kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#331] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #330

A to zaraza jest.
[#332] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #330

Ale żeby to naśladować to musiałby być taki silnik przeglądarki jakie sobie łaskawcy z Google zadają :) dlatego nawet oddysey ma problem
[#333] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #332

Pewnie to wymaga jakis testow, ale wedlug mnie jest do zrobienia.
Mi sie np. jakas Captcha aktywowala jak bodaj za 5 razem wszedlem na Kickstarter Metro Siege w ciagu paru godzin..
Sie troche zdziwilem, bo nie aktywowala sie za pierwszym razem.
Tak mysle, ze trzeba dosc czesto wchodzic na strony vintage z filmami przyrodniczymi, zeby ciasteczek ludzkich uzbierac.

Boty raczej tego nie robia, ale moze sie myle?

A moze po prostu jakies "lewe" ciasteczka przegladarka musi wygenerowac?
1
[#334] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #333

To się wszystko dzieje w tle, recaptcha v3 może być całkowicie niewidoczna dla Ciebie, Google Cię śledzi i doskonale wie że nie jesteś robotem

jakby to się dało obejsc to internet byłby już nieuzywalny..

dlatego tych zabezpieczeń się używa, bo działają...

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2026 20:46:01 przez juen
2
[#335] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #334

Zobaczymy jak humanoidy sobie poradzą przy internetach z tym.

Trafiła kosa na kamień.
[#336] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #334

No ale co sie stanie jak na itch.io wejdziesz od razu jako pierwsze nie majac zadnej historii typu ciasteczka i nie wchodzac na zadne strony WWW wczesniej? Oczywiscie adres MAC i IP musialyby byc losowe dla tej strony.
Czy dzialaja to nie wiem, bo nie jestem botem, choc chyba czasami jestem brany za bota.

Ale mi wyglada, ze AI jest coraz lepsze, i juz potrafi obejsc tego typu zabezpieczenia.
Tak mi sie wydaje po tym jak dosc duzo nowych uzytkownikow EAB z Ameryki sie pojawilo w ciagu ostatnich paru miesiecy.
Piszacych po 1-3 komentarzy zwiazanycn z Amiga, lub nie zwiazanycb (np baseball).
[#337] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #336

nie da się dlatego wciąż farmy trolli są oparte o tysiące fizycznych urządzeń (telefonów, tabletów) spiętych w jedną macierz

gdyby dało się to obejść to byłby koniec internetu, już na żadna stronę bez logowania i autoryzacji np telefonem byś nie wszedł. A jak ktoś to złamie to co? za 5min wypuszcza już przygotowana kolejna wersje recaptchy, albo zaktualizuja chrome o kolejne api i będzie jeszcze gorzej dla świata retro

w świecie gdzie ponad 50proc treści i ruchu w necie jest od botów to weryfikacja prawdziwego użytkownika to podstawa używalności jeszcze tego narzędzia...

wspomniana przez Ciebie sytuacja z eab to na 99proc bot piszący z prawdziwego telefonu, siła rzeczy dużo tego nie napisze, ale te farmy są przeogromne i w kupie siła :)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2026 07:01:28 przez juen
[#338] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #337

Nie znam sie na JS, ale jakbym mial wiedze i mozliwosci to po prostu stworzylbym sobie podstrone testowa, ktora by miala taki sam js jaki jest na itch.io i na tej stronie testowal.
Wedlug mnie sie da to obejsc.
Czym innym jest wchodzenie jednorazowe a czym innym masowe.
Masowe wejscie zawsze bedzie podejrzane i wykryte dosc szybko.
Pojedyncze raczej nie.
Dlatego nikt, kto jest w miare sprytny i inteligentny nie naduzywa takiego obejscia ani sie nim nie chwali, bo rzeczywiscie moze to zostac latwo wykryte i zablokowane.

Google raczej moze tylko sledzic ruch, ktory jest jakos zwiazany z ta firma, a nie kazdy ruch w necie.
Tak mi sie przynajmniej wydaje.
Wiec po prostu wedlug mnie trzeba by randomizowac wyswietlanie stron typu Google lub podobnych przez sama przegladarke.
Tak, zeby uzytkownik musial wykonywac przy kazdym wejsciu troche inne (niestandardowe) ruchy obslugujac taka strone.
Moja wiedza jest niezbyt duza, ale wedlug mnie Google moze rozpoznawac uzytkownika po IP, MAC, ciasteczkach.
Moze po historii przegladania.
Byc moze po szybkosci obslugi danej strony (czyli zbyt szybko jest podejrzane, ze to bot).
Wiec taka A1200 to raczej jest ok, ale WinUAE juz moze byc podejrzane.
1
[#339] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #338

z mojej strony moge powiedziec, ze znam sie na JS na poziomie eksperckim (taki zawod), o przegladarkach tez wiem duzo wiecej niz sie powinno. i uwierz mi, nie obejdziesz tego. ten test musi jednoznacznie stwierdzic, ze jestes uzytkownikiem (mozna ograniczyc to do skali, ale nie bede sie rozpisywal o tym jak dziala recaptcha). jezeli cokolwiek mu nie spasuje to nawet nie bedzie probowal dalej, od razu odrzuci...

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2026 12:28:33 przez juen
[#340] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #339

Użytkownicy przeglądarki na Amidze to nadal ci sami użytkownicy.

Sęk w tym że jak przegladarka dostarcza do Google powiedzmy 100 parametrów a Amelinium i iBrowse dostarczają 30, to uznaje że coś jest nie tak.

Myślę że to tu leży problem.
2
[#341] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #339

zeby uproscic - jesli cokolwiek w przegladarce brakuje, albo jest inaczej niz prawidlowo to nawet nie bedzie probowal robic dalszej weryfikacji, nawet fingerprinta przegladarki nie zrobi, to nie jest tak, ze zadowoli sie tym co jest. ma byc dokladnie tak jak sobie to google zyczy, dlatego nawet chrome sprzed paru lat moze byc z automatu zbanowany, a user-agent - na to nikt powazny nie patrzy

gdyby to bylo chociaz trudne to juz dawno by sie ktos znalazl, kto by to obszedl. sam algorytm jest zywy, cos co dziala teraz moze za pare minut nie dzialac wcale, a google ci powie, ze to twoja wina bo masz uzywac jedynej slusznej i aktualnej przegladarki :)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2026 13:03:09 przez juen
1
[#342] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #341

Czyli Google de facto wspiera monopol (oligopol) przeglądarek.
[#343] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #339

Tutaj niby jest podanych 6 sposobow na pominiecie CAPTCHA, czy cos z tego da sie wykorzystac to nie wiem.

link

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2026 15:50:43 przez Don_Adan
1
[#344] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #343

Kurczę ale mówię wam, ze się nie da najnowszej recaptchy pominąć...

Jak ci się uda to będziesz pracował dla Google i kupował sobie co miesiąc 10 Amig 4000 za wypłatę

cyt:
Stara przeglądarka nie jest w stanie pominąć nowej reCAPTCHA, ponieważ **wymaga ona do działania nowoczesnych funkcji JavaScript i silnika renderowania**, których stare programy po prostu nie posiadają.
Bez obsługi tych zaawansowanych skryptów przeglądarka nie przekaże do Google wymaganych danych telemetrycznych (takich jak szczegółowy odcisk palca czy analiza zachowania).
Google traktuje brak lub błędne wykonanie tego kodu jako jednoznaczny dowód na obecność bota i serwer z góry odrzuca takie połączenie, uniemożliwiając dostęp.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2026 16:39:22 przez juen
[#345] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #344

Czyli juz niedlugo czeka nas totalna imwigilacja nawet nie potrzeba do tego slawnych chipow, wystarczy telefon.Smutne.
Choc jakies dane telemetryczne to Amelinium chyba moze wytworzyc i przekazac, albo oryginalne albo lewe.
Rozumiem, ze to dziala tak, ze przegladarka sciaga java skrypt od Google, wykonuje go na danym sprzecie i odsyla wynik do Google.
Ale jak ma stwierdzic, ze odcisk palca zostal rzeczywiscie zeskanowany a nie jakis gotowiec zostal podstawiony?
1
[#346] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #345

ale to sie zmienia, w MorphOSie jaca cały czas poprawia Wayfarera żeby działał z różnymi dziwnymi stronami.
2
[#347] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #344

Jak ci się uda to będziesz pracował dla Google i kupował sobie co miesiąc 10 Amig 4000 za wypłatę

Jak Ci się uda, zginiesz w tajemniczych okolicznościach.
[#348] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #337

Święta prawda, nie będziesz w stanie zrobić takiego silnika który to pominie, za bardzo to wszystko jest skomplikowane.

Już nie jedni próbowali pominąć captcha od google i na tym się skończyło niestety ze próbowali, bo google wprowadziło w przeciągu kilku dni aktualizacje captacha i cała robota poszła na marne bo captcha albo się nie wyświetliła albo sypała 404

Choć podejrzewam że trzeba by iść w stronę Wordpressa i zaimplementować taka wtyczkę recaptcha do przeglądarki, więc zamiast pomijać captacha po prostu używać.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2026 01:29:44 przez NaczelnyFA
[#349] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #345

To działa całkiem inaczej, te recaptcha przeważnie to jest dopasowanie elementu, czy wybranie kilku obrazków z puli która się wyświetli to może by umiał ogarnąć, ale nie ogarnie systemu który wysyła do google informacje że akcja została wykonana poprawnie, z tego powodu że przeglądarka musi wykonać to w tle a na to jest zazwyczaj kilka sekund. Nie wiem czy juen chce aż tyle spędzić nad tym czasu żeby spasować się z Google

A co do inwigilacji to google będzie miało monopol na wszystko, będzie działać na zasadzie agenta ai który będzie tłumaczył ci jak masz korzystać z internetu, mamy już internet na świecie od dekad a to dopiero teraz google wpadło na pomysł że trzeba społeczeństwu pokazać jak korzystać z internetu, czyli tak jak oni tego chcą.

Wpiszesz cokolwiek z zakupów do wyszukiwarki będziesz mógł dodawać do koszyka i nie ty to kupisz tylko agent ai od google i będzie kilka rzeczy na różnych stronach to on to kupi wszystko, twój interes będzie polegać na tym żeby za to zapłacić oczywiście agentowi i on skasuje prowizje... Tak że google się zmieni i to bardzo za kilka miesięcy
[#350] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #349

To chyba jakas starsza recaptcha.
Dopasowywanie elementow jest na PPA, jak podasz 3 razy bledne haslo.
Mi sie w zasadzie zawsze wyswietla tylko komunikat/okno, Potwierdz, ze jestes czlowiekiem a nie botem.
Ale to pewnie dlatego, ze wedlug Google jestem bardziej czlowiekiem niz botem, bo tam bodaj jest ranking od 0.00 do 1.00, kazdemu uzytkownikowi przyznawany.
Ale ogolnie to jest problem z takim lub podobnym systemem, ktory wyswietla komunikaty w stylu NOT FOUND lub PROHIBITED lub TOO LONG TO RESPOND.

Przyklad to Turran FTP

link

kiedys moglem bez problemu stamtad sciagnac to co chcialem.
A od paru miesiecy nie moge.
Wiec albo mam jakiegos ukrytego bana tam, albo strona nie dziala prawidlowo, albo boty sciagaja stamtad wszystko co sie da przeciazajac serwer.
[#351] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #350

klik przez jquery nie bylo latwo...
12
[#352] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #351

A tak z ciekawości zapytam, będziesz w stanie zrobić żeby można było cokolwiek wyszukać w google? Fajnie by też było jak byś kliknął w zdjęcie np jpg czy png to żeby można było pobrać na dysk, bo póki co otwiera się to jako ciąg znaków szeroki uśmiech takie drobne poprawki
[#353] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #352

nic pod googla specjalnie robic nie bede, ale podstawowe strony wymagajace js zapewne beda dzialac od google spodziewam sie setki masywnych skryptow w tle obciazajacych amige niepotrzebnie, trzeba bedzie rozbudowac adblocka, zeby nie ladowac sledzen i innych gowien :)

ale odpowiadajac na pytanie - raczej bedzie dzialac

ps: najwazniejsza funkcja ruszyla :P

ps2: wlasnie zglosilem sugestie z amelinium ! :D

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2026 18:28:47 przez juen
6
[#354] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #351

To dobrze Ci idzie.
Ciekawe co ze strona Turran FTP.
Bo ktos jeszcze ma/mial podobny problem.

link

Wiec nie wiem, czy to zle czy za dobrze dzialajace zabezpieczenie, czy tez jakis blad ze strony tego FTP.
Strona/FTP jak najbardziej Amigowa jest, wiec Amelinium raczej powinno dac rade na niej dzialac.
[#355] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #354

Sprawdziłem na Amelinium. Jak dla mnie działa ok. Normalnie pobrałem pliki.

EDIT: Pomiając to, że przy wczytywaniu większego katalogu zawiesił się :)

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2026 19:13:40 przez TomcioPaluszek
1
[#356] Re: Amelinium Web Browser

@TomcioPaluszek, post #355

Dzieki za sprawdzenie, czyli to jakies zabezpieczenie jest, i mnie nie wpuszczaja.
[#357] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #351

jQuery? brrr zaraza ale super, że się udało!
[#358] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #353

A jest już możliwość rejestracji i logowania na 24ogloszenia z przeglądarki amelinium? Próbowałeś? Najbardziej by mi na tym zależało OK
[#359] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #358

tak, to nie mialo zwiazku z js, jest juz poprawione, przynajmniej sprawdzilem logowanie i prawidlowo zobaczylem, ze brak uzytkownika (wczesniej po prostu pojawiaj sie w kolko formularz bez info)
[#360] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #333

Tak mysle, ze trzeba dosc czesto wchodzic na strony vintage z filmami przyrodniczymi, zeby ciasteczek ludzkich uzbierac.

A to nie jest tak, że tylko właściciel (strona która utworzyła ciasteczka) może je odczytać?

Kurczę ale mówię wam, ze się nie da najnowszej recaptchy pominąć...

No nie do końca. Na NASie mam zainstalowany pakiet aplikacji Arr. Prowlarr, który skanuje strony z torrentami potrzebuje dodatkowego serwisu o nazwie Flaresolverr, do niektórych indexerów. Co prawda jest to do Cloudflare captcha. Działa to tak, że gdy Prowlarr próbuje dostać się na dany indexer, który jest za Cloudflare'm łączy się z Flaresolverr i ten odpala Chromedrivera i przepuszcza stronę przez siebie. Prowlarr dostaje już tylko wyniki ze strony. Skan takiej strony trwa nieco dłużej, ale wyniki są.

Czyli juz niedlugo czeka nas totalna imwigilacja nawet nie potrzeba do tego slawnych chipow, wystarczy telefon.Smutne.

To już się dzieje. Nie musisz na nic czekać. To od wielu lat trwa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem