[#301] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#302] Re: Amiga Bez Ściemy

@ZorrO, post #300

No nie, żeby nawet w świecie retro-kompów panoszyły sie współczesne metody generowania obrazów.

No cóż montowaliśmy ten film naprzemiennie z Remikiem chyba ze cztery czy pięć dni, jak ja bym miał jeszcze kolejne pół dnia rysować okładkę, to chyba musiałbym się zwolnić z pracy. Obiecuję że jak będziemy mieli 100 tysięcy subów to to rozważę

Okładka nie była robiona po najmniejszej linii oporu typu narysuj mi coś i zapomnij. Jednak pewne modyfikacje, były wykonywane ręcznie. Tak jest zresztą w przypadku miażdżącej części naszych okładek, gdzie mniejszy lub większy procent wkładu czynnika ludzkiego jest dokładany. Tyle mogę obiecać, natomiast na całkowitą rezygnację z AI nie ma czasu, poza tym u progu 2025 roku nie ma to sensu.
2
[#303] Re: Amiga Bez Ściemy

@ZorrO, post #300

No nie, żeby nawet w świecie retro-kompów panoszyły sie współczesne metody generowania obrazów.

Ale na PPA wszedłeś na współczesnym komputerze ze współczesną przeglądarką? YouTuba też na czymś takim oglądałeś? szeroki uśmiech

Serio uważasz, że każdy element graficzny w tego typu video powinien zostać tygodniami pixlowany przez któregoś z nielicznych pozostałych nam jeszcze pixel-masterów? Tylko po to żebyśmy mogli ten element przez 3 sekundy widzieć na ekranie zmasakrowanym video-kompresją YouTuba? A może jeszcze ludzie z "Amiga bez ściemy" powinni sami sobie zrobić fonty żeby nie używać tych "współczesnych"? Wypadałoby też żeby film składali na Amidze 4000 z VLab Motion, nie? Albo jeszcze lepiej na Amidze 500 z 0,5 MB RAM. Dopiero wtedy zasłużyliby na to żeby nasze wybredne amigowe oczy nie krwawiły podczas oglądania...

Sam nie jestem wielkim zwolennikiem generowania grafiki technikami AI. No ale uważam, że to właśnie świetnie się nadaje jako ilustracje do czegoś, okładki podcastów. Nikt tego nie wystawia w galerii sztuki, nie zgłasza do gfx-compo na demoscenowym party. Ilustrację można tworzyć wszystkim dostępnymi metodami, bo ona ma po prostu coś ilustrować.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2024 20:51:01 przez MDW
4
[#304] Re: Amiga Bez Ściemy

@MDW, post #303

Zgoda. Ale z drugiej strony aż strach pomyśleć, jak to będzie wyglądać za 10 lat, jak generatory (ai) będą generować sporą część treści, a twórcom będzie ciężko się przez to przebić, bo nawet ci co nic nie potrafią czegokolwiek stworzyć, będą generować za pomocą ai i zalewać internet sztucznością. Ale na szczęście człowieka żadne ai nie jest w stanie zastąpić tak naprawdę, bo ai zawsze będzie sztuczne. Chociaż może powstać religia ai i wyznawcy będą piać z zachwytem na lewo i prawo.
2
[#305] Re: Amiga Bez Ściemy

@amikoksu, post #304

W pierwszym tegorocznym odcinku, który defacto był w momencie nagrywania ostatnim odcinkiem ubiegłorocznym zapraszamy na nasz TOP 16 najlepszych adaptacji filmowych na Amigę. Jako że poza nielicznymi wyjątkami, miażdżąca część tytułów opartych na filmach to były jednak gnioty, tym razem obok omówienie szesnastki najlepszych, by nie zakłamywać rzeczywistości, prezentujemy też prawie drugie tyle rozczarowań. Jako że temat filmowy, my też postanowiliśmy się wcielić w rolę aktorów, serwując Wam na początek fabularyzowane intro. Zapraszamy do odcinka "Przyjaciółka w kinie czyli wzloty i gnioty nasz TOP 16 adaptacji filmowych"!!!

8
[#306] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #305

Fajnie sie to ogladalo, Niezla dawka humoru z Waszej strony, dzieki :)

Jednak musze Was poprawic w jednym tytule. Akira nie byl filmem aktorskim.
A tak zasugerowales konczac odcinek.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2025 21:22:19 przez Phibrizzo
2
[#307] Re: Amiga Bez Ściemy

Materiał materiałem, ale ten kolega poniżej z miniaturki ma cos nie tak z dźwiękiem, jak coś mówi to jest okropny pogłos który masakruje uszy.
[#308] Re: Amiga Bez Ściemy

@druzil28, post #307

Tak, mieliśmy z tym odcinkiem problemy techniczne, jak zwykle w dużej mierze przez nas niezawinione, choć tym razem winny nie był YT, a płatna platforma Riverside, na której dotąd nagrywaliśmy. Nie wnikając w szczegóły podjęliśmy decyzję o zmianie usługodawcy od tego roku. Zatem najbliższy odcinek będzie nagrywany na innej, miejmy nadzieję bardziej niezawodnej platformie. Jeśli kogoś nie interesuje materiał wideo a samo audio, to przypominam że nadal większość naszych odcinków, w tym ten ostatni publikujemy również na platformie Spotify. Tam ścieżka audio brzmi lepiej niż ta na YT.
2
[#309] Re: Amiga Bez Ściemy

@Phibrizzo, post #306

Fajnie sie to ogladalo, Niezla dawka humoru z Waszej strony, dzieki :)

Dziękujemy za uznanie.

Jednak musze Was poprawic w jednym tytule. Akira nie byl filmem aktorskim.
A tak zasugerowales konczac odcinek.

No tak rzeczywiście, trafna uwaga. Nasze niedopatrzenie.
1
[#310] Re: Amiga Bez Ściemy

Z ciekawosci zapytam: czy przygotowywyjac swoje listy gier , ktorys z Was bral moze pod uwage
gre pt. Sherlock Holmes (CDTV)?
1
[#311] Re: Amiga Bez Ściemy

@Phibrizzo, post #310

Mogę powiedzieć za siebie że nie. Oj coś czuję, że tak jak to zresztą powiedzieliśmy na końcu, temat jest na tyle bogaty, że trzeba będzie do niego kiedyś w przyszłości wrócić.
2
[#312] Re: Amiga Bez Ściemy

@Phibrizzo, post #310

Ja również nie ale w głowie świecił mi "Indiana Jones and the Fate of Atlantis"
1
[#313] Re: Amiga Bez Ściemy

Zacząłem Was słuchać na Spotify, więc niestety odpada wizja, ale świetnie umilacie mi czas w aucie w drodze do i z pracy :) Przesłuchałem dwa odcinki z końca playlisty i 8 pierwszych, więc jakieś opinie już mam. W większości są to pozytywne i to w zdecydowanej. Słucha się Was super, remix ma świetny glos radiowy, mufa ogrom wiedzy. Jedynie przyczepilbym się do dwóch rzeczy:
- normalizacja dźwięku - intro/zajawka powoduje lęki swoją głośnością w porównaniu do reszyy materiału ;)
- nie wiem czy to regionalizmy, ale patrzałem, wzięłem, ślizgi papier itp. wywołują lekkie krwawienie uszu ;)
1
[#314] Re: Amiga Bez Ściemy

@Zaki-Czan, post #313

Dzięki za rzeczowy komentarz. Niestety nie wszystkie odcinki są na Spotify, niektórych nie wrzucamy bo uznaliśmy że bez obrazowania zbyt dużo tracą, no ale znacząca większość tam jest.

Co do słownictwa, dykcji, pewnego rytmu prowadzenia rozmowy. Staramy się cały czas nad tym pracować i mamy świadomość że w pewnych miejscach poczyniliśmy istotne pistępy, ale w wielu miejscach wciąz trochę brakuje, niestety w ogniu dyskusji w ramach spontanicznych wypowiedzi trafiają się różne kwiatki językowe itp. No ale z odcinka na odcinek powinno być tylko lepiej.

Uwagę o głośności intra przekażę dziś Remikowi o ile sam Twojego komentarza nie przeczyta.
4
[#315] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #314

Po dosyć długiej bo dwutygodniowej przerwie, spowodowanej w znacznej mierze problemami zdrowotnymi, mamy przyjemność zaprezentować Wam kolejny odcinek, przedstawiający "naszą grę" w "Kryptę 2024", czyli osobliwą formę podsumowania amigowych wydarzeń w roku 2024. Zapraszamy na film!!!
8
[#316] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #315

W pierwszym tegorocznym odcinku specjalnym Remik, podjął temat tzw. easter eggs w świecie amigowym, ja natomiast rozpoczynam cykl w którym biorę na testy komputer AmigaOne A1222+. Zaznaczam przy tym że zwłaszcza w w tym pierwszym odcinku jest mało samego testowania, a więcej szkółki dla początkujących z konfiguracji AmigaOS 4, bo też i taką dostałem prośbę od osoby, która mi ten sprzęt wypożyczyła do testów. Wraz z Remikiem zapraszamy na film!!!

3
[#317] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #316

Kom fajny mały kompaktowy . Ile lat na to ludzie czekali z 8 ?

Tak jak mówisz nisza i biblioteka gier nie zachęca

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2025 16:23:07 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2025 16:23:15 przez Dorian3d
[#318] Re: Amiga Bez Ściemy

Odcinek o easter eggs z "easter eggiem" pozwalającym na obejrzenie odcinka przed premierą
[#319] Re: Amiga Bez Ściemy

Jak zwykle fajny material, dzieki :)

Chcialbym nawiazac do easter egga w grze Benefactor, w sumie to o cos zapytac.
Czy ta plansza z "Lemmingami" jest plansza ukryta w wersji dla CD32?
Bo jesli dobrze pamietam to w wersji dyskietkowej, ta plansza jest plansza regularna.
Malo tego, w wersji FDD na tej planszy jest muzyka przypominajaca ta z oryginalnych Lemmingow.
Lacznie ze znanym "Lets go".

A jesli chodzi o tego typu smaczki nawiazujace do innych tytulow to wlasnie w Lemmingach
tylko juz nie pamietam w ktorej czesci, jest plansza nawiazujaca do innych gier, np do SOTB.
Napewno w Lemmings 2 The Tribes, swiat Space, jest nawiazanie do gry Walker.

Z innych to w Turricanie 2 jest slynna flaga z "Katakis live" lub w Lotusie 2 slawne haslo "dux".
Zapewnie jest i tego jeszcze wiecej.

Podobny easter eeg taki jak w kickstarcie CD32 wystepuje tez w CDTV. Tylko jest trudny do wykonania.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2025 16:51:04 przez Phibrizzo
[#320] Re: Amiga Bez Ściemy

@Dorian3d, post #317

nisza i biblioteka gier nie zachęca

Dla mnie biblioteka gier dla AmigaOS4 jest wystarczająca. A wręcz za duża. Takiej maszyny przecież nie kupuje się tylko do gier. Do gier są znacznie lepsze maszyny. Ale nawet gdybym chciał ukończyć 25% gier dostępnych dla AmigaOS4 (zakładam, że do 75% nie dałbym rady się zmusić) to nie wystarczyłoby mi tej mojej resztki życia.
2
[#321] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #315

W imieniu "Polish Amiga Floppy Preservation Group" chciałbym podziękować za miłe słowa o naszym skromnym projekcie. Bardzo nas to motywuje do dalszej intensywnej pracy.
BTW
Nasz projekt to nie tylko poszukiwanie zaginionych gier ale też skany wszelkich materiałów czyli polskich manuali, okładek, dysków czy też książek.
Większość danych na HOL (https://amiga.abime.net/) pochodzi od nas ;)
4
[#322] Re: Amiga Bez Ściemy

@MDW, post #320

Tak gry porty z pc .
do grania nie
do net nie bo nie ma przeglondarki dobrej
takie cuś to ikonek na os 4.1

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2025 22:21:04 przez Dorian3d
[#323] Re: Amiga Bez Ściemy

@Dorian3d, post #322

Ano nie tylko. Są świetne rzeczy, które można na tym robić. Tylko nie każdego one interesują.

Poza tym to nie jest tak, że na takiej Amidze nie używa się internetu czy jest to taka odświętna pokazówka jak na Amidze klasycznej. Od 25 lat nie wyobrażam sobie włączenia maszyny amigowej bez internetu czy sieci lokalnej. Z sieci korzysta się cały czas i nawet się nad tym nie zastanawiam tylko po prostu używam do czego w danej chwili potrzebuję.

A co do portów gier, których otwarto źródła (niekoniecznie z PC) to nie widzę w tym nic złego. Powiedziałbym, że czasem to nawet dobrze, że są takie. Dzięki temu są to często produkcje tworzone przez lata przez zawodowców, ludzi znających się na designie, gameplayu, grafice 2D/3D. Przez ekipy, których nie dałoby się zorganiozować w tak malutkiej społeczności jak nawet wszystie amigowe odgałęzienia razem wzięte. Nie kumam dlaczego gra np. na PC jest ok, a kilka lat później po przeportowaniu na AmigaOS4/PPC już nie jest dobra i nagle staje się niegrywalna.

Prawdę mówiąc ja mam dużo więcej ciekawych rzeczy do robienia pod MorphOS niż na popularnych platformach.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2025 22:50:42 przez MDW
1
[#324] Re: Amiga Bez Ściemy

@MDW, post #323

A co do portów gier, których otwarto źródła (niekoniecznie z PC) to nie widzę w tym nic złego. Powiedziałbym, że czasem to nawet dobrze, że są takie. Dzięki temu są to często produkcje tworzone przez lata przez zawodowców, ludzi znających się na designie, gameplayu, grafice 2D/3D. Przez ekipy, których nie dałoby się zorganiozować w tak malutkiej społeczności jak nawet wszystie amigowe odgałęzienia razem wzięte. Nie kumam dlaczego gra np. na PC jest ok, a kilka lat później po przeportowaniu na AmigaOS4/PPC już nie jest dobra i nagle staje się niegrywalna.

Nic dodać, nic ująć. Poza tym sporadycznie coś tam się pojawia, jak niedawno SuperStarBlast, także nie jest tak źle. Z mojej perspektywy patrząc, gdzie granie to może z 5% czasu, jaki ostatnio spędzam przy komputerach w ogóle, to rozrwyki pod OS 4 mam aż nadto szeroki uśmiech
[#325] Re: Amiga Bez Ściemy

@MDW, post #323

Amiga ma być sprzedawana jak kiedyś jak wyjątkowy komputer albo wcale ,a tu jescze nie wyszła już jest stara.
Te nowe wydanie Heretic 2 ma lepszy box od starego super robota dla wydawcy szacunek !

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2025 11:11:21 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2025 11:12:01 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2025 11:12:34 przez Dorian3d
3
[#326] Re: Amiga Bez Ściemy

@Dorian3d, post #322

Dziękuję za merytoryczne komentarze. Nie zgodzę się tylko z krytyką portów, dobry port nie jest zły. Gra nie traci na grywalności, tylko dlatego że jest portem, zwłaszcza że często po latach można w nią zagrać w dużo lepszej rozdzielczości, z lepszymi teksturami, czasami usprawnieniami sterowania, wyeliminowaniem jakiś bugów z oryginału itd.

Poza tym chyba żaden gracz na świecie nie może powiedzieć że grywa wyłącznie w tytuły ekskluzywne dla danej platformy.
2
[#327] Re: Amiga Bez Ściemy

@Phibrizzo, post #319

A jesli chodzi o tego typu smaczki nawiazujace do innych tytulow to wlasnie w Lemmingach
tylko juz nie pamietam w ktorej czesci, jest plansza nawiazujaca do innych gier, np do SOTB.

Są dwie plansze nawiązujące do "Shadow of The Beast" i jedna do gry "Menace".

Tyle tylko, że to nie są "easter eggi".
[#328] Re: Amiga Bez Ściemy

@Phibrizzo, post #319

lub w Lotusie 2 slawne haslo "dux".

W Lotusie 3 też coś takiego jest po wpisaniu kodu: CU AMIGA.
1
[#329] Re: Amiga Bez Ściemy

@Dorian3d, post #325

@Dorian3d

Kolejne 2 gry nad którymi pracujemy również będą w takich samych boxach.

PS

Z archiwum H2:

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2025 10:53:52 przez Amig_OS
[#330] Re: Amiga Bez Ściemy

@Dorian3d, post #325

Dziękuję za wsparcie i zapraszam do kupowania kolejnych tytułów dla AmigaOS4.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2025 10:57:08 przez Amig_OS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem