kategorie: Komputery, Płyty główne
[#241] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@snifferman, post #240

Amigatestkit chyba też to robi? F3 (Floppy Drive) -> potem F8
[#242] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@miau, post #241

ATK pokazuje numer ścieżki, ale nie wiem czy odczytuje stan lini logicznej. Programik, który podlinkowałem pokazuje stany logiczne. W każdym razie im więcej opcji tym lepiej.
[#243] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@nostrum666, post #239

Ogłoszenie zniknęło już z giełdy ale nadal szukam kogoś, kto podejmie się serwisu stacji dyskietek.
[#244] Recap
Witam, kogo polecacie w Warszawie do zrobienia recapu.
Pacjent to A1200, która przeleżała w piwnicy ostatnie kilkanaście lat.
[#245] Re: Recap

@rygar997, post #244

OD TEGO MASZ WĄTEK "MAGICY LUTOWNICY" LUB GIEŁDE PPA.
1
[#246] Re: Recap

@rygar997, post #244

Pacjent to A1200, która przeleżała w piwnicy ostatnie kilkanaście lat.

nie wiem
może z allegro ktoś?

np:
https://allegro.pl/kategoria/stare-komputery-amiga-77928?string=recap&order=n

?
[#247] Re: Recap

@rygar997, post #244

Witam, kogo polecacie w Warszawie do zrobienia recapu.

Może "legendarny" Amiserwis z czasów Stodoły? Z tym, że teraz są na Mokotowie. Adres znajdziesz w necie. Recapowali mi trzy Amigi.
[#248] Re: Recap

@prz, post #247

A w Rzeszowie ktoś by się znalazł?
[#249] Re: Recap

@Cezarykl, post #246

Nie Wawa, a Łódź, generalnie polecam bardzo, korzystałem, Mega Facet.
[#250] Re: Recap

@rygar997, post #244

Ja mogę polecić też nie za daleko bo Radom - kol. Marcin.

Kontakt na PRV.
1
[#251] Re: Recap

@_DiskDoctor_, post #248

A w Rzeszowie ktoś by się znalazł?

Polecam Ci mojego kolegę Bartka Osipowicza z Multimedia Serwis na Sondeja 2 (ten niski budynek przy przejeździe przy torach obok Wyspiańskiego). Wprawdzie na co dzień amig on nie naprawia ale bardzo dobrze zna się na naprawach i ma profesjonalny sprzęt (nawet reballing w laptopach robi) więc z recappingiem nie będzie miał problemu
1
[#252] Re: Recap

@Madman, post #251

Jak wygląda sytuacja w dolnośląskim? Są jakieś polecane miejsca do serwisu Amigi, osprzętu (Wrocław, Wałbrzych, Kłodzko najlepiej :))?

Na fali nostalgii może być dokonał serwisu sprzętu i wstępnie zbieram info:

- karta Apollo A1240 rozlazła się ze starości ta bateria jak myślę, sama karta działała ostatnio ok,
- mały bursztynowy monitorek :) Już lata temu jak się go włączało to przez obraz szła fala. Po chwili się to uspokajało i działał w miarę ok.
[#253] Re: Recap

@Cpt_Red, post #252

Apollo mogę ogarnąć. Jestem spod Strzegomia.
1
[#254] Re: Recap

@alt_, post #253

Dzięki za szybki odzew. Daleko do Strzegomia nie mam :)

Zrobię przegląd sprzętu w najbliższych dniach (czy coś się nie pogorszyło od ostatniego uruchamiania) i jak coś będę się odzywał w PW.
[#255]

@Cpt_Red, post #254

Mam problem z A1200 i świecącym się led hdd w każdej możliwej konfiguracji - w tym bez jakichkolwiek nośników, do tego kapryśne ide które nie lubi się z kilkoma przelotkami CF/SD co objawia się mruganiem ledy power, czy ktoś z Krakowa może pomóc?

Amisia z płytą1B, po wymianie kondensatorów, z pistormem, wylutowanym modulatorem i kickstartem z workbenchem 2mb
[#256] Re:

@Kleofas, post #255

A działało przez wymiana kondensatorow i z modulatorem i bez pistorma ?
Wcześniej te same adaptery cf/sd na IDE nie stwarzały problemow?
[#257] Re: Re:

@Norbert, post #256

inne adaptery nie działały wcześniej, po wymianie kondensatorów i założeniu pistorma,
amigę kupiłem w komplecie z adapterem kątowym który działa (zdjąłem go żeby podmienić na nowsze adaptery na taśmę i żaden nie ruszył a i ten kątowy po założeniu po próbach też nie odpalił od kopa ale zadziałał) te inne już nie, może coś nie styka przy złączu ide,
wydaje mi się że problem z ledem pojawił się po moich próbach przejścia na ide-sd ale pewności nie mam. Nie jestem też pewien czy po wlutowaniu modulatora było dobrze.
Ledy są podłączone do płytki z wyborem HD lub FD jak kabelek przełożę na FD to świeci żółta leda cały czas

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2024 16:52:24 przez Kleofas

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2024 16:53:19 przez Kleofas

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2024 16:55:21 przez Kleofas
[#258] Re: Re:

@Kleofas, post #257

Z tego co wiem to adapter ide-sd, który jest powszechnie używany i dostępny na znanym portalu aukcyjnym, ma taką właściwość, że dla stanu "nie-świeci" wystawia 3.3V a to niestety ściąga tranzystor PNP od HDD-LED w Amidze to takiego poziomu, że zapala diodę. W Amidze 500 wystarczyło podłączyć ten sygnał przez rezystor około 22kOhm, dzięki czemu pullup ciągnął bazę tranzystora do +5V, na tyle że zamykał tranzystor i led nie świeciła kiedy nie trzeba :).

Czyli dać rezystor 22kOhm w kablek pomiędzy ide-SD i wejściem HDD-LED.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2024 16:54:44 przez bfgmatik

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2024 16:55:27 przez bfgmatik
[#259] Re: Re:

@bfgmatik, post #258

problem jest taki że mogę odłączyć i adapter i pistorma a led świeci
trochę nieskładnie napisałem kolejność:
- amigę kupiłem z adaptorem kątowym, potem na serwis do wymiany kondensatorów i pistorm i wymiana oryginalnych diód na współczesne i wówczas led świecił poprawnie,
potem wysłałem amigę do serwisu gdzie wylutowano modulator a potem już nie jestem pewien jak było - bo zmieniałem te adaptery i kombinowałem z kartami sd/cf

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2024 17:06:32 przez Kleofas
[#260] Re: Re:

@Kleofas, post #259

Możliwe, że jak zmieniałeś adaptery jeden założyłeś nieprawidłowo. Czy to na jeden rząd pinów czy przesunięty w bok. Skoro hdd led pali się nonstop to coś jest nie tak. Same ledy dobrze są podłączone do plyty?
[#261] Re: Re:

@ppill, post #260

Ledy są podłączone do płytki, piny od ide nie są pokrzywione

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2024 17:14:24 przez Kleofas

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2024 17:14:59 przez Kleofas
[#262] Re: Re:

@Kleofas, post #261

Masz adapter na ledy, może coś masz tam źle podłączone...
[#263] Re:

@Kleofas, post #255

Możesz podrzucić do mnie. Mieszkam koło Krakowa.
[#264] Re: Re:

@Kleofas, post #261

A bez adaptera LED , jak zachowują się HDD LED?
[#265] Re: Re:

@Norbert, post #264

diody działają prawidłowo, może coś jest źle podłączone,
kolega Stoopi udzielił mi pomocy szeroki uśmiech
2
[#266] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@FeRu, post #2

no i zasilacz 4A szlag trafił, po wstępnej diagnozie znalazłem dziwny układ S0308R
to chyba jest thyristor, a miernik pokazuje mi, że jest to rezystor, LOL

czy to, lub jakiś zamiennik, jest dostępny w sprzedaży ??

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2024 00:50:32 przez Cezarykl
[#267] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@softiron, post #1

Szukam sprawdzonego magika lutownicy (najlepiej z okolic Białegostoku lub wysyłka), który wymieni kondensatory w mojej A1200. Odkopałem sprzęt po 30 latach i zanim go uruchomię chciałbym, żeby ktoś go obejrzał :)
[#268] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@wilku, post #267

Na allegro Piotr Kozanenko
[#269] Re: Serwisanci Amig i Magicy Lutownicy

@wilku, post #267

Widzę, że BadBat prężnie działają. Może do nich się zgłoś. Recap za 160 zł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem