kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#451] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #450

no niestety, najlepiej wylaczyc JS i sie cieszyc szybszym ladowaniem stron, na jakims etapie zrobie baze tych wszystkich stron co sa w menu, zeby byla jakas prosta strona opisowa i mozna bylo sobie z niej przechodzic, bo okazuje sie, ze jest mnostwo rozsianych stron aktywnie zarzadzanych typowo amigowych, a nie tylko aminet i ppa :P

kolejna wersja to beda braki z css3 column-county i nietypowe gridy :)
6
[#452] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #451

Pełna obsługa formularzy by się przydała, inputy, button, textarea żeby czytał z css bo wchodząc na swoją stronę ogłoszeniową to widzę że amelinium chyba tego nie obsługuje, classy zapisane w css
[#453] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #452

Czytając ten wątek widzę że niektórzy myślą że Amiga 68k to co najmniej Rpi 5.....
7
[#454] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #452

czesciowo juz obsluguje, a czesciowo jeszcze nie :)
[#455] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #454

Chwilami sie zastanawiam, co na to goscie od IBrowse za ciezkie cebuliony.
Twoj produkt juz jest lepszy. Ale walic ich.
A tak, pisze z Amelinium. Ostroznie i powoli.
10
[#456] Re: Amelinium Web Browser

@Gandalf, post #455

Ci z ibrowse nic nie zrobią, przespali możliwości rozwoju i teraz ich produkt jest nikomu nie potrzebny, zostaną z tą swoją przeglądarką taką jaką jest i w tej kwestii się nic nie zmieni. Daleko nie patrząc to już sam netsurf choć jest powolny ale jest o wiele wiele lepszy, i większość CSS poprawnie wyświetla
2
[#457] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #456

Warto wspierać takie projekty choćby dlatego, że nasze, polskie. Mógłby powstać nowy typ software zwany np. beerware 🍻. Zapaleniec go rozwija wiedząc, że czeka go świetlana nagroda na końcu drogi pełnej znoju, trudu i wyrzeczeń. No i chwała po wieki.
2
[#458] Re: Amelinium Web Browser

@Amra, post #457

wczoraj wyszla nowa wersja Amelinium, sporo css3 do przodu i pare poprawek bledow :)
5
[#459] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #458

Szkoda że to wszystko jest opisane po angielsku na juen in. Trzeba na pececie przetłumaczyć żeby poczytać jakie zamiany zostały wprowadzone , nie żeby to przeszkadzało ale mógłby być język polski nasz ojczysty szeroki uśmiech reszta świata niech sobie tłumaczy szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
2
[#460] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #459

Moim zdaniem, lepiej by juen przeznaczył swój czas na Amelinium lub odpoczynek, niż na produkowanie niszowych polskich opisów.

W dobie google translate, deepl czy chatgpt.
[#461] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #460

Moim zdaniem, lepiej by juen przeznaczył swój czas na Amelinium lub odpoczynek, niż na produkowanie niszowych polskich opisów.

O ile Juenowi jest prosciej robic opisy w innym jezyku o tyle masz racje.
Ja bym robil po polsku. A dla osob z zagranicy polecam:
W dobie google translate, deepl czy chatgpt.
6
[#462] Re: Amelinium Web Browser

@Phibrizzo, post #461

Z tego, co się orientuję, język angielski jest dominującym językiem w: informatyce (manuale itp.), w nauce (artykuły) czy biznesie (maile). I nie tylko.

Forsowanie niszowego języka polskiego w obszarze zdominowany przez język ENG świadczy o braku orientacji w sytuacji. Jednocześnie jakoś, miliardy ludzi na świecie jeśli czegoś potrzebują/nie rozumieją, tłumaczą sobie z angielskiego na swój tam jakiś język, i jakoś to się wszystko od lat toczy. Nauka, biznes, IT i inne.

A Twoja wypowiedź i podejście, przypomniała mi dowcip, pasuje jak ulał:

Baca siedzi na drzewie, nadchodzi turysta zagraniczny i pyta:
- Excuse me, do you know how to reach Kalatowki?
- Co?
- Excuse me, do you know how to reach Kalatowki?
- Co??
Turysta odchodzi. Całą sytuację widzi inny turysta z Polski. Podchodzi do bacy i mówi:
- Widzisz baco, jak byś się uczył języków, to byś sobie pogadał.
A baca:
- No widzisz panocku, tamten się ucył, a sobie nie pogodoł.
[#463] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #462

Widzę że już się rozwija niepotrzebna dyskusja i mądrości życiowe... Napisałem tylko że żeby poczytać o zmianach trzeba tłumaczyć na pececie no ewentualnie na telefonie i że fajnie by było jak by można było mieć po polsku też... Nie wiem czy ty masz jakieś kompleksy czy coś w ten deseń? Za każdym razem musisz się odpalić ze swoimi mądrościami i czepiać się o byle co... Masakra...
[#464] Re: Amelinium Web Browser

@_DiskDoctor_, post #462

Z tego, co się orientuję, język angielski jest dominującym językiem w: informatyce (manuale itp.), w nauce (artykuły) czy biznesie (maile). I nie tylko.

Jest dominujacy, zgoda. Ale czy jest pisanym standardem czy raczej nieformalnym?

Forsowanie niszowego języka polskiego w obszarze zdominowany przez język ENG świadczy o braku orientacji w sytuacji.

Forsowanie? Braku orientacji? Opowiem Ci cos z zycia i nie bedzie to dowcip.
Od 20 lat siedze sie w PLC i musze sie meczyc z tym co inni programisci wyczyniaja.
Czy zdajesz sobie sprawe z tego ze co kraj to obyczaj i wszyscy maja gdzies ten twoj ENG?
Wszystko co pisza jest kometowane i opisywane w ojczystym jezyku programisty.
Widzialem juz: niemiecki, wloski, a obecnie nawet chinski (tak, w krzaczkach).
Oni widac rownierz sa niezorientowani w tej dziedzinie.
4
[#465] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #463

Nie wiem czy ty masz jakieś kompleksy czy coś w ten deseń? Za każdym razem musisz się odpalić ze swoimi mądrościami i czepiać się o byle co...

Nie wiem, może to zboczenie zawodowe. Coraz to w pracy, czytam jakieś materiały celem wyłapania błędów. To i tu mi zależy (zresztą podobnie jak adminom zapewne), aby prezentowane informacje były prawdziwe i nie oderwane od rzeczywistości.
[#466] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #456

Daleko nie patrząc to już sam netsurf choć jest powolny ale jest o wiele wiele lepszy, i większość CSS poprawnie wyświetla

Tak by było jakby działał.
1
[#467] Re: Amelinium Web Browser

@Gandalf, post #455

ponownie przypomne, że Paweł robi to za free jak już większość zauważyła. Wiem, że nie należymy do wylewnych finansowo )jako naród) i ponownie zachęcam do wsparcia, chociaż na czekoladę dla bąbelków :)
7
[#468] Re: Amelinium Web Browser

@djwozik, post #467

Finalny produkt bardzo chętnie zakupię za pln . Kupiłem IB i mam chociaż jest słaby i mam możliwość po zakupie dodawać nowe aktualizacje . Tu jakieś wsparcia mają być ? . Wydaj to Chłopie na nośniku CD za pewną kwotę z możliwością aktualizacji do nowych poprawek . Na pewno zakupię . Nie interesuje mnie akurat wersja elektroniczna . Chcę mieć oryginalny fizyczny nośnik nie koniecznie w dużym pudelku . Na to czekam .
[#469] Re: Amelinium Web Browser

@Jacol, post #468

No opcja była by dobra ale wg ciebie ile by taka płytka miała kosztować? To raz a dwa to nie każdy ma dostęp do CD-ROM w amidze. To lepiej wg mnie by było sprzedaż licencji na program. Choć na marginesie to windows Linux i Mac czy też telefony, konsole to wszędzie przeglądarki są darmowe.

Nie wiadomo czy w ogóle juen będzie chciał brać za to pieniądze, ale w formie licencji elektronicznej to problemów i płaczu na forach by nie było
[#470] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #469

Zgadzam się z Tobą . Ale wersja fizyczna by była ok . To że przeglądarki są darmowe to teraz norma lecz na Amigę toco innego . Gdyby była możliwość zakupu to za przeglądarkę dobrze zrobioną mogę dać prawie tyle samo co za IB . Dlaczego nie . A TM samym autor by miał coś z tego za czas poświęcony na tworzenie przeglądarki . Motywację do dalszej pracy . To tylko takie moje luźne rozważania . Jak pobiorę tą przeglądarkę to na pewno wesprzę autora jakąś sumą . Na razie czekam na koniec poprawek .
[#471] Re: Amelinium Web Browser

@Jacol, post #470

Nie ma czegoś takiego jak finalna wersja w świecie przeglądarek internetowych, nawet na piecu przeglądarka Google Chrome cały czas ma aktualizacje i tutaj czekanie na finalną wersję to się możesz nie doczekać raczej się pobiera uruchamia co jest i jest nowsza wersja to się aktualizuje. Może masz inne doświadczenia z ibrowse tylko że oni tam aktualizacji zbytnio nie robią, ostatnia była prawie 3 lata temu z tego co na stronie widać u nich
[#472] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #471

Tak masz całkowitą rację . Mnie bardziej chodzi o sprzedaż dopracowanego produktu . Oczywiście zgadzam się że CD odeszły już dawno do lamusa . Mnie się podoba jak mam fizyczny produkt w pudełku lub jakimś tam etui . Wersja do pobrania też jest ok ale nie mam tego w ręku i na półce lub szufladzie . Żyjemy w czasach gdzie wszystko jest gdzieś do pobrania w chmurze lub na stronie . Jak tego zabraknie to co wtedy
Wiem że sam mogę sobie to wypalić na płytce . Nie wiem czy mnie rozumiesz . Zakończmy to bo tu ma być o przeglądarce a nie moich zachciankach .
[#473] Re: Amelinium Web Browser

@Jacol, post #468

Juen wydawal gry na nośnikach wiec fizycznie nie jest to problem, niestety nie wiem jak tam firma czy wciąż działa.
2
[#474] Re: Amelinium Web Browser

@djwozik, post #473

Wydanie gry na nośniku znacznie się różni od wydania przeglądarki internetowej, zacznijmy na samym początku od tego że gra nie ma tak częstych aktualizacji jak amelinium. Wydasz na nośniku wersję 1.0 amelinium a za 3 miesiące się okaże że jest wersja 2.0 i co w tedy z tym nośnikiem zrobisz? Niepotrzebnie przepalone pieniądze na dystrybucję i tłoczenie nośnika. Jak wcześniej wspomniałem najlepszą opcją był by kod licencyjny na przeglądarkę, że jak za pół roku pobierzesz na innym systemie wklepiesz kod i działa. Przeglądarka internetowa na nośniku mija się całkowicie z celem.
[#475] Re: Amelinium Web Browser

@NaczelnyFA, post #474

Z celem uzytkowym, przydatnością oczywiście jest to bez sensu, tu chodzi o tych ktorzy chca sobie na to popatrzeć. Moim zdaniem najlepsze wyjscie dla obu stron to pobieranie za free z opcja wsparcia. Zrobi co bedzie chcial, nie wiem czy ma wogole zrorbic wersje platną.
[#476] Re: Amelinium Web Browser

@djwozik, post #475

dzieki za pomoc Wozik

---

moje oprogramowanie dla Amigi jest darmowe i nie bedzie platnej przegladarki :)
https://juen.in/support/ - tu jest zebrane podrecznie jak mozna wesprzec projekt i tego sie trzymajmy, dziekuje za wszelkie wsparcie nie tylko finansowe, ale takze slowne, opinie, pomoc w testach

AMIGAAAAAAA
5
[#477] Re: Amelinium Web Browser

@Jacol, post #468

Proszę, tylko nie proś o dorobienie boxa, fabuły i intra, bo się nam Juen zapętli na tym na amen i skończy się jak w temacie skaczącej kulki...
2
[#478] Re: Amelinium Web Browser

@-tbn-, post #477

hehe,

a tu co mamy? zgaduj zgadula :D

6
[#479] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #478

Ożeż w mordę!
[#480] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #478

Czyli niemożliwe stało się możliwe, ultra przeciwbootowe zabezpieczenia Google, których złamanie oznaczałoby wyczyn na miarę "informatycznego Nobla" jednak się poddały
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem