kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#361] Re: Amelinium Web Browser

@QkiZ, post #360

nie da sie bez narzedzi trzecich, mysle wylacznie o rozwijaniu prawidlowej przegladarki, ktora polega na samym sobie. to co opisales totalnie nie ma sensu przy prawidlowym podejsciu. rownie dobrze mozna odpalic vnc klienta na amidze i uzywac chrome i powiedziec, ze sie da :)

back on tracks:

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 12:14:00 przez juen
5
[#362] Re: Amelinium Web Browser

@QkiZ, post #360

Tego nie wiem z ciasteczkami, ale chyba jakis zwiazek z Google (chocby reklamy ) ciasteczka maja, jak dajesz stronie WWW zgode to czesto jest tam wymienionych pareset podmiotow (tzw. partnerow), ktore moga wykorzystywac dane z tej strony.
Zreszta czesto pisza, ze jak zablokujesz ciasteczka to nie przejdziesz testu ReCAPTCHA, VPN tez moze byc problematyczny.
Wedlug mnie to ciasteczka sa tez w jakis sposob wykorzystywane do hackowania/szpiegowania uzytkownika.
Przynajmniej na Androidzie odnosze takie wrazenie.
Niby Android co jakis czas sam czysci ciasteczka, zeby zapobiec hackowaniu, ale watpie zeby to dzialalo prawidlowo dla wszystkich stron. Na pewno sa luki i obejscia w systemie i oprogramowaniu Androida.

BTW. Byc moze na Amige powstanie tekstowy klient Telegram-a:

link

To bylby chyba ciekawy komunikator, o ile Amiga bylaby w stanie dosc szybko de/szyfrowac.
Choc tez mam watpliwosci czy niektore sluzby np. rosyjskie nie maja dostepu do danych z tego komunikatora.

Edycja, choc podobno Telegram juz dziala, bo ktos z EAB testowal.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 12:55:08 przez Don_Adan
[#363] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #362

Dla tych co nie wiedzą, to ciasteczka są wykorzystywane na kilka sposobów, głównie do reklam i zbierania informacji, do zapisywania na dysku danych stron jakich używałeś, zapisanie struktury strony żeby nie ładować za każdym razem CSS i obrazków i następnie odpalenie tej samej domeny trwa szybciej od tego jest cookies.

Odnośnie google chrome to każdy kto używa tej przeglądarki to ma wstrzyknięty skrawek kodu który zlicza czas spędzony na stronie, ile kliknął podstron I reszta głupot to z kolei pozwala uplasować dana witrynę w top wyników wyszukiwania pod daną frazę.

Z kolei nie mylcie pojęć że google chrome was szpieguje I że amelinium was nie będzie szpiegować bo jest to totalna bzdura, w google chrome ciasteczka są wykorzystywane do podsyłania ci reklam automatycznych z kategorii której szukasz. Ostatnio szukałem raspberry pi 4, I do dzisiaj mam wszędzie reklamy raspberry pi.... Tak działa cookies
[#364] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

http://juen.in - Amelinium 0.8.0

z gory wybaczcie, nie udalo mi sie tak porzadnie przetestowac tej wersji jak przy poprzednich wydaniach, ale musze juz ta wersje zostawic i skupic sie na kolejnych zmianach, ktore dotykaja mocno silnik renderingu.

jest to pierwsza wersja, ktora zaczyna wspierac javascript, wykorzystalem wlasny projekt NodeAmiga, ktory bedzie teraz juz rozwijany glownie pod ta przegladarke. sam javascript mocno jest tam wspierany, ale wciaz istnieje wiele rzeczy, ktore dodaje od siebie sama przegladarka (manipulacja DOM)

co nam obecne wsparcie JS daje? mozna sie zalogowac na widoku mobilnym na ppa.pl, zglosic sugestie czy kliknac w przycisk zamykajacy komunikat o cookies. mozna pobawic sie na stronie testowej demo, dolaczonej do archiwum. w nastepnym wydaniu chce sprobowac podejsc inaczej do repaintu i zrobic jakas wirtualizacje, by nie przemalowywac calego widoku jesli sie nie zmienil. sporo roboty...

poza wsparciem dla JS mamy pare poprawek, formularze, ecs, resize obrazkow na RTG, poprawki we flex i grid, cookies..

naprawde przepraszam jesli przegladarka bedzie sie wieszac wiecej niz powinna, ale wchodzimy w mocna faze rozwoju ku przyszlosci :)
16
[#365] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #363

Widzisz, na Androidzie wystarczy tylko o czyms mowic, czy o czyms pisac w komunikatorze, zeby dostawac zwiazane z tym tematem reklamy przez Google Chrome.
Znajomy jest wedkarzem, i ja o tym napisalem (nie szukalem tego w necie), i juz reklamy zwiazane z wedkowaniem dostawalem, po paru godzinach. Zarowno gry wedkarskie jak i sklepy wedkarskie.
Wiec tak, Google Chrome na Androidzie szpieguje uzytkownika. Jak to robi to mnie nie interesuje, ale nawet specjalnie pisalem lub mowilem o roznych rzeczach, zeby sprawdzic czy beda takie reklamy.
Zreszta nie da sie w zwykly sposob nawet odinstalowac Google Chrome na Androidzie.
Ale nie chce tutaj OT prowadzic.
3
[#366] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #365

Ale ten wątek nie jest o androidzie i chrome na androida, ten wątek jest o amelinium i plikach cookies, JavaScript w amidze i tym że nie da się i jest to niemożliwe obejście captcha od google. Więc to czy coś działa na telefonach czy nie czy na pecetach to całkiem inny temat.

Trzeba się trzymać tematu forum żeby nie zrobić niepotrzebnie śmietnika. OK

Wy chyba myślicie że amelinium na amidze będzie działać tak samo jak Chrome na pc i jeszcze najlepiej żeby to było na Blizzard 030 i aga... Nie tędy droga... Musicie zrozumieć że im więcej skryptów jQuery i JavaScript tym bardziej spowalnia komputer, a podejrzewam że to tak spowolni amige że amelinium będzie nie używalne na jakim kolwiek konfigu, nawet na pistormie

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 16:31:13 przez NaczelnyFA
2
[#367] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #361

to co opisales totalnie nie ma sensu przy prawidlowym podejsciu. rownie dobrze mozna odpalic vnc klienta na amidze i uzywac chrome i powiedziec, ze sie da :)

Ja tylko napisałem że captche da się przeskoczyć, to nie jest jakaś czarna magia nie do przejścia. Nie myślałem nad wykorzystaniem tego do Amelinium. Choć z drugiej strony jest taki projekt jak WRP I on jest tu lepszą analogią niż Chrome przez VNC.
Tego nie wiem z ciasteczkami, ale chyba jakis zwiazek z Google (chocby reklamy ) ciasteczka maja, jak dajesz stronie WWW zgode to czesto jest tam wymienionych pareset podmiotow (tzw. partnerow), ktore moga wykorzystywac dane z tej strony.

Bo masz skrypty z Google osadzone na stronach i dlatego Google wie że byłeś w sklepie internetowym i jakie produkty oglądałeś. Skrypty te są w domenie Google, stąd google może te ciasteczka odczytywać. Raczej nie może być tak, aby każda strona czytała każde ciasteczka w przeglądarce. To byłaby katastrofa.
Zreszta czesto pisza, ze jak zablokujesz ciasteczka to nie przejdziesz testu ReCAPTCHA, VPN tez moze byc problematyczny.

No tak, ale to nie przeczy temu że strony mogą czytać tylko swoje ciasteczka. Bez ciastek byś musiał captche rozwiązywać cały czas. A dobie odczytywania w tle to raczej byłoby nie możliwe.
Wedlug mnie to ciasteczka sa tez w jakis sposob wykorzystywane do hackowania/szpiegowania uzytkownika.
Przynajmniej na Androidzie odnosze takie wrazenie.
Niby Android co jakis czas sam czysci ciasteczka, zeby zapobiec hackowaniu, ale watpie zeby to dzialalo prawidlowo dla wszystkich stron. Na pewno sa luki i obejscia w systemie i oprogramowaniu Androida.

nie wiem o jakim hackowaniu piszesz, ale google ma również inne sposoby na szpiegowanie użytkownika niż ciastka na androidzie. Choćby android id.
Dla tych co nie wiedzą, to ciasteczka są wykorzystywane na kilka sposobów, głównie do reklam i zbierania informacji, do zapisywania na dysku danych stron jakich używałeś, zapisanie struktury strony żeby nie ładować za każdym razem CSS i obrazków i następnie odpalenie tej samej domeny trwa szybciej od tego jest cookies

No nie, od tego jest cache przeglądarki. Ciastka to tylko zapis klucz-wartość, a nie magiczny pojemnik na dane.
Z kolei nie mylcie pojęć że google chrome was szpieguje I że amelinium was nie będzie szpiegować bo jest to totalna bzdura, w google chrome ciasteczka są wykorzystywane do podsyłania ci reklam automatycznych z kategorii której szukasz.

Google Chrome i bez cookie szpieguje. To produkt Google i dlatego został stworzony. To nie ciasteczka podsyłają ci reklamy, ciasteczka zawierają tylko Twój identyfikator m.in. a reklamy podsyła ci google.
1
[#368] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #364

Skoro to NodeAmiga to tutaj widac blad:

link

Zamiast 2x DC.W powinno byc Dxx , czyli petla (?) warunkowa, nie pamietam ktora.
Nie wiem czy to blad w NodeAmiga czy w tym disassemblerze, ale moze Ci sie do czegos taka informacja przyda.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2026 11:31:58 przez Don_Adan
[#369] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #368

A tutaj jest SHA256 w ASM, nie wiem czy sie do czegos moze przydac w przegladarce:

link
[#370] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #368

hej, to nie jest gotowy program tylko taki example, zeby pokazac, ze nawet takie dziwne pomysly mozna realizowac, ale faktycznie pasuje poprawic
[#371] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #370

To sa zrodla ASM 68k z czasow gdy bylem w formie, moze sie do czegos przydadza komus.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2026 01:58:28 przez Don_Adan
1
[#372] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #369

Po latach troche zoptymalizowalem jeszcze.
Jak nie zrobilem bledow logicznych lub typo, to powinno byc pare procent szybciej.
[#373] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #372

dzieki, bede o tym pamietal :)

---

0.8.1 wydane

- htpasswd prompt o auth
- szybsze odswiezanie elementow js jesli jest to mozliwe (czesciowy redraw - widac to dobrze na demo kalkulator)
- lepsze odswiezanie elementow formularzy
- fix dla align=center na tabeli
- poprawki w klikalnych linkach w elementach pochodzacych z js

---

pracuje nad kolejna wersja, tym razem nad przyciskiem STOP podczas ladowania
3
[#374] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #373

Jest super ale jak by można było zrobić żeby amelinium korzystało z czcionki systemowej jaka jest ustawiona na workbnech żeby GUI było bardziej czytelne, menu i pasek wpisywania, że jak strona się ładuje to cursor nie był w pozycji busy.
[#375] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #373

tak sobie testuje rozne stronki i takie spostrzezenia... na niektorych bardziej zlozonych stronach poprawilo sie - pewnie przez js, ale np. amigans.net i exec.pl ktore sa raczej lekkie - renderuja sie w rozsypce - choc to pewnie znowu js. Ale relaks - widac gradualną poprawę zgodnosci. Btw... na 060 dzialaja strony i to szybciej a ktore np. x5000 wywalaja. W sumie to testowalem wersje 060 a z doswiadczenia wiem ze kompilacje np z optymalizacjami na 68k wywalaja sie na ppc. Zwykle kompiluje dla zgodnosci 68k / Os 4 i Mos bez optymalizacji.
[#376] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #375

W sumie to mi się tej przeglądarki na X5000 nie udało się zawiesić jeszcze ani razu, no ale też przyznaje że testowanie ograniczyłem jak dotychczas do amigowych stron.

P.S.
Podobno zwyczajowo dla AmigaOS 4 zaleca się używania programów skompilowanych pod procesor 040, no ale ja w przypadku Amelinium używam akurat wyłącznie kompilacji dla 060.
1
[#377] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #372

Jest jakas strona WWW dedykowana Amidze, ktora obsluguje zarowno http jak i https ?
Ciekawi mnie jaki narzut robi AmiSSL przy pierwszym wczytywaniu takiej strony.
Bo tak patrzac na 256 bitowa procedure deszyfrujaca to w przypadku wersji w C to musi byc bardzo wolne, z powodu braku rejestrow. Chyba, ze sie myle, i kompiler jakos sobie z tym radzi.
[#378] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #364

Czy przeglądarkę można uruchomić na ekranie workbencha zamiast na własnym? U mnie po uruchomieniu wyświetla się ekran screenmode i co bym nie wybrał to otwiera się własny ekran
[#379] Re: Amelinium Web Browser

@Bohun, post #378

pewnie w tooltypach to ustawisz, mnie to tam nie przeszkadza że jest na osobnym ekranie bo jak czasem cos innego chce zrobić to mi to na rękę jest. Jedynie to żeby mozna było stałą rozdzielczość ustawić a nie wybierać za każdym razem :) tak po za tym przeglądarka jest super OK
[#380] Re: Amelinium Web Browser

@Bohun, post #378

Też miałem z tym problem...wystarczy dać "cancel" zamiast wybierać rozdzielczość
[#381] Re: Amelinium Web Browser

@pini, post #380

az trzy sposoby, opisane w readme

1) dac cancel przy wyborze ekranu
2) na otwartym juz wlasnym ekranie wybrac z menu Workbench
3) wywolac Amelinium -wb

Don Adan - aminet jest taki i taki, bede musial porownac :)

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2026 21:40:53 przez juen
1
[#382] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #381

Tylko Aminet to jest chyba zbyt prosta strona WWW, zeby sie dalo zmierzyc roznice http vs https.
Chyba, ze sie myle.
[#383] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #373

Jeśli można dawać sugestie to podoba mi się opcja obserwacji i przerywania pojedynczych operacji sieciowych w IBrowse (klikając na ikony aktywności w prawym dolnym rogu okna). Jakby coś takiego było w Amelinium to byłoby spoko.
[#384] Re: Amelinium Web Browser

@QkiZ, post #383

narazie nie skupiam sie na bajerach, tylko caly czas na silniku, ale wszystkie uwagi zapamietam :)

---

0.8.2 wydana - http://juen.in :)
10
[#385] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #384

Z grubsza poćwiczyłem pod x5000. Gdzie spodziewać się największych zmain?
[#386] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #385

obsługa frameset to chyba największą rzecz, gui używa systemowych fontow, oraz poprawiłem trochę silnik css i cały czas integracja js z DOM idzie do przodu
4
[#387] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #386

Super sprawa, w końcu gui przy większych rozdzielczościach jest czytelne i jest super. Może uda się zrobić projekt żeby dobił w jakimś tam stopniu do google chrome i można było swobodnie przeglądać Internet z Amigi szeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#388] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #387

Nigdy nie będziesz przeglądał swobodnie internetu na klasycznej Amidze. Juan to prześwietny programista ale nawet On nie sprawi że 2+2=100. Wywieranie na nim niepotrzebnej presji przez własne marzenia w niczym nie pomoże.
6
[#389] Re: Amelinium Web Browser

@rbej1977, post #388

To już można swobodnie przeglądać, nie oczekuje cudów, swoje strony już mogę przeglądać i działa to super, nie są przeładowane JavaScript, na niektórych w ogóle nie ma JavaScript
1
[#390] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #387

Dla mnie Google Chrome jest przereklamowane.
Problemy z http, wiecej reklam niz na innych przegladarkach i to wyswietlanych w sposob upierdliwy.
Blad z ekranem EAB.
Juz wolalbym rownanie do poziomu kaczki niz do chrome.
Oczywiscie za krotko uzywam kaczki, zeby stwierdzic ze wszystko dziala tak jak powinno.
Ale to co jest latwo zauwazalne to kazdy sam moze sprawdzic czyli mniej reklam i EAB.
Ja niestety od poczatku uzywalem chrome i to byl blad, bo ciezko sie potem odzwyczaic.
Wiec teraz uzywam dwoch przegladarek na tablecie z Androidem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem