kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#391] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #390

Nie no ja przeglądając internet zarówno na google chrome jak i na opera czy Firefox to nie zauważyłem żeby reklam było więcej niż na chrome, z eab mało co korzystam więc się nie wypowiem, wiedzy raczej gdzieś indziej szukam. Do google chrome mam obecnie adblock darmowy ale jeden z lepszych zarówno blokuje nawet reklamy na YT przed filmem co są xd. Zależy też co chcesz robić i do czego wykorzystujesz komputer, dla moich potrzeb i mojej roboty to google chrome jest wystarczająco dobre. Nie oczekuję cudów od amelinium, działa to bardzo dobrze jak ma amigowe warunki.

Olx na tym nie zobaczysz xd bo niestety ale i większość pecetów się poci podczas oglądania tej strony xd
[#392] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #391

0.8.3 - szybkie wydanie

najwazniejszy feature, reakcja na suwanie scrollem bez puszczania go (knoba)

---

ps: kazde wsparcie sie liczy, dzieki! https://www.patreon.com/c/u3166416

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2026 19:18:35 przez juen
5
[#393] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #392

Pytanie nie jest złośliwe.

Czy ktoś logował się do google mail / drive / docs?
[#394] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #393

nie ma szans..

---

0.8.4

- kopiuj/wkles/usun w pasku url (skroty, menu)
- zoom in - zoom out (skroty, menu)
- dodatkowy user agent - firefox/linux
- kopiowanie/wklejanie w inputy formularzy
- obsluga argumentow z cli w tooltypes
- lepsze (czestsze sprawdzanie przy ladowaniu) dzialanie przycisku STOP
- menu RMB - nad linkiem, nad obrazkiem... - zapis obrazka, kopiowanie url, zapis pliku...
6
[#395] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #394

Kiedyś gmail miał odpowiednik html. Ja uzywalem.
[#396] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #394

A ten user agent Firefox Linux do czego to tam służy? Działa na tym coś lepiej? Czy tylko żeby było widać że ktoś korzysta z Firefox linux?
[#397] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #396

niektore strony moga wymagac stricte firefox/chrome i patrza w ten user agent wiec moze sie przydac testowo...

----

0.8.5

Pobieranie otwiera teraz osobne okno (jak w klasycznej przeglądarce) z paskiem postępu, prędkością i pozostałym czasem, a także przyciskami Pauza/Wznów i Anuluj - a przeglądarka pozostaje aktywna podczas pobierania.
Każdy plik ma osobne okno, zakończone pobieranie zamyka się, a zamknięcie przeglądarki podczas pobierania powoduje, że pobieranie jest kontynuowane do momentu jego zakończenia lub anulowania.
Okno pobierania otwiera się ponownie w miejscu, w którym zostało ostatnio zamknięte, a ostatni folder, w którym zapisano plik, jest zapamiętywany po każdym uruchomieniu.

Ustawienia -> Save screen mode zapamiętuje tryb ekranu (lub Workbench).

Naprawiono błąd powodujący awarię (żółty guru) na niektórych stronach, których arkusze stylów znajdowały się w pamięci podręcznej dysku - np. DuckDuckGo.

Okna dialogowe zapisywania i pobierania działają teraz z biblioteką asl.library lub reqtools.library.

Duże formularze (np. strony z prośbą o zgodę na pliki cookie, takie jak Google) są teraz wysyłane poprawnie, zamiast kończyć się błędem serwera - dane formularza nie są już obcinane, a gdy strona zawiera dwa formularze z tym samym celem (Akceptuj/Odrzuć), wysyłane są tylko pola klikniętego formularza.

Więcej JavaScriptu, dynamicznie dodawane znaczniki <script> działają, prawdziwe XMLHttpRequest i fetch() oraz szerszy zestaw interfejsów API przeglądarek.
21
[#398] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #397

Chcialem Ci dodac lajka, ale sie nie da. :(
[#399] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #398

Bo juen ma już za dużo lajków na PPA - to Mu się przyblokowało.
1
[#400] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #399

Czuj sie jakbym Tobie tez dal lajka. :)
1
[#401] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #397

Jako, że nie mam bezpośrednio Internetu w Amidze (łączę się z siecią poprzez port Serial), Twoja przeglądarka znalazłaby u mnie zastosowanie co najwyżej do przeglądania dokumentów HTML off-line.

Nie wymagałbym funkcjonalności do CSS, czy tym bardziej JavaScript.

Za czasów AWeba używałem jej właśnie do tego celu (np. ROM Kernel Reference Manual w HTML).

Dzisiaj na Ami używam zazwyczaj AmigaGuide, bo też język hipertekstowy, bardziej natywny.

Podziwam niesamowity rozwój Twojego i kolegów softu. Szybko przybywa nowych funkcji. Koledzy m.in. z OS4 też mogą skorzystać z owoców tej pracy.

Widzę, że bez problemów pilnujecie wersji i macie tu porządek. Ja na tym polu miewam problemy.
4
[#402] Re: Amelinium Web Browser

@Hexmage960, post #401

Jako, że nie mam bezpośrednio Internetu w Amidze (łączę się z siecią poprzez port Serial),

Robert jest tyle możliwości żeby mieć bezpośrednio internet w Amidze. Czy to LAN czy to WIFI.
Wskocz już na wyższy poziom.
3
[#403] Re: Amelinium Web Browser

@Norbert, post #402

no najlepiej przez port parallel
2
[#404] Re: Amelinium Web Browser

@Norbert, post #402

nie chce, w sensie oferowalismy mu sieciowke parę lat temu, ale powiedział że ma więc to chyba jego wybór :)

Hexmage jak jednak byś chciał się usieciowic i Twoja karta nie dziala to w każdej chwili mogę wysłać Ci zasłużonego impboxa
3
[#405] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #404

Robert jest tyle możliwości żeby mieć bezpośrednio internet w Amidze. Czy to LAN czy to WIFI.
Wskocz już na wyższy poziom.

Mi Serial w zupełności wystarczy, choć nabyłem też śledzia do montażu Parallel w PC, ale o ile dobrze pamiętam nie mam kabelka par-net.

Przyznam, że to połączenie bardzo mi się spodobało od pierwszego użycia. Nawet największy plik, megabajtowy przesyła w zaledwie kilka minut. Nie przesyłam tego dużo.

To jest jak WIFI, bo kabelek niewidoczny i nie przeszkadza. Działa transparentnie, też bez złożonych protokołów.

Parallel czasami używam do drukarki.

Hexmage jak jednak byś chciał się usieciowic i Twoja karta nie dziala to w każdej chwili mogę wysłać Ci zasłużonego impboxa

Dziękuję ale tak jak napisałem mi taka sieć w Amidze starczy.

Amiga połączona jest z PC jeden-do-jednego więc nie muszę mieć złożonych pakietów z adresami IP i tego typu elementów współczesnych sieci komputerowych.

Doceniam Twoją pracę i niesamowite programy, które napisałeś.

Wersje off-line programów sieciowych są bardzo pożyteczne. Być może fajnie byłoby oglądać strony HTML i poczytać pocztę na Ami uprzednio skopiowawszy pliki/pakiety.

Mam dwie Amigi - z jednej korzystam na bieżąco - plus Amiga CD32. Konfiguracja mi wystarczy do ulubionych zastosowań: AGA, 68030 - muzyka, grafika, gry, programowanie, edycja tekstu, biuro, programy i gry PD/Shareware.

Amiga sprawuje się doskonale z czego się cieszę.

Mam już przygody z PowerPC, RTG, AHI, czy siecią - to jest w porządku, szczególnie jak ktoś zorganizuje sobie dobre rozwiązania, jak np. duża Amiga (4000, czy NG).

Pisałem kiedyś kilka programów dla RTG i OS4. Dziś lubię wykorzystywać system Amigi, jak również sprzęt na różne kreatywne sposoby. Mam kilka marzeń, które realizuję dot. pisania gier, tworzenia grafiki i przejścia nabytych gier.

Opracowałem środowisko dla AGA do różnych celów.

P.S. Z innych kwestii, to wczoraj sprawdziłem sobie to co chciałem wcześniej, czyli atapi.device i okazuje się (tak jak kiedyś pisał bodajże Norbert), że wykrywa mój napęd CD-ROM bez potrzeby łatania scsi.device a tym samym instalacji IDEFix w C.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2026 07:19:35 przez Hexmage960
1
[#406] Re: Amelinium Web Browser

@Hexmage960, post #405

jesli predkosc jest wystarczająca, to podłącz peceta do neta w ten sam sposób i sprawdz czy faktycznie wystarczająca
4
[#407] Re: Amelinium Web Browser

@michal_zukowski, post #406

Kiedyś używano modemów w dokładnie ten sposób. Do pewnych usług wystarczy - np. chat (IRC), proste strony (znaczniki tylko z tekstem i treścią, ew. proste obrazki), względnie małe pliki, to wtedy jest OK. I ja właśnie tak tego używam w Amidze - jak modemu.

W moim wypadku kopiuję sobie program, czy grę na Amigę raz - i potem korzystam przez długi czas.

Natomiast kolega Juen celuje tutaj w aplikację, która może załatać dziurę w braku przeglądarki na czasie dla systemów NG i mocniejszych klasyków. Dlatego obsługuje style, skrypty, formularze itp. No i dobrze - jest to wyjście naprzeciw potrzebom użytkowników Amig.

Już od pewnego czasu kolega Juen celuje w programy internetowe dla Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2026 12:23:46 przez Hexmage960
[#408] Re: Amelinium Web Browser

@Hexmage960, post #407

Świat idzie do przodu i są nowe możliwości podłączenia amigi do neta które są spoko, choćby nawet wi-fi przez PCMCIA, karta trochę droga ale też działa. Jednak podłączając Amigę do peceta i peceta do neta i mieć 2 komputery odpalone w szczególności pecet który jest prądożerny to nie wiem gdzie tutaj jest sens i logika... W dzisiejszych czasach plik 1mb na kilka minut to masakra jakaś xd...

Chyba że ktoś woli stać w miejscu a nawet mozna powiedzieć że sie cofać to jest jego sprawa. Dla mnie takie rozwiązanie nie ma racji bytu
[#409] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #408

Dobrze, zgadzam się tutaj w wielu kwestiach. Impbox to też swoisty modem i umożliwia samodzielne połączenie.

W przypadku plików na Amidze to nie wrzucam tam plików rzędu 100 MB, bo zazwyczaj nie potrzebuję. Większe pliki i archiwa mam na płytach CD, z których korzystam na Amidze.

Kluczową zaletą tego rozwiązania jest prostota, naturalne wykorzystanie portu Amigi, prosty protokół i brak ingerencji w sprzęt.

Jeśli chodzi o nowoczesne rozwiązania, to uważam, że najlepiej się do tego nadają duże Amigi. A ja takich nie posiadam (poza Sam440ep).

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2026 15:24:36 przez Hexmage960
1
[#410] Re: Amelinium Web Browser

@Hexmage960, post #409

Każdy robi to co lubi, ja tylko wyraziłem swoje zdanie na ten temat i swoje doświadczenie w amigowaniu ze średnim skutkiem szeroki uśmiech
1
[#411] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #410

Jak pokazuje przykład kolegi Mufy, można realizować się na Amidze One X5000 i Amiga OS 4.1. Kolega pisze artykuły dot. tego sprzętu i systemu, używa go w praktyce na co dzień - z nowoczesnym osprzętem, w tym siecią i monitorem.

Wynika z tego, że jeżeli ktoś mocno wejdzie w temat, to wtedy taki sprzęt i system może okazać się bardzo praktyczny i przydatny w codziennych sprawach. Dla chcącego nic trudnego.

Zakładam, że podobnie jest z PiStormem, tzn. przy odpowiedniej aktywności, chęci i zdobytym doświadczeniu jesteśmy w stanie używać Amigi z tą kartą na co dzień z nowoczesnym osprzętem.

Jest jeszcze kwestia systemu. Amiga OS to też system operacyjny jak Unix itp. i ma dość przyjazną architekturę, która sprawdza się nawet dziś.

Co do przejścia na NG, ja nie zdecydowałem się na ten krok. Wolałem wrócić do A1200/030/CD/HDD m.in. żeby pograć sobie w nowo-zakupione gry, których kiedyś nie przeszedłem, poprogramować fajne rzeczy na AGA, podziałać w oprogramowaniu dla OS 3, którego jest całkiem sporo.

Mój krok wynika też z dbałości o Amigę, którą posiadam.

Uważam, że nie straciłem wiele, bo spełniam się. Swoje programy optymalizuję pod posiadaną konfigurację, co nierzadko może znacznie powiększyć grono odbiorców i użytkowników.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2026 16:21:36 przez Hexmage960
1
[#412] Re: Amelinium Web Browser

@Hexmage960, post #411

Mój krok wynika też z dbałości o Amigę, którą posiadam.

Też mam tendencję by chorobliwie dbać o niektóre aspekty retro komputerów.

Np. oszczędzam porty DB9 poprzez użycie kabli-przedłużaczy.

I nie tylko DB9 - w C64 kupiłem przełącznik gniazda cart expansion, żeby oszczędzać gniazdo carta. Do Atari 2600 mam też takie rozwiązanie.

Tak że zgadzam się ogólnie z tym duchem u kolegi.
[#413] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #412

aaa mowiles, prawdziwy dzentelmen nie wsadza do konca :D
1
[#414] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #398

0.8.6 poszla w swiat
- fix na windows resize, potrafil zawiesic amige po paru razach
- dodatkowa opcja wyboru auto install przy wykryciu nowej wersji, automatycznie sciaga odpowiedni exe, stary zachowuje pod .old nazwa i restartuje przegladark

i to co nas tu interesuje, na glownej stronie klik + pod newsem juz dziala i sie odswieza :) pod komentarzami w forum natomiast powoduje przejscie na glowna strone (inny blad do naprawy) ale zalicza lapke w gore :)
5
[#415] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #412

w C64 kupiłem przełącznik gniazda cart expansion, żeby oszczędzać gniazdo carta.

A co to za przełącznik konkretnie ?
[#416] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #415

Ciężko było w ogóle coś takiego dostać:

https://www.ebay.pl/itm/185372876200
[#417] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #416

Wiem że ciężko, dlatego pytam. To jest wersja z przełącznikami, z którymi dobrze jest wiedzieć, jak się obchodzić, bo carty są o różnych funkcjonalnościach. W Polsce też ktoś robił podobny.

Trudno się to konfiguruje ?
[#418] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #414

i to co nas tu interesuje, na glownej stronie klik + pod newsem juz dziala i sie odswieza :) pod komentarzami w forum natomiast powoduje przejscie na glowna strone (inny blad do naprawy) ale zalicza lapke w gore :)

No i super.

juen: Z nieznanych mi powodów przy niektórych wersjach (w tym dwu ostatnich 8.5 i 8.6) nie chcą być używane istniejące czcionki TTF (ściągnięte w poprzednich wersjach) lub nie chcą się ściągać, gdy próbuję od nowa na czysto. Zwykłe fonty są dla mnie mało czytelne.
Masz na to jakąś radę?

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2026 22:48:15 przez Kitech
[#419] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #417

Dokładnie tak uważam.

Tak, jest to trudne choć mam już w miarę bezpieczną ścieżkę, którą planuję (wreszcie) przećwiczyć jutro.
[#420] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #414

Mega sprawa, masz w planach zrobić pełna obsługę HTML5 i CSS3?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem