kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#481] Re: Amelinium Web Browser

@MUFA-amigaone-pl, post #480

albo uznalo przegladarke za wystarczajaco przegladarkowa (musial sie zaladowac w tle React), albo tez mamy farta i po prostu niektore gry bedzie sie dalo sciagnac. zobaczymy, pierwsze owce za ploty
[#482] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #458

Z lenistwa nie czytałem/szukałem ale czy jest możliwoś podnianki ikonek nawigacji itp.? Taka customizacja?

Wróciłem z urlopu i został mi weekend to bym się pobawił chyba, że jest zaszyte w kodzie.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2026 18:58:57 przez Amra
[#483] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #482

narazie nie, GUI celowo jest budowane przez silnik przegladarki, bym mogl szybko realizowac nowe funkcje i cos zmieniac, bez zabawy w poprawianie grafik. takie zmiany w gui byc moze beda, ale kiedys, nowoczesne przegladarki i tak maja gui teraz okrojone do minimum i na amidze tez miejsce cenne :)
[#484] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #483

Wszystko idzie w minimalizm niestety
[#485] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #483

Thx. Może to i racja, pocieszy 2 dni a potem nie będę zwracał uwagi.
[#486] Re: Amelinium Web Browser

@-tbn-, post #477

No właśnie o nic nie proszę . Jako zwykly użytkownik Amigi czasem boję się zapytać na tym forum o pewne sprawy . No nie jestem specem jak Wy . Proszę nie róbcie z moich postów ironi . Będę dalej obserwował i raczej milczał . Trzymam kciuki za projekt i oby był najlepszą przeglądarką na Amigę .

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2026 20:19:47 przez Jacol
3
[#487] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #1

Przeprowadziłem parę testów ostatnio. Żadna ze stron mi się nie otworzyła. Natomiast IBrows sobie poradził. Jak wyświetlił tak wyświetlił, ale wyświetlił. Min.: Wyszukiwarka Google, zarówno strony jak i grafika, oraz Web Archiwe a także strona do wyszukiwania zasobów tejże, diskmaster.textfiles.com.

Było jeszcze kilka losowych stron, ale albo wywalało stronę, albo kod 404. Przetestowane na wszystkich agentach. Najnowsza wersja, 040_JS i bez JS.

Proszę mnie nie bluzgać że się zaś czegoś czepiam (tak profilaktycznie mówię ), może to okazać się istotne w rozwoju przeglądarki.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2026 23:54:13 przez don_rafito
[#488] Re: Amelinium Web Browser

@don_rafito, post #487

jeśli chcesz porównywać z ibrowsem to musisz wyłączyć JS :)
i ogólnie musiałby być wyłącznik css3 i html5, no ale nie o to chodzi by kastrować, kastrata już mamy...

kliknij RMB w górnym menu masz około 30 przeróżnych amigowych stron w przeróżnych technologiach pisanych i frameworkach, wszystkie działają - jeśli masz z nimi też problem to jednak coś dziwnego się musi dziać wtedy poprosiłbym o dokładne parametry sprzętu oraz wybrane ustawienia w ame łącznie z rozdzielczości dokładną

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 06:15:59 przez juen
[#489] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #488

0.9.5 wydana!

ta wersja przynosi kolejne (ogromne) wsparcie dla css3, ponadto postaralem sie odbugowac wszystko co znalazlem, lista zmian jest spora. dla cierpliwych - da sie sciagnac z itch.io, caly JS w tle musi sie wykonac wiec to trwa, same regexpy to mordega dla Amigi, ktore sie musza przetworzyc, ale dziala!

przegladarki to nie sa wyswietlacze stron jak kiedys ibrowse, dzialajacy JS w tle moze wydluzyc "ladowanie" sie strony z 5 sekund na prawidlowe zaladowanie sie strony, ale w 5min nawet. no niestety. ale do przodu!
6
[#490] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #489

No niestety po autoaktualizacji z 0.9.4 do 0.9.5 nowa wersja już nie rusza u mnie w systemie.
Powinien się wykonać reset aplikacji zgodnie z komunikatem ale się nie powiódł.
Po manualnym resecie systemu też nowa wersja nie rusza. Działa natomiast 0.9.4. Pracuję na _060_JS.
[#491] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #490

tez tej wersji uzywam, jeszcze cofnalem sie specjalnie teraz do 0.9.4 i autoupdate zrobil co trzeba, jak mozesz to sprawdz 0.9.5 z z innego miejsca np ram:

i jak mozesz to opisz co dokladnie sie dzieje jak probowales wystartowac i nie uruchamia sie, najlepiej odpalajac z cli - byc moze jest tam jakis wazny komunikat :)

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 11:38:14 przez juen
[#492] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #491

Sprawdzę. Poprzedni update do 0.9.4 poszedł bezbłędnie.
[#493] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #492

Odpaliłem stary jeszcze raz i po autoupdacie restart aplikacji poszedł tym razem gładko.
0.9.5 działa. Może coś poprzednio nie zabanglało.
[#494] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #493

oki, dzieki za info, to wazne, dodam zabezpieczenie wykrywania, ze program sie nie uruchomil, zeby takie drugie uruchomienie probowalo cos chociez zdebugowac lub posprzatac albo odpalic awaryjny tryb. cos wymysle :)
[#495] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #494

Czasami zalicza zwiechę cały system jak ma pobrać plik. Zwiecha jest od razu, nie w trakcie pobierania. System się freezuje, muszę robić restart ręcznie.
Zobaczę czy jest jakaś regularność.
[#496] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #495

Mnie się już od jakiś trzech - czterech wydań wstecz zawiesza przy próbie pobrania pliku. Ostatnich wydań nie sprawdzam, bo nie odpalam Amigi zbyt często, ale jak widać pewnie tak będzie i przy obecnej wersji
[#497] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #496

Ta wersja działa zaskakująco bardzo dobrze, nie miałem żadnego zwisu względem 0.9.4 . Ogólnie to używam wersji bez js bo szybciej się renderuje, a też i na swoich stronach jQuery mam w znikomej ilości więc korzystam z wersji bez js
[#498] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #496

Teraz odpaliłem bez JSa i ten sam plik się daje pobrać.
Potwierdzam też, że podstawowa wersja znacząco szybciej działa z wczytywaniem stron.
[#499] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #498

Ja mam problemy z pobieraniem większych plików.
Po pobraniu , amelinium się wiesza.
Na 16bit się wieszał a na 32bit nie, ale czy to regułą ciężko powiedzieć.
[#500] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #498

Działa to szybciej js obciąża każdy komputer xd, na pececie jak odpalam olx to wentylatory dostają takich obrotów że się zdaje że komputer będzie startował w powietrze szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech nie wiem po co takie ciężkie strony robią...
1
[#501] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #496

kazda kolejna wersja to ogrom zmian, wiec pominiecie jednej to juz przepasc. trzeba korzystac zawsze z najnowszej..
[#502] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #501

Bardzo dobry produkt trzeba rozwijać system choć za chwilę i tak się okaże że wersja na klasyka zatrzyma się na pewnym etapie nie do przejścia po prostu braknie mocy amigi
[#503] Re: Amelinium Web Browser

@djwozik, post #467

Bez urazy ...idą duże pieniądze na hobby ale soft za free plus wymagania
2
[#504] Re: Amelinium Web Browser

@Bilbo2, post #503

Kiedyś w czasach piracenia na potęgę było promowane hasło: "Program wart używania jest wart zapłacenia za niego. ". Wspierajcie twórców bo będziemy tylko Superfroga ogrywać i podziwiać net przez IBrowsea. Jakościowy soft wymaga nakładów - czy to w assety czy tokeny i licencje.
3
[#505] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #504

może twórca sam powinien zadbać aby mieć większy zapał do pracy , tak jak piszesz kiedyś chęć sie skończy ,wymówka jakaś się znajdzie bo rodzina bo praca itp ,powinna być opcja żę coś działa na np 80 % lub czasowe wyłączenie za moich czasów gdy startowałem w komputery (koniec 80 i początek 90) dużo było softu typu shareware choćby Miami czy MUI itp uważam że system i i to co korzystam czesto powinna być legal...mam nadzieje ze nie uraziłem czyjegoś ego
[#506] Re: Amelinium Web Browser

@mwb113, post #499

U mnie znowu raz zwiecha raz nie. Nie widzę reguły. Dodam, że nic oprócz Miami nie chodzi wtedy (oprócz paru lekkich apek z WBStartup).
Podtrzymuję opinię, że to dobry produkt, za który parę srebrników bym dał na zachętę.
[#507] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #506

potrzebuje kody guru. jak mi sie na czymkolwiek zwiesza Amelinium to siedze i szukam tak dlugo az znajde i dopiero wydaje, wiec zadne wydanie nie bylo takim, ktore w jakiejkolwiek czesci mi sie wieszalo, co nie oznacza braku bledow.

takze zglaszajcie prosze kazde GURU, bo ja go nie mam aktualnie wiec nie wiem gdzie szukac - tak czy siak szukam, ale w ciemno moge znalezc nie ten blad :P

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 21:12:05 przez juen
2
[#508] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #507

A to nie będzie tak, że GURU pojawia się w zależności jakiego stosu TCP/IP używa przy działaniu Amelinium ?
[#509] Re: Amelinium Web Browser

@Norbert, post #508

Jesli tak by bylo, to mogloby swiadczyc o przepelnieniu stosu. Zwykle wiekszy stos powinien wystarczyc wtedy, chyba, ze Amelinium podmienia stos (StackSwap) na wlasny, na starcie.
[#510] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #509

tak naprawde albo wypadalo by przestestowac dobrze na morphosie. najlepiej podłączonym pod port serial z teratermem po drugiej stronie jakby byl freeze systemu, wtedy by było wiadomo co się wywala, pod amigą oczywiście można także z Enforcerem, działa podobnie, wykrywa nielegalne dostepy do pamieci
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem