Forum » AROS
  kategorie: Broadway, Icaros Desktop
[#241] Re: No co z tym Arosem :(

@don_rafito, post #1

▬ Contents of this video ▬

00:00 - The Modern Amiga Landscape and History
04:08 - Introduction to AROS
05:29 - Icaros Desktop AROS Distro
06:45 - Installation
07:54 - Squarespace Sponsor Slot
08:52 - Setup & Config
11:18 - Tour of Icaros Desktop
18:32 - Web Browsing & Network Tools
20:33 - Bundled Applications & Games
24:13 - Running 68K Classic Amiga Applications with AmiBridge
29:28 - Conclusion

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2022 06:23:36 przez philipo
1
[#242] Re: No co z tym Arosem :(

@philipo, post #241

Fajny filmik. Wszystko to przerobiłem osobiście.
[#243] Re: No co z tym Arosem :(

@philipo, post #241

Z tego co widać w internetach, to teraz AROS One ruszył naprzód, a Icaros Desktop coś przyhamował.
[#244] Re: No co z tym Arosem :)

@R-Tea, post #243

Tak za bardzo nie wiedziałem gdzie to wrzucić. Tak więc odkopię swój wątek nieco i wrzucę tutaj.
Po wielu latach, czas rozstania nadszedł czas.

Ale spokojnie, idzie nowe. Bo tak już w życiu bywa.
Dobra bo jakąś drama sentymentalna wyjdzie z tego

A teraz poważnie, szykuje się do przesiadki na inne distro więc wrzucam taki luźny filmik, powiedzmy pożegnalny z Icarosa Desktop.

Przy okazji, jak ktoś mnie oglądał na moim kanale, to chcę poinformować, że Projekt Redaktor, jest już samodzielnym kanałem a nie playlistą. I ma już nowy adres:
https://youtube.com/@projektredaktor?si=BvW5-zG0hKWfSRZg
Tak więc jak mieliście tam jakieś swoje ulubione filmiki i zostawiliście pod nimi jakieś lajki albo suby, to one znikły, bo filmiki są na nowo wgrane w nowym miejscu. Tak więc zachęcam i zapraszam, do zrobienia tego jeszcze raz. A jeśli ktoś w ogóle nie kojarzy mojego kanału, to zapraszam do zapoznania się z treściami zamieszczonymi. OK
3
[#245] Re: No co z tym Arosem :)

@don_rafito, post #244

Nie będę skakał jednak po innych wątkach o Arosie. Tu będę wrzucał kolejne filmiki z tego systemu.

4
[#246] Re: No co z tym Arosem :)

@don_rafito, post #245

Super filmik i przydatne tipy dla początkujących! Czekam na kolejne odcinki :)
2
[#247] Re: No co z tym Arosem :)

@retrofaza, post #246

Tak, to jest jak chleb powszedni bez tego nie ma co marzyc o tym, ze ktokolwiek bedzie tego uzywal. Skoro nie wiadomo jak i po co.
[#248] Re: No co z tym Arosem :)

@retrofaza, post #246

Obawiam się że będzie mega przerwa z Arosem. Mój flagowy P5Q chyba wyzionął ducha. :/
Ale nie wygląda to dobrze. Niestety nie.mam czasu obecnie na szczegółowe testy. Praktycznie od czerwca niemalże co dziennie siedzę w szpitalu na dyżurach. Okres urlopowy + pojawiające się co chwila jakieś L4. A kanał na YouTube bardzo cierpi z tego powodu. Nie wiem kiedy na to wszystko znajdę czas. A jak komp okaże się zdechły, to będzie niezła kicha.
[#249] Re: No co z tym Arosem :)

@don_rafito, post #248

Po przymusowej przerwie z Arosem, wróciłem do zabawy z systemem. I generalnie jest bardzo kiepsko. Moja obecna stacjonarka, obsługuje tylko dźwięk (HD Audio) i mimo że jest na pokładzie NVidia, to jest to GTX1050. Zostaje tylko VESA. Sieci brak. Generalnie odpada.
Zostaje mi tylko wysłużony AcerAspireONE ZG5. Mówiono kiedyś Święty Gral do Arosa. No tak, ale chyba do starego Icarosa Desktopa. Zainstalowałem na nim Aros ONE 2.6 x68. Wersja 64bit odpada, bo tam jest 32 bitowy Intel Atom. Wersja 2.6 sypie błędami. Zawiesza się, spowalnia. Generalnie system jest nieużywalny. Szukałem wersji 2.7, ale na stronie jest już tylko 2.9, która, już na ZG5, nie rusza kompletnie.

Maszyny wirtualne, tryby VESA i inne półśrodki odpadają. Zapowiedzi na 2026 rok, wyglądają obiecująco. Jeśli się wszystko ziści, będzie można poszukać jakiegoś nowszego sprzętu pod Aros ONE x64. Ale na chwilę obecną, ZG5 ląduje w szafie. Podejrzewam że czyste, najnowsze ABIv0, też już nie ruszy na ZG5.

Co wy na to?
[#250] Re: No co z tym Arosem :)

@don_rafito, post #249

AROS One 32bit v2.9 na AcerOne Z5 działa bardzo dobrze, sprawdzone osobiście, upewnij się, że nie ma błędów podczas tworzenia pendrive'a lub instalacji.

Na stronie AROS World znajdziesz również nowe, poprawione wersje WirelessManager, atheros5000.device i realtek8180.device.

https://www.arosworld.org/infusions/forum/viewthread.php?thread_id=1757&pid=10532#post_10532
[#251] Re: No co z tym Arosem :)

@AMIGASYSTEM, post #250

[#252] Re: No co z tym Arosem :)

@AMIGASYSTEM, post #251

Dobra po resecie Biosu Live Drive ruszył. Ale nie ma możliwości instalacji systemu. Nie może znaleźć stdib.library, w wersji 1 lub wyżej. A gdy dam z lewego menu Wanderer/Aros/About, to albo mrozi system, albo też wyskakuje że nie ma tej biblioteki. Tak samo mialem po instalacji 2.6, nie krzyczał że brakuje biblioteki, ale mroził cały system.A najlepsze że Opus po kliknięciu version pokazuje że biblioteka jest w systemie (i faktycznie jest) w wersji 1.5

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2025 13:49:10 przez don_rafito
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem