kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#181] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #180

taka ciekawostka. mistrzowie.org prawie dobrze wygladaja:

3
[#182] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #180

Tak sobie przypomnialem, ze dawno temu ktos (chyba Shoonay) chcial Tower Defense (wersja java script, sprzed okolo 20 lat moze wiecej) na Amige. Moze to byloby dobre do testowania szybkosci dzialania samego silnika? Nawet kiedys pogralem w to troche na PC-towej przegladarce.
[#183] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #181

Pisze ten post z wersji 0.5.2. Wyrazne przyspieszenie.
Juen: Wczytywanie grafiki odbywa sie przez datatypy? Zle wyswietlaja mi sie fotografie klawiatur mechanicznych od Sordan.
Nie moge tez wcisnac O.K. przy komunikacie o ciasteczkach.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2026 17:09:43 przez Kitech
[#184] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #183

przycisk OK w tym miejscu obsluguje javascript, wiec w kontekscie html to wylacznie kwadrat z napisem

obrazki aktualnie dekodowane sa bez udzialu datatype
2
[#185] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #184

Jak tak dalej pójdzie to zrobisz z tego klona google chrome szeroki uśmiech trzymam kciuki, a i nie zapomnij o Adblock szeroki uśmiechszeroki uśmiech
6
[#186] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #184

w wersji 0.5.2 na pistormie jest juz calkiem szybko, komentarz jak widac tez sie udalo dodac ;)
2
[#187] Re: Amelinium Web Browser

@Splavinho, post #186

bedzie knul, zeby bylo lepiej, na pewno dla pistorma bedzie plynniejszy scroll

z placu boju:

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2026 20:29:44 przez juen
5
[#188] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #187

A czy nie ma czasem jakiegoś zestawu testowego (strony) dla nowych przeglądarek?
[#189] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #188

Pewnie jakieś są ale testowanie na stronach napisanych starym kodem mija się z celem trochę
1
[#190] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #189

I tak, i nie. Wiadomo że trzeba sprawdzić na nowych, bo o to nam wszystkim chodzi, aby strony z CSS3 działały. Ale szkoda by było gdyby amigowa przeglądarka nie obsługiwała poprawnie Aminetu
1
[#191] Re: Amelinium Web Browser

@QkiZ, post #190

To nie wiem czy nie trzeba było by zaimplementować bootstrapa do przeglądarki i pełna obsługę HTML5 i CSS3 i jQuery, co może spowolnić działanie przeglądarki i systemu. Mogę się mylić lecz podejrzewam że od tego trzeba by zacząć... Chyba nie chcecie katować amigi przeglądając olx... Sorry ale i mój Ryzen 5 8600 ma problemy z olx
[#192] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #182

Tutaj jest troche starszych stron zwiazanych z Amiga:

link

Jak ktos chce to moze sprawdzic, co i jak dziala.
[#193] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #192

wydalem 0.5.3 (wczoraj byla juz przygotowana). teraz warto bedzie poczekac na 0.6.0 nad ktora pracuje, tutaj bedzie sporo z CSS3, juz pelne flexy i gridy, bootstrapowe strony powinny zaczac dzialac, gradienty i masa innych brakujacych rzeczy, do tego bedzie wystawiona strona do testowania mozliwosci przegladarki, na niej opieram swoje testy i moge porownywac ja z chrome i latwo debugowac. chyba jest na co warto czekac.

dodatkowo bedzie opcja respektowania pozycji fixed - to wymusza pelny redraw strony nawet jak przesuniemy 1cm w dol, ale dzieki temu przyklejone divy powinny zostawac na swoich miejscach, tego uzywa prawie kazda nowa strona. zrobie to na opcje, poniewaz to raczej bedzie dzialalo sensownie wylacznie na najszybszych cpu :)

narazie sie wiciszam bo duzo pracy przede mna :)

http://juen.in/support - jesli ktos jest w stanie wesprzec projekt :)
13
[#194] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #193

przydało by sie większe wsparcie dla Juena, kolejny duży project.
9
[#195] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #193

Szybki jestes.
Mi raczej chodzi o to, zeby sprawdzic czy dobrze dzialaja stare strony WWW, a nie tylko nowe standardy.
Google stare strony WWW ignoruje, zarowno przegladarka jak i wyszukiwarka.

A co do szybkosci dzialania przegladarki to byc moze zoptymalizowanie transferu w bsdsocket.library, moze troche przyspieszyc wyswietlanie. np wersja z move16 dla 68040+ ?

Ktos nawet stare AmiTCP optymalizuje:

link

I co ciekawsze to nawet bebbo sie w tym watku odezwal, a myslalem, ze pozegnal sie z Amiga na stale.
[#196] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #193

Możesz testować na mojej stronie ogłoszeniowej, tam są gradienty, gridy, flexy tak że śmiało i dowoli
[#197] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #181

0.6.0 wydana :) -> http://juen.in
3
[#198] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #197

właśnie od 10 minut testuję, jest naprawdę dobrze :) Z tego co widzę wyraźnie przyspieszyło pierwsze ładowanie strony, teraz to już iBrowse nie będzie potrzebny nawet do ściągnięcia Amelinium
1
[#199] Re: Amelinium Web Browser

@Splavinho, post #198

Do tego akurat można użyć Amelinium Web Browser szeroki uśmiech
2
[#200] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #199

właśnie to miałem na myśli szeroki uśmiech
[#201] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #197

No i fajnie chodzi!
[#202] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #197

Jest naprawdę świetnie, choć jeszcze się trochę rozjeżdża, nie działają inputy logowania i rejestracji na mojej stronie ogłoszeniowej a tak po za tym jest już świetnie, moje następne aktualizacje znacznie poprawia jeszcze działanie. Wam też jeszcze pobiera pliki do ram disk? Mimo wybrania miejsca?
[#203] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #202

tak niestety błąd potwierdzony, będzie poprawione :)
[#204] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #203

Nie żeby to aż tak przeszkadzało, planujesz wprowadzić karty? A I przydała by się opcja usuwania niepotrzebnych zakładek, widziałem że tego nie ma, póki co mega spawa jest że okno przeglądarki w końcu jest sztywne, to spoko jest właśnie. Jak będziesz miał chęci dalej rozwijać przeglądarkę to przypatrz się na 24ogloszenia.pl ale nie działają inputy w sekcji logowania i rejestracji
[#205] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #197

Boskooo! Ale juen sie rozpedzil.
Jakby bylo zaznaczanie i kopiowanie tekstu, zmiana koloru odwiedzonych linkow, i jakby po kliknieciu wstecz strona ustawiala sie w miejscu gdzie bylo klikniete a nie na samym poczatku.
To taka moja mala lista zyczen. Wcale nie musisz brac pod uwage.
[#206] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #205

Nie no na pistormie w 1920x1080 to hula ładnie, nie ma co narzekać a czekać aż finalnie będzie zrobiona przeglądarka. Może wypadałoby bardziej współcześnie ten projekt jakoś nazwać zamiast amelinium? xd może AmiWEB albo AmiSurf? amelinium to tego nie pomalujesz
[#207] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #206

AleWeb (czyt. ale łeb)
[#208] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #206

czy każdy program na Amigę musi mieć w nazwie Ami? cafe
[wyróżniony] [#209] Re: Amelinium Web Browser

@-tbn-, post #208

Jest masa programów które nie ma np. Deluxe Paint.
[#210] Re: Amelinium Web Browser

@Hubez, post #209

Cóż za nieamigowa nazwa Pod koniec lat 90 uruchamiałem miAMI by potem pobrać jakieś pliki za pomocą AMIftp, pogadać z ludźmi przez AMIrc, AMosaiciem ciągnąłem paczki z AMInetu, a w tle grał AMIgaamp. Byłem mAMIony historiami w MagAmi. Za mało Ami w Ami! Tak mi siadło, że współcześnie kupuję często zupki AMIno

BTW mam Deluxe Painta na PC

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2026 23:15:53 przez -tbn-
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem