kategorie: Komputery, Płyty główne
[#271] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Hubez, post #270

Mówili, że po 30 latach mogą siadać kondensatory?
1
[#272] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Hubez, post #270

W odcinku Telekomputer'a numer 45 jest fajny opis co się najczęściej psuje :)

podaj LINKa do tego wideo
:)
[#273] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Cezarykl, post #272

Napisz do mnie na priv.
[#274] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Hubez, post #273

Panowie,
znacie może jakiegoś speca z okolic Krakowa / Katowic, komu mógłbym zlecić kompleksowy profesjonalny przegląd i serwis płyty Amigi 600?
Został na niej (przez amatora) wykonany częściowy recap podczas którego oderwano piny kondensatorów audio i przestał działać jeden kanał.
Wysłałem płytę do pewnego "serwisanta", który założył te kondensatory (uzupełnił ścieżki i pokombinował coś kabelkami).
Oba kanały są teraz ok, jednak w głośnikach słyszalne są zniekształcenia (jakby brum od masy i jakieś szumy) tym głośniejsze im na ekranie jaśniejsze tło na ekranie (najbardziej słyszalne na jasnym tle Workbench 3.1).
Jakby jakieś zakłócenia z toru video przedostawały się do toru audio... :(
[#275] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@gelo29, post #274

To może być wina kabla video. Jak masz podłączoną Amigę do monitora?
[#276] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@gelo29, post #274

Pomiędzy Krakowem a Katowicami mieszka Paweł nick na forum "Stoopi". Napisz do niego PW. Wydaje mi się że zaradzi. Z moją Amigą 600 zajął się szybciej niż myślałem. Ledwo dojechałem do Tychów a już dostałem telefon że amiga naprawiona :)
[#277] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Biegu86, post #276

Tak,
Stoopi już się ze mną kontaktował.
Co do połączenia Amigi:
- audio: porządny ekranowany kabel chinch, video: porządny ekranowany kabel RGB.
Od początku było ok, dopiero po tej ostatniej "naprawie" wyszły takie klocki...
No nic, podjadę do Stoopiego w przyszłym tygodniu i myślę, że doprowadzi płytę do normalnego stanu.
Dzięki za porady. :)
[#278] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@gelo29, post #277

Możesz mieć ubity wzmacniacz operacyjny od dźwięku, trzeba sprawdzić czy jest zasilany +/-12 v
[#279] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Hubez, post #278

To już Paweł się tym zajmie. :)
[#280] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@gelo29, post #279

Witam kolegów,
czy ktoś ma polecić kogoś z Poznania i okolic do wykonania recapu A1200. Nie chciałbym jej wysłać, żeby się nie stresowała...wolałbym podrzucić osobiście komuś w dobre, sprawdzone ręce? Z góry dziękuję za informacje.
[#281] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@latalr, post #280

Pytaj Superbonio OK
3
[#282] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@neuron55, post #281

Thx!
1
[#283] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@neuron55, post #281

Również polecam. OK
[#284] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@neuron55, post #281

tak Superbonio spoko gośc profesionalista polecam
1
[#285] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@softiron, post #1

Witam kolegów,

czy ktoś mógłby polecić osobę z województwa opolskiego lub okolic, która wykona recap Amigi A600?
Mam również do naprawy zewnętrzną stację dysków do CDTV, model CDS-1411.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem