Wątek zamknięty
[#481] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mccnex, post #478

No to jest to o czy napisał Krashan w poście 400. Złapałem się za głowę jak zobaczyłem ile tych dodatków i kombinacji nawymyślali.
Zwykły patyk z 1 fire był by mega wyzwaniem dla amatorów w tego typu produkcji do dociągnięcia do końca.
A tu kolorki, ledy, kombinacje fire itd. Widać, ze nie odrobili lekcji,z tematu, "jak się pada przez przerost". Bo mimo wszystko nie wątpię, ze uczciwe mieli zamiary. I mam nadzieje, ze jakos tam chłopaki z tego się wykaraskają.
W mojej opinii, liczyli na większe zainteresowanie, bo rozmach był a tu tylko minimalna garstka wsparła. Co to jest, ~800 wspierających. Pokrywkę na Ami można z takim zainteresowaniem zrobić.

PS. Rynek kontrolerów do retro sprzętu, przejściówek, zamienników, adapterów do fpga, jest nieżle opanowany, wiec to nie jest latwy chleb.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2023 23:56:48 przez Aniol
1
[#482] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Aniol, post #481

z rozmow na meetingach wynikalo, ze najwiekszym problemem jest jednak forma i firma, ktora ja zrobi tak, zeby wyszla za pierwszym razem, koszt takiej formy (nawet zlej...) to pewnie koszt niejednego mieszkania. nie da sie tego na odwal zrobic..

wszelkie ledy i inne bajery to tylko dodatki, ktore nic nie znacza dla wiekszosci i nikt nie musial takiego joya wybierac :)
3
[#483] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@juen, post #482

Czyli zima zaskoczyła drogowców po dokonanej zbiórce?
1
[#484] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@juen, post #482

To, że formy mogą kosztować tyle co niejedno mieszkanie nie oznacza, że forma do jednak dość nieskomplikowanej geometrii drobnych elementów joya będzie kosztować pół tesli. Ale nawet jeśli problemem jest hajs na formę to rozwiązanie jest banalnie proste - wyciągasz dane dot. jaka jest spodziewana produkcja by pokryć zapotrzebowanie (np. kilkanaście tysięcy sztuk), szukasz sponsora, który za wytłoczkę albo naklejkę z logo rzuci hajs na stół i et voila. Albo puszczasz projekt joya (same plastiki) Chińczykom i oni ogarniają formę w zamian mogąc klepać swoje rozwiązania (czyt. wkładając własną elektronikę).
[#485] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Aniol, post #481

Rynek kontrolerów do retro sprzętu, przejściówek, zamienników, adapterów do fpga, jest nieżle opanowany

Jest na rynku jakiś sensowny joystick w stylu starego quickjoy?
1
[#486] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@karolb, post #485

A Scorpion od matt'u?
[#487] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@karolb, post #485

Nie ma, ale mają być Quick Shoty od Retronics. Tylko to jeszcze potrwa zapewne.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2023 10:59:43 przez Jacques
2
[#488] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@karolb, post #485

Z tym jest ciężko. Nie kojarzę nic co by miało fire na szczycie drązka.
Jeśli ww nie jest konieczne to można pomyśleć nad arcade stickami lub czymś takim link plus odpowiedni interfejs np. hid2ami.

O pada dużo łatwiej.
1
[#489] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@karolb, post #485

Nie ma specjalnie problemu z joy'ami arkadowymi, których jest sporo na rynku wszelkiej maści. Tradycyjne wersje to zupełnie inna bajka, chyba tylko MATT AFF jest dostępny nowy, jednak to inna jakość produktu niż Quickjoy/Quickshot.
1
[#490] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@brain030, post #489

Skoro to okienka na ledy są takim problemem to ja już nic z tego nie rozumiem. Być tak blisko a jednocześnie tak daleko końca? Na miejscu chłopaków, ogłosiłbym, że są pewne problemy i prawdopodobnie nie uda się zrobić joyów z ledami i jak ktoś chce, może poprosić o zwrot kasy a jak ktoś jest skłonny z ledów zrezygnować to dostanie zwrot różnicy w cenie joya z ledami a joya bez ledów. To chyba byłoby najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji.
1
[#491] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Madman, post #490

Przed zbiórką, wszystkie było takie łatwe, wyznaczyli cel na kickstarterze i go osiągneli, i dopiero wtedy podumali że to nie jest takie proste?
[#492] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Ralpheeck, post #491

Bardzo to dziwaczny projekt. Rzeczy podstawowe, jak autofire
czy 2 przyciski miały być w wersji customowej, przynajmniej na
początku tak twierdzili autorzy. Bo autofire podnosi koszty.

Ciekawi mnie, co miały te prototypowe modele, czy był tam
autofire oraz 2 niezależne guziki. Bo może te prototypy
to był pic na wodę, fotomontaż najtańszym kosztem
wykonane.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2023 18:00:21 przez mmarcin2741
[#493] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Aniol, post #481

A przepraszam liczyliście, że w PL jest więcej aktywnych (kupujących) Amigowców? Pewnie część z tych 800 to też użytkownicy NG. Na świecie niechby w każdym kraju gdzie sprzedwano Amigę było tylu samo. To robienie czegokolwiek poza emulatorem traci zarobkowy sens. Swoją drogą te 800 osób nieźle kręci cenami na Allegro

Warto poszukać czy nowe gry sprzedały się w ilości choćby 800 sztuk czy mniejszej.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2023 18:40:22 przez KM_Ender
[#494] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #492

Pierwszy raz w życiu spotkałem się z fotomontażem który miałem w ręce. Pewnie była to halucynacja, na dodatek zbiorowa, bo ludzie na Krakowskich Retrospekcjach czy Amiparty też twierdzą że mieli podobne doznania.
4
[#495] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@brain030, post #489

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Wychodzi na to że jednak rynek kontrolerów nie jest opanowany, nie widziałem nawet takich joysticków do pc (w sensie cyfrowych, nie analogowych).
[#496] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #494

Nie wiem, czy sam nie zażartowałeś, bo "pic na wodę, fotomontaż"
to wyrażenie.
To oszustwo, bujda. Coś, co ma na nas wywrzeć wrażenie, choć w rzeczywistości jest byle czym – przypomina prof. Katarzyna Kłosińska.

Nie mam żadnych dowodów, ażeby panowie autorzy
od początku planowali nawalić.
Wręcz przeciwnie, włożyli sporo pracy w projekt.
Myślę, że nie doszacowali kosztów a dziś
wiadomo, co się dzieje. Zdarza się.
[#497] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Drakon, post #418

Patrząc na komentarze ludzi z PL i na komentarze ludzi spoza PL pod newsem na kickstarterze, a także na komentarze tutaj, nie dziwię się, że głównym targetem jest/była "zagranica".

Lets be honest. Poland is totally irrelevant on the world stage.
Sure, they helped with picking our fruit, veg or whatever but,
since Brexit, we dont use them.
[#498] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@UJP, post #1

No i oczywiście komentowania w tym wątku jak Wam podoba się nasz joy i co byście w nim zmienili lub dodali.

Joy bardzo fajny. Przypomina QuickShota i oto chodzi. Ja bym zamiast mikrohałaśników wolał cichsze gumki. Gumki jak się zużyją łatwo wymienić na sprawniejsze. Fajnie jakby był bezprzewodowy. (by można sobie było z kanapy pograć)

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2023 15:19:16 przez koczis
[#499] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@koczis, post #498

Ignorancja jest błogosławieństwem
4
[#500] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #496

Jeśli chodzi o czarne scenariusze to można je mnożyć w nieskończoność. By uniknąć tego typu niezdrowych sytuacji unikam jakichkolwiek przedpłat. Uważam, że biznes należy rozkręcać małymi krokami i za własne pieniądze.
4
[#501] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@koczis, post #498

Joy bardzo fajny. Przypomina QuickShota i oto chodzi.

Zamawiasz tego joya? szeroki uśmiech
[#502] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Drakon, post #418

Myślisz, że akurat Polacy się różnią czymś od nie-Polaków, w sensie, że jesteśmy jacyś bardziej wyjątkowi niż inne nacje?

Ekipa od joya jest z Polski, więc mają prawo padać pytania, dlaczego po ang, dlaczego w € a nie w PLN itd. A to akurat tłumaczy fakt, że zbiórka jest na zagranicznym portalu, a nie krajowym.

Następnie, patrząc na to, jaki hajp rozkręcono i jak sprawa poszła, to czy dziwne, że ludzie mają "mieszane" uczucia?

Zwłaszcza, że dopiero co przeżyliśmy upadek pewnego wydawnictwa PL od książek, czasopism i gier.

Zagraniczni (niby lepsi ludzie) może jeszcze chętnie się dorzucą na kolejnego Kickstartera - książkę o tym jak wszystko w projekcie może pójść nie tak, jak pisano w jednym z update?
1
[#503] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mccnex, post #502

Myślę, że nie doszacowali kosztów a dziś
wiadomo, co się dzieje.

Ekipa od joya jest z Polski, więc mają prawo padać pytania

dokładnie tak jest, plany planami a inflacja inflacją ....

realnie około 100% wszystko podrożało i niestety,
Uni-Joy "został" z połową środków które zebrał,

więc nie spodziewajmy się "wodotrysków"

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2023 18:17:59 przez Cezarykl
[#504] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mccnex, post #502

Zagraniczni (niby lepsi ludzie)

Zauważ, że nigdzie nie napisałem "lepsi". Ty ty napisałeś.
Bardziej chodziło mi o to, że zachowanie większości obcokrajowców jest nieco bardziej... wstrzemięźliwe. Oczywiście zdarzają się także osoby nieco bardziej nerwowe, jak wszędzie. Ale piszę z własnego doświadczenia i mogę z całą pewnością stwierdzić, że wg tego właśnie doświadczenia dużo przyjemniej odczuwam kontakty (piszę tu głównie o tzw. retroświatku) z obcokrajowcami.
1
[#505] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Drakon, post #504

Szkoda, że się nie udało. Bardzo. Fajny projekt, ale musimy mieć na uwadze co się wydarzyło przez ostatni rok. Chłopaki niestety nie wzięli pod uwagę ryzyka kursowego na czym poważniejsi gracze na koniec 2022 wtopili ogromne pieniądze. Przez wojnę brakuje podstawowych materiałów i ich cena wywaliłą w kosmos. Wyobraźcie sobie, że pierwszy raz wielki N DOPŁACA do produkcji swojego podstawowego "pro controller" i jest on praktycznie niedostępny w USA. A to był ich produkt, na którym zarabiali 50%.
Plastiki w górę, elementy metalowe w górę. Niestety, ale wysokojakościowe konrolery do gier kosztują teraz krocie. Te 79€ za sztukę to był błąd i przy tak niskim nakładzie 120€ jest bardziej realistyczną kwotą, aby taki produkt dostarczyć.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem na tym etapie jest zapytanie się wspierających czy chcą dopłacić te 40-50€ do pełnego produktu czy dostać refund i odstąpić miejsce w kolejce innemu nabywcy, ale dostarczyć ten produkt tak jak na początku założyli jakościowo.

Co do Marcina - dziwicie się? Projekt się przeciąga, sytuacja w kraju jest jaka jest - kredyty trzeba spłacać, czasami trzeba porzucić marzenia i iść do ciężkiej harówki, po której nie ma się już sił na pracę dla idei.
[#506] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@koczis, post #500

Uważam, że biznes należy rozkręcać małymi krokami i za własne pieniądze.

Tym bardziej płacić za coś, czego nie dostajesz podczas płacenia. Płacisz za nic w danej chwili.
1
[#507] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Cezarykl, post #503

Ale na co poszły pieniądze skoro nic nie zrobiono? Przecież wszystko już było gotowe.
Sorry ale nie rozumiem dlaczego ktoś ich tłumaczy. Płacą wam czy jak ?
A co do tego ze my (Polacy) się bardziej wkurzamy niż reszta nacji to chyba normalne skoro to głownie nas oskubali ? Może już tak mamy ze doświadczeni przez historie po prostu patrzymy na wszystko mniej naiwnie ?
2
[#508] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@kamilus, post #505

Wiadomo, że czasy są trudne, ale tłumaczenie wszystkiego covidem, inflacją czy ryzykiem kursowym średnio chyba się sprawdza. Ktoś tu pisze, że ceny wzrosły realnie o 100%, Ty piszesz że nie doszacowali ryzyka kursowego. Rozumiem, że to bardzo wygodne wytłumaczenie na każdą okoliczność (bo część z tego jest obiektywnie prawdziwa), ale wystarczy przyjrzeć się temu bliżej, żeby widzieć temat trochę szerzej ;)

1) Co to znaczy, że ceny wzrosły realnie o 100%? Kickstarter zakończył się 22 lipca. Covid już się dawno skończył, wojna trwała od kilku miesięcy. Nawet zakładając, że wliczamy cały lipiec - realna inflacja w okresie 07-12 2022 r. to 5,1% a nie 100. I tu są dane: link

2) Ryzyko kursowe? Jakie ryzyko kursowe ;) Zbiórka była w EUR. Mi ściągnęło kasę z konta 22 lipca 2022 r. Średni kurs EUR w tym dniu według kursu NBP wyniósł 4,76. Tu dane: link. Dzisiejszy kurs to 4,78. Praktycznie bez różnicy.

3) Nie wiem jak ta inicjatywa była kalkulowana - czy joy powinien kosztować 79, 100 czy 150 EUR. Ale zakładam, że okoliczności nie zmieniły się na tyle, żeby uzasadniać jakiś radykalny wzrost. Bo przecież nie te kilka procent inflacji w okresie od lipca do grudnia. A jeśli to jest jakaś radykalna zmiana, to biorąc pod uwagę, że cała faza developingu podobno była zakończona i pozostała produkcja, której nawet nie zaczęto - to na korzyść z kolei zmieniły się warunki lokaty kapitału ;) 8% rocznie jest spokojnie do osiągnięcia (wiadomo - minus podatek).

4) Skoro w kwestii produktu nic nie zrobiono to Twoja propozycja mi się podoba: albo jeśli nie starcza kasy chętni dopłacają, albo refund. Tylko, żeby cokolwiek się dowiedzieć, to wypadałoby żeby ktoś z twórców zabrał głos, bo po zbiórce przestali w ogóle się komunikować.

I żebyśmy się dobrze zrozumieli - ja nie bagatelizuję różnych negatywnych okoliczności. Sam prowadzę firmę, jestem narażony na ryzyka kursowe, na czynniki inflacyjne (a dodatkowo zatrudniam ponad 30 osób) - i szczerze, w okresie między lipcem a grudniem nie zauważyłem żadnych radykalnych zmian, które aż tak negatywnie wpływałyby na działalność.

Tak więc trzymam kciuki za autorów, ale przydałoby się więcej komunikacji. Bo jak jesteśmy w czarnej dziurze, to trzeba rozwiązać problem i jakoś z niego wyjść, a nie czekać że się rozwiąże sam ;)
8
[#509] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Splavinho, post #508

Spekulacja ...
Mam nadzieję, że nie wpadli na pomysł zainwestowania zebranych środków w BT, żeby szybko zdobyć więcej środków.
Spekulacja...
Skoro mają zebrana kasę i wszystko podrożało, to obcinają bajery i robią uboższa wersję. Pewnie wielu wolałoby takie rozwiązanie niż przepadek kasy.

Takie tam przemyślenia.
2
[#510] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@KM_Ender, post #509

Dla mnie obcięta, uboższa wersja byłaby ok. Pewnie nie dla wszystkich - to jasne. Ale żeby cokolwiek wypracować, to by się Panowie z Unijoya musieli odezwać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem