kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#151] Re: Amelinium Web Browser

@Splavinho, post #146

Ja się zalogowałem także na poprzedniej wersji.
Juen: Nie można napisać posta na PPA. Tak na razie jest, czy ja mam coś skopane?
1
[#152] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #151

w v0.1 się dalo, ale przepisałem silnik i teraz z formularzy są tylko przyciski i zwykle input jednoliniowe na tekst i hasło. W następnym wydaniu skupię się właśnie na obsłudze pozostałych gadgetow takich jak właśnie textarea, który jest do komentarzy użyty. chekcboxy itd, tylko chce to zrobić porzadnie

czcionki będą się ściągać do progdir:fonts/ więc nie będą się już gryzły, ale wpierw się muszę zastanowić dlaczego tak się stało, skoro już jakieś miałeś to nie powinny się w ogóle ściągać i mieszać, te zerowe rozmiary to na 100proc nie były już z kiedyś?
1
[#153] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #152

czcionki będą się ściągać do progdir:fonts/ więc nie będą się już gryzły,

O tak, takie rozwiązanie będzie ok.

ale wpierw się muszę zastanowić dlaczego tak się stało, skoro już jakieś miałeś to nie powinny się w ogóle ściągać i mieszać,

Te co miałem są wektorowe, w FONTS nie mają swoich katalogów z rozmiarami, są tylko pliki #?.font i #?.otag. A te od Amelinium są bitmapowe i mają katalogi z rozmiarami ale jaki to mogło mieć wpływ na problem z ich zapisaniem się? Dziwne.

Efekt jest taki, że po zainstalowaniu tych czcionek bitmapowych od Amelinium, wymieszały się na liście wyboru rozmiaru np. w prefs/fonts, wersje bitmapowe z wektorowymi, w przypadku tych czcionek, które już miałem wcześniej zainstalowane i ich nazwy były takie same. Czyli część rozmiarów jest bitmapowa bez PL znaków (to te od Amelinium), a część jest wektorowa z PL znakami (to TTF-y które były wcześniej).
[#154] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #151

inputy beda poprawne w nastepnej wersji, wlacznie z textarea ktory jest uzywany przy komentarzu
4
[#155] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #151

test! odpisuje z Amelinium. Wyglada na to ze dziala!
12
[#156] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #155

zeby nie bylo, to 0.5 wersja oprocz inputow jednak dostanie troche poprawek w rednerowaniu, przedewszystkim pouet.net:

11
[#157] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #142

W sumie to nie wiem Jakoś tak wyszło, że korzystając z najniższej rozdzielczości pod WB (dla mnie dla wygody, bo monitor mimo, że zwiększony do 28" jest oddalony o jakiś metr od miejsca gdzie siedzę - wersaleczka + zestaw klawiatura z myszką bezprzewodową), ustawiam 8-bitową paletę... być może się łudząc, że to szybciej wówczas działa.

Ale faktycznie, zarówno wersja 0.3 jak i 0.4 poprawnie wyświetla obrazki w palecie 32-bit. W ramach ciekawostki 16-bit restartuje mi komputer + Software Failure w obydwu wersjach, ale skoro w 32-bitach działa OK, to nie ma to większego znaczenia.
[#158] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #157

Fakt, ze po ponad 25 latach moge wreszcie zobaczyc na klasycznej Amidze strone z obsluga CSS i to na przegladarce, ktora wlasnie zaczyna rozkwitac, jest bezcenny.
Przepraszam za brak polskich ogonkow, ale pisze ze swojej A1200/060 .
@Juen. U mnie troszke kaszania sie fonty - moze to wina mojego setupu. Nie wyrenderowal sie tez pouet.net w pelnej krasie - znaczy kolorki sa ale widze tylko srodkowa kolumne <diva> z postami.
Doceniam poprawki. W oknie WB teraz wszystko dziala jak ta lala nawet na zwyklej AGAcie.
Pozdro.
[#159] Re: Amelinium Web Browser

@zilog, post #158

pouet dopiero w tej wersji nad ktora pracuje, w sumie to teraz sie dziwie czemu do tego nie przysiadlem 10 lat temu, bo to wszystko w sumie jest mniej skomplikowane niz sie wydawalo, teraz przynajmniej ze wsparciem ai moge szybko to nadrobic, ale naprawde nie rozumiem czemu nikt nie siadl i nie zaczal tego robic juz dawno temu :)
4
[#160] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #159

@Juen. Bij IBrowse bij! Na widok tego co juz zrobiles opada szczena, ale czekamy na wiecej. I nie wazne, ze pozno - bo lepiej pozno niz wcale.
Moze uda sie niedlugo z twojej przegladarki na Discorda wejsc a nawet newsy na Interii poczytac.
2
[#161] Re: Amelinium Web Browser

@zilog, post #160

http://juen.in -> Amelinium 0.5

7
[#162] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #161

A czy dałoby się zrobić wersję która do renderowania strony wykorzystywałaby procesor PPC przy pomocy biblioteki Sonnet? Nie wiem czy to kwestia skompilowania tego inaczej czy jest to bardziej skomplikowane?

Pytam bardziej z ciekawości.
1
[#163] Re: Amelinium Web Browser

@bfgmatik, post #162

Pod wos to i ja bym protestował na Blizzard PPC
1
[#164] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #159

Bardzo rzadko cos takiego jest przegladarka WWW jest tworzone od podstaw.
Prawie zawsze to sa porty jakiegos silnika, co na klasyku zwykle oznacza duze spowolnienie w dzialaniu.
Oprocz umiejetnosci programisty, potrzebny jest tez czas (obecnie z AI jest duzo szybciej, niz kiedys), motywacja i dobrzy betatesterzy.
O ile mnie pamiec nie myli, to istnieje przegladarka WWW na procesory x86 w calosci napisana w ASM.
To jest na jakis niszowy system x86 (nie na Windows) , a zrodla podobno sa dostepne w sieci, Bruce Abbott bodaj tak podawal pare lat temu na EAB.
Znalazlem:

link
Okolo 36k bajtow kodu x86, moze cos ciekawego da sie z tych zrodel transkodowac lub podpatrzec?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2026 16:59:13 przez Don_Adan
1
[#165] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #164

Jako motywacji dla programisty mozna uzyc paru "cebulionów", które można zamieniać na dodatek do grila ... naprzykład. To może każdy, nawet nie umiejący kodować...
2
[#166] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #164

no chyba to jest wlasnie kluczowe, ze to musi byc zrobione natywnie, amigowy system, a zwlaszcza 3.x z rtg dostarcza wszystkiego co potrzeba do wyrenderowania strony po amigowemu. a pola do optymalizacji tez jest mnostwo.

jedyne waskie gardlo to to, ze cala strone trzeba przeparsowac w znacznym stopniu, zeby zaczac ja od razu dobrze wyswietlac, same cssy to niezly moloch i mnogosc kombinacji rodem najdluzszych skomplikowanych regexpow, a trzeba je sprawdzic i to na wiele sposob przy kazdym jednym elemencie

nastepna wersja to bedzie nacisk na przyspieszenie...
2
[#167] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #166

No i gites. Da sie pisac posty!
Juen: Jaka musi byc ustawiona klawiatura, by byly polskie znaki?
[#168] Re: Amelinium Web Browser

@Kitech, post #167

na razie dla uproszczenia i zeby nie bylo krzakow to tekst jest normalizowany automatycznie, wszystkie diakrytyczne znaki sa konwertowane do prostych liter
[#169] Re: Amelinium Web Browser

@ppill, post #71

a moze mialbys wene i czas na zrobienie ikonki? :)
[#170] Re: Amelinium Web Browser

@arturB, post #165

"Cebuliony" nie zawsze dzialaja, moze jakby chodziloby o jakas bardzo duza ich liczbe to by cos zmienilo.
Byly conajmniej 2 projekty "bounty" portowania przegladarki na AmigaOS, ktore za pomoca kasy mialy motywowac programistow, oba nie wypalily, chyba to byl Sputnik i TimberWolf i moze Netscape tez byl. Ale nie bylo wtedy jeszcze wsparcia AI.

A sam OS 3, ciagle ma stare ograniczenia sprzed 40 lat, czyli marnowanie 2GB obszaru pamieci, oraz limit 4GB dlugosci pliku.
Oba sa do ogarniecia jak sie ma pomysl jak to zrobic, ale ci co mogliby to zrobic modyfikujac exec i dos library, uwazaja, ze to niepotrzebne.
A wedlug mnie dobrej przegladarce to by sie przydalo.
Na pewno 48/64 bitowy file system by sie Amidze przydal.
Czyli SFS2 trzeba by rozszerzyc, bo to chyba jedyny system plikowy, ktory w latwy sposob moze duze pliki obsluzyc
[#171] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #170

zabawa zaczyna się z javascriptem, o ile layout engine jest jak widac sensownie dzialajacy na 68k to javasript zarżnie dowolny komp
3
[#172] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #166

Zawsze mozesz jakis prosty "place holder" najpierw wyswietlac.
A w tym czasie obliczac i sciagac wlasciwe dane do renderowania na ukrytym ekranie.
Wymaga to troche wiecej pamieci, ale moze byc opcja do wyboru w przegladarce.
[#173] Re: Amelinium Web Browser

@michal_zukowski, post #171

Widze to po Chrome, jaka roznice w szybkosci dzialania przegladarki robi wylaczenie java script.
Nie wiem czy sie da tak zrobic, zeby olac zbedne rzeczy w js, czyli np. reklamy.
Po prostu, zeby tylko niezbedne rzeczy, ktore sa w js byly liczone, reszte pomijac.
Ewentualnie jako opcje do wyboru w przegladarce dac "light js" i "full js".
Light to dla real Amiga, full to dla WinUAE lub masochistow.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2026 21:10:06 przez Don_Adan
[#174] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #173

Myślałem o tym też dziś.

I myślałem żeby js translować i kompilować w locie do jakiegoś znośnego (szybszego) kodu i dopiero to uruchamiać.

Może to nieoptymalny pomysł ale zawsze. Adresuje główny mankament js - powolny interpreter.
[#175] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #173

sam js to tylko jezyk skryptowy, do ogarniecia (nodeamiga) ALE problemem jest polaczenie tego z przegladarka, ja nie wiem czy sie uda zrobic plynny scroll bez sztuczek a tu mowa o nalozeniu eventow na kazdy element DOM i wzbudzanie ich praktycznie non stop, to oznacza ze silnik renderujacy by musial pracowac blyskawicznie w mniej niz 1 fps i oddawac czas dla js by zdazyl popracowac przed kolejna klatka. ogolnie masakra, ale chcialbym obsluzyc minimum, czyli podstawowe eventy onmousex i minimalne manipulacje w DOM...
1
[#176] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #175

http://juen.in - 0.5.1

- download fix (+status bar/progress bar info)
- cursor pointer over clickable items
- new version auto detect
- little faster drawing

od tej wersji na start pojawi sie komunikat jak bedzie dostepna aktualizacja, bedzie prosciej :)
2
[#177] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #175

Ja bym szedl w wersji light w place holdery, zastepujac jak najwiecej gotowcami.
Byc moze w ogole olewajac grafike (moze oprocz pierwszej klatki) tylko sama logike obslugujac.
[#178] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #177

przy drugim wejsciu grafa jest juz w cache dysku, to niewiele zmienia, wiecej kosztuje przerysowywanie zaraz tego na nowo juz z grafika, ja uwzgledniam z-indexy i inne rzeczy. nie ide na skroty wiec dorysowanie grafik wymagaloby przerendorawnie elementow dzieci, to finalnie by trwalo dluzej...

wciaz targetuje na 060, na pistormie to raczej problemow z tym zadnych nie ma
4
[#179] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #178

Mi chodzilo o obsluge js, zeby dzialala w zasadzie tylko sama logika, a grafika to byly place holdery dla wersji light.
Chyba, ze sie tak nie da zrobic.
Zawsze mozna sIe tez na EAB zapytac, moze ktos ma jakies dobre pomysly.
Bo sama optymalizacja kodu, raczej niewiele da.
Zreszta trzeba by widziec kod w ASM 68k, zeby stwierdzic, czy cos sie da zoptymalizowac.
[#180] Re: Amelinium Web Browser

@Don_Adan, post #179

generalnie to ja jestem full stack programista i z przegladarkami mam bardzo duzo do czynienia, tak samo z samym JS, a specyfika pracy wymaga ode mnie najwyzszej jakosci optymalizacji pracy na milionoiwych danych (nasze SQLe maja wymogi najwyzszej precyzji i optymalizacji, przyrost naszych baz danych idzie dziennie w gigabajty danych). mniej wiecej wiem co trzeba, co sie da i co trzeba od razu olac. jakos to bedzie, jesli dojdziemy do etapu ze faktycznie wiekszosc stron wyswietla sie dobrze (ktore dobrze dzialaja bez JS i skomplikowanych CSS3) to wtedy bedzie ten moment, zeby sprobowac jakies elementy zrobic lepiej.

poki co kompatybilnosc > szybkosc. oczywiscie nie dotyczy sie to pistormow czy winuae gdzie tam sila rzeczy dziala wszystko szybko (na winuae pelny render ppa.pl po powrocie na strone zajmuje u mnie mniej niz 1 sek)

co bedzie w 0.5.2
- bugfix jeszcze jeden (download szedl zawsze do ram a nie tam gdzie wskazalismy)
- menu auto reload page (cyklicznie)
- wsparcie kolejnych rzeczy w CSS 2.1 co przeklada sie na dzialacy os4depot.net !

dzieki za newsa! dzieki za komentarze! dzieki za uzywanie!
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem