[#871] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@jacek09, post #870

Podaj ksywę
[#872] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@gilban, post #861

Żeby było jasne, ja pieniądze odzyskałem, choć płaciłem zwykłym przelewem. Dowód wykonania przelewu wystarczył.
[#873] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #872

Ostatnio tez mialem spor o joystick. Mozna czekać chyba to bylo 30 dni. po tym czasie dalsze kroki by byly podjete jakbym dostal zaswiadczenie z Policji ze zglosilem szkode i dopiero wtedy bym dostal zwrot kasy. Bez Policji zadnej kasy od Allegro sie nie zobaczy!!!! Joy kosztowal 18zl z przesylka wiec odpuscilem na cale szczescie sprzedajacy po ponad 2 miesiacach go przyslal???
[#874] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@pilat23, post #873

dalsze kroki by byly podjete jakbym dostal zaswiadczenie z Policji ze zglosilem szkode i dopiero wtedy bym dostal zwrot kasy. Bez Policji zadnej kasy od Allegro sie nie zobaczy!!!!

Oczywiście. A czy to jakiś problem? Posterunek jest w każdym mieście.
[#875] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #871

Podaj ksywę

Nie ma co wytykać palcami, po kilku mailach jakoś dogadałem się, ale niesmak pozostał.
[#876] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@jacek09, post #875

I chcesz żeby teraz inni Amigowcy szarpali się z kombinatorem ? Podaj link da aukcji jeśli jeszcze jest dostępna lub nazwę sprzedawcy.

Pozdrawiam
[#877] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #876

Aukcja już niedostępna, nazwa sprzedawcy pamiętam że nie pokrywała się z nickiem z forum. Skojarzyłem że to ta sama osoba po ogłoszeniu z giełdy gdzie były identyczne zdjęcia. Dogadałem się, przeprosił, wyszedł z twarzą. Z tego co wiem nie ma amigi już, miał jedną i tą sprzedał. Ale nicka z tego forum niestety nie pamiętam.
[#878] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #843

Założyłem spór na allegro zobaczymy jak to działa.

Działa beznadziejnie, tzn. m.w. jak spór tutaj tyle, że gorzej, bo wgląd w dyskusję i wywalanie kawy na ławę mają tylko strony sporu i Allegro :>

A już pisałem jakiś czas temu swoją historię związaną ze sporem z oszustką. Allegro ma regulamin, ale można z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że egzekwują ten regulamin tylko w punktach w których mają jakiś konkretny zysk. Reszta to mowa trawa i teksty o "pełnym wsparciu prawnym" i ewentualnemu "udostępnieniu informacji Policji".

Efekt był taki, że dostałem negatywa z tekstem, że jestem chory bo kupiłem coś co chciałem naprawić i że nie tędy droga :] Kupiłem dwie konsole PS3 z usterką opisaną i znaną jako YLOD. Po odebraniu okazało się, że obydwie konsole są złożone z kompletnie wszystkich uszkodzonych podzespołów. Pani tłumaczyła się, że się na tym nie zna, a konsole od kogoś tam dostała, ale w opisie jak byk było napisane YLOD, a w innych jej aukcjach wystawiane były inne konsole i podzespoły do nich.

Odnalazłem panią bodaj na NK a tam na zdjęciach konsole PS3 i X360 w szafeczce pod telewizorem i jakiś Pan łysawy... ale Pani się nie zna :> No może i się nie znała, ale jej cwany mężulek zapewne znał się doskonale i wykorzystał manewr na konto na biedną, nieświadomą białogłowę :)

Oczywiście zanim spór założyłem i wystawiłem negatyw chciałem domagać się zwrotu pieniędzy za mijający się z prawdą opis, ale to wszystko co gwarantuje Allegro, to tylko iluzja i tworzenie pozorów. Oni są mistrzami w wysyłaniu pocztowych ponagleń o 11zł zalegającej wpłaty, albo w akcentowaniu niepodważalności swoich decyzji przy abstrakcyjnym kasowaniu ich zdaniem "nielegalnych przedmiotów" jak np. kasety z Italo-Disco z hologramami z lat 90. Żadne wyjaśnienia ich wtedy nie interesują, żadne próby wysłania dowodów na legalność. Moderator na pytanie skąd wnioski, że to pirackie kasety napisał, że "kierował się swoją intuicją". Nie pomogło odwoływanie się wyżej i wystawianie kolejny raz z dokładniejszym opisem, bo dostałem ostrzeżenie, że jeszcze raz to zrobię i zbanują konto. Po prostu cwane państwo w państwie na którym żerują oszuści, którzy często są lepiej chronieni od uczciwego, detalicznego sprzedawcy, ponieważ oni płacą większe prowizje i sa bardziej opłacalni dla Allegro.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 11:52:21 przez Duracel
[#879] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #866

Oczywiście, źle się wyraziłem - chodziło mi o chęć współpracy z kupującym w celu potwierdzenia przez B. swojej uczciwości.
[#880] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@jacek09, post #877

Nick z forum nie jest specjalnie interesujący, podaj jakiej nazwy używa na allegro. I nie zakładaj optymistycznie że swoją Amigę już sprzedał. Jest tu cała masa handlarzy którzy zwęszyli okazję do zarobku i bezwzględnie ją wykorzystują szafując tu hasłami że skoro się da to "rżnąć frajera".
Pominięcie w opisie mankamentów sprzętu czy obudowy poparte jeszcze odpowiednio dobranymi zdjęciami aby nie były widoczne dla kupującego jest zwykłym oszustwem i takie postawy należy piętnować, między innymi przez ostrzegania innych przed takim sprzedającym.

Pozdrawiam
[#881] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #878

Myślę, Duracel, że zawarłeś w tym poście wszystko co na ten temat można było dopowiedzieć. OK

Pierwszą i jedyną motywacją Allegro jest zarabianie pieniędzy, a wszelkie "programy ochrony konsumentów" i bezpieczeństwo transakcji to tylko zbędna kosmetyka, taka ładnie pokolorowana wydmuszka, mająca wzbudzać zaufanie wśród klientów. Jak przychodzi co do czego, kiedy pakujesz się na minę, to w zasadzie i tak robisz to, co mógłbyś zrobić bez ich łaskawej "pomocy" - idziesz na policję, prokuraturę, do sądu, etc. Trochę to leci bananową republiką, bo gdyby w Polsce było prawo rzeczywiście chroniące obywateli, to albo Allegro bardziej by się przejmowało oszustami albo już dawno zakończyłoby swoją działalność pod ilością kar i odszkodowań jakie musieliby wybulić za oszustwa jakich dokonano za ich pośrednictwem. Planet Poland Strikes Again.

@Radosław: podpisuję się pod tym co napisałeś wszystkimi czterema kończynami. Niech środowisko się dowie, co to za gagatek.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 12:18:03 przez mccnex
[#882] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #881

Nie za drogo? pomysł
http://allegro.pl/amiga-commodore-a-600-sprawna-100-dyskietki-60-i2962277892.html
http://allegro.pl/sprawna-amiga-commodore-a600-w-super-stanie-i2955040948.html

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 13:07:26 przez parallax
[#883] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #880

Wydaje mi się, że za drogo pomysł
http://allegro.pl/przelacznik-kickstart-do-amigi-600-i2963185451.html
[#884] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #882

Licytowałem tą 600-kę i dałem sobie spokój przy 155zł. Ktoś odwołał ofertę i moja była najwyższa. Wyjechałem na chwilę na wieś a tu patrzę 184,18 (czy coś koło tego). Z miasta tuż "obok" mnie - 55km. Nie wiem czy jest to drogo czy też nie ale nie będę się bić w dziwnej aukcji. Moją najwyższą kwotą było 140 zł, po której byłem gotów na rozsądną licytację. Nie wiem jak to się stało ale ta najwyższa moja propozycja zmieniła się na 150 zł i podczas licytacji pomimo, że nie przebiłem najwyższej przeciwnika moja najwyższa zaoferowana kwota wzrosła do 155zł. Trochę pokrętnie to napisałem ale to wyglądało tak jakby ktoś za mnie przebijał choć ja tego nie robiłem.
[#885] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #880

Dokładnie tak.
Jak oszukują i zamiast przedmiotu "X" wysyłają "Y" lub nie wysyłają wcale - należy piętnować.

Jak natomiast opis jest uczciwy i jest jasno napisane że "nie sprawdzone/nie daję gwarancji" należy ZAWSZE traktować taki przedmiot jako uszodzony.
Kupowanie takiego przedmiotu z nadzieją że wszystko działa a potem wylewanie żali że zostało się oszukanym jest przykładem czystej niczym nie zmąconej głupoty KUPUJĄCEGO. wariat?
[#886] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #883

A Ty Paralax to się nauczysz w końcu prawidłowo wstawiać linki na forum?
[#887] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #878

Oczywiście zanim spór założyłem i wystawiłem negatyw chciałem domagać się zwrotu pieniędzy za mijający się z prawdą opis, ale to wszystko co gwarantuje Allegro, to tylko iluzja i tworzenie pozorów.

Miałem zupełnie inne doświadczenia, w ciągu miesiąca odzyskałem pieniądze. Bezproblemowo.
[#888] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #887

To samo u mnie.
Dwa razy dałem negatywa, po czym przedmioty zostały do mnie wysłane.
Negatywy nawzajem sobie usunęliśmy.
[#889] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #886

A kopiuj, wklej to nie laska? pomysł Albo otwórz odnośnik w nowej karcie to tez nie laska? pomysł
[#890] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #889

Przecież masz opcję podlinkowania zaznaczonego tekstu :). Lenistwo PX!
[#891] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #890

Nie będę linkował do nich, mimo, że jest rel="nofollow" pomysł

I co z tego, że dysk jest, ale chińska klawiaturapomysł
http://allegro.pl/amiga-600-hd-i2978822813.html

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 13:54:16 przez parallax
[#892] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #891

Straszny z Ciebie troll!

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 14:03:56 przez mccnex
[#893] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #891

Lukałem na tą Amigę. Szkoda słów ale jak taką cenę chce to niech się kurzy. Podobne sytuacje są w komisach samochodowych u mnie na wschodzie. Różnica w sprowadzanych autach między wsch. a zach. Polską jest niesamowita. Czasami i do 5tys. dochodzi. Ale to offtop i nie będę tego kontynuować. Bądź człowiekiem i linkuj normalnie :).
[#894] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #893

:)
"Wszystkie diody są zielone, ale mogę zmienić na życzenie. "

Przypomniało mi się, jak w latach 90-tych jak rozglądałem się za Amigą 1200 na giełdzie we wrocku, to powiedziałem coś takiego do typka, co miał do sprzedania A1200: pomysł

"Ale plomby gwarancyjnej nie ma"

a on z uśmiechem: pomysł

"Zaraz mogę nakleić"
[#895] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #894

http://allegro.pl/amiga-600-i2980537985.html
Ustrzeliłem :D. Trochę z tym zabawy będzie ale będzie jak nowa:).
[#896] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #894

Już pisałem on te Amigi od przeszło 6 miesięcy co najmniej albo więcej.
[#897] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #895

zycze powodzenia
[#898] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #895

[#899] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #898

Z czego śmiech?
[#900] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #899

Kiedyś na forum pisałem o tym sprzedającym. Na pewno będzie jak nowa
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem