kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#211] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #187

Wow, jak flexy I gridy maja dzialac to szacun
1
[#212] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #203

Dziala zdumiewajaco dobrze. Przez chwile mialem wrazenie jakbym OWB mial otwarte. Czasem rozjezdza sie grafika - build pod 060 testowany na 060. Taka strona jak np. exec.pl wyglada calkiem spoko tylko jedna kolumna wjezdza na nie swoje miejsce. Natomiast elektrowoz.pl znow rozsypal sie na atomy a w poprzedniej wersji bylo czytelne. Ale jest supcio generalnie
2
[#213] Re: Amelinium Web Browser

@Hubez, post #209

Bo pierwotnie nie był tylko na Amigę
[#214] Re: Amelinium Web Browser

@-tbn-, post #210

Przykład "Czysto Amigowy":

Photon Paint

[#215] Re: Amelinium Web Browser

@Hubez, post #214

Ja bym na tym etapie chętnie obejrzał porównanie z iBrowse (które używam, ale mało kto które chwali).
[#216] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #215

Wejdz z ibrowse na testowa strone amelinium, wszystko co opisane na tej stronie dziala, wiec sam sobie odpowiedz porownujac do tego co wypluje IBrowse - http://juen.in/Amelinium/test.html :)
1
[#217] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #216

Jak jest możliwość to prosił bym żeby amelinium się uruchamiało z zapamiętaniem rozdzielczości ekranu, a pytanie u was też co jakiś czas amelinium zresetuje Amigę ?
[#218] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #217

narazie celowe jest wymuszenie wybrania rozdzialki (aczkolwiek mozna wymusic na wb), rozmiar okien zapamietuje sie

zwisy jeszcze moga sie zdarzyc (przepelnienie stosu) na jakis beznadziejnie nieskonczenie ciezkich stronach, pracuje nad tym, generalnie wszystkie strony z debug i debug2 powinnno dac sie przeleciec jedna po drugiej i nic nie stac

ttf is comming!

9
[#219] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #218

U mnie raz na jakiś czas nawet na ppa zawiesi komputer i zresetuje do guru. Tak nie koniecznie muszą być ciężkie strony
[#220] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #218

ttf is comming!

Na tym zrzucie z wersji 0.7.0 są już ttf-y ?
To bardzo dobra nowina jest! Czekam.
[#221] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #220

Nie ma co ukrywać 0.7 to bardzo dobra wersja szeroki uśmiech jeszcze z opcją na dwóch szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2026 10:39:42 przez NaczelnyFA
[#222] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #218

Po uruchomieniu dół okna wygląda u mnie tak:

Na twoich zrzutach wszystko jest ok. Czy to wina czcionki ekranowej której używam o wys. 13 pkt., czy szerokiej dolnej belki okna? Po zmianie rozmiaru okna wygląd tych elementów ulega pewnej poprawie, już na siebie nie zachodzą. Jak to wtedy wygląda widać na zrzutach w poście gdzie poruszyłem temat złego wyświetlania czcionek (post 144).

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2026 17:05:02 przez gozmo
[#223] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #222

trzeba bedzie sprawdzic na v0.7.0 niebawem :)
[#224] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #215

Jak Ci działa Amelia na AKReal? U mnie cholera czcionek nie widać, jakiś pomysł co tam może bruździć?
[#225] Re: Amelinium Web Browser

@fazior, post #224

poczekac na 0.7.0 i pouzywac z TTF (same sie sciagna do wlasnego folderu)
2
[#226] Re: Amelinium Web Browser

@fazior, post #224

Rzadko włączam AKReal, bo rzadko włączam Amigę bo rzadko ostatnio, włączam retro kompy.
[#227] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #225

Zastosuję się OK
1
[#228] Re: Amelinium Web Browser

@fazior, post #227

Niesamowita robota. Wersja 0.6 działa subiektywnie szybciej niż 0.4. Jednakże o ile 0.4 działała na 060, o tyle teraz się wywala przy ładowaniu ppa, zwiększyłem stos do 100000 ale nie pomogło. Na Pistormie wersja pod 040 działała pięknie. Szacun.
2
[#229] Re: Amelinium Web Browser

@Hal, post #228

stos sam program ustawia. Ja testuje amelinium na 060, obczaj może snoopdos, usuń może katalog cache :)

dziś być może pojawi się 0.7.0, ale szybkość to nadal sprawa drugorzędna, wciaz dopracowywuje silnik by renderowal identycznie jak chrome :)
6
[#230] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #229

Czyli tworzysz lekka wersje Chrome, czyli
Chromalinium
ale raczej takiej nazwy nie mozesz dac.
[#231] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #230

Moze poprostu Aluminium ? Tez nie rdzewieje i jest lekkie pomysłszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2026 10:07:51 przez Elvis
1
[#232] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #230

Może.
[#233] Re: Amelinium Web Browser

@Elvis, post #231

Moze poprostu Aluminium ?

O, podoba mi się. Jestem za. szeroki uśmiech
1
[#234] Re: Amelinium Web Browser

@Elvis, post #231

Nie, tego typu nazwa jak Aluminium nie ma zadnego sensu, jest po prostu zbyt potoczna.
Nie dokopiesz sie w Google, czy w innej wyszukiwarce.

Dobra nazwa musi byc charakterystyczna, wiec:
Amelinium
Chromalinium
Amilinium
Juenlinium
Albo cos podobnego, zalezy jaka nazwe Juen woli, no chyba, ze jakies glosowanie lub konkurs na nazwe zrobi.
[#235] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #234

A dlaczego nie? Gdyby w Google tak myśleli to nie nazwali by swojej przeglądarki Chrome, co przecież oznacza 'chrom'. Skoro jest Chrom to może być też Aluminium , dobre nawiązanie moim zdaniem.
1
[#236] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #234

i chyba dlatego lepiej zostac przy Amelinium, na zagranicznym forum tez podzieleni :D

Ale.. ta nazwa nawiazuje do 3ch rzeczy, Chromium - Popularna przegladarka, Ame - Amiga, Amelinium - Polski Akcent

jeszcze Fazior ostatnio nazwal ja Amelia wiec fajne zdrobnienie
1
[#237] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #236

Ale czy "niepolacy" potrafią to wymówić głosem, który każdemu z nas wybrzmiewa w głowie ?

Edit: Musisz koniecznie dodać splash screen z tym filmikiem

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2026 13:45:19 przez TomcioPaluszek
[#238] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #236

bardzo dobra nazwa, nie ma co zmieniac
3
[#239] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #235

Czyli sila przebicia Google i Juena jak porownywalna?
Chrome to krzem, pewnie jakies nawiazanie do Doliny Krzemowej w Kalifornii.
A jak ktos w Polsce, uzywa nazwy Chrome to oznacza to przegladarke.
Na szczescie jeszcze nazwa Meta nie jest calkowicie przejeta.
[#240] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #236

Wiesz, ja nie pisze, zeby nazwe na pewno zmienic.
Ale zawsze mozesz zrobic konkurs na nazwe, moze ktos ma jeszcze lepsza/ciekawsza propozycje.
bo mi np wychodzi :
Chr- Chrome/Chromium.
Ami- Amiga

czyli
ChrAmiNium

Chodz z drugiej strony Ch to bodaj jako K po angielsku sie czyta.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem