kategorie: Komputery, Płyty główne
[#331] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@ted, post #330

Sprawdzę po zmianie ustawień w BIOS.
Dla mnie POST to proces od power-on do beep. Nie mam żadnej karty diagnostycznej. Kamery termicznej też nie.
[#332] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #331

Zmieniłem w biosie RTG płyty jako master. Zmieniłem też żeby ignorował błędy podczas startu systemu i poszło. Wykrył i zainstalował „standardowy stwrownik VGA” ale w Menadżerze urządzeń Voodoo pokazuje błąd. Próbowałem instalować sterowniki ale żaden z kilku pakietów nie idzie do końca.
Zmierzyłem temperaturę termometrem laserowym i na procku karty jest 58C.
Jednak chyba padaka.
[#333] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #332

Menadżerze urządzeń Voodoo pokazuje błąd
jaki błąd ? o jakim kodzie ?

to może być
- padnięty BIOS karty, w starych kartach często "ulatuje" zapis pamięci flash
- zimne luty pod GPU ( częściej bo to BGA) lub pod pamięciami
- uszkodzona któraś kość pamięci ( w swojej VooDoo3 2000 wymieniałem kostki z jakiegoś dawcy Matroxa)
- uszkodzony rdzeń GPU

wszystko do zrobienia, GPU można wyjąć z dużo tańszej wersji AGP, ale bardziej prawdopodobny jest BIOS lub zimne luty, podaj jaki błąd wywala to można będzie wyeliminować część podejrzanych
1
[#334] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@UJP, post #333

To rzeczywiście może być jeszcze ROM karty. Dla Prometheusa było narzędzie, chyba romdump które pozwalało odczytać BIOS do pliku. Sam go używałem do odczytu ROMu z mojego Voodoo który potem edytowałem już na PC odpowiednim programem (mi akurat chodziło o podkręcanie częstotliwości pracy).

BIOS ma sumę kontrolną więc jest szansa, że edytor BIOSu byłby w stanie zweryfikować czy wszystko jest OK. Albo można porównać z BIOSem z internetu dla identycznej karty bo większość jest dostępna.

Niestety obstawiam, że to jednak jakiś problem z rdzeniem. Uszkodzenie pamięci chyba raczej powoduje artefakty na ekranie ale może zależy która to pamięć.
[#335] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@ted, post #330

Witam.
Mam taką kartę V3 PCI.
Na karcie jest bezpiecznik polimerowy.
Wyglada jak zielony rezystor SMD z oznaczeniem F2 (050].
Skoro jest F2 to może być tez F1 ale go nie znalazłem - musiałbym zdemontować radiator i sprawdzić pod nim.
Pozdrawiam.
[#336] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@UJP, post #333

Kod 10.
Podpiąłem cooler pod molexa i jak ruszył to spadła temperatura do 46C.
Odpaliłem GPU-Z i też pokazał ten sam błąd.
[#337] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #336

Kod 10 to niestety bardzo ogólny błąd
a GPU-Z rozpoznał model karty ( nazwę, ilość VRAM, wersję BIOS ) ?
[#338] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #336

Witam.
Jak by była możliwość to proszę umieścić fotkę karty oraz fotki tych błędów.
Z tego co pamiętam jest na PC program do diagnostyki pamięci RAM na kartach Voodoo.
Czy ten bezpiecznik polimerowy F2 jest sprawny?
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2026 21:42:07 przez ted
[#339] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@ted, post #335

Witam.
Tak wyglada moja V3 PCI:

https://zapodaj.net/plik-1dNhHUp1BC

Pozdrawiam.
[#340] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@ted, post #339

To jest 2000 czy 3000?
[#341] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@ted, post #335

F1 jest w lewym górnym rogu, blisko krawędzi karty kilka cm ponad F2
[#342] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #341

Doszła druga karta. Tym razem Voodoo 3 3000. Poszła od strzała najpierw na PC a potem moment doinstalowana przez P96 i też od strzała poszła.
Do pierwszej nie mam już cierpliwości, może wystawię na sprzedaż jako uszkodzona.
[#343] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@ted, post #338

Jak coś to mogę zrobić powiększenie jakiegoś fragmentu

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 19:22:16 przez Amra
[#344] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #343

a GPU-Z poza błedem 10 pokazał coś wiecej ? rozpoznał model karty ( nazwę, ilość VRAM, wersję BIOS ) ?

​karta wizualnie nie wygląda na uszkodzoną mechanicznie/przegrzaną
[#345] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #341

Witam.
Tak, F1 jest w lewym górnym rogu ale nieprzylutowany.
Stan karty nieznany bo jej jeszcze nietestowałem.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2026 11:20:28 przez ted
[#346] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@UJP, post #344

Znasz jakiś inny program do testu pod Win7? Kupiłem starego PC na olx za 100pln właśnie po to aby testować.

Czy ktoś z Magików Lutownicy naprawiał kiedyś Voodoo? Jakby co to ja chętnie ten tego.
[#347] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@misha, post #306

sorki, ze tak pozno odpisuje, przgapilem. Robile przedluzacz do Goteka i zwarlem port FDD kablem od drukarki PC. Poszedl chyba GARY i jakies sciezki sie przepalily na plycie.
[#348] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@violator, post #347

Koledzy. Sory jeśli pytanie nie na miejscu, ale w sumie nie wiem gdzie zapytać.
Ile kasy muszę założyć na recap Amigi 4000 (rev b)? Z grubsza... Ile za taką usługę?

Jak by co można pisać na priv ;)
Z góry dzięki
[#349] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #346

PCI-Z
HWiNFO
AIDA64
RWEverything

ja robiłem 3DFX i BVision, ale ostatnio koiepsko z czasem, swoich gratów mam sporo do zrobienia, czekają już ze 2 lata i pewnie do zimy nic nie ruszę.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2026 22:25:14 przez UJP
[#350] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@UJP, post #349

Przeinstalowałem Win7 na XP, żeby sterowniki zagrały. R9200, która dawała jakieś artefakty (pionowe kolorowe pasy) pod medkiem, hula w Windzie.
Jutro sprawdzę Voodoo, może też zabangla.
[#351] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #350

​skoro V3 nie pokazywała już POST-u ( czyli zanim OS w ogóle jest załadowany ) to małe szanse że odpali po zmianie systemu, a ten R9200 może mieć walniętą którąś kostkę pamięci, po Windowsem może mieć bufor ramki pod innym adresem akurat bez błędów, trzeba przeprowadzić testy wykorzystujące cały VRAM jak jakiś benchmark 3D, np 3Dmark, a pod Amigą można zmienić rozdzielczość lub ilość kolorów i zobaczyć jak się zmienia układ tych artefaktów
[#352] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@UJP, post #351

Potestuję 3DMark’iem.
Z tymi kolorami i rozdziałkami to racja, R9200 zachowywał się różnie z tymi pasami w zależności od ilości kolorów i zadanej rozdzielczości.
Co do Voodoo 3 to zrobię to tylko dla świętego spokoju.
[#353] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #352

Test Voodoo w PC zakończony: Win ruszył ale na karcie głównej, sam system wykrył kartę 3dfx voodoo jako drugą, sterownik się doinstalował, jest poprawnie widoczna pod PCI-Z … ale GPU-Z już jej nie widzi no i ostateczny test - nie ma sygnału po VGA.
Albo port VGA jest padnięty albo coś innego. Nie mam cierpliwości, Voodoo idzie do pudła i zapominam o temacie.
[#354] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@Amra, post #353

Voodoo ma jakiś program do testowania w dosie, nie pamiętam nazwy ale można zobaczyć co go boli. Miałem tak z v2 gdzie Windows niby go widizal a nie działał. U mnie nie widział RAMu na jednym z tmu

Edit, program nazywa się mojo

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2026 23:27:42 przez druzil28
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem