Wątek zamknięty
[#961] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@koczis, post #960

A "już" ponad 2 lata później...

Drodzy Backersi,

Nareszcie! W naszym magazynku wylądowało niemalże 400 kg wyczekiwanych części. Wykorzystujemy każdą wolniejszą chwilę i dokładnie przeglądamy ten stuff. Wygląda na to, że wszystko gra i podróż przebiegła bez większych przygód, ale wolimy się dodatkowo upewnić. Nie chcemy żadnych niespodzianek podczas samego składania joysticków.

Komunikacja z fabryką od form ciągle trwa, musimy jeszcze przyszpilić ostatnie detale dotyczące przystosowania modelu joysticka do wtrysku. Po wgłębieniu się przez technologów w niuanse "prostego joysticka" okazało się że będzie on wymagał z ich strony nieco więcej uwagi niż początkowo zakładali.

Zamknęliśmy ostatecznie wewnętrzną dokumentację opisującą funkcjonowanie oraz ustawienia joysticka i przyszedł czas na przekształcenie tego obszernego dokumentu w lekkostrawną instrukcję dla użytkownika. Chcemy, aby pomimo licznych możliwości obsługa UNITHORa była dla gracza jak najbardziej intuicyjna.

Przebrnęliśmy także przez formalności związane z uzyskaniem niezbędnych certyfikatów zgodności CE oraz RoHS.

Chcielibyśmy podziękować wszystkim, którzy odwiedzili nas na Pixel Heaven 2024 za wspólne granie, testowanie, ciekawe, budujące rozmowy oraz cenne uwagi. Cieszymy się że produkcyjna wersja UNITHORa zrobiła na Was tak dobre wrażenie! Jest to dla nas naprawdę ważne i było nam bardzo miło. :)

Jeszcze tylko ze dwa lata i już zaczną pakować gotowe sztuki do wysyłki. hihihi

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2024 13:52:07 przez Gandalf
6
[#962] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #961

Zamknęliśmy ostatecznie wewnętrzną dokumentację opisującą funkcjonowanie oraz ustawienia joysticka i przyszedł czas na przekształcenie tego obszernego dokumentu w lekkostrawną instrukcję dla użytkownika.

Rekord Guinnessa chcą pobić. Zrobią EKOLOGICZNĄ 300 stronicową instrukcję z czystego ryżu by była lekkostrawna a zarazem by człowiek czuł się po niej syty. Oby joya nie zrobili z parówki.
3
[#963] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@koczis, post #962

Masakra.

To nie jest śmieszne.
[#964] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@koczis, post #962

Będzie można za jej pomocą zrobić sushi po polsku tj. zawinąć w schab rozbity unijoy'em
3
[#965] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Madman, post #964

Z tym rozbijaniem mięsa to od razu wiedziałem że coś nie halo.
[#966] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #965

Pytanie do tych, którzy byli na Pixel Heaven: podobno była tam ekipa od Unithora, mieliście okazję wypróbować dżoja? Jak to wygląda obecnie? Duże zmiany w stosunku do pierwszego prototypu?
1
[#967] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@diobou, post #966

Wczoraj u Borsuka 1-2 osoby wspominały że dostały mail że dostawa niedługo. Raczej mi się nie przywidziało choć zawsze oglądając live na YT, włącza mi się multitasking.

Ktoś z Was zamawiających dostał ostatnio jakąś wiadomość w tej sprawie?
[#968] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #967

Ja na razie nic nie dostałem.
[#969] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #967

Przejrzałem moją skrzynkę, oczywiście mogło mi coś umknąć, ale nie znalazłem żadnej korespondencji od Unithor. Jedyne co znalazłem to informacje z kickstartera, gdzie najnowszy wpis (z lipca) opatrzony zdjęciem kilkunastu kartonów głosił, że właśnie dotarły części i zaczynają składanie joyów.
Tak więc czekamy. Kasa wyszła tak dawno, że już zdążyłem zapomnieć o jej istnieniu, zresztą była to równowartość przyzwoitego obiadu dla dwóch osób. O taką kwotę nie będę się z nikim strzelał.
5
[#970] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #969

równowartość przyzwoitego obiadu dla dwóch osób

... w Krakowie
1
[#971] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #970

Chyba nie tylko. W Krakowie da się też zjeść dużo taniej (bez ryzyka zatrucia).
To po prostu nie jest aż tak wiele kasy...
Ale joya chciałbym dostać. :)
[#972] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #969

Dla Ciebie jednego obiadu, dla organizatora zbiórki kilkudziesięciu / kilkuset?
Oby coś z tego było, bo wspierać za nic to już lepiej chorych niż przedsiębiorczych inaczej.
2
[#973] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Jacques, post #972

Ja ich nie bronię, ja tylko twierdzę, że nie będę się szarpał dla równowartości jednego obiadu. Szkoda nerwów.
A to, czy organizatorzy zarobili, i ile, interesuje mnie znacznie mniej. Po prostu mam swoją satysfakcjonującą pracę dzięki której nie muszę innym zaglądać w kieszeń i liczyć nie moje pieniądze.
Wciąż mam nadzieję, że joy powstanie. Jeżeli nie, i te wszystkie komunikaty miałyby być jedynie mydleniem oczu, to byłby szczyt perfidii. I oszustwo.
Dopiero w takiej sytuacji można zacząć się zastanawiać nad podjęciem kroków prawnych. Bo wcześniej to jest tylko niepotrzebne bicie piany.
3
[#974] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@wali7, post #973

czy organizatorzy zarobili, i ile, interesuje mnie znacznie mniej. Po prostu mam

Słusznie. Uczciwie zarobione pieniążki nie powinny nikogo interesować.
[#975] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Marcin27411, post #974

W przypadku panów od joya uczciwie zarobione będą, gdy joye pojawią się u tych co za nie zapłacili :)
Ale to nadal nie oznacza konieczności żołądkowania się :)
[#976] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #967

Świeżutkie (niewiele wnoszące), kolejne opowieści.
Konkret? Kolejne może zobaczymy za 3 miesiące.
Opowieści, nie joy-e.

Mamy za sobą pracowite wakacje - kolejna machina ruszyła! Dograliśmy wszystkie detale i dopięliśmy formalności z producentem form wtryskowych, łącznie z przelaniem pierwszej transzy wynagrodzenia. Podobnie jak w przypadku części mechanicznych sporządziliśmy dla fabryki szczegółową specyfikację i tutaj możemy się pochwalić, że fachowcy byli pod jej wrażeniem ;) UNITHOR pod okiem technologów został "przerysowany" z formatu, którego używaliśmy do tworzenia prototypów na drukarkach 3D, na format CADowski - niezbędny do przygotowania matryc, które będą mozolnie rzeźbione przez obrabiarki numeryczne. A będą one miały co robić, ponieważ UNITHORy będą "wychodziły" z 3 form wykonanych z wysokogatunkowej stali, ważących niemal 2 tony! Chcielibyśmy podziękować firmie, (która wiemy, że nam kibicuje :)) za "wciśnięcie" nas w kolejkę - wybraliśmy bowiem topowego producenta, który ma ogromne obłożenie. Na tym polu pozostaje czekać na próbki - wytłoczki zwane T0, które będą przez nas sprawdzane i zatwierdzane lub jeśli to będzie konieczne - kierowane do poprawki i ponownej ewaluacji. Szacowany czas całej operacji to ok 3 miesiące.

Musieliśmy także podjąć finalną decyzję odnośnie tego, co zrobić z joystickami w wersji “Basic” - czyli tymi zarówno bez elektroniki, jak i dodatkowych przycisków. Zgodnie z zapowiedziami będą one mogły być rozbudowane o te funkcjonalności.

W każdej wersji joya z elektroniką znajdują się na przednim panelu podstawy 2 przyciski funkcyjne pozwalające między innymi na obsługę autofire jak i trybu konfiguracyjnego, zaś w szczelinie z tyłu schowana jest dyskretna dioda komunikacyjna umożliwiająca nawigację po ustawieniach oraz sygnalizująca działanie rapid fire i autofire. W wersji bez dodatkowych przycisków buttony na rogach i z tyłu będą nieaktywne - zlicowane z obudową. Będą one mogły działać po rozbudowie.

W najbliższym czasie zajmiemy się rzeczami takimi jak zakończenie projektowania opakowań, etykiet czy detailingiem oraz opracowaniem sprawnego procesu składania przez nas joyów tak, aby niezwłocznie ruszyć z tym jak już będziemy mieli wszystkie elementy układanki o nazwie UNITHOR.
2
[#977] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #976

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami... Unithor i Amiga Jump.
8
[#978] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #976

opracowaniem sprawnego procesu składania przez nas joyów tak, aby niezwłocznie ruszyć z tym jak już będziemy mieli wszystkie elementy układanki o nazwie UNITHOR

A ja bym chciał, nieco taniej, kupić tego joy'a w częściach do samodzilenego
złożenia. Mam śrubokręt na baterie.
2
[#979] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #976

Brakuje jeszcze lektora jak ten
https://www.tiktok.com/@anasubaru/video/7332424687919648032

Ale tekst piękny. Złota czcionka dla autora, kimkolwiek jest bo ma niewątpliwie talent pisarski! OK

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2024 12:26:31 przez Madman
2
[#980] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #976

Świeżutkie (niewiele wnoszące), kolejne opowieści.

Mam odmienne zdanie.
2
[#981] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #980

To forum, masz prawo do odmiennego zdania.

Dotyczy świeżości newsa, czy jego wkładu w naszą wiedzę co do tematu?
Bo opowieść jest to zaiste zacna i tego, mam nadzieję, nie podważasz.
3
[#982] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #981

To jest opowieść, żeby przedłużyć czas o kolejne miesiące, nic więcej niestety..
Pisane, jakby mieli budować wehikuł czasu, a nie zwykły drążek do gamingu dla "starszych nastolatków"
[#983] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #981

Aaa. Tobie chodziło o Twój cytat, a nie (w odpowiedzi) o to, co ja napisałem?

To nie mam odmiennego zdania.
[#984] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@_DiskDoctor_, post #983

Zacytowałeś fragment mojego wpisu, uznałem więc, że do tego się odnosisz.

Tak, czy inaczej, czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek z serii UNITHOR.
Być może dowiemy się o specjalistycznych wkrętach, które muszą dopiero powstać, aby połączyć z tak wielkim pietyzmem stworzone elementy. Być może skład chemiczny metalu w kablach połaczeniowych będzie nieodpowiedni i trzeba będzie wdrożyć poprawki, które wprowadzą w osłupienie kolejnych fachowców.
Kto wie?
6
[#985] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@TuReX, post #982

zwykły drążek do gamingu

Należy docenić fakt, że autorzy projektu dzielą się z przyszłymi
użytkownikami tego kultowego już joya swoim kunsztem
w projektowaniu.
Prototypy też były tak pieczołowicie wykonane?
[#986] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Marcin27411, post #985

Bajdurzenie obliczone na dalszej obsuwy uzasadnienie

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2024 14:21:12 przez Jacques
5
[#987] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #984

To będą wkręty o kształcie pozwalającym wkręcanie jak w masło a jednocześnie nieniszczące plastiku, kable zaś będą plecione z trzech tysięcy cieniutkich nitek miedzi, przez sztab najlepszych w tym fachu krasnoludków
1
[#988] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Marcin27411, post #985

Prototypy też były tak pieczołowicie wykonane?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, wystarczy spojrzeć jak wyglądał prototyp.
[#989] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@karolb, post #988

Witam.
Miałem zaszczyt chwilę pograć prototypem.
Pozdrawiam.
1
[#990] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@ted, post #989

Chyba inaczej rozumiem słowo zaszczyt Np. zagrać na gitarze Hendrixa
A może chodziło o okazję lub możliwość?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem