Wątek zamknięty
[#1081] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@slawekwozniak, post #1079

Deklaracje były takie, że:
- projekt ma zakończoną fazę R&D;
- projekt oczekuje wyłącznie na fazę produkcji, są już wybrani dostawcy i producenci;
- cała faza doboru materiałów trwała miesiącami i jest zakończona.

To był stan na czerwiec 2022 r, w grudniu joysticki miały być u wspierających, a dwa lata później czytamy aktualizacje o wyginających się kablach czy wyborze materiałów. Wiem, że sytuacja może się zmieniać, jasne, ale żeby aż tak? Zupełnie nie ma to związku z Twoim przykładem okradzenia magazynu, to jest całkowicie inna sytuacja. Tu mamy działanie stricte projektowe, oparte na R&D. Gdyby im mózgi ukradli, albo hakerzy zniszczyli cały intelektualny dorobek w tym projekcie, to ok, wtedy by sytuacja była porównywalna. Tak, niestety nie jest.

Nie wiem ile osób z forum cokolwiek robiło, mogę mówić tylko za siebie. Sam prowadzę firmę, od już niemal 10 lat. Przez ten okres z małej stała się całkiem spora. Ale pamiętam początki i robienie projektów przy niskich środkach własnych. A dodatkowo - nam nikt z góry mi nie płaci, zaliczek nie bierzemy, a rekordowa kara w umowie jaką podpisałem to 25 tys. PLN za KAŻDY dzień zwłoki. To motywuje na tyle, że jeszcze nigdy jako firma żadnej kary za opóźnienie nie zapłaciłem:) A wiesz - im ktoś jest bystrzejszy tym bardziej złożone uzasadnienia opóźnienia potrafi skonstruować ;)
4
[#1082] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #1080

Można nie zrealizować projektu i zapewne zdarza się to częściej, niż podejrzewasz.
Dobry pomysł i chęci to za mało, bo w grę wchodzi mnóstwo zmiennych.

Nie zrozumieliśmy się :). Nie mieści mi się w głowie bo ja tak nie robię. Od 15 lat żyję tylko z tego co zaprojektuję i sprzedam i nigdy nie pomyślałem, żeby wziąć kasę za coś czego nie sprzedam - w praktyce zawsze muszę mieć działający prototyp i dostęp do podzespołów na jego montaż zanim przyjmę płatność. A co się działo na rynku podzespołów to ja wiem, np. całkowity brak procesorów STM32 przez prawie chyba dwa lata. Przetrwało się, robiło się trochę innych rzeczy, używało zamienników, itp.
[#1083] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Don_Adan, post #1062

Tak to moglby byc HIT handlowy.
Oferta mogaby tez obejmowac cyfrowe wersje dyskietek DD firm Verbatim, 3M czy BASF w formie IPF, SCP czy EADF.

A wracajac do tematu, to ten projekt dla mnie jest martwy.
Jak ktos chce kupic dzoja do komputera retro to chce go uzywac w jakims rozsadnym terminie do grania.
A nie, ze za 5-10 lat jakas "firma" laskawie wyprodukuje dla niego dzoja.
Bo wtedy to juz raczej bedzie za pozno, zdecydowanie za pozno.
No chyba, ze ktos kolekcjonuje dzojsticki, albo byl nastolatkiem jak wszedl w ten projekt, i moze czekac okolo 20 lat.
4
[#1084] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@bfgmatik, post #1082

Ty tak nie robisz. Pełny szacunek. ok, racja Ilu takich znasz jeszcze?

Wielu woli zrzucić winę na bieżącą sytuację i nie stawać na rzęsach.
A skoro kasa już wpłynęła, a nawet się rozpłynęła - kleją głupa.
[#1085] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Splavinho, post #1078

A policję i sąd już naprawdę możecie zostawić, bo nikt tutaj takich kroków nie zapowiadał i nie zamierzał podejmować.

No właśnie. Po co niektóre osoby uparły się tak na policję, skoro utrata wiarygodności
i reputacji jest o wiele mocniejszą karą niż jakaś grzywna od policjanta.
[#1086] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Marcin27411, post #1085

Świeżutki news.

Tym razem krótko donosimy co u nas.

Po finalnym przerysowaniu projektu do właściwego formatu to jeszcze nie koniec przygotowań do produkcji. Producent przedstawił nam propozycje finalnego kształtu elementów mających wyjść z form. Ogólnie jesteśmy zadowoleni z wprowadzonych optymalizacji i analizujemy każdą uwagę zgłoszoną przez technologa, na którego doświadczeniu polegamy. W tym kluczowym momencie nie możemy sobie pozwolić na pójście na skróty i dlatego temat form zajmuje obecnie znaczną część czasu.

Kontynuujemy zamówienia komponentów - obecnie czekamy na dwie duże dostawy kabli zewnętrznych oraz switchy do podstawy. O ile nie jest problemem zamówienie kilkudziesięciu sztuk, to na kilka tysięcy trzeba już poczekać (produkcja i logistyka).
[#1087] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #1086

Już prawie, już za chwilę, tylko jeszcze trzeba sto rzeczy zrobić....
[#1088] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #1086

He he , dobre
[#1089] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RokiS, post #1088

Jak już będą miały być wysłane do ludzi, to okaże się że została wykryta w ostatniej chwili jakaś wada krytyczna.
[#1090] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #1086

Po finalnym przerysowaniu projektu do właściwego formatu to jeszcze nie koniec przygotowań do produkcji.

3
[#1091] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #1086

Śpioch
[#1092] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #1086

A to nie jest to samo info co kilka miesięcy temu tylko ubrane w inne słowa?
2
[#1093] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Stoopi, post #1092

Może lepiej nic nie pisać bo się jeszcze obrażą i w ogóle przestaną o czymkolwiek informować...

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2024 16:21:38 przez nostrum666
1
[#1094] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@nostrum666, post #1093

A po co Ci informacje o kolejnym wymyślonym opóźnieniu?.
1
[#1095] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@rbej1977, post #1094

Po nic mi nie potrzebne. To miał być sarkazm.
5
[#1096] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Gandalf, post #1086

Kontynuujemy zamówienia komponentów - obecnie czekamy na dwie duże dostawy kabli zewnętrznych oraz switchy do podstawy. O ile nie jest problemem zamówienie kilkudziesięciu sztuk, to na kilka tysięcy trzeba już poczekać (produkcja i logistyka).

- Brygada młodzieżowa zobowiązuje się zaciągnąć wartę młodzieżową przy nowo zakupionych switchach, dla uczczenia rocznicy powstania naszego przedsiębiorstwa.
- Trzydziestej pierwszej rocznicy!!!
- Tak jest !!! Trzydziestej pierwszej, okrągłej rocznicy!!!
- O Jumpie było wspomnieć !
- Nie mamy Jumpa
4
[#1097] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Madman, post #1096

konkurencja nie spi, tu widac prototyp innego nowego joya do Amigi:

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2024 10:33:42 przez juen
3
[#1098] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@juen, post #1097

Jak obstawiacie chłopaki, zapytam Was z ciekawości? Przeca na Pixel Heavenm czy gdzieś byli chłopaki z Unithorem (lata temu na Retrospekcjach)

- Unithor ukaże się w ciągu roku.
- Unithor ukaże się za 3 lata
- Unithor nigdy nie ukaże się.

Jak mniemacie?
1
[#1099] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RetroBorsuk, post #1098

W ciagu roku na pewno sie nie ukaze.
Wiec albo nigdy, albo za pare lat.
Ten watek ma juz 3 lata :)
[#1100] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RetroBorsuk, post #1098

Autorzy z tym joyem lecą na Marsa (takie próbują sprawiać wrażenie każdym kolejnym wpisem), więc nie podejrzewam, by osiągnęli cel przed Muskiem.
Wszystko mieli przecież gotowe, dopracowane i przygotowane do produkcji, co za pech, że przestali mieć dopiero po zasileniu akcją zbiórki
3
[#1101] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RetroBorsuk, post #1098

Na pewno nie ukaże się w ciągu roku, obstawiałbym jakieś 70%, szans że nie ukaże się nigdy. Spojrzałem na szybko w sprawozdania finansowe w KRS za 2022 i 2023 i na bazie tego tak to oceniam. Jak sytuacja z ostatnich dwóch lat się powtórzy w 2024, to dawałbym 90% szans, że się nie ukaże nigdy.
2
[#1102] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@juen, post #1097

Supercharger - mój pierwszy joy zakupiony do C64. Potem w pudełku po tym joyu pochowałem mojego szczura Filipa
4
[#1103] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Marcin27411, post #1102

We Włatcach Móch Konieczko też miał szczura Filipa
[#1104] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RetroBorsuk, post #1098

A ja sie zastanawiam czy naprawde tak lubicie na joystikach grac? Przeciez to zawsze byla katorga, precyzji zero, fire pod palcem. Pad jak dla mnie o wiele wygodniejszy w mase gier idzie teraz zagraz bez rzucaniu brzydkich slow. Swego czasu ( z 15-20 lat temu) uzywalem od cd32 teraz mam przerobione pady od segi, dodatkowo pod jeden z nieużywany fajerow mam zmostkowany kierunek up. Nawet jak ogladam yt jak ktos gra na joystiku to nie moge patrzec widzac jaka to meczarnia i jaki brak precyzji. ;)
[#1105] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@marggines, post #1104

Mnie się dobrze gra na klawiaturze. Mogliby stworzyć NUMPAD na DB9.
[#1106] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@tukinem, post #1105

Adapter TOM+ potrafi obsłużyc klawiaturę USB jako joystick lub mysz.
Tylko że tam jest w użyciu WSAD.
Więcej informacji w dokumentacji.
1
[#1107] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@marggines, post #1104

Odpowiedź na:

A ja sie zastanawiam czy naprawde tak lubicie na joystikach grac? Przeciez to zawsze byla katorga, precyzji zero, fire pod palcem. Pad jak dla mnie o wiele wygodniejszy w mase gier idzie teraz zagraz bez rzucaniu brzydkich slow. Swego czasu ( z 15-20 lat temu) uzywalem od cd32 teraz mam przerobione pady od segi, dodatkowo pod jeden z nieużywany fajerow mam zmostkowany kierunek up. Nawet jak ogladam yt jak ktos gra na joystiku to nie moge patrzec widzac jaka to meczarnia i jaki brak precyzji. ;)

Wszelkie błędy, czyli porażki zawsze zganiam na joya. Może dlatego joy lepszy?
2
[#1108] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@marggines, post #1104

Tak, lubimy. Pad to brak precyzji i katorga w niektórych grach, np. ze skokiem w górę lub szybkimi zmianami kierunku albo gdzie trzeba długo trzymać kierunek. Zakręć młynka potrzebnego do uników w wielu grach jak Sviw czy Silk Worm... To trzeba być pianistą na padzie
Poza tym pamięć mięśniowa z dzieciństwa nadal działa świetnie i zapewnia precyzję na dobrym joyu z mikrostykami.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2024 08:20:01 przez Jacques
3
[#1109] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@marggines, post #1104

A ja sie zastanawiam czy naprawde tak lubicie na joystikach grac?

Tylko dżojstik i fajer pod wskazującym. Na klawiaturze, padzie źle się gra.
1
[#1110] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Norbert, post #1106

Adapter TOM+ potrafi obsłużyc klawiaturę USB jako joystick lub mysz.
Tylko że tam jest w użyciu WSAD.
Więcej informacji w dokumentacji.

Dokumentacji? Nie przypominam sobie aby w dokumentacji dodawanej do tom+ było coś o tym, że można klawiaturę podłączyć i wsadem grać

Co do "precyzji" gamepadów to powiem ci coś marggines... albo jesteś zbyt młody aby pamiętać i grać na joystickach albo masz niesłychaną koordynację palców, że potrafisz tak precyzyjnie grać na gamepadzie Owszem, znam takiego co w SWOS (na amidze) gra na klawiaturze (nie wiem jak to się fachowo nazywa, no coś jak fight-stick tylko z klawiszami) i idzie mu bardzo dobrze ale akurat w tej grze podkręcanie jest bardzo ważne i ja nie wyobrażam sobie precyzyjnie gamepadem podkręcać i jeszcze lobem piłkę puszczać przy strzale i to jeszcze np. krzyżakiem (bo przecież niektórzy przerabiają gamepady od segi a te joya nie mają tylko krzyżak).

Co do pytania Borsuka... uważam, że unijoy nie wyjdzie a już na pewno nie w ciągu najbliższych 3 lat...
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem