[#361] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #357

to potrafiła amiga 1200 z ppc w 95 roku
[#362] Re: Amiga Bez Ściemy

@markusg, post #359

Widzę ,że bardzo nie lubisz QEMU nie wiedząc co to jest.
QEMU emuluje płytę główną i procesor. Możesz też

Hej, dobrze że wiesz co ja wiem a czego nie i co lubię a co nie. Gratuluję szklanej kuli, polecam mój artykuł o QEmu, poparty moimi doświadczeniami z użytkownia tego rozwiązania. Do tematu QEmu zresztą będę wracał, zwłaszcza że od tego czasu mocno zmodernizowałem swój sprzęt. Mam chyba prawo do swojego zdania na temat QEmu, tak jak Ty masz prawo do swojego zdania na ten temat, co ja szanuję nie podważajac przy tym Twojej wiedzy i nie przypisując Ci przy tym domniemanych uprzedzeń.
2
[#363] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #362

Możesz to co napisałem potraktować jako kontrargument dotyczący QEMU którego w filmie zabrakło.
Zdania osoby która ma inny punkt widzenia.
[#364] Re: Amiga Bez Ściemy

@markusg, post #359

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zabawy QEMU, ale ciągle odsuwa mi się to w czasie z racji innych priorytetów. Natomiast bardziej myślę o tym rozwiązaniu w kontekście zabaw z programowaniem pod AmigaOS niż zastąpieniu realnego sprzętu. To jest może dziwne, ale opdalanie gier takich jak Quake II pod AmigaOS 4.1 na dedykowanym hardware, nawet pomimo, że to tylko bieda-Sam, sprawia mi pewną frajdę, bo odpalam to natywnie. Po prostu ten sprzęt działa pod kontrolą AmigaOS 4.1 i tak z niego korzystam. Natomiast gdybym miał odpalić PC z Win i na tym emulator z AmigaOS 4.1, żeby zagrać w Quake II, to raczej odpaliłbym wersję z GOG'a pod Win.

Podobnie jak np. z Androidem, emulator jako narzędzie developerskie jest super pomocne, ale nie odpalałbym sobie QEMU po to, żeby sobie porobić coś pod Androidem Wtedy użyję natywnego sprzętu.

Z perspektywy użytkownika końcowego emulatory w moim przypadku sprawdzają się, kiedy najdzie mnie ochota na granie w gry z jakiejś retro platformy, której fizycznie nie posiadam. Emulator jest wtedy jedyną opcją dostępu do tego softu.

Podkreślam jednak, że to są moje osobiste odczucia i daleki jestem od twierdzenia, że to jest jedyne słuszne podejście Ciekawi mnie natomiast, czy w Twoim przypadku sprawdza się korzystanie z emulatora dla samej frajdy używania AmigaOS 4.1 czy jednak bardziej jako narzędzie developera szeroki uśmiech
2
[#365] Re: Amiga Bez Ściemy

@Djk83, post #364

Z perspektywy użytkownika końcowego emulatory w moim przypadku sprawdzają się, kiedy najdzie mnie ochota na granie w gry z jakiejś retro platformy, której fizycznie nie posiadam. Emulator jest wtedy jedyną opcją dostępu do tego softu.

100% zgoda. Ja cenię sobie emulatory, używam ich właśnie z tego powodu, wielokrotnie je recenzowałem i zachęcałem do ich używania. Z całą pewnością nie jestem więc wrogiem QEmu, zwłaszcza że ten produkt zrecenzowałem a i samego Marka jako chyba najważniejszego użytkownika tego rozwiązania do wywiadu zaprosiłem by przybliżył go naszym widzom.

Stąd nie ukrywam że zarzut z jego strony wprawił mnie w zdumienie i konsternację. Natomiast nie zmienia to faktu że uważam że zwłaszcza w przypadku nowego sprzętu, gdzie odpada cała procedura dla sprzętów leciwych typu wyciąganie tego z szafy, szukanie jakichś wyświetlaczy, kntrolerów, przejściówek czy kabli, większy komfort daje po prostu używanie realnej AOne. Zresztą myślę że uważa tak większość osób, o czym może świadczyć przykład drugiego obok Marka największego propagatora QEmu, amigowca o ksywie Majstro. On jakiś czas temu zapierał się że tylko QEmu, bo ładowanie kasy w drogi sprzęt nie ma sensu, po czym kupił jednak A1222 i tak mu się spodobało że dziś już używa X5000.

Nie zmienia to faktu że QEmu jest bardzo ciekawym i jednocześnie najtańszym rozwiązaniem pozwalającym w miarę sensownie uzywać AmigaOS 4, więc jak już pisałem wcześniej, do tematu będę wracał a może i nawet Marka jeszcze kiedyś do rozmowy zaproszę, o ile takie zaproszenie przyjmie.
2
[#366] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #365

Jestem zdania, że "Lepiej jest się dobrze sprzeczać" nic coś przemilczeć.
Zawsze ja, Ty albo ktoś inny, może się coś ciekawego dowiedzieć.

Najlepiej jest kupić prawdziwy sprzęt PPC ale może być problem z maszynami w przyszłości dla AOS4.
Płyt SAM460LE w na stronie Acube jest chyba kilka sztuk.
Nie wiadaomo ile sztuk został płyt A1222+ i X5000.
Jeżeli komuś zepsuje się jakaś płyta? Nie każdego stać i ma ochotę aktualnie kupić nową.
Może skorzystać z emulatora. Po co tracić kolejne osoby ze środowiska AOS4 które lubią ten system.
Jest gotowy sterownik VirtIO dla AOS4 (jeszcze nie wydany), jest możliwość skorzystania z gpu passthrough lub tylko z podstawowego sterownika 2D na QEMU PPC.

Kosz maszyny PC z filmu wyniósł mnie 149 polskich złotych (płyta , pamięci , karta graficzna, procesor).
Zakup na alegro lokalnie. Osoba sprzedająca jeszcze podmieniła pastę termiczną na procesorze.
Miałem wolną obudowę - wsadziłem i działa. Taka udawana maszyna ale sprawia mi dużo frajdy a chyba o to w tym wszystkim chodzi

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2025 08:27:25 przez markusg
2
[#367] Re: Amiga Bez Ściemy

@markusg, post #366

Z tego co widzę emulacja QEMU PPC ma się coraz lepiej.
Rozumiem, że z mocnym Intelem lub AMD będzie już szybciej niż na CS PPC 400mhz?
Porównywalnie do SAM?

A co z grafiką 3D?
Co można odpalić i jakiej grafiki potrzebuję?
1
[#368] Re: Amiga Bez Ściemy

@BULI, post #367

porównywalnie do sam to już wczesniej było
1
[#369] Re: Amiga Bez Ściemy

@BULI, post #367

Z tego co widzę emulacja QEMU PPC ma się coraz lepiej.
Rozumiem, że z mocnym Intelem lub AMD będzie już szybciej niż na CS PPC 400mhz?
Porównywalnie do SAM?

A co z grafiką 3D?

Tak jak to opisywałem w tym artykule, do którego zresztą odwoływałem się też w ostatnim odcinku ABŚ, prezentując wyniki dla Tabora. Wyniki porównywalne z SAM460 (czasem lepsze, czasem gorsze) uzyskiwałem na stacjonarnym AMD Ryzen 5 3600X, taktowanie 3.8GHz na rdzeń (4.4GHz w trybie boost). To była dosyć szybka maszyna, aczkolwiek sprzęt, który nabyłem bodaj w 2020 roku. Z tego co rozumiem Qemu nie korzysta z wielordzeniowości, tylko z jednego rdzenia, więc kluczem jest jak najwyższe taktowanie procesora na rdzeń.

Aktualnie już zmodernizowałem kompa, mam teraz Ryzen 7 7700X, bazowo 4.5GHz na rdzeń (5.4GHz w trybie boost), będę więc już chciał to porównywać bardziej z X1000 niż z SAM czy A1222. No ale się zobaczy, najpierw muszę znaleźć czas na testy.

Co do grafiki to pewnie Marek wie więcej, ja tak nie śledzę tych wątków, czy lepiej mieć jak najwydajniejszą grafikę w ogóle np. jakiegoś wydajnego RTXa, czy lepiej mieć grafikę, która jest obsługiwana natywnie przez AmigaOS np. jakiegoś Radeona RX. W razie czego dysponuję oboma rozwiązaniami, wiec jak tylko sterownik będzie publiczny i wszystko będzie w miarę dopracowane, tudzież łatwe w konfiguracji, postaram się zrobić testy a potem zrobić z tego jakiś film bądź artka.
1
[#370] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #365

Nie zmienia to faktu że QEmu jest bardzo ciekawym i jednocześnie najtańszym rozwiązaniem pozwalającym w miarę sensownie uzywać AmigaOS 4, więc jak już pisałem wcześniej, do tematu będę wracał a może i nawet Marka jeszcze kiedyś do rozmowy zaproszę, o ile takie zaproszenie przyjmie.

Brzmi obiecująco! OK
[#371] Re: Amiga Bez Ściemy

@markusg, post #366

Jestem zdania, że "Lepiej jest się dobrze sprzeczać" nic coś przemilczeć.
Zawsze ja, Ty albo ktoś inny, może się coś ciekawego dowiedzieć.

Haha, no coś w tym jest szeroki uśmiech byle tylko potyczka pozostawała na gruncie merytorycznym OK

Ciekawy punkt widzenia i trafne spostrzeżenia. Na pewno temat emulacji PPC na QEMU jest interesujący. Szczególnie właśnie przy cenach natywnego hardware'u to jest potencjalne rozwiązanie do wejścia do świata AmigaOS 4.1 dla osób, których na te zabawki nie stać lub chcą się z systemem zapoznać nie ponosząc tak dużego wydatku.
[#372] Re: Amiga Bez Ściemy

@Djk83, post #371

Marek pokazał jak można ładnie ukryć Linuxa a o ile dobrze zrozumiałem to ktoś oszacował prędkość jego konfigu, za 35 euro, na coś pomiędzy SAM460 a X1000.

https://youtu.be/fLY9SG5QbXo?feature=shared

Juz dawno QEMU przebił moją SAM440 z HD7750

https://youtu.be/l2J357q-D64?si=feklywyp0E7UdzzE

Na tym kanale jest sporo filmów z QEMU i AOS4

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2025 20:53:28 przez pini

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2025 20:54:54 przez pini
3
[#373] Re: Amiga Bez Ściemy

@BULI, post #367

A co z grafiką 3D?

Ja już na niewiele rzeczy w tym życiu czekam, ale na sprawną emulację PPC na QEMU z działającą akceleracją 3D (pod AmigaOS4 oczywiście) to jeszcze czekam. I nie chodzi mi nawet o "grywalną" prędkość działania, tylko taką akceptowalną do odpalenia czegoś, sprawdzenia, wstępnego przetestowania. Wystarczyłoby mi dosłownie kilkanaście FPS w jakiejś rozdzielczości około 1000 pikseli w poziomie. Tylko tak żeby to naprawdę sensownie działało i żeby nie trzeba było robić żadnych obejść ze względu na niedoskonałości emulacji.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2025 18:11:02 przez MDW
3
[#374] Re: Amiga Bez Ściemy

@MDW, post #373

Amiga doposażona w kartę PPC i BVision miała w sobie wielki, aczkolwiek nie do końca wykorzystany potencjał. Jednym z projektów który mógł w jakimś stopniu odmienić ten stan rzeczy był Catacombs of Zarnok, znakomicie zapowiadająca się gra RPG rodem z USA. W dzisiejszym odcinku przybliżamy Wam kulisy związane z tym nigdy nie opublikowanym tytułem, okraszone wywiadem z autorem Lucasem Caulderem. Zapraszamy na film!!!

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2025 11:01:02 przez MUFA-amigaone-pl
4
[#375] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #374

W dzisiejszym odcinku wraz z Remikiem przyglądamy się konwersjom gier z automatów arcade, jakie pojawiły się na Amidze w latach osiemdziesiątych. Zapraszamy!!!

2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem