Wątek zamknięty
[#571] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #570

Nie przesadzaj, materiały do druku 3d nie są aż tak bardzo drogie. Zarówno FDM i SLA.
1
[#572] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #571

Napisałem ironicznie. Z ciekawości, jaki to mógł byc koszt 1 szt.
protopytu? 10zł?
[#573] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #572

To zależy od masy, przykładowo 1 kg filamentu ABS kosztuje 50-100 zł. Koszt zużytej energii jest znikomy (kiedyś z ciekawości zmierzyłem).
1
[#574] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #573

No to może niech twórcy UniJoya chociaż opublikują materiały potrzebne do stworzenia joysticka? Gerbery, BOM-y, projekty obudów... W ten sposób chętni sami się skrzykną i naprodukują sobie własne UniJoye i jakoś zrekompensują sobie stratę?
3
[#575] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@recedent, post #574

Tak, to byłoby uczciwe postawienie sprawy: albo dokończenie projektu, albo uwolnienie tego, co dotychczas zostało zrobione.
2
[#576] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@recedent, post #574

chętni sami się skrzykną i naprodukują sobie własne UniJoye

W końcu jakaś dobra rada. Ciekawy jestem, czy chętni
by tak ochoczo wpłacali, gdyby wiedzieli, że kupują w
opcji "zrób se sam"

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 01:37:45 przez mmarcin2741
[#577] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@recedent, post #574

Ee bez jaj. Ludzie pieniądze wpłacili. Poczekajmy na jakiekolwiek słowa wyjaśnień. Jak ten projekt nie wypalil to wolalbym najpierw zwrot swoich pieniedzy ok 1.2tys zl a potem niech sobie publikują co chcą. nie wiem czy w ogóle mozna na tym etapie cos zrobić w celu odzyskania kasy jak ktos chciałby sie wycofać z tej zbiórki.
Ja chciałbym usłyszeć kogoś kto zna sie na prawie tutaj i mógłby sie wypowiedzieć czy w ogole mamy jakies możliwości rozszczeniowe.
może zwrócić sie na piśmie do właścicieli spółki z wyjaśnieniem?
1
[#578] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@JacK_Swidnik, post #577

A jak jest w regulaminie? W razie niepowodzenia zwrot pieniędzy?
[#579] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@amikoksu, post #578

Niewiem nie czytalem jest w j angielskim pewnie jak cala strona
Podaj linka to tego regulaminu przetłumaczę sobie.
22 lipca 2022 to jest data uruchomienia środków ze zbiórki
narazie minęło 7 miesiecy
a tak w ogóle gdzie sa obecnie pieniądze z tej zbiórki ktos wie co sie z tymi środkami dzieje po zbiórce? One trafiają do jeden osoby prywatnej czy firmy?
[#580] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@amikoksu, post #578

No chyba wszyscy wspierający czytali to:

Rewards aren’t guaranteed

i decyzje podjeli świadomie. W końcu dać ponad 220 zł za joystick który w 21 wieku w podstawie nie posiada ani przyssawek ani autofire-a to nie mało....
1
[#581] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@JacK_Swidnik, post #577

Sprawa dochodzenia roszczeń na drodze prawnej jest otwarta ale też skomplikowana. Zjawisko crowdfundingu nie jest de facto uregulowane na gruncie polskiego prawa, ale nie jest też tak, że jest to "magiczne narzędzie" pozwalające w każdej sytuacji uniknąć odpowiedzialności. Nadal obowiązują ogólne zasady odpowiedzialności jak zawinione działanie/zaniechanie, celowe wprowadzenie drugiej strony w błąd czy po prostu oszustwo - ale to trzeba udowodnić. Warto w tym miejscu przypomnieć wpis na Kickstarterze dotyczący tej zbiórki:
Risks and challenges
UNITHOR differs from most Kickstarter campaigns in that we don't just have an operational prototype - in the course of the past year it's been also extensively tested by ourselves, a number of people with technical edge and - last but not least - regular gamers focused on actual experience rather than technical aspects. As we've completed The Research & Development phase, we don't expect any R&D risks. We are ahead to Release to Manufacturing phase, all suppliers and producers are chosen. We are proud to announce that UNITHOR will be produced in Poland! We will cooperate with companies with highest standard of supply chain and product quality. Hitting our funding goal will allow us to cover our initial manufacturing run. When preparing the cost calculation and production plan, we had in mind that our joystick should be durable, solid and beautifully made. For months, we chose the material from which it would be produced, tested the mechanisms and electronics so that the final product is of the best quality at a good price. If we do well, we have a number of ideas for stretch goals, so join the UNITHOR community and help us build the ultimate joystick! We have done everything we can to anticipate and pre-empt production issues INCLUDING CAREFULLY SELECTED COMPONENTS, but we are aware that some unforeseen obstacles may appear between now and when we ship UNITHOR. The only risks we see at this stage are delays and interruptions in supply chains caused by ongoing global crises (COVID and war in Ukraine) that may ultimately affect our schedule. We will keep you informed along the way - should something arise, we will keep you duly updated.
1
[#582] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Robo_G, post #581

ok, to polska grupa amigowa możesz przetłumaczyć to co cytujesz na nasz język ojczysty?
użyłem translatora ale zawsze błedy jakieś mogą byc

wg tego co było podane przez twórców to, wybrane treści z przetłumaczonego txt z translatora
- jest przetestowany prototyp - to każdy mógł zobaczyć i pomacać na imprezach w pl
- zakończyli fazę badań i rozwoju, i nie spodziewają się żadnego ryzyka związanego z badaniami i rozwojem
- wszyscy dostawcy i producenci są wybrani ? coś wiadomo kto miał je produkować?
- z dumą ogłaszamy, że UNITHOR będzie produkowany w Polsce! - super to jeden z postulatów który miał u mnie wpływ za wsparcie tego projektu
- przygotowali kalkulację kosztów i plan produkcji - więc i też brali pewnie to ryzyko porażki i co dalej będzie więc jakie są dalsze plany?
- miesiącami wybieraliśmy materiał, z którego zostanie wykonany, testowaliśmy mechanizmy i elektronikę
- więc dołącz do społeczności UNITHOR i pomóż nam zbudować najlepszy joystick! OK
- Zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby przewidzieć i uprzedzić problemy produkcyjne, W TYM STARANNIE WYBRANE KOMPONENTY
- Jedyne ryzyko, jakie widzimy na tym etapie, to opóźnienia i przerwy w łańcuchach dostaw spowodowane trwającymi globalnymi kryzysami (COVID i wojna na Ukrainie), które mogą ostatecznie wpłynąć na nasz harmonogram
-Będziemy Cię informować po drodze - jeśli coś się wydarzy, będziemy Cię na bieżąco informować

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 09:30:13 przez JacK_Swidnik
[#583] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@amikoksu, post #578

Zwrot pieniędzy ze zbiórki Kickstarter zależy od indywidualnych warunków każdej kampanii i zależy od projektu oraz jego twórcy. Zazwyczaj kampanie Kickstartera są finansowane w formie darowizn, a nie inwestycji, więc nie ma gwarancji zwrotu pieniędzy. Jednakże, twórca kampanii może zaoferować zwrot pieniędzy w przypadku niepowodzenia projektu lub niedotrzymania zobowiązań wobec wspierających. Przed przystąpieniem do kampanii należy uważnie przeczytać warunki kampanii, w tym informacje o zwrotach i zobowiązaniach twórcy projektu.

W przypadku braku zwrotu wpłaty na Kickstarterze, osoba, która dokonała wpłaty może podjąć próbę odzyskania pieniędzy drogą prawną, ale skuteczność takiej próby zależy od indywidualnych okoliczności. W większości przypadków, w momencie dokonywania wpłaty, wspierający zgadzają się na warunki kampanii, które określają, że wpłaty są formą darowizny, a nie inwestycji, co oznacza, że ​​nie ma gwarancji zwrotu pieniędzy. W takiej sytuacji, osoba, która dokonała wpłaty, może mieć niewiele możliwości odzyskania swoich pieniędzy poprzez drogę prawną, ale warto skonsultować się z prawnikiem, aby uzyskać poradę prawną w konkretnym przypadku.

reasumując; kickstarter jest legalnym wałkiem. :D
3
[#584] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Stoopi, post #583

tak, to rozumiem wynika to też umieszczanych postów i tonu wypowiedzi w tym wątku
generalnie pozostaje cierpliwie czekać na wyjaśnienia bo ich brak
[#585] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Stoopi, post #583

To wychodzi na to, że to może być dobra forma wyłudzania jak się dobrze to zaplanuje. Są już takie projekty które nie wyszły a kasa została wzięta?

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 09:50:11 przez amikoksu
[#586] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Stoopi, post #583

reasumując; kickstarter jest legalnym wałkiem
Nie jest. Natomiast ludzie nie wiedzą czym jest, nie czytają regulaminów, bo po co i nudne. W efekcie niektórym się wydaje, że Kickstarter działa jak Allegro i jest sklepem. Równie dobrze mógłbyś napisać, że na przykład pomagam.pl, czy Patronite są legalnymi wałkami... Nie mówiąc o rzucaniu na tacę w niedzielę.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 09:52:38 przez Krashan
8
[#587] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@amikoksu, post #585

to może być dobra forma wyłudzania jak się dobrze to zaplanuje

W rzeczy samej. Ale to dosyć trudne do przeprowadzenia. Trzeba
myśleć długodystansowo a projekt musi wyglądać realistycznie.
Oni obwozili tego potworka pod nazwą prototyp chyba z rok
po imprezach.
Amigowy joy nie potrzebuje żadnej elektroniki, żeby działał,
nie musi być nawet żadnej płytki pcb w środku.
Dlatego jak jest przynajmniej autofire, to wiadomo, że coś
musiało być zrobione.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 10:40:07 przez mmarcin2741
[#588] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Krashan, post #586

dokładnie. same platformy nie są "wałkami" to ogłaszający się na nich ludzie robią wałki albo porywają się n coś czego nie potrafią potem ogarnąć. na szczęście powstrzymałem się od wsparcia tego projektu bo coś mi w tym wszystkim nie grało od początku. szkoda, że to kolejny projekt, który kompletnie przerósł twórców.
[#589] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@recedent, post #574

Gerbery, BOM-y, projekty obudów...

Chłopie, to miał być tylko joystick a nie łazik marsjański
[#590] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@JacK_Swidnik, post #582

coś wiadomo kto miał je produkować?

Zakłady Elektrotechniczne ELWRO we Wrocławiu. Te same,
które kiedyś produkowały mikrokomputer Elwro 800 Junior.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 12:35:27 przez mmarcin2741
[#591] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #589

W środku z pewnością była płytka drukowana. Potrzebny jej projekt.
Na płytce na pewno użyte były jakieś elementy. Potrzebna jest lista jakie to elementy i ile ich jest potrzebne.
Obudowa joysticka składa się z kilku części. Potrzebne są ich projekty, żeby można je było samemu wydrukować.

Czego nie rozumiesz?

3
[#592] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@recedent, post #591

Ja myślę, że to było lutowanie metodą na pająka.
[#593] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RokiS, post #580

Rewards aren’t guaranteed

Co nie zmienia faktu, iż przekazanie datku na KS to jest umowa (tak jak wszystko).

A każdą umowę można, wypowiedzieć, odstąpić od etc.

Ja mam w zasadzie podobny case teraz.

Wpłaciłem na AAA EA w grudniu 2019 100 GBP. Dostałem 2 kucze do licencji jakiegoś softu. Tabor i pudełko AAA miało być w kwietniu 2020.

Do tej pory nie ma. Napisałem do AmgaiKit (wielokrotnie!) co z moim AAA. To napisali że wysłali (zero maili było!!!) i że za drugim razem dostali potwierdzenie że odebrałem. To było w 2021 r. podobno.

Tylko że ja tego odebrania nie rejestruję. Dzwoniłem do Izby Celno Skarbowej a ta przekierowała mnie do Poczty Polskiej. W Poczcie mi powiedzieli że tracking trzymają... Rok. Więc teraz jak mam nr trackingowy to sobie mogę do dupy wsadzić.

Więc rozważam właśnie, że jak do 30 dni AmigaKit mi nie wyśle AAA, to właśnie odstąpię od umowy i mają mi zwrócić 100 GBP. Jak mail i pismo nie poskutkuje, naślę na Nich prawnika.

Takie zachowania w środowisku retro, niezależnie kto i co jest przyczyną, powinny być wypalane gorącym żelazem, bo to jest zło w czystej postaci.

EDIT* literówka

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 15:23:47 przez _DiskDoctor_
[#594] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #593

datek
Definicja
suma pieniędzy oddawana dobrowolnie potrzebującym lub przeznaczana dla różnych organizacji i instytucji

datek
1. ofiara na cele społeczne, filantropijne
2. jałmużna

jak dla mnie - ktoś miał kasę, zaryzykował, stracił, musi się z tym pogodzić :)
było - minęło - - - szkoda tylko że nie będzie joya ze światłkami i wibracjami - fajny patent jak by się go dało zaimplementować w innych grach typu Lotus, Turrican, Super Frog np za pomocą Whdload. ( no i nie za cenę ponad 500 zł bo to gruba przesada była..)

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 15:47:34 przez RokiS

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 15:49:09 przez RokiS
[#595] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #593

Też miałem przebój z Amigakit, bo opłaciłem zakup od razu, a potem przysłali upomnienie że nie ma wpłaty. Zamiast najpierw to sprawdzić to zapłaciłem po raz drugi. Potem znalazłem w historii przelewów pierwotny przelew i im oba wysłałem. Przyjęli to do wiadomości i za dopłatą różnicy dokupiłem tam inny artykuł. Szkoda, że u Ciebie nie udało się rozwiązać problemu...
[#596] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #575

albo dokończenie projektu

Ale co miałoby być dokańczane, skoro wszystko już było gotowe
i miało jechać do producenta na produkcję?
albo uwolnienie tego, co dotychczas zostało zrobione

Oczekujesz, że autorzy sami dostarczą dowody swojej winy?
Trochę powagi, apeluję. Forum jest czytane przez ludzi
dorosłych.
[#597] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #596

To co było napisane w akcji na Kickstarterze było marketingową ściemą. Tak się pisze. Zamiast napisać "mamy projektowo ogarnięte w 80%, mamy pierwsze prototypy, wybór producenta w 15%... itp" pisze się takie standardowe teksty dla inwestorów "wszystko ogarnięte, jeszcze tylko gładź gipsową położyć i malowanie". Naprawdę wierzyłeś w 100% w ten tekst?
Ja akurat miałem dotychczas szczęście, że akcje KS w których miałem okazję uczestniczyć skończyły się sukcesem (klawisze pierwsza edycja o obudowa A1200). Ale zawsze było dla mnie jasne, że KS to nie jest sklep i że mogę stracić bezpowrotnie kasę.
Dowody jakiej winy? Były prototypy? Były. Odbyła się zbiórka? Odbyła. "Raportowali"? "Raportowali". Do czasu.
To teraz wskaż konkretny akapit w umowie którą zawarłeś z nimi wpłacając kasę, który został naruszony i z czego zamierzasz ich ścigać prawnie?

To że kasa zniknęła wcale nie musi oznaczać że są podstawy do ukarania. Wszystko zależy od umowy i przepisów prawa, jeżeli umowa nie naruszała prawa, to jest nadrzędna.
Pewna dobrze znana mi osoba utopiła w "produkcie bankowym" kilkaset tyś. zł, były na to papiery, podpisy konkretnych osób, umowy, nikt nie zapadł się pod ziemię, żyją nadal i mają się dobrze. Ale wszystko odbyło się zgodnie z umową i w zakresie przewidzianego ryzyka. Niestety, nie udało się, interes nie wyszedł. Myślisz, ze udało się odzyskać kasę, albo przynajmniej kogoś ukarać? Nie.

Musiałbyś udowodnić działanie od początku w złej wierze, a jak to zamierzasz zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 16:40:18 przez wali7
[#598] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)
[#599] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #597

Zastanawia mnie, skąd masz taka pewność, że nic nie można zrobić i wszystko było lege artis,
skoro nie masz żadnej wiedzy.
Na przykład, w jaki sposób autorzy skalkulowali koszt jednostkowy produkcji
joysticka? Z którymi producentami się kontaktowali i czy mogą przedstawić
kosztorys, jaki otrzymali od producenta. To musiało być zrobione jeszcze
przed zbiórką.
To teraz wskaż konkretny akapit w umowie którą zawarłeś z nimi wpłacając kasę, który został naruszony i z czego zamierzasz ich ścigać prawnie?

Nie wpłaciłem, także nie zamierzam nikogo ścigać prawnie.
Musiałbyś udowodnić działanie od początku w złej wierze, a jak to zamierzasz zrobić?

Poszkodowany nic nie musi, są organy do tego powołane. Z tego, co piszesz,
wynika, że nie jesteś prawnikiem oraz nie widzę też, żebyś posiadał
jakiekolwiek doświadczenie w podobnej problematyce.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2023 18:35:55 przez mmarcin2741
[#600] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@mmarcin2741, post #599

nie widzę też, żebyś posiadał jakiekolwiek doświadczenie w podobnej problematyce.
Opowiedz nam o swoim doświadczeniu.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem