@cossack, post #1050
Ale to jest złoto. Kasa z zbiórki to dla organizatora małe ryzyko a jak kasa własna to duże. Piękne, ale ryzyko w obu przypadkach jest to samo tylko finasowanie inne.Nadinterpretowałeś to. W przypadku crowdfundingu masz od razu estymatę ilości nabywców sprzętu. I to bardzo dobrą estymatę, bo to nie jest "może kupię jak wyjdzie", tylko to są ludzie, którzy wyjęli portfel z kieszeni. Gdy inwestujesz własną kasę, co możesz zrobić, ankietę na portalu czy w jakichś socmediach, ale to jest bardzo nieprecyzyjna prognoza przyszłej sprzedaży.
@Krashan, post #1051
@cossack, post #1052
będziesz przekonany na 1000 procent, że pójdzie
@Krashan, post #1044
Gonisz w piętkę. Uważasz, że krytykować naganne zachowanie mogą tylko ofiary tego zachowania?
@wali7, post #1054
gdzie doniesienia o popełnieniu przestępstwa?
z dużym udziałem trollingu wnoszonym przez osoby trzecie.
@wali7, post #1054
Skoro panuje powszechne przekonanie o oszustwie, to gdzie doniesienia o popełnieniu przestępstwa? Do tego czasu to tylko bicie piany z dużym udziałem trollingu wnoszonym przez osoby trzecie.Cytuj zaznaczon
@wali7, post #1054
@wali7, post #1002
Żołądkując się o g$%^$ne pieniądze wyraźnie pokazujesz hierarchię swoich wartości.
@_tBn_, post #1058
@bfgmatik, post #1059
@WojosRetro, post #1057
@slawekwozniak, post #1061
@wali7, post #1054
Skoro panuje powszechne przekonanie o oszustwie, to gdzie doniesienia o popełnieniu przestępstwa?Ależ to argument klasy "powszechnie wiadomo, że". Po pierwsze nie zauważyłem takiego powszechnego przekonania, po drugie nie każde nieetyczne zachowanie w biznesie jest przestępstwem. Moim zdaniem tak się po prostu nie robi, ale nie nazywam tego przestępstwem. Możesz uważać, że dopóki sędzia nie zagwizdał, to gramy dalej, ale ja się nie zgadzam z takim podejściem.
@bfgmatik, post #1059
wali jest idealistą
@Marcin27411, post #1064
@wali7, post #1065
konsekwencje mogą być przykre
@wali7, post #1065
@Marcin27411, post #1066
@Krashan, post #1063
nie każde nieetyczne zachowanie w biznesie jest przestępstwem
@slawekwozniak, post #1061
@wali7, post #1068
Co do znajomości, to nie uważam za znajomego kogoś, kogo widziałem 2 minuty na party i nawet nie zamieniłem z nim słowa.
@miki1406, post #1071
@Marcin27411, post #1066
@karolb, post #1073
wystarczy że to zdementujesz
@miki1406, post #1071
Powiem tak. Bije się w pierś, bo też fukałem przy opóźnieniach różnych projektach crowdfundingowych...
Ale znajomy, którego szanuje, w końcu mnie przekonał do zmiany stanowiska... To jest ryzyko wpisane w takie zbiórki... To zabawa dla kogoś, kto liczy się z tym, że może być opóźnienie, albo klapa... Jeśli kogoś to irytuje - czekać cierpliwie na fizyczny projekt do kupienia z półki. Tyle... Na pewnym etapie to zabawna jest chmara ludzi, którzy co zbiórkę się pojawiają, biorą udział i co opóźnienie krzyczą i chcą kamienować...
@bfgmatik, post #1072
@Marcin27411, post #1074
Panowie są dorośli i sami się potrafią obronić.
@slawekwozniak, post #1076
@Splavinho, post #1078
@bfgmatik, post #1072
Nadal nie mieści mi się w głowie, że można wziąć kasę i nie zrealizować projektu (z wyłączeniem sytuacji naprawdę losowych które powinny stanowić ułamek procenta).