kategorie: Komputery, Płyty główne
[#301] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Dorian3d, post #299

A czy jest ktoś może z okolic Trójmiasta?
[#302] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Splavinho, post #301

Dez3
[#303] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@dynx, post #302

??? A to dez3 już nie mieszka koło Rzeszowa?
[#304] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@_DiskDoctor_, post #303

to i ja zapytam, czy jest ktoś z okolic Warszawa/Białystok, lub ewentualnie Oświęcim/Śląsk?
Potrzebuje pomocy z CDTV
[#305] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@violator, post #304

Chciałem tylko dać znaka z @marcin74 jest prawdziwym magikiem lutownicy. W mgnieniu oka zdiagnozował i wskrzesił moje CDTV. Świetny i przemiły fachowiec! Polecam bardzo!!!OK
1
[#306] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@violator, post #305

A z ciekawosci - co w tej CDTV było do wskrzeszenia?
[#307] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@violator, post #305

A ja tak trochę z innej beczki - o doświadczeniach związanych z serwisem. Ile z doświadczenia szanownych Koleżanek i Kolegów powinna trwać taka usługa serwisowa? Pytam, bo niejednokrotnie słyszałem już o Amigach, które utknęły na solidny kawał czasu w serwisie zanim wróciły do właścicieli. Ba, aktualnie mi takie coś także się przydarzyło i czekam już ponad 3 miesiące na wymianę kondensatorów i serwis w jednym ze znanych i szanowanych serwisów. Czekam cierpliwie, ale tak się właśnie zastanawiam czy to reguła czy raczej od niej wyjątek... Z chęcią poznam Wasze opinie :) Pozdrawiam serdecznie! / Łukasz
[#308] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@miedzwin, post #307

Czytając różne komentarze na forach dochodzę do wniosku, że taka praktyka jest często stosowana. I to nie tylko w kraju, ale i zagranicą. Zapewne wynika to z niskiego priorytetu tego typu usług. Czasami się zdarza, że towar nigdy nie wraca do klienta .

Ja staram się nie brać roboty, której nie jestem w stanie przerobić. Może dlatego nie zajmuję się serwisem sprzętu powierzonego :D.
[#309] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@miedzwin, post #307

Jak to tyle już trwa, to ja bym odebrał sprzęt, bo może się okazać, że go ktoś zgubi. Sama wymiana nie trwa długo. W zależności, czy trzeba płytę czyścić po wylaniu, czy trzeba naprawiać ścieżki etc.
Ja osobiście nigdy się nie śpieszę przy serwisie moich sprzętów, ale to nie trwa 3 miechy, tylko jeden dzień
[#310] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@miedzwin, post #307

Dwa tygodnie, a dokladniej tydzień z dodatkowym czasem na nieoczekiwane wydarzenia w postaci zalania mieszkania czy urodzenia córki lub horoby swojej lub kogos z rodziny.
3
[#311] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@miedzwin, post #307

Jeśli ktoś wykonuje taką usługę zarobkowo i podaje szacowany termin wykonania usługi, to trochę słabo wygląda przeciąganie terminu bez uzasadnienia. A jak nie podaje terminu w ogłoszeniu, to trzeba dopytać i później się tych ustaleń trzymać. Chyba, że to ustalenia na zasadzie "będzie gotowe, jak zrobię"
[#312] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Stoopi, post #310

Dzięki wszystkim za odzew, lub - uderzając bardziej w korpo-gadkę: "feedback!" :D Też mi się wydaje to "ciut" za długo. Szybciej dostanę TheA1200 zamówioną w preorderze ;) Chyba powinienem przypomnieć o sobie.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2026 23:42:49 przez miedzwin
[#313] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@miedzwin, post #312

Moja płyta jest od 500 jest w serwisie już 8 miesięcy :) dzwonię co miesiąc się przypomnieć :) Nie będę robić antyreklamy ale to też znany i polecany serwis :)
1
[#314] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@druzil28, post #313

Dobrą praktyką jest podać termin w jakim zleceniobiorca jest w stanie coś naprawić a w przypadku "zatwardzenia" na półkach ze sprzętem do naprawy, po prostu poinformować zleceniodawcę, że się nie wyrobimy albo w ogóle nie damy rady zrobić jego sprzętu, tak jest uczciwie. Jak ktoś sam prowadzi serwis i naprzyjmuje w ciul zleceń to takie "zatwardzenia" są częste. A jak ktoś robi to hobbystycznie i nie jest to jego główne źródło utrzymania no to już różnie z tym bywa. Ja dobrego i rzetelnego fachowca zawsze będę polecał innym, żeby miał klientów którzy będą chcieli do niego wracać i polecać go innym
1
[#315] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Madman, post #314

Powiem szczerze, że ja tego nie rozumiem.
Amiga to komputer który zawsze chciałem mieć, ale nigdy nie miałem. Jakoś przespałem też moment, kiedy dało ją się kupić tanio. A jak już w końcu kupiłem to utknęła na serwisie. I zgadzam się, że w dobrym guście jest podać termin, ew. nie podejmować się naprawy, jeśli okoliczności na to nie pozwalają. Aktualnie jestem zdegustowany, bo nie mam swojej jedynej Amigi, nie wiem kiedy zostanie poddana serwisowi ani nawet nie mogę doprosić się jakiejkolwiek informacji w temacie. A to nie jest anonimowy serwis. Nie chcę pisać więcej, bo nie zależy mi na wywoływaniu afer, ale kurcze... gdybym wiedział, że tak to będzie wyglądać to na pewno bym się na taki serwis nie zdecydował. I na pewno odradził bym taką usługę innym.
Nie wiem co mam o tym sądzić. Marna pociecha, że - jak widzę - nie jestem jedyny.
Pozdrawiam!
[#316] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@miedzwin, post #315

no to poproś o zwrot,
bez naprawy.

ps.
Same kondensatory TO samemu można bezproblemowo wymienić

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2026 01:04:22 przez Cezarykl
[#317] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Cezarykl, post #316

Wygląda na to, że tak to się właśnie skończy
[#318] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Cezarykl, post #316

Same kondensatory TO samemu można bezproblemowo wymienić

No i tak i nie. Jak kto nie miał lutownicy w rękach to zapomnij a jak miał to lutowanie elementów smd (a przecież w amigach są nie tylko zwykłe elektrolity) jednak wymaga już pewnego doświadczenia. Ja, mimo iż lutownica nie jest mi obca i nie raz coś lutowałem, wolałem oddać moją płytę od a1200 w profesjonalne ręce bo jest dla mnie zbyt cenna abym coś niechcący spieprzył

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 08:59:10 przez Madman
6
[#319] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Madman, post #318

Do odważnych świat należy, jak mawiał klasyk.
Dzięki poradnikowi, który przygotował Wali nie jest to niemożliwe. Koszt lutownicy z ustawianą temperaturą plus akcesoria zamyka się poniżej 80 cebulionów i to naprawdę wystarczy do takiej pracy. A jak masz już dodatkowo hotair-a, żeby ciut podgrzać PCB przy elektrolitach przewlekanych, to jesteś w domu.
Fakt, warto mieć jakieś pojęcie o lutowaniu, ale nie jest to fizyka kwantowa.
Pierwsza Amiga była oczywiście moja, ale recapów zrobiłem już kilka i wszystko działa. Upierdliwy jest kondek przy złączu klawiatury w A1200, ale i to idzie ogarnąć.
[#320] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Gandalf, post #319

A jak masz już dodatkowo hotair-a, żeby ciut podgrzać PCB przy elektrolitach przewlekanych, to jesteś w domu.

Dla początkującego polecam cyne z domieszką bizmutu o temperaturze topnienia 138 stopni C. Bardzo ułatwia wylut THT i SMD. Mówię to jako posiadacz gorących szczypiec, hota, rozlutownicy i kilku lutownic. Poleciłem już kilku osobom początkującym i sobie chwalą. Gorące szczypce (takie trochę lepsze) to już naprawdę daje ogromne ułatwienie.
[#321] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Gandalf, post #319

Upierdliwy jest kondek przy złączu klawiatury w A1200, ale i to idzie ogarnąć.

O to to właśnie to może być kluczowy moment w wymianie kondków w a1200, ja wolałem tego złącza klawiatury nie stopić.
[#322] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@snifferman, post #320

Dla początkującego polecam cyne z domieszką bizmutu...

Oczywiście, że tak. Nawet dodanie/zmieszanie ze świeżym spoiwem ołowiowym + topnik ułatwia sprawę, ale to już technikalia.
Zainteresowany zawsze znajdzie w sieci sporo materiałów z naprawy wszelkiej maści elektroniki.
[#323] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@softiron, post #1

Będę miał do sprawdzenia A1200 (z zasilaczem), która przeleżała na strychu ze 20 lat.

Szukam kogoś z Warszawy kto zrobi porządnie przegląd, recap, czyszczenie (płyta, klawiatura, FDD) i ewentualnie inne naprawy.

Ktoś chętny albo polecicie kogoś?
[#324] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@s_l, post #323

Jakiś specjalista ze śląskiego? Knurów, Gliwice, dalej. Pytam w imieniu kuzyna.
[#325] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@miedzwin, post #317

ja bym juz dawno prosil o zwrot i dal do innego serwiu gdzie naprwawa trwala by krotko a nie 8miesiecy,jak tyle lezy to juz raczej naprawiona nie bedzie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem