www.amiga-shop.net/en/Amiga-Software/AmigaOS-Amiga-operation-systems/AmigaOS-3-2::1068.html

Prawie 43 Euro.
[#18] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Nasedo, post #17

Dobra cena bo to mam śmigać na wszystkich amigach
1
[#19] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Dorian3d, post #18

Niektóre sklepy sprzedają z kością kickstart. Ciekawe czy RetroAmi też będzie tak robił.
[#20] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #19

Na 1000% wkrótce będą na Alle... spoko wystarczy poczekać.
1
[#21] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #19

Ja kupię tylko z fizycznym ROMem, mam nadzieję że w Polsce. I idealnie byłoby na dyskietkach, CD-Romy wychodzą z użycia jak kiedyś flopy, nie mam CD w żadnej Amidze, a do PC gdzieś mam zakopany w szafie napęd CD na USB, nieużywany chyba z 5 lat już...

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 22:07:37 przez vojo
1
[#22] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@vojo, post #21

Za niewielką dopłatą kupisz też na dyskietkach.
[#23] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Dorian3d, post #16

Wydanie prezentuje się świetnie, oby system też taki był :). Ogólnie bardzo dobra wiadomość i cena przystępna biorąc pod uwagę, że jest to instalka na wszystkie Amigi, 3.1.4 (moim zdaniem bardzo udany system) na jeden model był w końcu niewiele tańszy.
[#24] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@vojo, post #21

Ja też czekam aż będzie w retroami albo u ponga, jak będziesz chciał to mam możliwość i mogę Ci zrobić z płyty iso to sobie podmontujesz, albo Ci zrobię adfy, mam świetny program do tego, goadf się nazywa, może znasz , mogę też nagrać na dyskietki, a i kostki też Ci mogę nagrać jak masz Romy puste albo jakieś do skasowania, daleko nie mieszkasz

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2021 09:15:55 przez QUAD
2
[#25] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QUAD, post #24

Nie no, CD ogarnę, ale z tymi ROMami to może faktycznie się zgłoszę, dzięki OK
[#26] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@vojo, post #25

https://retroami.com.pl/index.php?id_product=208&controller=product&id_lang=6
Dopiero preorder i to bez ROMu, nie wiem czy nie będzie szybciej zamówić z Niemiec.
-----edit:
https://www.amiga-shop.net/en/Amiga-Software/AmigaOS-Amiga-operation-systems/AmigaOS-3-2::1068.html
W Niemczech też preorder.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2021 21:33:04 przez QkiZ
[#27] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #26

w retroami to jakiś preorder 3.1.4 dopiero :)
[#28] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@ritzu, post #27

To jest 3.2, ale pewnie się pomylił.
[#29] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@QkiZ, post #26

W RetroAmi jest dopiero zapowiedź preordera.
[#30] Re: AmigaOS 3.2 wydany

@Rafał A-3000, post #29

Musieli się chyba pomylić. Jaki preorder, jak system już (podobno) wydany?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem