Wątek zamknięty
[#1141] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@druzil28, post #1129

zawsze tak się łątwo gubisz ?
[#1142] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RetroBorsuk, post #1122

potwierdzam, sam widziałem jak na poczcie gięli te śrubki taką twardą gąbką do mycia pleców
2
[#1143] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@RetroBorsuk, post #1122

Pół żartem pół serio - przez te lata staliśmy się niemal ekspertami w dziedzinach, z którymi nie mieliśmy nigdy wcześniej do czynienia, chyba trzeba będzie to dalej jakoś spożytkować.

Skoro to szkolenie kosztowało już tyle kasy, to ja bym sobie życzył myszke w nastepnej kolejności.
Przewodowa i bezprzewodowa żeby była.
2
[#1144] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@habit, post #1141

A co książkę piszesz czy kolegów szukasz ?
1
[#1145] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Dorian3d, post #1139

Ta zbiórka to chyba jedyna w której nie brałem udziału i nie żałuje.

U mnie odwrotnie, ta zbiórka to jedyna na którą dałem się skusić i (co nie dziwi) żałuję
Nigdy więcej wspierania niedostępnych w sprzedaży detalicznej produktów.
2
[#1146] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@betonumysłowy, post #1145

Spokojnie, po świętach przyśpieszą.

5
[#1147] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Hubez, post #1146

4
[#1148] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Marcin27411, post #1143

Rozumiem, że jak wystartuje kampania na myszkę, a joy będzie "prawie skończony", to pierwszy wpłacisz $$$
1
[#1149] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Marcin27411, post #1143

Zważywszy, że to doświadczanie eksperckości w produkcji drążka do gry trwa chyba sporo dłużej niż projektowanie Amigi w latach osiemdziesiątych to nie wiem dlaczego w następnej kolejności oczekujesz jedynie prostej myszki.
1
[#1150] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@UJP, post #1

Uni-Joy Kickstarter

Ja tam nie rozumiem tego projektu. Co to ,Joya z Pc nie można podłaczyć do Amigi albo do emulatora ?
[#1151] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@djpiotrs, post #1150

To jaki polecasz nowy dzoistik do Amigi z fajerem pod paluchem wskazującym?
[#1152] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@Hubez, post #1146

Zaraz 4 lata myślałem że wolniej się nie da ale jednak da się .
[#1153] Re: Uni-Joy Kickstarter rusza DZIŚ (środa, 22062022)

@snifferman, post #1148

jak wystartuje kampania na myszkę, a joy będzie "prawie skończony", to pierwszy wpłacisz $

Oczywiście, że tak. Społeczność retro fanów zainwestowała
w najlepszych ludzi. Ta wiedza nie może się zmarnować.
3
[#1154] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@amikoksu, post #1151

link

A to , co nie może być ?
[#1155] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@djpiotrs, post #1154

No nie nie może być. To jest joystick analogowy tj nie pograsz w nim gry z amigi tak jakbyś chciał. Ten nadaję się jedynie do symulatorów samolotów. Ma mocne wychyły w każdą ze stron.
Gdyby sterowanie było takim joyem jak te z epoki to nie było by problemu.
Teraz nie robi się takich joystikow jak te które znamy z amigi

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2024 21:06:59 przez Biegu86
[#1156] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@djpiotrs, post #1154

akurat słaby przykład dałeś Ostatni komentarz z aukcji: "Moje pierwsze spotkanie z joystickiem od 25 lat od czasów amigi i niestety technika poszła do tyłu....joystick działa dobrze ale jest jakby tu powiedzieć ..za bardzo się wychyla w każdą stronę ,takie ma juz zaplanowane przez producenta luzy ,może to jest dobre w symulatorach ale w grach zręcznosciowych przeszkadza. Do sensible soccer nie polecam."
Ja raczej preferuję sprzęt z epoki, ale co kto lubi, jak chcesz nówkę sztukę nieśmiganą to albo kupujesz od kolekcjonera i płacisz jak za zboże, albo N.O.S jak ktoś się za to weźmie, albo czekasz aż ktoś wyprodukuje coś dedykowanego dla retro sprzętu.
1
[#1157] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@UJP, post #1

Wczorajszy apdejt:

[PL]

Drodzy wspierający

Czas na pierwszy w tym roku update.

Formy: otrzymaliśmy od producenta do zatwierdzenia wydruki przemysłowej jakości, do których nie było istotnych uwag. Ustaliliśmy lokalizację i sposób wykonania elementów dekoracyjnych takich jak polerowane logosy.

Skoro przy detailingu jesteśmy: dotarły naklejki które dopełnią estetykę Unithora. Spośród kilku różnych typów testowanych na prototypach zdecydowaliśmy się na wykonanie ich z żywicy technologii 3d żeby nie poodpadały przy pierwszym graniu :)

Pudełko: oprócz dopracowywania od strony graficznej studiujemy przepisy i dobre praktyki odnośnie tego, co powinno się znaleźć na pudełku - tak teraz, jak i z myślą o dalszej dystrybucji. Przy jego projektowaniu musieliśmy także uwzględnić informacje dotyczące każdego oferowanego wariantu Unithora, aby przedstawić je w sposób klarowny, a jednocześnie nie zabrnąć w osobne pudełko dla każdego z nich :) Czekamy na projekt wkładki stabilizującej, żeby joy "komfortowo" przetrwał podróż do Was. Została także opracowana tabliczka znamionowa na spód joysticka.

Dostawy:. Ostatnio wylądowały kable USB z poprawionym odgiętkiem. Największy zgryz - zaraz po śrubkach - mamy z przyssawkami, które tak lubicie. One też zawierają "element stalowy złączny" umożliwiający wkręcenie ich do joysticka. Również rozważamy zamówienie ich w CN, bo hurtowych ilości odpowiadającego nam typu nie udało się nabyć na rynku UE. Wolelibyśmy nie powtórzyć historii ze śrubami, gdyż wymagały one wiele formalności - łącznie z późniejszym złożeniem raportu węglowego (sic!) przez zabugowaną platformę cyfrową. Próbujemy ustalić, jak w tym przypadku będzie wyglądała kwestia cła. Opinie urzędników są podzielone, a ostateczna decyzja należy tak naprawdę do celnika. Postanowiliśmy więc wystąpić o tak zwaną wiążącą informację taryfową, dzięki której poznamy obowiązującą stawkę.

Elektronika i okablowanie: prowadzimy ostatnie testy elektroniki i firmware przed zamówieniem hurtowej ilości PCB. Joystick będzie posiadał możliwość pobrania i wgrania aktualizacji firmware z naszej strony internetowej, jednak chcielibyśmy, żeby były to nowe funkcjonalności a nie poprawki. :) Na dziś joystick obsługuje 2 tryby USB oraz 3 tryby DB9, w tym:

Amiga / ST (default)

C64 / Atari8 (button 2 logic, 5V)

C64 / Atari8 joy2b+ (joy2b+ logic, GND)

Rozpoczynamy także lutowanie serii wiązek kablowych w rączkach Unithora, bo jak wspominaliśmy chcemy z wyprzedzeniem przygotować co tylko możemy zanim dotrą wypraski.

Otrzymaliśmy od Was wiele zapytań o opcję domówienia dodatkowych joyów albo rozbudowanie Waszych pierwotnych zamówień o dodatkowe elementy. Chcielibyśmy faktycznie dać taką możliwość zachowując ceny zbliżone do tych z kampanii KS. Dajcie znać co sądzicie o tym pomyśle. Damy jeszcze znać, co do szczegółów.
Show support and stay involved—let UNI-joy know y
[#1158] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@betonumysłowy, post #1157

Czyli najważniejsze: wypolerowane logo, piękne naklejki naklejone trwałym klejem co by nie odpadły, dopracowane pudełko, poprawiono 4 - żyłowy kabel USB.

Na obecną chwilę problem z gumowymi przyssawkami, testy firmware co by czasem zaktualizować soft w Joyu do Amigi.
[#1159] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

Może w grudniu 2025 będzie, ale zależy ile będą studiować przepisy, a może grudzień 2026? Chyba cośsiędzieje i jest nadzieja.
4
[#1160] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@RetroBorsuk, post #1159

Skoro to "studia", to dalszych 5 lat pisania dobrej prozy jak nic. No chyba, że poprzestaną na licencjacie/inżynierce z designu i opisu pudełka.
Dobrze, że nie robili tego w międzyczasie, kiedy różne sprawy rzekomo czekały na tego czy innego podwykonawcę, bo już byłoby może gotowe

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2025 08:37:54 przez Jacques
[#1161] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@Hubez, post #1158

No jest to trochę komiczne, oczywiście może być to przekręt, ale może też być tak, że po prostu któryś z tych gości jest megaperfekcjonistą. Znam kilku takich i z nimi rzeczywiście nie ma lekko, a jeśli nie ma naprawdę wielkiego ciśnienia, to nic ich nie przekona do wypuszczenia "niedostatecznie perfekcyjnego" produktu... taka doskonała odwrotność typowej chińskiej firmy z Ali.
I tego się trzymajmy
[#1162] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@wali7, post #1161

Ja już nie czekam, będzie to będzie, nie będzie to trudno, kasa przepadała, lekcja na przyszłość wyciągnięta.
[#1163] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@wali7, post #1161

Następny update informacji od nich będzie kluczowy ale przewiduję kłopoty ostatniej chwili.
1
[#1164] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@rbej1977, post #1163

Być może, zobaczymy. Ja już zdążyłem zapomnieć że przelałem im jakąś kasę, ostatnio sprawdziłem, wyszło że zapłaciłem :)
Więc jeśli joy będzie, to będę miał miłą niespodziankę. Nie będzie... nie będę płakał za kasą którą zarabia się w kilka godzin, straciłem w życiu bezsensownie o wiele więcej kasy i czasu...
3
[#1165] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@rbej1977, post #1163

Zapewne wpłynie tyle nowych zamówień i korekt starych, że wszystko się wyp... znaczy wysypie i trzeba będzie wiele rzeczy zacząć od początku.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2025 12:01:45 przez Gandalf
1
[#1166] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

Otrzymaliśmy od Was wiele zapytań o opcję domówienia dodatkowych joyów

Czyli argument, że osoby, które nie przedpłaciły za joye nie powinny zabierać
głosu, traci na znaczeniu.
Jak ktoś był na tyle bezczelny, że nie zaufał konstruktorom, to może jeszcze
skorygować swój błąd.
1
[#1167] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@Gandalf, post #1165

Sigma i Pi włamią się do magazynu i ukradną elementy części wspólne zbiorów joysticki na przedpłatę i joysticki na handel. Cała sprawa będzie ostatnim zadaniem z Matplanety.
Później pojawi się Cyfrokrad i ukradnie z kalendarza cyfrę 9 i 6 bez których SuperCyfry nie będą mogły uruchomić montażu joysticka.

Zmęczenie materiału musiałem.
[#1168] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@wali7, post #1161

jest to trochę komiczne, oczywiście może być to przekręt, ale może też być tak, że po prostu któryś z tych gości jest megaperfekcjonistą

Niekoniecznie komicznie. Jakby się wczytać, to widać, że wiedza na temat,
jak to powinno wygladać, jest.
Taki joy to kilkadziesiąt różnych elementów. Wszystkie muszą być
odpowiednio zaprojektowane, spasowane ze sobą i odpowiedniej
jakości.
Być może za jakieś dwa lata ten joy rzeczywiście się zmaterializuje.
Być może autorzy projektu byli nieświadomi, na co się porywają.
Ale gdyby joy miał być dostępny za siedem lat, to nikt by nie robił
preorderów.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2025 16:29:41 przez Marcin27411
[#1169] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@Marcin27411, post #1168

a ja ma podstawowe pytanie !
Czy w zestawie z naklejkami, gumkami i ledami bedzie ksiazeczka z fabula o tym jak w ogole narodzil sie ten joystick ?

bo bez fabuly, to nie bedzie to samo... stopa
5
[#1170] Re: Nowy joystick do Amigi na DB9 i USB

@Marcin27411, post #1168

Być może autorzy projektu byli nieświadomi, na co się porywają.

Ja obstawiam to, co Wali7 napisał. Perfekcjonizm.

Najcięższa z chorób.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem