kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#1] Amelinium Web Browser
Wpierw w ramach troche zartu, troche zabawy, ale aktualnie juz jako projekt, ktory musi dojsc do jakiegos etapu i zostanie udostepniony.

Wymagania: Kick 1.3 w gore (mam nadzieje, ze sie uda to zachowac i nie bede wymagal kick 2.x)
Procesor: kazdy (w tym MC68000)
Obrazki: wbudowany dekoder (ale tez powinna korzystac z datatype jesli sa)
SSL - wymaga amissl i wyzszego kicka - to tylko jesli potrzebujemy wejsc na strone https
Waga: niecale 100kb + czcionka Helvetic

Wersja 0.1 Obsluguje juz sporo tagow html, niektore atrybuty html i wspiera mininalnie css (takze zlinkowanego)

bede tu sie dzielil rozwojem, moze kogos to zainteresuje, bez dopingu moze sie nie chciec :D

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2026 09:52:14 przez juen
14
[#2] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

Tego nie pomalujesz...

Jak odtworzę YouTube na A1000 z KS1.3 to osobiście przyjadę dać Ci buziaka
1
[#3] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

Obawiam się, że AmiSSL wymaga proca 68020+.
[#4] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

Trzymam kciuki! Gdzie można pobrać?
[#5] Re: Amelinium Web Browser

@Gandalf, post #3

tak, pisalem o tym wyzej, ze amissl przelamuje niestety wymagania minimalne, ale deszyfracja ssl na 1.3 hmm :) hardcore
[#6] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

Z tego co pamiętam Pan na filmiku mówił Amelinum.
[#7] Re: Amelinium Web Browser

@fazior, post #6

a u mnie to Mix
Ame* - nawiazanie do Amigi,
*nium - nawiazanie do chromium,
+ inspiracja panem z filmiku, bo to Polski produkt :)
1
[#8] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #5

To raczej nie kick 1. 3 jest problemem przy SSL, ale procesor 68000.
O ile dobrze pamietam, ktos (bodaj autor nowych wersji IBrowse, o ile mnie pamiec nie myli) twierdzi, ze sie nie da czegos zrobic czegos na 68000 i dlatego 68020 jest wymagane.
Wedlug mnie da sie, ale to bedzie wolne, albo bardzo wolne, szczegolnie jesli bity trzeba by przesuwac.
Ogolnie AmiSSL to jest duza kobyla, pewnie zawiera sporo niepotrzebnego kodu.
Zeby odpalic na 68000 i 1 MB to na pewno musialbys stworzyc wlasny odpowiednik.
O ile dobrze pamietam to lata (okolo 15 lat plus minus 5 lat) temu ktos chyba napisal w ASM procedure szyfrujaca czy deszyfrujaca, i wrzucil ja w jakims watku na EAB.
To chyba jakis 256 bitowy klucz byl czy cos podobnego.
Chyba, ze to do czegos innego sluzylo?
[#9] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #8

Zawsze można sobie postawić jakieś proxy HTTPS>HTTP dla słabiutkich konfiguracji. Nie wszystko zadziałą ale sporo stron da radę.
Dla 1.3 to coś w deseń lynx czy w3m, byłoby super. CON: w sumie jest kompatybilny z vt100.

A technicznie to co się tu Ameliuje? Proxy właśnie?
[#10] Re: Amelinium Web Browser

@ppill, post #9

Nie znam sie, ale czy takie https to nie musi byc bezposrednie polaczenie a nie proxy?
Bo jak juz cos przechodzi przez proxy to jest tam chyba dekodowane, czyli nie jest raczej bezpieczne.
Chyba, ze zle rozumiem dzialanie proxy.
[#11] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

Dopingu to bankowo nie zabraknieszeroki uśmiech Jednak obawiam się założeń kick 1.3 i MC68000 no i jak to wygląda jeżeli chodzi o pamięć?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem