kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#271] Re: Amelinium Web Browser

@Mirq, post #268

Absolutnie żadna pogarda tylko odebrałem to jak by porównać Passata do trabanta, że jedne przeczy drugiemu
1
[#272] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #243

https://www.youtube.com/watch?v=8XqTsS-3-RE
2
[#273] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #243

I to bylaby dobra nazwa marketingowo:
Siliconium lub SiliconiAM

Amerykanska gielda i fundusze czekaja.
Jeszcze tylko dobra promocja:
"Lzejszy niz aluminium"
"Ma wieksze niz pAMela"
1
[#274] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #273

IWB - Infinity Web Browser
2
[#275] Re: Amelinium Web Browser

@Jacques, post #274

Ta przeglądarka to jest chyba najważniejszy projekt ostatnich lat na klasyka. Informację o tym wszędzie, gdzie się da rozpowszechnić! Naprawdę fantastyczny projekt! I pisze go nasz człowiek, Polak i kolega z forum. Nic tylko trzymać kciuki.
Niech ktoś to na pouet.net wbije i to koniecznie oflagowane Polską flagą.
@Juen rządzisz.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2026 11:52:31 przez zilog
14
[#276] Re: Amelinium Web Browser

@zilog, post #275

0.7.4 w testach, w miedzyczasie troche ruszylem Emalinium:

12
[#277] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #276

Jest tam możliwość połączenia tego z Gmail?
1
[#278] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #262

ona sie laduje bardzo bardzo dlugo, da sie doczekac. najnowsza wersja nad ktora pracuje to wylacznie optymalizacje i bedzie "duzo" szybciej

2
[#279] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #277

normalna obsługa IMAP, mimo że to Google to nie powinno być problemów...
[#280] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #279

To dobra wiadomość, ten program do maili przy każdym wyjściu z niego wywala mi reset Amigi I guru. Co do amelinium to może w końcu uda mi się zalogować do mojej strony ogłoszeń przy nowej wersji, na ibrowse i netsurf nie mam z tym problemu, tylko na amelinium nie umiem się lognac
[#281] Re: Amelinium Web Browser

@Mirq, post #268

To chyba nie jest pogarda. Facet słusznie podnieca się świetnym startupem, jakim jest Amelinium. Niczego nie ujmując IBrowse, Amelinium to już jest przełom wśród przeglądarek WWW na klasyka a nie jest to nawet wersja 1.0.
Nic tylko dopingować kolegę @Juena, żeby mu się dalej chciało chcieć, bo tym projektem trafił w dziesiątkę i zamknął licznik. @Juen działaj!!!
2
[#282] Re: Amelinium Web Browser

@zilog, post #281

dzieki wszystkim za mile slowa

wypuscilem 0.7.4 - mocno sie skupilem na optymalizacji parsera, dekodowania jpgow i wielu innych sciezek

dopiero w nastepnej wersji beda poprawki pod 8/16bit rtg oraz wysylanie formularzy w niektorych przypadkach
6
[#283] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #282

Kawał dobrej roboty, jak będziesz potrzebował to mogę ci przygotować jakieś konto na stronie do sprawdzania formularza loginu i wysłać ci dane na impie, jak będzie działać login to i rejestracja ruszy.

Póki co nie przeszkadzam a życzę udanej finalizacji projektu
[#284] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #283

Trochę potestowałem wersję 060, bo chciałem ściągnąć z Githuba najnowszą wersję StuntCarRacera (50FPS), w tym celu kręciłem się po Google (nie dało się zapisać ustawień i w efekcie nic wyszukać), EAB też do końca dobrze się nie otworzyło, a Github to już na dobre zamroził przeklarkę. Testowałem z AGA i RTG Warpa i tych zwiech było generalnie sporo, odpuściłem i ściągnąłem slave'a na telefonie.
Sprawdziłem też PPA.PL i z agentem Amelinium nie wyświetlał się boczny panel z forum, nie było też możliwości zalogowania się. Zmiana user-agenta na ktoryś IBrowse wyświetlił PPA już w formie nie okrojonej, ale sformatowanie strony nie wyglądało zbyt dobrze. Tutaj na razie IBrowse prezentuje się o wiele lepiej (PPA).
No ale rozumiem, że to same początki, więc to nie narzekanie, tylko feedback i dzięki za pracę na tak potrzebnym programem OK

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 11:33:14 przez Jacques
1
[#285] Re: Amelinium Web Browser

@Jacques, post #284

dziwne rzeczy generalnie mowiac :)

boczny panel ma sie nie wyswietlic, amelinium honoruje css3, a ibrowse nie, wiec to przypadek, ze na ibrowse to menu sie pokazuje, NIE POWINNO. musisz wybrac wieksza rozdzielczosc. ten rozwijany pasek na PPA wymaga JS niestety, nic z tym nie zrobisz. albo prawidlowy rendering i brak mozliwosci zalogowania na mniej niz 1024, albo w druga strone. ja ide w prawidlowosc.

google wymaga js, github wymaga js, nie ma sensu testowac tych stron.

eab - to pisalem na forum eab. tez zle sie wyswietla w chrome na nizszych rozdzielczosciach - https://eab.abime.net/showpost.php?p=1799339&postcount=291

z mojej strony, z tego co jest w planach, zblizam sie juz mocno do pelnej wersji 1.0. kolejne byc moze beda uwzglednialy JS, ale z tego co mowisz to testujesz to chyba na AGA wiec to raczej nie news dla Ciebie :)

mozesz udostepnic jakies screenshoty? amelinium 0.2 juz lepiej wyswietlalo strone niz ibrowse. aktualna wersja robi to prawie identycznie jak chrome

chrome 32bit rtg vs amiga aga 256 kolorow, ta sama rozdzielczosc:

jak to wyglada na rtg 32bit na amidze, to juz pokazywalem, ale dla jasnosci:

musze wiedziec gdzie widzisz roznice, bo jak dla mnie to ibrowse nie jest w stanie pokazac prawidlowo ppa.pl

prawie kazda nowoczesna strona jest responsywna i uzywa tagow @media, ktore w zaleznosci od naprzyklad wielkosci okna przegladarki stosuja inne, nasza przegladarka ma byc nowoczesna i wspeirwac takie niuanse :)

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 12:44:51 przez juen
3
[#286] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #285

chrome 32bit rtg vs amiga aga 256 kolorow, ta sama rozdzielczosc:

A spróbuj tam kliknąć w prawym górnym rogu te poziome kreski by się zalogować

Co do wysokorozdzielczego screena z RTG: jaka to jest rozdzielczość i ustawienia (TTF, itp) oraz jaki agent? Bo u mnie to tak nie wyglądało, choć maks. co próbowałem to bodaj 1024x768.

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 12:51:01 przez Jacques
1
[#287] Re: Amelinium Web Browser

@Jacques, post #286

ja używam 1280x1024x32 (oczywiście wtedy także ttf na ON i antyaliasing - to widac w prawym gornym rogu co jest wlaczone), klikanie w kreski co ma dać? nic nie da. ten klik w chrome obsługuje JavaScript :)

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 13:08:47 przez juen
[#288] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #287

Aaaa, js, kumam.
Sprawdzę 1280x1024 z ttf, no i popędzę Warpa na 100MHz
[#289] Re: Amelinium Web Browser

@Jacques, post #288

Tobie się pokazuje strona na tablety jak ustawisz za niską rozdzielczość to raz a dwa jak sprawdzałem 1024x768x32 to cała strona się wyświetlała. Najlepiej będzie jak sprawdzisz sobie na chrome ppa klikając f12 lub prawym przyciskiem myszy i zbadaj źródło, w tedy możesz zobaczysz jaką ma szerokość główny blok strony.

W przypadku mojej 24ogloszenia.pl główne bloki strony są 1100px na komputery poniżej jest wersja na tablety, więc temat jest prosty

Jeżeli strona ma 1100px szerokości to 1024 rozdzielczość będzie za mała i odpali sie wersja responsywna w tym przypadku na tablety.

A dzisiaj to kazda strona musi być dostosowana do smartfona , 90% ruchu w internecie odbywa sie na telefonach, widzę to w analitycs u siebie.

Nie widzę najmniejszego sensu porównania amelinium do ibrowse które czyta tylko sztywno osadzone elementy CSS w kodzie HTML. Już wspomniałem w którymś poście wcześniej ibrowse to jest przeglądarka z lat 90...

Porównywanie tych przeglądarek to tak jak porównanie Passata do trabanta...

Co do ppa to osobna wersja jest na ibrowse i osobna jest na resztę świata, dlatego jest ona niebieska bo i kod jest inny, na ibrowse jest oparte na table,tr,td a reszta świata jest na <div> i tutaj porównanie nie ma najmniejszego sensu.

Jedyna przeglądarka do której możesz porównać to netsurf jeżeli chodzi o klasyka...

Trochę się rozpisalem mam nadzieję że słusznie
2
[#290] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #289

U mnie A4k 060@100 z CyberVision64 4MB jest taki dziwny objaw. Mam natywną rozdziałkę 1280x1024 16bit i w tym trybie oraz 1024x768 16bit, po załadowaniu ppa, przeglądarka się wywala. Natomiast w 1024x768 w 32bit działa ok. Podejrzewam sterowniki od grafiki. Używam jakichś starszych Picasso96. Tak czy inaczej 1024x768 wystarczy w zupełności Jak najdzie mnie wena to zaglębię temat. O dziwo we wczesnych wersjach Amelinium było ok.

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 22:30:02 przez Hal

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 22:38:04 przez Hal
[#291] Re: Amelinium Web Browser

@Hal, post #290

nastepna wersja bedzie miala poprawki pod 8/16 bit, aktualnie dziala idealnie na 32bit i taka jest zalecana dla best experience :P
3
[#292] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #291

Tymczasem ChatGPT o Amelinium szeroki uśmiech

Amelinium to obecnie jeden z najciekawszych nowych projektów w świecie klasycznej Amigi — przeglądarka WWW pisana od zera dla procesorów 68k. Projekt wystartował w 2026 roku jako eksperyment autora podpisującego się jako „juen”, ale bardzo szybko zaczął zdobywać uwagę społeczności.

Najważniejsze fakty:

Działa nawet na bardzo starych konfiguracjach — od Kickstart 1.3 i MC68000, choć HTTPS wymaga AmiSSL i mocniejszego sprzętu.
Jest niezwykle mała jak na przeglądarkę — pierwsze wersje miały poniżej 200–300 kB.
Nie bazuje na Chromium, WebKicie ani żadnym nowoczesnym silniku portowanym z Linuksa — renderowanie HTML i CSS jest rozwijane natywnie dla Amigi.
Projekt rozwija się bardzo szybko; w ciągu kilku miesięcy dodano obsługę formularzy HTML, Flexboxa, CSS Grid, proxy, pobierania plików, lokalnych plików file://, zakładek oraz coraz większej części CSS 2.1 i CSS3.

Według changelogu na Aminet:

0.5.0 przyniosło formularze HTML i podstawowy Flex/Grid.
0.5.1 poprawiło pobieranie plików i szybkość rysowania.
0.5.3 dodało obsługę lokalnych plików, zakładki i ustawienia.
0.6.0 wprowadziło „prawdziwy” Flexbox i CSS Grid.
0.7.0 dodało obsługę TrueType, GUI oraz kolejne elementy CSS3.

Społeczność Amigi reaguje bardzo entuzjastycznie. Na forach EAB i PPA.pl wiele osób określa projekt jako jedno z najważniejszych nowych narzędzi dla Amigi 68k od lat. Pojawiają się też sugestie dotyczące ergonomii (np. przewijanie kółkiem myszy, skalowanie fontów czy lepsza czytelność na AmigaOS 4).

Co ciekawe, Amelinium rozwijane jest równolegle do innych prób unowocześnienia przeglądania Internetu na Amidze, takich jak AmiBrowser. Różnica jest taka, że AmiBrowser wykorzystuje zewnętrzne komponenty ARM i bardziej przypomina hybrydę z nowoczesnym silnikiem, natomiast Amelinium stawia na natywne rozwiązanie dla klasycznych 68k.

Jeżeli interesujesz się klasyczną Amigą, to Amelinium jest obecnie prawdopodobnie najciekawszym projektem przeglądarkowym rozwijanym dla „prawdziwych” 68k. Nadal nie zapewni komfortowego korzystania z całego współczesnego Internetu, ale tempo rozwoju jest zaskakująco szybkie.

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 23:43:34 przez Hal
4
[#293] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #285

z mojej strony, z tego co jest w planach, zblizam sie juz mocno do pelnej wersji 1.0. kolejne byc moze beda uwzglednialy JS, ale z tego co mowisz to testujesz to chyba na AGA wiec to raczej nie news dla Ciebie :)

@Juen proszę cię nie dyskredytuj AGA w tym projekcie i kontynuuj też dla AGA. Na mojej A1200 z 060 i Indivision IV spokojnie mogę korzystać z rozdzielczości 1024x768 a widziałem nawet driver dla 1280 x cośtam.
Problematyczne jest tylko 256 lub mniej kolorów i raczej konieczność pracy na ekranie WB a nie oddzielnych ekranach - chociaż to może niekoniecznie.
W każdym razie A1200 z dopałkami ale w desktopowej obudowie i bez CGX ma bardzo wiele osób i większość z nich liczy na twój projekt.
2
[#294] Re: Amelinium Web Browser

@zilog, post #293

Popieram ten głos. Amiga z AGA i Indivision to graficznie świetna sprawa. Używałem IBrowse na AGA z rozdzielczością 1280 i było całkiem ok, gdyby nie słaba kompatybilność IBrowse. Też liczę na Twoje Amelinium działające na AGA.
2
[#295] Re: Amelinium Web Browser

@prz, post #294

Wersja dla AGA ewidentnie powinna być rozwijana, mimo że mamy dostępne pistormy, vampire,warpy to i tak mnóstwo ludzi jeszcze używa AGA. Choć ja osobiście używam pistorma i videocore z racji tego że jest to wygodniejsze i szybsze.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 13:48:40 przez NaczelnyFA
2
[#296] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #295

Sprawdzam z A1200 Pistorm.
[#297] Re: Amelinium Web Browser

@Hal, post #292

Znaczy sztuczna inteligencja mówi, że Juen jest jebniętym geniuszem i zamiast wymyślać leki na raka i aids robi przeglądarkę na amigę. Lubię to:).

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 21:42:05 przez fazior
2
[#298] Re: Amelinium Web Browser

@fazior, post #297

Jak by wymyślił lek na raka to pewnie szybko by mu się przytrafił wypadek samochodowy albo inna tragedia. A tak elegancko bezpiecznie sobie śmiga po świecie ;)
[#299] Re: Amelinium Web Browser

@jarokuczi, post #298

Jak by wymyślił lek na raka to pewnie szybko by mu się przytrafił wypadek samochodowy albo inna tragedia.

ale takie "leki" już istnieją, więc nie jest potrzebny "seryjny samobójca",
lecz są za tanie, wiec nie da się na nich zarobić milionów.

https://www.youtube.com/watch?v=9_xGtEqSm-Q
[#300] Re: Amelinium Web Browser

@Cezarykl, post #299

Jakieś głupoty o błękicie metylenowym... można nim zwalczać niektóre choroby rybek akwariowych (używałem), ale o znaczącym potencjale antynowotworowym nie słyszałem
Nie ma czegoś takiego jak "rak"... istnieje bardzo wiele chorób nowotworowych, na niektóre z nich istnieją całkiem skuteczne leki i terapie, a na inne niezbyt... Skoro jest wiele różnych "raków", to i nie może być jednego uniwersalnego leku. Dokładnie z takiej samej przyczyny nie ma leku na "chorobę" (chociaż są tacy, co grubą kasę zbijają na tych, którym sprzedają takie bajki).
Oczywiście każdy może sobie nakupić błękitu metylenowego, witaminy C, albo DMSO i się kurować na własną rękę (bo nie są specjalnie toksyczne, a i big farm nikomu tego nie zabroni), ale dobrze byłoby nie rezygnować z ogólnie przyjętych przez współczesną medycynę terapii.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 22:36:55 przez wali7
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem