kategorie: Komputery, Płyty główne
[#271] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Hubez, post #270

Mówili, że po 30 latach mogą siadać kondensatory?
1
[#272] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Hubez, post #270

W odcinku Telekomputer'a numer 45 jest fajny opis co się najczęściej psuje :)

podaj LINKa do tego wideo
:)
[#273] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Cezarykl, post #272

Napisz do mnie na priv.
[#274] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Hubez, post #273

Panowie,
znacie może jakiegoś speca z okolic Krakowa / Katowic, komu mógłbym zlecić kompleksowy profesjonalny przegląd i serwis płyty Amigi 600?
Został na niej (przez amatora) wykonany częściowy recap podczas którego oderwano piny kondensatorów audio i przestał działać jeden kanał.
Wysłałem płytę do pewnego "serwisanta", który założył te kondensatory (uzupełnił ścieżki i pokombinował coś kabelkami).
Oba kanały są teraz ok, jednak w głośnikach słyszalne są zniekształcenia (jakby brum od masy i jakieś szumy) tym głośniejsze im na ekranie jaśniejsze tło na ekranie (najbardziej słyszalne na jasnym tle Workbench 3.1).
Jakby jakieś zakłócenia z toru video przedostawały się do toru audio... :(
[#275] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@gelo29, post #274

To może być wina kabla video. Jak masz podłączoną Amigę do monitora?
[#276] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@gelo29, post #274

Pomiędzy Krakowem a Katowicami mieszka Paweł nick na forum "Stoopi". Napisz do niego PW. Wydaje mi się że zaradzi. Z moją Amigą 600 zajął się szybciej niż myślałem. Ledwo dojechałem do Tychów a już dostałem telefon że amiga naprawiona :)
[#277] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Biegu86, post #276

Tak,
Stoopi już się ze mną kontaktował.
Co do połączenia Amigi:
- audio: porządny ekranowany kabel chinch, video: porządny ekranowany kabel RGB.
Od początku było ok, dopiero po tej ostatniej "naprawie" wyszły takie klocki...
No nic, podjadę do Stoopiego w przyszłym tygodniu i myślę, że doprowadzi płytę do normalnego stanu.
Dzięki za porady. :)
[#278] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@gelo29, post #277

Możesz mieć ubity wzmacniacz operacyjny od dźwięku, trzeba sprawdzić czy jest zasilany +/-12 v
[#279] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Hubez, post #278

To już Paweł się tym zajmie. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem