[#241] Re: Amiga Bez Ściemy

@_DiskDoctor_, post #239

Ale mi chodziło o Ubek 1…

Tak jak to zaznaczyliśmy na początku materiału i tak jak to też wyjaśniałem w komentarzach pod filmem. Prezentowaliśmy surowe silniki gier, co prawda z części z nich po znacznych modyfikacjach urodziły się pełnoprawne komercyjne gry, jednak tematem tego odcinka były surowe silniki, ewentualnie dema produkcji nieukończonych. Tak jak też to zaznaczyliśmy na filmie przyjdzie czas gdzie będziemy omawiać pełnoprawne gotowe produkty i tam na pewno będzie Ubek, Legends of Valour i wszystkie inne tytuły, których Wam tutaj zabrakło.
2
[#242] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #241

Po dwumiesięcznej przerwie przyszedł też czas na wznowienie cyklu odcinków specjalnych. Tym razem poruszyłem temat TV, a konkretnie czy Amiga NG może zastąpić telewizor, a jeśli tak to w jakim zakresie i z jakimi ograniczeniami. Remik ponownie zanurzył się w tematykę swojej ukochanej Amigi CD32 i wziął pod lupę kilka gier wydanych na nośniku CD, które mają swoje odpowiedniki w wersjach dystrybuowanych na dyskietkach. Zapraszamy!!!

4
[#243] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #242

fury of furries
Mega gierka trzeba mieć oryginał !
1
[#244] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #242

Ostatni odcinek, czego nie dało się nie zauważyć, musieliśmy trochę ocenzurować. Dopiero trzecia wersja filmu z rozwaloną częścią wizualizacji przeszła weryfikację YT. Dyskutowaliśmy o tym i zgodnie doszliśmy do wniosku że powinniśmy dostarczać Wam materiałów, bez tego typu "kwiatków". Jeśli chcielibyście nam w tym pomóc tu przeczytacie jak można to zrobić. Oczywiście bez względu na odzew ABŚ to przede wszystkim nasza pasja i będziemy działać dalej.
1
[#245] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #244

Ale o co konkretnie chodziło? Przekleństwo jedno czy dwa? Bo nie zrozumiałem tak ogólnej wypowiedzi.
[#246] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #244

Wasze wsparcie bardzo w tym pomoże.

Z ciekawości można wiedzieć jak wsparcie pomoże z cenzurą?
[#247] Re: Amiga Bez Ściemy

@_DiskDoctor_, post #245

Kokretnie o fragment teledysku Eminema, jakieś fragmenty bajek Disneya a nawet o pokazanie samego statycznego opisu filmu na jednej z platform streamingowych. Dlatego musiałem użyć na tychże materiałach efektu zniekształcenia obrazu. Oczywiście zastanawialiśmy sie mocno czy by tego nie puścić bez zakłóceń i poświęcić monetyzację, która przy naszej oglądalności i tak wynosi raptem kilka złotych na odcinek, no ale dodatkowym efektem ubocznym jest cięcie zasięgów, w tym wypadku aż w 14 regionach.

Generalnie skoro tak czy owak jesteście skazani na oglądanie reklam i tak czy owak cokolwiek byśmy nie zamieścili na YT, to gigant Google na tym zarabia, to miłoby było gdybyśmy my jako twórcy tego kanału też uszcznkęli coś za naszą pracę i dostali pierwszy przelew od YT. By to było możliwe musi się uzbierać 300zł, do czego po roku działalności nam jeszcze sporo brakuje i do czego gdy będziemy olewać restrykcje monetyzacji filmów na YT (co już w paru przypadkach świadomie zrobiliśmy), szybko możemy się nie zbliżyć. Dodatkowe wsparcie może tę sytuację zmienić.

Często się mówi że fajnie jak twórcy mają za swoją robotę na pizzę i piwo. Żeby była jasność żadnego piwa z tytułu prowadzenia kanału sobie nie kupiliśmy. Dzięki wsparciu naszych patronów, dopiero w tym miesiącu pokryliśmy koszty abonamentu na platformie Riverside, gdzie nagrywamy i kţóry wykupiliśmy w marcu na cały rok by wyszło taniej. To był nasz największy koszt i dziękujemy Wam Patroni no ale to koszt nie jedyny. Też zaznaczam że my z Remikiem nie wliczamy do kosztów działalności kanału rzeczy, fizycznych typu mikrofony, grabbery itp. a jedynie rzeczy ulotne, które w żaden sposób nie mogą być interpretowane jako powiększanie naszego majątku typu wspomniany abonament, czy zakup projektu czegoś o czym Wam pewnie wkrótce opowiemy.

No i tak jak to już było powiedziane, jesteśmy ludźmi pracującymi, którzy mowiąc kolokwialnie "mają co do gara włożyć", Amiga Bez Ściemy to nasza pasja i jak będzie trzeba dołożymy do działalności swój wkład finansowy, tak jak to czymimy cały czas od początku jego istnienia, choć byłoby dla nas miłą nagrodą i satysfakcją, gdybyśmy tej ostatniej rzeczy nie musieli robić.
5
[#248] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #247

Na reklamach od YT nie zarobicie, a reklamy są upierdliwe. Lepiej to wyłączcie, by nie tracić przez to widzów. W końcu widzowie są najważniejsi. Co do wsparcia to dla mnie jest zrozumiałe, że się należy. Przecież kiedyś trzeba było płacić za gazety (magazyny), by móc sobie na spokojnie poczytać. Wiadomo również, że darmochę każdy woli, ale mnie te 5 zeta na miesiąc nie zbawi, a wam się przyda. No Amigowcy sięgajcie do portfela.
2
[#249] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #247

A na BitChute sie coś zmieniło?
Od lat był ostoją dla tych co mają na pieńku z cenzurą na YT, i wszelkie niepoprawne fake newsy, i długie cytaty uchodzą tam płazem, a nie to co na YT gdzie byle kto może coś zgłosić i zawieszają materiał.
3
[#250] Re: Amiga Bez Ściemy

@ZorrO, post #249

Od zakończenia szóstej edycji Retrosfery minął już tydzień. Najwyższy czas by opublikować nasz raport z imprezy. W rozmowie z Remikiem dosyć szczegółowo omawiamy wszystkie aspekty związane z wydarzeniami, jakie w poprzedni weekend miały miejsce w Brzegu. Wszystkich zachęcamy do obejrzenia całego filmu, niemniej jeśli ktoś woli bardziej skondensowaną wersję, to polecamy przeskok do ostatniego rozdziału, gdzie prezentujemy przemarsz po wszystkich stoiskach wraz z fragmentami rozmów, jakie przeprowadziliśmy z organizatorami, wystawcami oraz zwykłymi uczestnikami imprezy.

Pełne wersje wywiadów wraz z transkrypcją (bo niestety zapomnieliśmy mikrofonów i jakość audio pozostawia do życzenia), będziemy sukcesywnie publikować w formie niezależnych suplementów do głównego filmu. Na dobry początek wywiad z prawdziwym Nestorem wśród wystawców, panem Andrzejem Matkowskim, pasjonatem przez duże "P", który od blisko 40 lat wykorzystuje w sposób użytkowy swojego Commodore zakupionego jeszcze w 1986 roku.

6
[#251] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #250

https://m.soundcloud.com/andrzej-matkowski/na-koncu-swiata
1
[#252] Re: Amiga Bez Ściemy

@koczis, post #251

Dzisiaj zapraszamy do odcinka w pewnym sensie eksperymentalnego, nagranego w formie materiału "lajtowego".
Z Remikiem mamy okazje odwiedzać się w swoich domach stosunkowo rzadko 2 - 3 razy na rok. Dotychczas zawsze nakładaliśmy sobie przy tej okazji ambitne plany zrobienia profesjonalnych testów rzeczy X,Y,Z. Niestety dynamika spotkań towarzyskich ma swój określony charakter, w efekcie czego podczas nagrań wychodziły jakieś "śmichy chichy", które potem nie nadawały się do publikacji. Tym razem zdecydowaliśmy więc że od razu nagramy coś luźniejszego, co będzie pasowało do atmosfery naszych spotkań i w ten sposób powstała relacja z naszego meczu w grę Worms: The Director's.

Prosimy dajcie znać w komentarzach na YT czy Wam się takie coś podoba, czy Wam się nie podoba, lub napiszcie po prostu cokolwiek. Algorytmy YT w ostatnim czasie się zmieniły i promowane są filmy z dużym odzewem społeczności, a my niestety pod względem liczby komentarzy nie wyglądamy najlepiej. Każdy komentarz jest więc dla nas pomocą.

Oczywiście w następnym odcinku wracamy do poważniejszej formuły, czyli klasycznego specjala z merytorycznym omówieniem przedstawionych zagadnień. No a potem miejmy nadzieję "gruby wywiad".
5
[#253] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #252

No Pany, Wy to chyba z Polsatem chceta konkurować. Pod względem reklam. Toć tego nie da się oglądać tak pociachane. Prawie wymiękłem, a za YT nie będę płacił, bo za dużo chcą. Wyłączcie te reklamy puki macie jeszcze tych co chcą was oglądać.
4
[#254] Re: Amiga Bez Ściemy

@koczis, post #253

Bez przesady, nie jest tak źle. Reklamy pojawiły mi się chyba 3 razy. Jak na dzisiejsze „standardy” to jest całkiem akceptowalne.
Poza tym nie jestem pewien czy dzisiaj da się wyłączyć reklamy. Kiedyś na pewno się dało ale teraz głowy nie dam.

Pora zacząć przywykać do tego, że Google to już nie jest przynoszący prezenty „dobry wujek”. Zakończyli wieloletni etap budowania monopolu, inwestowania i uzależniania od siebie ludzi. Teraz jest etap zbierania efektów działań ostatnich 15 lat. To jest zupełnie normalne - jako użytkownicy albo płacimy pieniędzmi albo oglądaniem reklam. Rozumiem, że trudno nam wymazać ze świadomości wizerunek Google jako tego wspierającego OpenSource, przyjacielskiego, otwartego, dającego wszystko za darmo. To już od min. kilku lat jest nieaktualne.
Ale też nie należy się na to wkurzać, bo to jest naturalny etap rozwoju takich firm. Teraz inni (np. odysee.com) będą się promować na tych młodych, otwartych, sprawiedliwych, walczących z wielkimi bratem. A gdyby jakimś cudem im się udało wygrać z wielkim bratem to sami się nim staną. Naturalny schemat analizowany wiele razy nawet przez lektury szkolne (np. „Folwark Zwierzęcy”, „Nie-boska komedia”). Pamiętajmy, że niewolnicy nie marzą o wolności, niewolnicy marzą żeby być panami.
3
[#255] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#256] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#257] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#258] Re: Amiga Bez Ściemy

@MDW, post #254

"obejrzałem" ich łącznie 15 (reklam), przy trzech to bym się tak nie denerwował, ale to przeszło wszelkie pojęcie. Miałem jakąś promocję, czy google przeszedł do ataku. Trzeba będzie pobierać filmy z yt i oglądać bez reklam.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2024 17:33:56 przez koczis
[#259] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#260] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#261] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#262] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#263] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#264] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#265] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga Bez Ściemy
[#266] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #252

W dzisiejszym odcinku Remik opowiada historię powstania kultowej produkcji "9 Fingers" od demoscenowej grupy Spaceballs. Ja natomiast uderzyłem w technikalia, a konkretnie sprawdziłem jak sprawuje się dysk M.2 NVMe w mojej X5000.

P.S.
Tuż przed nagraniem miała miejsce aktualizacja programu, którego używam do rejestracji moich komentarzy do naszych materiałów. Coś tam się przy tej okazji popsuło w efekcie dźwięk z mojej strony jest gorszej jakości (choć i tak lepszej niż w pierwszych odcinkach), czego niestety nie wychwyciliśmy w czasie samego nagrania. Za niedogodności przepraszamy.

4
[#267] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #266

W dniu dzisiejszym proponujemy Wam wywiad z prawdziwą gwiazdą YT, Krzysztofem "NRGeekiem" Micielskim, którego kanał pomału zbliża się już do okrągłej liczby 200 tysięcy subskrybentów. Nasz gość nie ukrywa swej fascynacji Amigą, w latach swej młodości i choć swoją pierwszą Amigę kupił stosunkowo niedawno, ma sporo wspomnień związanych z tym komputerem. Niejednokrotnie dzielił się nimi z widzami swojego kanału, a teraz podzieli się nimi również z Wami. Zapraszamy na blisko godzinną rozmowę z naszym gościem!

5
[#268] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #267

Przypominamy że widzimy się z Wami dzisiaj o 18:00 w audycji live. Jak zwykle liczymy na Wasze telefony i ożywioną dyskusję na czacie.

link.
1
[#269] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #268

A jaki temat będzie?

Nie widzę odcinka na yt.
[#270] Re: Amiga Bez Ściemy

@_DiskDoctor_, post #269

A jaki temat będzie?

Tematy były podane w newsie przed tygodniem. Pewnie dodamy do tego parę rzeczy np. komentarz do imprezy AmiWest.

Nie widzę odcinka na yt.

Tak, jeszcze go nie ma, ale do 18:00 będzie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem