kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, CD32, CDTV, Minimig, NatAmi, Programy
[#121] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #120

Żeby przeskoczyć ścianę musiałaby powstać wersja na emulator żeby zrobić użytek z tych tysięcy mipsów i kosmicznej liczby ram. Klasyczna Amiga kończy się na 100 mipsach. Mac Mini M1 z 2020 roku to 5500 mips w SysInfo 4.4.
1
[#122] Re: Amelinium Web Browser

@rbej1977, post #121

Potestowałem. Jestem pod wrażeniem. Świetnie się zapowiada.
Jedyna co zauważyłem:
- nie da się otworzyć w oknie WB, chyba że jest opcja w tooltypach, bo nie sprawdziłem.
- Na pistormie w FullHD śmiga aż miło, tylko na obrazie pojawiają się różowe tła, których nie ma np. w 1280x720
[#123] Re: Amelinium Web Browser

@mareq, post #122

nie da się otworzyć w oknie WB

Trzeba dać anuluj jak pyta o tryb wyświetlania
1
[#124] Re: Amelinium Web Browser

@TomcioPaluszek, post #123

32bit RTG:

3
[#125] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #120

Wszyscy o IBrowse, a jest jeszcze darmowy AWeb ostatnio zaktualizowany. Nawet go zacząłem używać i jest całkiem szybki, ale Amelinium (choć bardzo wolno), najładniej mi strony wyświetla. No i możliwośc wyboru rozdziałki przy uruchamianiu bardzo fajna sprawa.
4
[#126] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #125

0.2 wciaz wolno laduje (ale szybciej niz 0.1).
za to render miedzy 0.1 a 0.2 to przepasc na plus :) juz tuz tuz i upublicznie

z tym wolno laduje to w sumie tez nie do konca. po prostu ibrowse szybciej pokazuje strone i dalej ja laduje. jakby zsumowac pelny czas to na pewno Amelinium jest szybsze juz

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2026 16:41:07 przez juen
6
[#127] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #126

na http://juen.in do pobrania 0.2 :)
12
[#128] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #126

Ale ja sobie akurat porównałem z AWeb, który mi bardzo szybko wczytał ppa.pl
1
[#129] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #128

u mnie wczytanie oznacza wczytanie 100proc strony z każdym plikiem css czy obrazkiem włącznie z konwersja tak dla ścisłości :)

mógłbyś wrzucić porównanie jakieś z ppa albo aminet?

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2026 20:13:40 przez juen
2
[#130] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #127

Super robota juen! :) Wczoraj potestowałem chwilę pod Pistormem - zarówno wersja 040 i 060 działa bardzo sprawnie (nie zaobserwowałem różnic w szybkości pomiędzy nimi). Faktycznie strony chwilę się ładują, ale potem jest już bardzo responsywnie - testowałem w rozdzielczościach 1600x1200 (natywna dla monitora), 1024x768 oraz 800x600.

Ciekawostka odnośnie ppa.pl - przy rozdzielczości 1600x1200 oraz 1024x768 są problemy na podstronie forum. Działają linki do głównych działów, nie działają do ostatnich wątków na forum. Z kolei przy rozdzielczości 800x600, widać tylko panel ostatnich wątków - i wtedy linki są już działające.
[#131] Re: Amelinium Web Browser

@Splavinho, post #130

narazie takie problemy na bok odkladam, zajmuje sie wciaz kompatybilnoscia i predkoscia i tu mam ciekawy news. 0.3 w przygotowaniu:

- dziala wiecej stron!
- wchodzenie na strone ppa.pl (drugie lub n-te wejscie - czyli czesc grafik w cachu juz tak jak na pc) na mojej 060/100mhz spadlo z 30s do 10s :) a jeszcze nad tym popracuje.

w 10s jest prerendorwane 100% strony (rtg).. chyba spoko. to przyklad dosc ciezkiej strony. lekkie jak aminet to blysk.

jeszcze sprawdzilem ppa.pl na ibrowse - 22sekundy (przy drugim wejsciu) ale strona aktualnie jest dosc rozwalona na nim przez duze obrazki, na amelinium sa perfekt =]
12
[#132] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #131

5-6sek :) (1280x1024 32bit)

pomogl cache plikow css tak jak robia to przegladarki, pobieranie naglowka i skip jak nie modyfikowane
7
[#133] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #132

Świetna robota. OK
Zmiana fontów w programie, mam nadzieję, że będzie dostępna. Znaczy się do wykorzystania na stronach.
Na chwilę obecną to szczegół, a nie pamiętam, czy ktoś o to pytał.
Jeszcze raz - już na chwilę obecną ryje beret, a to przecież dopiero 0.2->0.3.ok, racja
7
[#134] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #132

No widac ze sporo sie tam dzieje "pod kołdrą" . Choc ubocznym efektem chwilowo moj referencyjny elektrowoz.pl zwinal sie do jednego paska na gorze i nie widac nic. Niemniej wiesci o wzroscie performance sa interesujace jak ...j
[#135] Re: Amelinium Web Browser

@Gandalf, post #133

Zmiana fontów w programie, mam nadzieję, że będzie dostępna. Znaczy się do wykorzystania na stronach.
Na chwilę obecną to szczegół, a nie pamiętam, czy ktoś o to pytał.

O tak, podpisuję się pod postulatem. Też bym chciał, żeby można było zmienić sobie czcionki do wyświetlania stron. Osobiście wolę wektorowe, o wiele lepiej wyglądają np. w pogrubieniu, bitmapowe się wtedy zlewają i robią mniej czytelne.

Tak czy siak juen robisz świetną robotę, tak trzymaj!
2
[#136] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #135

:)

wrzucilem 0.3 na http://juen.in
10
[#137] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #136

Juen jesteś wielki! Na 0.3 widać już duży postęp w renderowaniu i szybkości! Na dobrą sprawę to mogę już przestać używać ibrowse i aweb, podstawowe amigowe strony z jakich korzystam działają już lepiej niż zadowalająco . I wyszukiwarka którą dodałeś pod przycisk Home super sprawa.
Czy to tylko u mnie po najechaniu na link wskaźnik myszy nie zamienia się w łapkę?
4
[#138] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #137

nie jestes :D

---

juz tuz tuz 0.4. domyslnie pelne shadow wlaczone na RTG (mozna bedzie wylaczyc w menu, bo to zwalnia render sila rzeczy, blendowanie z alfa i zapotrzebowanie na RAM)

cienie widoczne na czcionce, zdjeciach produktow i boxie calym

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2026 11:37:46 przez juen
8
[#139] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #138

Mnie się pod RTG (Warp) wyświetla kaszanka wszędzie tam gdzie są obrazki. Pod AGA jest OK. Nie pamietam jak było we wcześniejszych niż 0.3 wersjach i czy w ogóle odpalałem w RTG.
[#140] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #139

ja testuje na warpie i jest zajebiscie na kazdej rozdzialce i palecie, ale generalnie lece na 1280x1024x32 bit
zaraz 0.3 i tak do kosza, ale sprobuj skasowac progdir:cache/#? pliki i sprawdz :)
[#141] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #140

No to ja na niższych w 8-bit
[#142] Re: Amelinium Web Browser

@lukjan, post #141

a mozna wiedziec czemu az tak drastycznie obcinasz palete?
1
[#143] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #142

tylko nie bijcie!!! http://juen.in - v0.4
8
[#144] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #143

11
[#145] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #143

Dobre to... coraz lepsze!
[#146] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #144

dopiero wczoraj zainstalowałem wersję 0.3 a dzisiaj już 0.4, no i rewelacja, nawet na ppa się zalogowałem szeroki uśmiech
2
[#147] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #144

W 0.4 u mnie coś nie tak z czcionkami. Jak widać na przyciskach samego Amelinium też jest ten sam problem, w pasku adresu i w menu to samo. Efekt jak po skalowaniu (zmniejszeniu) czcionki bitmapowej.
[#148] Re: Amelinium Web Browser

@gozmo, post #147

0.3 uzywala innych czcionek dobranych ledwo ledwo, 0.4 uzywa zupelnie innych czcionek w wiekszym wachlarzu, jest tam info na stronie startowej skad pochodza. same sie pobieraja jak ich nie ma. wielkosci w 0.3 byly nieprawidlowe
sprobuj moze z podanej tam strony sciagnac je sam, sa w downloads w paru plikach .lha, bo to wyglada jakby czcionki po prostu sie nie zaladowaly. snoopdos to pokaze tez jakby co :)

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2026 20:36:33 przez juen
1
[#149] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #148

https://www.amiga.org.ru/websurf/download.html - ale powinny sie same stargac, warto zerknac na snoopdos
[#150] Re: Amelinium Web Browser

@juen, post #149

No sprawdziłem, faktycznie brakowało czcionek, tzn. częściowo, kilka jakby było, ale katalogi z rozmiarami były puste, kilku nie było wcale. Pobrałem i zainstalowałem na piechotę, zadziałało po resecie. Być może powodem było to, że miałem w systemie część tych czcionek zainstalowanych (ttf-y) i pewnie się pogryzło. Możliwe, że będę miał teraz trochę bałagan z czcionkami. To chyba nienajszczęśliwsza metoda instalowania czcionek przez program.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem