Wątek zamknięty
[#451] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RetroBorsuk, post #435

Joy nazywa się UNITHOR, ekipa zbiórkowo-kickstarterowo-wykonawcza nazywa się UNI-joy.
[#452] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Ralpheeck, post #450

Myślisz że teraz nagle przestali zaglądać w internet i nie czytali nawet dyskusji tutaj?

Silnik strony myśli, że była wizyta autora wątku wczoraj wieczorem
To chyba nic nie stoi na przeszkodzie napisać po polsku co faktycznie poszło nie tak, zamiast niewiele mówiących zdań po ang. jak z translatora
3
[#453] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Ralpheeck, post #450

Komunikacyjna strona leży. Byłoby dobrze, gdyby Panowie wyjaśnili co poszło nie tak (errare humanum est) i czy jest szansa na pomyślne dokończenie projektu.
Co do znanego Szkota, to nie sądzę aby takie przypadki jak jego miały związek z nieudanymi akcjami kickstarterowymi prowadzonymi przez Polaków. Problem wynika tylko z tego, że jest on po prostu palantem. Ja osobiście robiłem nie raz interesy z Anglikami, Amerykanami, Niemcami, Francuzami czy Skandynawami, którzy wiedzieli, ze jestem Polakiem, a problemów nie było.
4
[#454] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Kefir_Union, post #414

Zejdź na ziemię. Gdyby targetem był rynek PL to całe przedsięwzięcie nie miałoby sensu. Nawet biorąc pod uwagę multi platformowość projektu, nie ma tylu chętnych na joystick żeby opłacało się wywalić kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt do produkcji.

Co nie zmienia faktu, ze Polacy stanowili nad reprezentatywną grupę wspierających ten projekt (36%) i bylo to więcej, niż 4 następne kraje razem (USA, Niemcy, Anglia i Australia).
Chociaż tam pewnie tez było wielu Polakow.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2023 15:23:22 przez Ralpheeck
6
[#455] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #442

Mój nauczycie na warsztatach w mechaniku, mówił, że prawdziwego fachowca szuka się pod ławką.
I mówi wiesz dlaczego? Bo jak jest dobry to każdy mu daje flaszkę za dobrą robotę (fuchę)

Kiedyś w końcu wyjdą spod tej ławki i coś napiszą.pomysł
3
[#456] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@druzil28, post #440

No to jeszcze raz zapytam bo nie odpowiedziałeś na pytanie; "400pln dniówki? Dobrze przeczytałem i to chciałeś napisać?"
[#457] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Stoopi, post #456

Tak dobrze przeczytałeś i to chciałem napisać.
2
[#458] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #433

Obawiam się, że przedstawiasz dane nieco zbyt optymistyczne.

[#459] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #458

Dane do których ja dotarłem pokazywały na różnice o czynnik 2.5... Spokojnie można założyć, że różnice między zarobkami w Pl i De to czynnik 2.5-4. Zależnie od źródła danych i metody liczenia. Nadal brakuje sporo do x8.
https://ru-geld.de/pl/salary/average.html
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Przecietne-wynagrodzenie-i-zatrudnienie-grudzien-2022-8475383.html

Ale ja nie takie dane proszę, bo znalezienie tego jest banalne, tylko o takie, że w Polsce 75% ludzi zarabia poniżej średniej krajowej, a w Niemczech 50% ("ponad połowa") zarabia powyżej średniej krajowej. W końcu coś takiego napisałeś. Czyżby nie była to prawda?
[#460] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #459

Odpowiedz znajdziemy, przyglądając się udziałowi płac w produkcie krajowym brutto.

Udział wynagrodzeń w dużych gospodarkach Europy Zachodniej wyraźnie przekracza 50 proc. PKB (podane wartości uwzględniają wysokość składek na ubezpieczenie społeczne). W Niemczech to 53,8 proc., we Francji 51,2 proc., natomiast w Hiszpanii 45,8 proc. W krajach skandynawskich odsetek ten oscyluje w granicach 50 proc. (Finlandia – 46,3 proc., Szwecja 47,7 proc., Dania – 51,1, proc.).

Nad Wisłą tylko 39,3 proc.

Ale ja nie takie dane proszę, bo znalezienie tego jest banalne, tylko o takie, że w Polsce 75% ludzi zarabia poniżej średniej krajowej, a w Niemczech 50% ("ponad połowa") zarabia powyżej średniej krajowej. W końcu coś takiego napisałeś. Czyżby nie była to prawda?

w Niemczech 50%

Nie znam Niemieckiego, dlatego nie mam jak poszukać
dokładnych danych, jednak sądząc, że udział płac
w PKB jest tam o niemal 15% wyższy niż nad Wisłą,
to liczba 50%, a byc może więcej, wydaje się być
bliska rzeczywistości.
[#461] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #460

Nie jesteś na podstawie tego co podałeś wyciągnąć żadnego z wniosków które napisałeś.
Wykres który podałeś (ten drugi) podaje typowy rozkład wynagrodzeń dla większości miejsc na świecie.
2
[#462] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #458

Porównywanie miesięcznego wynagrodzenia w konkretnych krajach na podstawie wykresów jest niewiele warte. Co z tego, że gdzieś wyjdzie 4 razy więcej w liczbie, skoro koszty życia mogą być również 4 razy większe, zatem realny dobrobyt społeczny może być identyczny. Nie mówię w tym przypadku o konkretnym kraju, a o tym, że w większości przypadków nie mamy pojęcia jak w danym miejscu wygląda życie i takie zestawienia z wykresów nic nie znaczą.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2023 18:10:06 przez brain030
2
[#463] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Stoopi, post #456

Prognozowana dominata zarobków w Polsce za rok 2022 to 2061 zł na miesiąc (netto). Więc NA PEWNO są w naszym kraju ludzie, którzy nie zarabiają 400zł dniówki. Czego nie zrozumiałeś?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2023 18:19:44 przez mastaszek
1
[#464] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mastaszek, post #463

Istnieją trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, okropne kłamstwa, statystyki.

Przytaczanie danych z innych krajów jest bezsensu. Każdy kraj rożni się pod tyloma względami. W samej Polsce, rozstrzelenie miedzy zarobkami w Warszawie a jakimś Podlasiu czy Podkarpaciu mogą się dublować. W Polsce może być tańszy chleb, bo możemy mieć więcej zboża, niż jakaś Szwajcaria Czy Norwegia. Jak Amerykanki zaczną przyjeżdżać do Polski sprzątać domki, albo Niemcy przyjeżdżać do nas opiekować się emerytami, to bedzie znaczyło ze dogoniliśmy Zachód.

Tak trzymając się tematu, poza plastikowymi formami, jak skomplikowany był ten projekt elektronicznie?
[#465] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@brain030, post #462

koszty życia mogą być również 4 razy większe

Nie jestem zwolennikiem stosowania siły nabywczej do porównań,
ponieważ otwiera to duże pole do manipulacji danymi.
Można zastosować index Big Mac, gdzie porównujemy cenę tej
samej kanapki w każdym kraju.
W UK Big Mac to chyba teraz 3.49f = 19zł
Big Mac u nas to też 19zł.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2023 18:37:53 przez mmarcin2741
[#466] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mastaszek, post #463

Ja tylko zacytowałem poprzednika.
[#467] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Stoopi, post #466

Wiem, nabijam się właśnie z jego słów :)
1
[#468] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #465

Serio, myślisz że na podstawie kanapki z sieciówki można dokonać takiej oceny ? Jeśli już miałbym wybrać jedną rzecz, to coś znacznie bardziej miarodajnego, mocno wpływającego na życie, jak cenę mieszkań/domów lub kosztu wynajmu. Tak czy inaczej nie da to obrazu sytuacji, gdyż jest zbyt wiele różnych rzeczy generujących koszty. Jedno jest pewne, zwykłe porównanie pensji w liczbach nic nie znaczy.
[#469] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #465

Może byście tak sobie poszli z tym offtopem?... Dla tematu wątku nie ma on żadnego znaczenia.
15
[#470] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Krashan, post #469

Trochę wyjaśnień dotyczących projektu i problemów jakie napotkali twórcy Unithora pojawiło się w wypowiedziach użytkownika jhusaka na atarionline: link. Proszę zerknąć na dyskusję - zaczyna się od 18 posta.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2023 19:45:51 przez zzielinski
5
[#471] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@zzielinski, post #470

Najbardziej podoba mi się zdanie:

"(...)Marcin podjął taką decyzję z przyczyn finansowych (że musi za coś żyć) i wrócił do regularnej roboty."

Co właśnie pokazuje, że robienie takich rzeczy to poświęcanie swojego czasu/rodziny itd. itp., a na koniec się okazuje że ty;lp straciło się czas i możliwość lepszego zarobku w regularnej pracy. Zyskuje się przygodę, rozgłos, i siwe włosy.
1
[#472] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Krashan, post #469

Temat rozjechany. A wracając, to ktoś tych ziomali zna osobiście?
[#473] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mccnex, post #472

Piszą o problemach z ledami , mi osobiście ledy nie są potrzebne , nich zrobią bez.
3
[#474] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@zorkadar, post #473

Ja tam cały czas nie rozumiem z czym jest problem, przecież mieli chodzące egzemplarze które nadawały się do gry. To że różniły się stopniem twardości czy tym że jeden miał ledy a drugi nie to już sprawy drugorzędne. Jaki jest problem aby powielić ten który był najlepiej odbierany ? Co oni tam dalej chcą wymyślać że ich to przeroslo ? I na co poszła kasa skoro próbne egzemplarze były gotowe bez zbiórki ?
2
[#475] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@druzil28, post #474

Ja tam cały czas nie rozumiem z czym jest problem

Wypowiedź Jakuba na atarionline, podlinkowana wyżej w poście #470, jak dla mnie tłumaczy wszystko.

Co oni tam dalej chcą wymyślać że ich to przeroslo ?

No właśnie że nic "dalej wymyślać", tylko chcą z obecnym budżetem osiągnąć to co obiecali.

Czytałeś tą wypowiedź Jakuba na atarionline? Bo wnioskuję że chyba nie.
1
[#476] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@druzil28, post #474

na co poszła kasa

Koszty zarządu szeroki uśmiech potem trzeba było oblać sukces
zbiórki. W sumie każdą kasę da się wydać, hucznie
i z przytupem.
[#477] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #476

Patrząc na obecne klimaty w tym wątku i jak wygląda prawdziwa sytuacja z projektem, taki sarkazm jest nie na miejscu nie...
[#478] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@zorkadar, post #473

No właśnie. Po chu ledy jakieś, ja chciałem zwykły joystick, żeby się nie męczyć na starym 30 letnim. Znasz ich?
4
[#479] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@druzil28, post #474

przecież mieli chodzące egzemplarze które nadawały się do gry

Jaki jest problem aby powielić ten który był najlepiej odbierany

O ile się nie mylę, wszystkie prototypy miały obudowy drukowane na drukarkach 3D. Taki był i ten, który mi wysłano i który miałem okazję testować. Natomiast wersja produkcyjna to już raczej miała być forma. Jakie są różnice w kosztach, to chyba nawet laik wie...
2
[#480] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mccnex, post #478

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem