kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#361] Re: Amelinium Web Browser

@QkiZ, post #360

nie da sie bez narzedzi trzecich, mysle wylacznie o rozwijaniu prawidlowej przegladarki, ktora polega na samym sobie. to co opisales totalnie nie ma sensu przy prawidlowym podejsciu. rownie dobrze mozna odpalic vnc klienta na amidze i uzywac chrome i powiedziec, ze sie da :)

back on tracks:

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 12:14:00 przez juen
4
[#362] Re: Amelinium Web Browser

@QkiZ, post #360

Tego nie wiem z ciasteczkami, ale chyba jakis zwiazek z Google (chocby reklamy ) ciasteczka maja, jak dajesz stronie WWW zgode to czesto jest tam wymienionych pareset podmiotow (tzw. partnerow), ktore moga wykorzystywac dane z tej strony.
Zreszta czesto pisza, ze jak zablokujesz ciasteczka to nie przejdziesz testu ReCAPTCHA, VPN tez moze byc problematyczny.
Wedlug mnie to ciasteczka sa tez w jakis sposob wykorzystywane do hackowania/szpiegowania uzytkownika.
Przynajmniej na Androidzie odnosze takie wrazenie.
Niby Android co jakis czas sam czysci ciasteczka, zeby zapobiec hackowaniu, ale watpie zeby to dzialalo prawidlowo dla wszystkich stron. Na pewno sa luki i obejscia w systemie i oprogramowaniu Androida.

BTW. Byc moze na Amige powstanie tekstowy klient Telegram-a:

link

To bylby chyba ciekawy komunikator, o ile Amiga bylaby w stanie dosc szybko de/szyfrowac.
Choc tez mam watpliwosci czy niektore sluzby np. rosyjskie nie maja dostepu do danych z tego komunikatora.

Edycja, choc podobno Telegram juz dziala, bo ktos z EAB testowal.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 12:55:08 przez Don_Adan
[#363] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #362

Dla tych co nie wiedzą, to ciasteczka są wykorzystywane na kilka sposobów, głównie do reklam i zbierania informacji, do zapisywania na dysku danych stron jakich używałeś, zapisanie struktury strony żeby nie ładować za każdym razem CSS i obrazków i następnie odpalenie tej samej domeny trwa szybciej od tego jest cookies.

Odnośnie google chrome to każdy kto używa tej przeglądarki to ma wstrzyknięty skrawek kodu który zlicza czas spędzony na stronie, ile kliknął podstron I reszta głupot to z kolei pozwala uplasować dana witrynę w top wyników wyszukiwania pod daną frazę.

Z kolei nie mylcie pojęć że google chrome was szpieguje I że amelinium was nie będzie szpiegować bo jest to totalna bzdura, w google chrome ciasteczka są wykorzystywane do podsyłania ci reklam automatycznych z kategorii której szukasz. Ostatnio szukałem raspberry pi 4, I do dzisiaj mam wszędzie reklamy raspberry pi.... Tak działa cookies
[#364] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

http://juen.in - Amelinium 0.8.0

z gory wybaczcie, nie udalo mi sie tak porzadnie przetestowac tej wersji jak przy poprzednich wydaniach, ale musze juz ta wersje zostawic i skupic sie na kolejnych zmianach, ktore dotykaja mocno silnik renderingu.

jest to pierwsza wersja, ktora zaczyna wspierac javascript, wykorzystalem wlasny projekt NodeAmiga, ktory bedzie teraz juz rozwijany glownie pod ta przegladarke. sam javascript mocno jest tam wspierany, ale wciaz istnieje wiele rzeczy, ktore dodaje od siebie sama przegladarka (manipulacja DOM)

co nam obecne wsparcie JS daje? mozna sie zalogowac na widoku mobilnym na ppa.pl, zglosic sugestie czy kliknac w przycisk zamykajacy komunikat o cookies. mozna pobawic sie na stronie testowej demo, dolaczonej do archiwum. w nastepnym wydaniu chce sprobowac podejsc inaczej do repaintu i zrobic jakas wirtualizacje, by nie przemalowywac calego widoku jesli sie nie zmienil. sporo roboty...

poza wsparciem dla JS mamy pare poprawek, formularze, ecs, resize obrazkow na RTG, poprawki we flex i grid, cookies..

naprawde przepraszam jesli przegladarka bedzie sie wieszac wiecej niz powinna, ale wchodzimy w mocna faze rozwoju ku przyszlosci :)
9
[#365] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #363

Widzisz, na Androidzie wystarczy tylko o czyms mowic, czy o czyms pisac w komunikatorze, zeby dostawac zwiazane z tym tematem reklamy przez Google Chrome.
Znajomy jest wedkarzem, i ja o tym napisalem (nie szukalem tego w necie), i juz reklamy zwiazane z wedkowaniem dostawalem, po paru godzinach. Zarowno gry wedkarskie jak i sklepy wedkarskie.
Wiec tak, Google Chrome na Androidzie szpieguje uzytkownika. Jak to robi to mnie nie interesuje, ale nawet specjalnie pisalem lub mowilem o roznych rzeczach, zeby sprawdzic czy beda takie reklamy.
Zreszta nie da sie w zwykly sposob nawet odinstalowac Google Chrome na Androidzie.
Ale nie chce tutaj OT prowadzic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem