[#331] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #326

Kiedyś byłem przeciwny portom ze względu na wygórowane wymagania sprzętowe. Wolałem oprogramowanie natywne, przygotowanie i zoptymalizowane specjalnie pod Amiga OS.

Do dziś tak uważam, ale z tą małą różnicą, że uświadomiłem sobie, że wiele gier, które po 1992 roku wyszły na Amigę 500, wyszły w dużo lepszych wersjach na IBM PC. A mogły powstać na Amigę 1200.

Takie tytuły jak Goblins 3, Dune 2: Building of a Dynasty zrobiłyby niesamowitą reklamę Amidze 1200.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2025 11:00:55 przez Hexmage960
1
[#332] Re: Amiga Bez Ściemy

@Amig_OS, post #329

Super na pewno kupię !!!

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2025 15:00:14 przez Dorian3d
[#333] Re: Amiga Bez Ściemy

@mailman, post #327

Tyle tylko, że to nie są "easter eggi".

Jesli przedstawiona przez Remixa plansza Lemmingowa w Benfekatorze nie jest plansza ukryta
to tez bym jej nie zaliczyl do easter eggow.
Tym bardziej jesli muzyka w tej planszy byla taka jak na filmie.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2025 15:43:00 przez Phibrizzo
[#334] Re: Amiga Bez Ściemy

@Amig_OS, post #329

Kupiłem też tego quake 2 ale była tylko Cyfrowa
Box bym kupił quake II to nawet z dwa Box

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2025 15:59:48 przez Dorian3d
[#335] Re: Amiga Bez Ściemy

@Phibrizzo, post #333

Jesli przedstawiona przez Remixa plansza Lemmingowa w Benfekatorze nie jest plansza ukryta
to tez bym jej nie zaliczyl do easter eggow.

Ja również.
[#336] Re: Amiga Bez Ściemy

@mailman, post #335

W tym odcinku zajmujemy się tematem z pozoru mało amigowym, jakim jest emulacja Maca. Niemniej każdy kto używał Amigi w drugiej połowie lat 90-tych, zdaje sobie doskonale sprawę z tego że emulacja "Jabłuszka" to był chleb powszedni dla znacznej części naszego środowiska. Pozwalało to na łatanie dziur w zakresie oprogramowania stricte amigowego, z którym po śmierci Commodore nie było najlepiej. Dziś ze względu na upływ lat, omawiane oprogramowanie w większości jest już ciekawostką, niemniej fenomen udawania Macintosha był interesującym epizodem naszego hobby, do którego z przyjemnością powróciliśmy w nostalgicznej podróży.
Ze względu na fakt iż mieliśmy dosyć długą przerwę, nie czekamy z premierą do weekendu, tylko na film zapraszamy już dziś.

6
[#337] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #336

Tez mam pare wspomnien z emulacja Macka.

Pamietam jak dzis, jak z moim kolega zainstalowalismy z ktorejs prasy Mackowej ktora wychodzila w Polsce
player do QuickTime. Robilo to na mnie wielkie wrazenie ze mozna bylo ogladac filmy na Amidze.
Oczywiscie czesc obecnych formatow juz by na tym nie poszla ale te co byly chodzily nawet dobrze.
I jesli dobrze pamietam chodzily lepiej na SS niz Fusione.

Druga sprawa to byla gra interaktywna pt. Eve z Peterem Gabielem w roli glownej.
Ja jedynie mozna bylo odpalic na Fusionie nawet na AGA. A dlatego pod Fusionem ze on jako jedyny
na AGA ptorafil wyswietlac obraz w 16 bitach wymagany dla tej gry. I o dziwo gra nawet dzialala znosnie.
Pamietam mine kolegi od ktorego ja pozyczylem jak to u mnie dzialalo i byl w szoku.
Wyjasnienie, gra byla dwu systemowa: PC i Mac 68k (PPC pewnie tez, ale juz nie pamietam).

Trzecia sprawa to oczywiscie dodatek interaktywny na plycie Mike Oldfielda pt. The Songs Of Distant Earth.
Ojej, jak to odpalilem na bodajrze na SS po Fusion sie wypial to mialem taka radoche ze HEJ.

A z innych gier to The Incredible Machine.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2025 20:02:17 przez Phibrizzo
4
[#338] Re: Amiga Bez Ściemy

@Phibrizzo, post #337

Heh, o Incredible Machine zapomniałem. a to faktycznie gra warta odnotowania.
1
[#339] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #338

Superfrog HD, Giana Sisters Twisted Dreams, The Bluecoats: North & South oraz wiele innych pozycji, to tytuły, które wpisują się w popularny od lat nurt tworzenia remake’ów i remasterów, starszych gier, w tym wypadku konkretnie amigowych gier. Które z nich to mało wartościowa "papka i popelina", a które to prawdziwe, wciągające perełki, dobrze oddające hołd dla amigowego dziedzictwa? Na to pytanie staramy się odpowiedzieć w najnowszym odcinku ABŚ, robiąc przegląd kilkunastu tego typu produkcji.

3
[#340] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #339

Całkowicie się zgadzam odnośnie tego co Mufa powiedziałeś odnośnie Superfrog HD. Dla mnie też tragedia...totalnie nie grywalna właśnie ze względu na zupełnie inną dynamikę gry.
Oryginał katowałem w latach 90tych do tego stopnia, że przechodziłem całą gre na jednym życiu i znałem każdy możliwy secret.
W Superforg HD pograłem z godzinę i skasowałem z dysku na zawsze.
1
[#341] Re: Amiga Bez Ściemy

@rygar997, post #340

Odnośnie Giana Sisters to remake nawet spoko ale ja poddałem się na ostatnim bossie gdzie po każdym zgodnie cut scenes trwają tak długo, że odechciewa się podejmowania kolejnej próby.
Poza tym podobało mi się.
BTW
Mufa....gra na C64 była trudniejsza niż na Amidze. Chodziło o jeden skok gdzie na Amidze nie trzeba było go robić w stylu pixel perfect.
1
[#342] Re: Amiga Bez Ściemy

@rygar997, post #341

Grzegorz z kanału Turbo Świnka Morska, chyba jako jeden z nielicznych polskich amigowców, którzy nie posiadają na biurku Amigi NG, podjął ten temat w jednym ze swoich odcinków. Stało się to inspiracją do naszej wspólnej dyskusji, gdzie starałem się odpowiedzieć na stawiane przez niego pytania i wyjaśnić wątpliwości związane z różnymi kwestiami dotyczącymi nowej generacji Amigi. Całość materiału, jak każe tradycja odcinków specjalnych, finalnie skomentowaliśmy wraz z Remikiem. Zapraszamy na film.
2
[#343] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #339

a to moje

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2025 10:57:57 przez Dorian3d
1
[#344] Re: Amiga Bez Ściemy

@Dorian3d, post #343

Rozumiem że to jeszcze do poprzedniego odcinka. No cóż o ile SuperFrog HD ujdzie, to ten "rimejk" to już była profanacja
[#345] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #344

tak ale ta wersja na ps3 to dramat
[#346] Re: Amiga Bez Ściemy

@Dorian3d, post #345

W dzisiejszym odcinku specjalnym, Remik przedstawia historię Amigi w służbie NASA. Zapraszamy!!!

8
[#347] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #346

Omawialiśmy już niejednokrotnie Amigę NG, omawialiśmy karty Warp czy akceleratory PPC na PCI. Zatem przyszedł czas na kolejną rakietę, a więc Pistorma. Ponieważ żaden z nas nie ma doświadczenia z używaniem tego rozwiązania, to do rozmowy zaprosiliśmy jednego z największych specjalistów w tym temacie, autora kanału "Tomasz Ogarnia", Tomka Kuszlewicza. Zapraszamy na film!!!

7
[#348] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #347

Wreszcie trochę zgodnych z prawdą informacji o PiStorm!
Podzielam podejście Tomka do tej karty... Moja wypycha 2469Mips, więc jest potencjał do podkręcania.
Ktoś kto lubi koszerne rozwiązania - spoko. To nie karta dla niego.
Niektórzy wolą po prostu wolno i drogo... Każdemu jego retro :)
5
[#349] Re: Amiga Bez Ściemy
W dniu dzisiejszym publikujemy film, w którym rozmawiamy z jednym z najbardziej zasłużonych polskich youtuberów amigowych, czyli "Panem Redaktorem" z kanału "Kuchnia Pełna Naparzanek", który dostarcza nam treści już od ponad 10 lat. Wśród poruszanych tematów, między innymi mowa o wydawnictwie Lupus widzianym... a jakże, od kuchni, ale nie tylko. Zapraszamy!!!
4
[#350] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #349

Szkoda że "intro" musiało wpaść do shorta ale jak ktoś chce akcent humorystyczny to zapraszam:
https://youtube.com/shorts/ws5y3rawNgw?si=icUUNYPmoexih3sc
szeroki uśmiech
1
[#351] Re: Amiga Bez Ściemy

@deejayremix, post #350

Smiech Smiech Smiech Smiech

Złoto :)
3
[#352] Re: Amiga Bez Ściemy

@karolb, post #351

Dzięki :D
[#353] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #349

Super wywiad :)

Moment od 37:42 - pokłony

Amiga Rulez!
[#354] Re: Amiga Bez Ściemy

@karolb, post #353

Wątek o kompilatorach został przeniesiony tutaj.
[#355] Re: Amiga Bez Ściemy

@deejayremix, post #350

Nie, no zaje.. fajne szeroki uśmiech Muzyka, klimat, aktorstwo OK
[#356] Re: Amiga Bez Ściemy

@BULI, post #355

Po dobrze przyjętym odcinku o NASA, tym razem podjęliśmy, chyba mniej znany temat zastosowań Amigi w armii, w tym w Wojsku Polskim. Zapraszamy!

3
[#357] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #356

W kolejnym odcinku specjalnym, powracam do tematu A1222+, gdzie prezentuję, między innymi kilka testów praktycznych, które przeprowadziłem w czasie gdy wypożyczony komputer był u mnie w domu. Całość tradycyjnie komentujemy z Remikiem. Zapraszamy!

6
[#358] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #357

Zwyczajowo nie dajemy tutaj linków do naszych shortów czy innych jajcarskich materiałów, niemniej w poprzednim odcinku na YT wywiązała się dyskusja, gdzie jeden z widzów zarzucał nam że za mało promujemy swój kanał.

Ostatecznie po dyskusji z Remikiem, skłoniło nas to do zareklamowania się na konkurencyjnej platformie, czyli TikTok. Ponieważ jest to nasz absolutny debiut, nie mamy tam żadnych zasięgów, a żeby odblokować pewne funkcjonalności trzeba mieć np. odpowiednią liczbę obserwujących, wyjątkowo, postanowiliśmy dać tutaj info, o naszym filmiku parodiującym debaty prezydenckie, oczywiście przesiąkniętym tematyką amigową.

Jeśli macie tam konto i materiał się Wam spodobał, obserwujcie, polecajcie, rozgłaszajcie. Dziękujemy za wsparcie!
https://www.tiktok.com/@amigabezciemy
2
[#359] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #358

Widzę ,że bardzo nie lubisz QEMU nie wiedząc co to jest.
QEMU emuluje płytę główną i procesor. Możesz też emulować programowa - kartę dźwiękową, kartę graficzną lub przekaż w ręce systemu gościa.
Taka biedna 1222A i Sam traci powoli sens bytu.
*) emulacja uruchomiona na sprzęcie X86_64 z 2012 roku !!!!
**) nie mam grabber, przepraszma za jakość

4
[#360] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #358

Dobre, dobre szeroki uśmiechok, racjaOK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem