@MUFA-amigaone-pl,
post #421
Dziękuję za recenzję gry Settlers II na kanale Amiga Bez Ściemy.
Mam pytanie: czy ktoś testował ten oficjalny port Settlers II na minimalnej konfiguracji, czyli 68040/40MHz?
Settlers II mi się bardzo podobają, a pograłem sobie w tę grę dopiero kilka lat temu za grosze na platformie Good Old Games dla PC.
Przy czym nie grałem bardzo długo - mimo że gra wciąga, a gry strategiczne to mój ulubiony gatunek.
Zastanawiałem się nad kupnem wersji na Amigę, ale z powodu nośnika (DVD zamiast CD) i posiadanej karty 68030/50MHz i 16 MB RAM się wstrzymałem.
Są gry które ładnie współpracują na Amidze AGA z wysokimi rozdzielczościami. Przy czym mamy tutaj gry mało wymagające i dużo wymagające. Z moich ulubionych gier o małych wymaganiach, to PlayPac, który ma zestawy grafik "Lores 16" i "Hires 64". Kiedyś grałem też w klon Asteroids.
Z bardziej wymagających to oczywiście Napalm, Foundation oraz Sim City 2000. Ten ostatni nie żyłuje tak procesora, ale korzysta tylko z mało wydajnych systemowych funkcji. A zwyczajne Sim City bardzo lubię.
W gry pod Shape Shifterem niestety nie miałem okazji zagrać.
Co prawda mam też komputer Sam440ep z Amiga OS 4.1 do Settlers II, ale z powodu "anomalii widzenia" (osobista dolegliwość, którą ciężko nazwać, powodowana chorobą) nie byłem w stanie pracować ani grać przy tym konkretnym sprzęcie. Przy czym te moje dolegliwości ustąpiły w istotnym stopniu.
Piszę tutaj też dlatego, że obroniłem swoją pracę magisterską z informatyki, w czwartek 23 października. Będę miał ocenę 4 (dobrą) na dyplomie, który odbiorę za niecały miesiąc.
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. Ostatnio usprawniłem swój warsztat programistyczny. Korzystam czasami z kompilatora VBCC na PC, żeby sprawdzić czy kod programu na Amigę się prawidłowo kompiluje. Używam troszkę więcej WinUAE do testowania programu wykonywalnego.
Minus taki, że na WinUAE nie mam zainstalowanych ulubionych, oryginalnych programów, jak Deluxe Paint 5, czy Personal Paint (choć mógłbym je skopiować z Amigi po sieci). No i ogólnie wolę, jak to system Amiga OS zarządza całym komputerem.
Dlatego z Amigi korzystam chętnie. Poza tym ostatnio kupiłem zupełnie nowy monitor Acer EK251Q wersja G ze złączem D-SUB i HDMI za ok. 340 PLN w Komputroniku i okazało się, ku mojemu zaskoczeniu, że działa z Amigą również w PAL.
Obraz na tym monitorze jest bardzo dobry, kolory żywe, przesuw ostry. Przy czym DblPAL wygląda najlepiej, w tym gry które można promować jak Dune II. Ale PAL też jest znakomity.
Normalnie jednak nadal używam Microviteca CRT na stanowisku z Amigą - z możliwością podpięcia do Acera, który stanowi wyśmienitą, dodatkową opcję. Natomiast z PC używam go po HDMI.
Ten monitor może być jeszcze na stanie!
Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 14:38:21 przez Hexmage960