kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#241] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #240

Dajcie spokój autorowi . Autor wymyślił Amelinium to niech będzie Amelinium. Fajna nazwa bo przynajmniej jest to coś nowego. Dla tego kto wie do czego nawiązuje będzie zabawna, a jeśli ktoś nie wie do czego nawiązuje (zagraniczniaki), to dla niego będzie intrygującą nowością .
8
[#242] Re: Amelinium Web Browser

@prz, post #241

O tuż to, w punkt i dosłownie szeroki uśmiech ameliniowa przeglądarka brzmi dobrze
[#243] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #239

Juenowi nie jest potrzebna żadna siła przebicia, jego przeglądarka w małym Amigowym światku wypromuje się sama.
A krzem to po angolsku silicon.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2026 15:43:26 przez gozmo
1
[#244] Re: Amelinium Web Browser

@prz, post #241

Dla tego kto wie do czego nawiązuje będzie zabawna, a jeśli ktoś nie wie do czego nawiązuje (zagraniczniaki), to dla niego będzie intrygującą nowością

https://www.youtube.com/watch?v=t8lnCA8PHJM

HEHE
2
[#245] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #236

dla OSX PPC/Intel jest/była bardzo fajna lekka szybka przeglądarka Stainless może z niej coś się przyda

https://youtu.be/LTdm55TLCXs

https://github.com/mesadynamics/stainless

osobna binarka dla PPC ma około 400kb

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2026 18:06:37 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#246] Re: Amelinium Web Browser

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #245

spoko, ale wole sie na niczym nie wzorowac poza wynikami renderingu..

..a tymczasem 0.7.0 http://juen.in :)

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2026 18:07:49 przez juen
17
[#247] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #246

zachecam do sprawdzenia kazdej strony z debug i debug2 menu (prawy przycisk myszki)

wlaczenie - ttf - wszystko bedzie wygladac ladniej, ale trzeba wziac pod uwage, ze zwolni rendering!
AA - anty aliasing, wlaczajac ttf lepiej go tez wymusic

czcionki sciagaja sie do wlasnego katalogu - nie powinny robic zamieszania juz w systemie

dla efektu wow wlaczylem dodatkowy etap, parsowanie bez grafiki -> pokazanie strony -> parsowanie grafiki -> gotowe, tu jeszcze troche sie pozmienia..
6
[#248] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #247

Się sprawdzi za chwilę
[#249] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #247

0.7.1 chodzi mi o wiele wolniej. :(
[#250] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #249

od tego sa opcje do wlaczenia/wylaczenia:

FIX, TTF, AA, SHD - te sila rzeczy zwolnia, ale na rzecz idealnego renderingu i obslugi CSS3

optymalizacja predkosci to raczej plan na 1.0

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2026 19:17:12 przez juen
1
[#251] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #250

Jest naprawdę już bardzo dobrze, w dalszych fazach rozwoju będzie coraz lepiej ale i plik wykonywalny będzie rosnąć, coś za coś, na pistormie działa bardzo dobrze, choć na ppa mi znów zresetowalo Amigę ale coś chyba w systemie będzie skopane.
1
[#252] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #251

:/ nie wiem co to, ja zanim wypuszcze to przechodze wszystkie strony z debug i debug2 plus pare podstron na jednej sesji, wywalic sie potrafi jeszcze mi tylko na jakis ciezkich stronach (teraz walcze z wordpressowa, co ma nawalone w stylach alpejskich kombinacji i parser sie wywala)

pierwszy etap sie skonczy gdy przynajmniej 50% stron bedzie wygladala identycznie jak na chrome z wylaczonym JS (pomijam animacje, transformy na zywo z CSS3...)

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2026 19:41:37 przez juen
1
[#253] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #252

Wordpress sam w sobie jest strasznie ciężki, może się uda. Wordpress ma w CSS tak namotane że szkoda gadać...
[#254] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #253

taa wlasnie, w class dla <article> trafilem, ze ma 5kb nazw klas :D
[#255] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #254

Tam nie tylko article ale jest też section, nav, w CSS masz vertical align middle, jak by to wszystko zaimplementować to masz co robić, a nie zapominaj też że Wordpress jest oparty na wtyczkach i czasem w jakiejś wtyczce w jQuery znajda się klasy CSS co jedne bez drugiego raczej nie będzie działać i strona sie rozjeździe

Może przy implementacji jQuery do amelinium uwzględnić też classy jQuery pobierane z linków z meta tagów?
[#256] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #255

porownuje do chrome z wylaczonym js wiec jquery to nie problem, skoro wyglada dobrze na chrom to i u nas musi :)

narazie ta litania 5kb w nazw klas byla najciezsza, te strony zadzialaja, ale pamieci zezre to w cholere. aligny to juz nie problem, wiekszosc css 2.1 jest gotowa i sporo z css3, to raczej kwestia bledow i nieprzewidzianych przeze mnie kombinacji, ale do przodu :)

ps: strona o ktorej mowie to elektrowoz.pl
1
[#257] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #256

Ja się wyleczyłem z Wordpressa jak musiałem czyścić cały serwer z powodu wtyczki która nie była aktualizowana i powodowała kasowanie plików z serwera i nadpisaniem jakimś śmietnikiem
1
[#258] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

Jak będzie finalna wersja chętnie to kupię za pln w wersji CD lub innej . Będę tego używał zamiast IB . Trzymam kciuki .
2
[#259] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #246

Czcionki wstały. W pytę jest ten browser. I nazwa też:)
2
[#260] Re: Amelinium Web Browser

@fazior, post #259

Nie chcialo mi sie pisac, ale z powodu tego browsera musze dodac swoje trzy grosze. No musze i juz.
W pyte to o wiele za malo powiedziane. Przegladarka juz zastepuje w pelni i znacznie przewyzsza AWeba a jeszcze nie jest to wersja 1.0. W dodatku jest to produkt z naszego polskiego podworka.

@Juen zamknal zegar i zgarnia wszystko co jest do zgarniecia. A jakby tego bylo malo, jest on czlonkiem grupy Appendix, co daje mi potrojna satysfakcje.

Przegladarka poprostu WYMIATA!! Szacun @Juen i oby ci sie dalej chcialo chciec. Nasze srodowisko i Amiga potrzebuja takich ludzi jak ty.

Pamietamy tez o swietnym IMP!

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2026 12:32:28 przez zilog
8
[#261] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #250

0.7.2 Wszystkie opcje powlaczane. Chodzi dosyc wolno, ale PPA wyglada ZARABISCIE!!!
1
[#262] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #256

Jpg laduje mi dobrze a wszystkie png są pochylone lub jakby endianess bylo zle. Dotyczy renderowanie do 16bit. W 32Bit jest Ok. Test robilem na a4k zz9k 060. Zarowno w wersji 040 jak i 060. Miewam czasem taki efekt przy mocnej optymalizacji przy kompilacji. / Fajne to wyswietlanie zanim obrazy zaladuje. Daje szybki feedback ze dzieje sie. Wrazenie robi niesamowite jakosc renderu jak na Chrome. Na tym exec.pl wciaz sie gubi choc to strona dosyc "konserwatywna".
Niektore strony czasem wywalaja ze nie mozna polaczyc z serwerem. Np. tez konserwa - os4depot.net
UI - fajny. lekki wizualnie

P.S. elektrowoz wgl nie wychodzi z parsowania css ale wiadomka - to moze wybuchac plomieniem na rozne sposoby
1
[#263] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #261

0.7.2 Poeksperymentowalem z opcjami (caly czas na stronie PPA).
juen: Brak IMG daje ogromnego kopa. IBrowse nie ma takich problemow. To dlatego, ze korzysta z datatypow ?
[#264] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #263

Ibrowse jest przeglądarką technologicznie zacofaną, pozostałą dalej w latach 90 wyglądają na niej strony napisane 30 lat temu. Chcąc porównywać jakość działania amelinium na amidze klasycznej to lepiej porównać do netsurf aczkolwiek on też nie czyta wszystkich elementów na stronie. Jest amelinium to można zapomnieć o ibrowse mimo iż ostatnia wersja jest z grudnia 2023 to i tak pomału 3 lata żadnych zmian tam nie ma
1
[#265] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #256

Kurcze, musze przetestować, akurat pracuje nad jedna stronką co uzywa flexów i gridów, zobaczę jak wyjdzie pod RTG i porownam pod IBrowse...

a tymczasem, odnoscnie nazwy to może Coopernicum XD:
- Copper, zarówno pierwiastek miedź jak i element Amigowe
- copernicum - kolejny pierwiastek tym razem poświecony Kopernikowi (element Polski)

1
[#266] Re: Amelinium Web Browser

@mateusz_s, post #265

Ależ te sztucznie inteligentne grafiki są złeeeeeee
5
[#267] Re: Amelinium Web Browser

@mateusz_s, post #265

Ale co ty chcesz porównywać do ibrowse? przecież ibrowse zostało zezłomowane przez amelinium 0.1 ... Ibrowse zatrzymało się w latach 90, tam prócz starych stron to nic nie działa więcej... Odpalisz display flex albo grid to będziesz miał biała stronę...
1
[#268] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #267

Ale czemu ta pogarda?

[*] Amelinium wykorzystuje AmiSSL, które pochodzi od tego samego autora co IBrowse. AmiSSL jest na bierząco aktualizowane.
[*] IBrowse i AWeb mają obsługe JSa (primitywna ale jest)
[*] Inaczej się pisze program gdy masz wszytskie wersje HTML+CSS podane i znane a inaczej gdy specyfikacja zmienia się na bierząco
3
[#269] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #256

Z jednej strony strony trochę zazdroszczę projektu,
bo na pewno coś takiego mega wciąga - przynajmniej na początku..
ale pewnie miejscami to mega skomplikowane jest..

Później może być różnie, ale fakt jest taki, ze dodanie obsługi kolejnego elementu </>
czy style w CSS będzie zwiększało i zwiększało kompatybilność... wiec zawsze jest jakaś nagroda..

Gdybym sam miał siedzieć nad czymś takim pewnie ograniczył bym sie tylko do RTG 24/32 bit :)
wiec podwójny szacun że chce Ci sie bawić pod native..

chyba bardziej mnie interesuje jak to technicznie jest zrobione,
może od czasu do czasu podzielisz się jakimiś szczegółami technicznymi
na jakimś blogu czy coś :)
1
[#270] Re: Amelinium Web Browser

@mateusz_s, post #269

Ten post pisze z 0.7.3!!!
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem