[#421] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #420

Tak jak to obiecywaliśmy na długo przed wydaniem gry Settlers II, gdy tylko znajdzie się na półkach podejmiemy ten temat. W najnowszym odcinku przedstawiamy zatem wideorecenzję drugiej części osadników. Wielu naszych widzów sygnalizowało nam że stęsknili się za naszymi fabularyzowanymi intrami do odcinków, miło nam więc poinformować że najnowszy odcinek takowe zawiera. Zapraszamy!!!

4
[#422] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #421

Dziękuję za recenzję gry Settlers II na kanale Amiga Bez Ściemy.

Mam pytanie: czy ktoś testował ten oficjalny port Settlers II na minimalnej konfiguracji, czyli 68040/40MHz?

Settlers II mi się bardzo podobają, a pograłem sobie w tę grę dopiero kilka lat temu za grosze na platformie Good Old Games dla PC.

Przy czym nie grałem bardzo długo - mimo że gra wciąga, a gry strategiczne to mój ulubiony gatunek.

Zastanawiałem się nad kupnem wersji na Amigę, ale z powodu nośnika (DVD zamiast CD) i posiadanej karty 68030/50MHz i 16 MB RAM się wstrzymałem.

Są gry które ładnie współpracują na Amidze AGA z wysokimi rozdzielczościami. Przy czym mamy tutaj gry mało wymagające i dużo wymagające. Z moich ulubionych gier o małych wymaganiach, to PlayPac, który ma zestawy grafik "Lores 16" i "Hires 64". Kiedyś grałem też w klon Asteroids.

Z bardziej wymagających to oczywiście Napalm, Foundation oraz Sim City 2000. Ten ostatni nie żyłuje tak procesora, ale korzysta tylko z mało wydajnych systemowych funkcji. A zwyczajne Sim City bardzo lubię.

W gry pod Shape Shifterem niestety nie miałem okazji zagrać.

Co prawda mam też komputer Sam440ep z Amiga OS 4.1 do Settlers II, ale z powodu "anomalii widzenia" (osobista dolegliwość, którą ciężko nazwać, powodowana chorobą) nie byłem w stanie pracować ani grać przy tym konkretnym sprzęcie. Przy czym te moje dolegliwości ustąpiły w istotnym stopniu.

Piszę tutaj też dlatego, że obroniłem swoją pracę magisterską z informatyki, w czwartek 23 października. Będę miał ocenę 4 (dobrą) na dyplomie, który odbiorę za niecały miesiąc.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Ostatnio usprawniłem swój warsztat programistyczny. Korzystam czasami z kompilatora VBCC na PC, żeby sprawdzić czy kod programu na Amigę się prawidłowo kompiluje. Używam troszkę więcej WinUAE do testowania programu wykonywalnego.

Minus taki, że na WinUAE nie mam zainstalowanych ulubionych, oryginalnych programów, jak Deluxe Paint 5, czy Personal Paint (choć mógłbym je skopiować z Amigi po sieci). No i ogólnie wolę, jak to system Amiga OS zarządza całym komputerem.

Dlatego z Amigi korzystam chętnie. Poza tym ostatnio kupiłem zupełnie nowy monitor Acer EK251Q wersja G ze złączem D-SUB i HDMI za ok. 340 PLN w Komputroniku i okazało się, ku mojemu zaskoczeniu, że działa z Amigą również w PAL.

Obraz na tym monitorze jest bardzo dobry, kolory żywe, przesuw ostry. Przy czym DblPAL wygląda najlepiej, w tym gry które można promować jak Dune II. Ale PAL też jest znakomity.

Normalnie jednak nadal używam Microviteca CRT na stanowisku z Amigą - z możliwością podpięcia do Acera, który stanowi wyśmienitą, dodatkową opcję. Natomiast z PC używam go po HDMI.

Ten monitor może być jeszcze na stanie!

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 14:38:21 przez Hexmage960
2
[#423] Re: Amiga Bez Ściemy

@Hexmage960, post #422

Długi listopadowy weekend, to dobra okazja by obejrzeć jakiś materiał o Amidze. Co prawda nasz dzisiejszy odcinek nie jest stricte o Amidze, a bardziej o usłudze sieciowej pozwalającej między innymi na zapoznanie się z amigowym dziedzictwem, jednak mamy nadzieję że będzie to dla Was materiał ciekawy. Zapraszamy na film!!!

3
[#424] Re: Amiga Bez Ściemy

@Hexmage960, post #422

Ja będę jutro testować na apollo 68040 i a500mini, dam znać
[#425] Re: Amiga Bez Ściemy

@deejayremix, post #424

W jubileuszowym 70 odcinku do rozmowy zaprosiliśmy bardzo zacnego gościa, gwiazdę rodzimego Youtube Arkadiusza "Archona" Kamińskiego. Lidera i założyciela seriwsu oraz kanału arhn.eu. Zapraszamy!!!

5
[#426] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #425

Archona !!! szeroki uśmiech
Lubię tego gościa- biorę się za oglądanie OK
[#427] Re: Amiga Bez Ściemy

@readwrite, post #22

Tak, miał Amigę 2000, z tym, że ta Amiga należała do Studia na Woronicza.
[#428] Re: Amiga Bez Ściemy

@deejayremix, post #424

Chętnie dowiem się jak ta wersja Settlers II na Amigę działa na 68040 (oraz jeżeli jest taka możliwość - również na 68030).

Proszę podać nie tylko suche liczby, ale rzeczywiste odczucia z płynności rozgrywki.

Bardzo dziękuję.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2025 19:54:36 przez Hexmage960
1
[#429] Re: Amiga Bez Ściemy

@Hexmage960, post #428

W dzisiejszym odcinku przygotowaliśmy niespodziankę dla miłośników zwierząt, a w szczególności kotów, ale nie tylko. Tą niespodzianką jest przegląd "kocich" gier, dostępnych na komputery Amiga. Nadmieniam że dodatkowo na naszym kanale jest dostępna ankieta, gdzie możecie zadeklarować jakiego zwierzaka, posiadacie w domu. Jej wyniki pozwolą nam zweryfikować słuszność, bądź nie naszego dziwnego przeświadczenia, że większość sympatyków Amigi to "kociarze". Zapraszamy!!!

3
[#430] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #429

Oglądalność może spadać ze względu na YT reklamy, na które szkoda czasu więc osobiście na YT niczego z reklamami nie oglądam. Pobieram film na komputer, a później oglądam bez reklam.
5
[#431] Re: Amiga Bez Ściemy

@koczis, post #430

Tym razem nietypowy wywiad twarzą w twarz ze znanym w Pile artystą fotografem Danielem Cichym, człowiekiem który podczas swej długiej przygody z fotografią, siłą rzeczy miał też doświadczenia amigowe. Jeśli naszła Was w tym momencie refleksja, że w ostatnich odcinkach trochę za dużo lokalnych pilskich klimatów, to wiedzcie, że przyszłości planujemy podobne rozmowy, z artystami znanymi w całej Polsce, których kojarzycie z pierwszych stron gazet czy telewizji, ale pewnie nie wiecie że używali Amigi. Dziś jednak zapraszamy do rozmowy z Danielem!!!
4
[#432] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #431

Dość dawno nie robiliśmy już z Remikiem żadnych rankingów, więc czas najwyższy powrócić do naszych zestawień najlepszych gier. W 73 odcinku prezentujemy więc 10 najlepszych amigowych RTS'ów. Zapraszamy!!!

3
[#433] Re: Amiga Bez Ściemy

@MUFA-amigaone-pl, post #432

Z gier, które pojawiły się w rankingu grałem w Tiny Troops, Napalm, Foundation, Exodus, Diggers, Settlers oraz Dune II. Nie grałem natomiast w Earth, Settlers II, ani Mega-lo-mania.

Dobrze, że wspomnieliście o grach firmy BullFrog, w tym Populous, PowerMonger. Jest jeszcze Syndicate. Opanowanie zasad gry jest w przypadku tych tytułów bardzo trudne. Jestem pewien, że instrukcja by pomogła, ale nie miałem okazji nabyć oryginałów tych gier.

Mam w oryginale Napalm, Foundation: The Director's Cut oraz Dune II i Settlers. Foundation śmiga na procesorze MC68030 w niskiej rozdzielczości. Napalm też, choć tu trudniej się gra ze względu na wymiary obiektów.

Jak się grę zoptymalizuje to może być grywalna. Przykładem jest Settlers I.

Dzięki za świetny film - poznałem dzięki niemu m.in. dokładniej grę Earth. W Dune II faktycznie gra się dziś ciężej ze względu na sterowanie jednostkami.

Niektóre starsze gry są bardzo ładne, np. Sim City, który kapitalnie współpracuje z Amigą.

Niektóre gry były troszkę na Amidze okrojone.

Jestem fanem gier RTS.

Mam pytanie: czy było u Was zestawienie FPS z Amigi? Chętnie zobaczyłbym zestawienie Fears, Gloom czy Alien Breed 3D II i Genetic Species.

Jako propozycję podaję zestawienie gier przygodowych.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2025 18:30:25 przez Hexmage960
[#434] Re: Amiga Bez Ściemy

@Hexmage960, post #433

Settlers II to ja wole od tego szach amigowe .
Dune 2 miejsce 9 szatan was opętał ostatni raz oglądałem Amiga Bez Ściemy!
1
[#435] Re: Amiga Bez Ściemy

@Dorian3d, post #434

Można było jeszcze dodać Utopię. Kiedyś dużo w nią grałem a muzyka w niej nie pozwalała mi się oderwać.
1
[#436] Re: Amiga Bez Ściemy

@mareq, post #435

tak mega gra !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem