kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#421] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #418

czy opcja TTF jest wyszarzona? na 16bit ta biblioteka ma błąd i niestety musiałem wyłączyć, na ekranach PAL i pozostałych RTG powinno dzialac

Co do pełnego html5 i css3 to raczej nie, najmocniejszy sprzęt jaki mam to 100mhz 060, ciężko by było testować.

jeszcze na testy czekają wersję os4 i mos ale moja Amiga ppc jest zakopana od ponad roku przez remont
2
[#422] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #421

na mosie wersja 0.8.5 dziala ok, z tym ze na mosie nie ma amissl, jesli mialaby byc wersja na morphosa to morphos ma swoj openssl, tu np. uzyty https://www.morphos-team.net/files/src/3.20//rdesktop.tar.bz2
[#423] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #421

czy opcja TTF jest wyszarzona? na 16bit ta biblioteka ma błąd i niestety musiałem wyłączyć, na ekranach PAL i pozostałych RTG powinno dzialac

Tak, jest wyszarzona. Zmiana na 32bit pomogła, aczkolwiek zwolnienie jest dość zauważalne. W każdym razie dzięki.

moja Amiga ppc jest zakopana od ponad roku przez remont

Jako budowlaniec zwracam uwagę, że tak długi remont źle świadczy albo o ekipie remontowej, albo o inwestorze.
Osobiście bardzo ogromnie czekam na wersję WarpOS!
1
[#424] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #423

;)

w nastepnej wersji bedzie dzialac juz gadacz:

zarowno overflow czyli scrolle beda sie prawidlowo przesuwac i reagowac na rolke tak i wpisanie tresci poleci w tle obsluzone przez xhr z js, a wiadomosc po chwili sie pojawi i ekran odpowiednio przerysuje. niby nic wielkiego ale jednak :)
2
[#425] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #424

Poklikane. Cos tam lepiej. Napewno interface jest juz "jakby luksusowy". Wiele spraw to upraszcza. Napewno zaczyna sie oddalac od bezposredniej checi dzialania na Os4. Ale to akurat nie szkodzi. Fajnie by bylo gdyby takie amigans.net moglo zadzialac kompletnie. Fajny jest status pobierania, wyglada bardzo przekonujaco teraz. Generalnie na 060 zz9k to jest calkiem spoko rozwiazanie. A te przyciski na ppa dasz rade ogarnac zeby sie zmienialy pod myszka ? Wiem, wiem...
1
[#426] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #425

no nie wiem nie wiem :D

w nowej wersji bedzie troche nowosci:

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2026 14:02:21 przez juen
2
[#427] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #426

0.8.7 !!! http://juen.in

- css :hover dziala: linki, przyciski i wpisy w menu reaguja, gdy kursor myszy znajduje sie nad nimi

- formularze wysylajace dane w tle za pomoca javascript (onsubmit formularza, ktore wykonuje wywolanie ajax i zwraca false) teraz robia dokladnie to, zamiast przeladowywac cala strone

- kilka poprawek silnika javascript (obsluga linii w wyrazeniach regularnych i nawroty grup, tagi typow regexp/date oraz pelne naglowki odpowiedzi http)
- przewijane pola: element z wlasnym paskiem przewijania (css overflow:scroll/auto) teraz faktycznie przewija sie za pomoca kolka myszy lub poprzez przeciaganie paska, zamiast tylko wyswietlac martwy pasek przewijania

- link wskazujacy na miejsce na tej samej stronie (jak permalink komentarza) teraz po prostu tam przewija, zamiast przeladowywac cala strone

- plywajace ramki: strony osadzajace inna strone za pomoca teraz renderuja ja w miejscu, przewijaja za pomoca kolka i podazaja za linkami wewnatrz niej. strony wyswietlane w ramkach i iframe laduja teraz rowniez wlasne arkusze stylow, wiec wygladaja tak jak powinny, zamiast bez stylow

- linki "mailto:" teraz otwieraja twoj program pocztowy poprzez openurl.library. to samo dotyczy ftp:, news:, telnet:

- strony javascript wykorzystujace history api (pushstate / back / forward) do zmiany adresu bez przeladowania teraz dzialaja, plus element.queryselector i sortowanie wezlow wedlug kolejnosci w dokumencie, a takze szerszy zakres responsywnych regul stylow @media

w kontekscie naszego ppa: gadacz dziala, mozna pisac do shoutboxa, dawanie lajkow pod komentami dziala, dawanie plusow na newsach dziala, podswietlanie elementow po najechaniu myszka takze, w gadaczu dziala overflow mozna przewijac jego zawartosc rolka lub mini scrollbarami
14
[#428] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #427

co do przyszlej wersji, to jesli ktos kojarzy EAB forum ma zabezpieczenie Anubis, aby je obejsc trzeba bylo ustawiac Ibrowse user-agent'a, ale JS w Amelinium na tyle juz sobie poradzil, ze implementujac minimalne webcrypto udalo sie przejsc test i puszcza na forum:

11
[#429] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #428

Juen - Ty hackerze
1
[#430] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #428

dodaj to co mamy w morphosie jeszcze:
Amazon Fire Stick
Dalvik/2.1.0 (Linux; U; Android 5.1; AFTM Build/LMY47O)

częśto gęsto daje uproszczoną stronę więc latwiejsza do parsowania
5
[#431] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #428

O Królu Złoty !... Amigans.net prawie w całości działa... No i update robi się bez zamiany plików ręcznie etc... No a sam ppa wyglada jak ta lala. Na dziś ide spać, musze to przemyśleć Serio to Spory update! Wow
7
[#432] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #421

juen czemu sie nie chwalisz wersja 0.8.8, z ktorej teraz pisze?
1
[#433] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #432

O kurcze... łzy stanęły mi w oczach Teraz to sie porobiło! Pierwszy raz strona elektrowoz.pl otwarła się prawie dobrze. Kolumny i wylanie kolorow jak należy... Amigans.net tez juz niemal kompletne na pierwszy rzut oka. To juz zaczyna naprawde działać! Kawał roboty!
3
[#434] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #433

Działa naprawdę bardzo dobrze, wydaje mi się trochę wolniejsza od poprzedniej wersji ale jest zaskakująco bardzo dobrze
[#435] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #432

:)

trochę zawirowań miałem :)

W kolejnej wersji skupię się na optymalizacji, żeby chociaż minimalnie przyspieszyć ja
11
[#436] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #435

0.8.9 http://juen.in

- poprawilem tryb BOOKMARKS (wizualnie sie troch krzaczyl)
- zapis pliku - jesli istnieje na dysku to dostaniesz pytanie czy na pewno zastapic plik
- poprawa konwersji utf w przypadku nawigacji przod/wstecz
- poprawa z & w background url (miniatury na EAB)
- cachowanie na dysku JS, aby nie wczytywaly sie od nowa za kazdym wejsciem
- logi z JS pokazuja sie domyslnie w shell z ktorego uruchomiono przegladarke, natomiast nie otwieram juz okna na te logi jak uruchomiony program z ikony
- nowosc - lista pobranych plikow (menu Browser -> Latest downloads)
7
[#437] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #436

Super to już działa, naprawdę bardzo dobra robota
2
[#438] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #437

Oj tak, taki soft pokazuje, że Amiga żyje (hobbystycznie, ale jednak) OK Dzięki, Juen!
5
[#439] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #436

Dziala gites...
Zauwazylem natomiast takie dziwne zachowanie - gdy agent iBrowse to daje sie przejsc na translate.google.com przez ten googlowy panel potwierdzania. Jako amelinium wpada tam w jakas petle i w linii adresu robi sie szalenstwo. Gdy jest agent IBrowse to przechodzi dalej i cos tam mieli z 6 minut resolving styles i ogolnie wyswietla strone ,ale puzzle.
W elektrowozie - ktory laduje sie i buduje obecnie dosc szybko, zauwazylem ze cos chyba z matematyka/parsowaniem marginesow bo kolumny nachodza lekko na siebie przeslaniajac tekst. Testuje z ttf zazwyczaj ale sprawdzalem bez i podobnie. W sumie na tej stronie posypala sie glownie kwestia menu-bara, ale o dziwo jest on aktywnie rozwijajacy sie pod myszka tylko w randomowych miejscach a nie przypiety do gory strony. W kolumnach tez pomija obrazki. Ale to wyglada jakby nie byl blad tylko brak implementacji bo tekst i linki dzialaja.
Co ciekawe najlepiej wszystko dziala jak rozdzielczosc ekranu jest duza to skalowanie najmniej bledow renderingu robi. Na os4 juz w zasadzie malo dziala. Na loading css freezuje.
Na bbc.co.uk ktora jest dosyc prosta tez jest brak grafiki co sugeruje ze to cos przemielonego js ? Duzo sie tu naprodukowalem ale to pewnie wokol jednego zagadnienia krazy. Jakolwiek przegladarka powoli juz moze stawac sie podstawa pod Os3.x
2
[#440] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #439

jak ustawisz ibrowse to wiekszosc stron uzna ta przegladarke za kij wie co bez wsparcia js, a amelinium traktuja jak cos bardziej aktualnego i stad inna obsluga strony, laduje sie JS i cos wywala...

aktualnie pracuje nad dalsza optymalizacja, przyspieszeniem zanim wroce do silnika CSS i uzupelnienia brakow w JS
[#441] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #440

0.9.0

- szybsze wczytywanie duzych CSS i plynniejsze przewijanie
- naprawiono problem z trescia nachodzaca na paski narzedzi na szerokich stronach
- dodano okno potwierdzenia przy zamykaniu z opcja zapamietania wyboru (do zmiany w ustawieniach)
- historia pobran zapisuje teraz date i czas
- klikniecie miniatury poprawnie wczytuje duzy obraz (zamiast blednych znakow)
- czytelniejsze bledy sieciowe z konkretnymi opisami (np. 404 Not Found)
- nazwa przegladarki nie znika juz z paska tytulowego na ekranie Workbench
- odswiezona strona startowa z wlasnym adresem (amelinium://about), poprawionym wygladem i sprawna nawigacja (wstecz/F5)
19
[#442] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #441

Po paru dniach walki z Ethernetem na Medku i odpaleniu w końcu IBrowsera myślę sobie „sprawdzę i to”.
I sie mi to podoba! 🍺🍻
Trzymam kciuki 🤞🏻i zaczynam używać.
4
[#443] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #442

wirtualne zakladki w trakcie:

11
[#444] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #443

A silnik CSS3 i HTML5 też będziesz rozwijać w przeglądarce?
[#445] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #444

tak cały czas, ale zmiany są niewielkie, bo możliwość regresji jest teraz ogromna, a exe puchnie. aktualnie priorytet ma optymalizacja, by próbować coś jeszcze przyspieszyć

jedna drobna zmiana to parę godzin testów na wielu konfiguracjach, żeby nie wypuszczać bubla

przejebane hobby

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2026 06:54:20 przez juen
4
[#446] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #445

0.9.1 http://juen.in

- Zakładki (Tabs): Nowy pasek pod narzędziami (+ nowa, X zamknij) (Ctrl + Klik na link - otwiera w tle. / Shift + Klik na link - otwiera i przechodzi do zakładki)

To są wirtualne zakładki! Z uwagi na to ile jedna strona potrafi zająć pamięci to strony w tle nie pracują, tak samo JS, po prostu zapamiętują swoją pozycję i się przeładowywują (byc moze dla maszyn powyzej 128mb ram w przyszlosci bedzie wersja, ze beda dzialac w tle, ale nie wiem czy to ma sens dla nas)

- Nawigacja (Wstecz/Dalej): Przeglądarka zapamiętuje pozycję przewijania (nie wraca na górę strony).

- Wydajność: Szybsze renderowanie powtarzalnych teł i lepsza optymalizacja dla stron z rozbudowanym CSS.

- Poprawki interfejsu: Menu kontekstowe (prawy klik) nie aktywuje się w miejscach przysłoniętych przez inne okna.

DZIEKI ZA WSPARCIE !!!! https://www.patreon.com/user?u=3166416

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2026 08:26:35 przez juen
8
[#447] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #445

przejebane hobby

To Cię zniszczy, człowieku. Rzuć póki możesz!
1
[#448] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #446

Tak sobie patrze, ze itch.io w sumie buduje Ok pomijajac, ze nie widac grafiki ale i tak pokazuje lepiej niz OWB na Amiga Os4. Jak zadziala przycisk download to bedzie lepiej niz OWB na Os4 szeroki uśmiech
4
[#449] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #448

To zależy jaki będzie dalszy rozwój przeglądarki, dla mnie najważniejsze żeby w jakimś tam stopniu było zbliżone do chrome, nie oczekuję wszystkich kodów JavaScript bo wiem że to strasznie obciąży komputer i sprawi że plik amelinium urośnie niepotrzebnie. Może uda się zrobić że coś w Google pójdzie wyszukać, artykuły i grafika. I to by tak naprawdę wystarczyło dla amigi. Przeglądarka już jest świetna i działa naprawdę bardzo dobrze trzymam kciuki za dalszy rozwój
[#450] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #446

Amelinium 0.9.3 działa rewelacyjnie, choć na niektórych stronach przy js to wiesza mi amige szeroki uśmiech strona mistrzowie org wiesza amige, ale jak odpalę amelinium bez js to wszystko działa. Jednak wiesza to przy adsbygoogle, może google znów coś namieszało w skrypcie wyświetlającym reklamy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem