[#841] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Valwit, post #840

Niestety na Allegro sprzedawca może z zemsty wystawić negatywa. Sam tak trzy negatywy zarobiłem. Jeden już skasowałem - towar po wystawieniu negatywa przyszedł. I teraz kilka dni temj też otrzymałem towar po negatywie. Także też negatyw będzie skasowany.

Negatywy wbrew pozorom są dość skuteczne - potencjalni kupujący jak widzą więcej niż 1% negatywów to z reguły rezygnują z zakupów u takiego sprzedawcy. Nikt nie chce się dać oszukać.

Ebay natomiast jest o wiele bardziej przyjazny kupującemu - sprzedawca po otrzymaniu zapłaty przez PayPal wystawić co najwyżej neutrala a kupujący może dać sprzedawcy negatywa.
[#842] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny na Allegro, część 3.
[#843] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@stachu100, post #841

Założyłem spór na allegro zobaczymy jak to działa.
[#844] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Valwit, post #833

No właśnie się zastanawiam czemu kolega się tak z B patyczkuje. Negatyw, centrum sporów w Allegro, pieniądze odzyska (choć tu akurat nie chodzi o odzyskanie tych śmiesznych 18PLN), wystawi laurkę komu trzeba, może nawet do blokady konta handlarzynie doprowadzi. W sumie to na upartego milion podstaw jest do zgłoszenia sprawy na policję (a właściwie jedna najważniejsza - zapłaciłem, towaru nie otrzymałem). I w zasadzie to nawet nie na upartego. Tak samo odzyskałem pieniądze kiedyś. Sprawa na policji i centrum sporów Allegro. Szkoda bicia piany na forum, szanse dostał, godzina 14 minęła, cza działać.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 20:26:59 przez GumBoy
[#845] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #844

Najgorsze jest to ze jeszcze z 10 lat temu od amigowca mozna bylo brac w ciemno, kupowalem i nigdy sie nie zawiodlem. 8 lat temu trafilem na pierwszego kombinatora, a teraz ciezko trafic na czlowieka uczciwego.
[#846] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #844

Pisałem już wcześniej chciałem to zrobić w sposób cywilizowany.I nie chodzi o pieniądze ani już kartę tylko o potępienie podejścia do sprawy sprzedającego który nagle się obudził po miesiącu że nie ma numeru nadania. Kartę wystawia ponownie na allegro oraz na portalu PPA w dziale giełda.
[#847] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #843

Nie działa . To lipa jest . Kiedyś też założyłem spór. Gość nie wysłał mi towaru i na koniec dostałem odpowiedź: spór nierozstrzygnięty. I coś w tym stylu, proszę ponownie skontaktować się ze sprzedawcą :)
[#848] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dorian3d, post #847

Pieniądze za pomocą Allegro można odzyskać (dzięki programowi ochrony kupujących) TYLKO I WYŁĄCZNIE JAK SIĘ PŁACI PRZEZ PAYU w innym wypadku nie ma na to szans. Dlatego ja już płacę tylko i wyłącznie w ten sposób i nie patrzę na to co mi sprzedawca proponuje. A czy połączył Payu ze swoim kontem czy nie to już jego problem. I w tym wypadku nawet nie może wystąpić o zwrot prowizji jak mu się coś nie podoba, bo Allegro widzi, że kasę zapłaciłem.
[#849] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dorian3d, post #847

A Kiedy to miało miejsce? Bo ja miałem ostatnio spór (facet nie chciał mi wysłać przedmiotu) to na końcu nierozstrzygnięty ale pojawiła się opcja darmowego adwokata... może to był program ochrony świadka właśnie.
[#850] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #844

Dzisiaj policja krócej otwarta więc po Dark Luka przyjdą dopiero w poniedziałek.
[#851] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@wuk, post #850

Po mnie ?
[#852] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@R_J_MacReady, post #849

28 lipca 2012 8:30 a to ten koleś i to właśnie u niego kupiłem chyba rok temu
link
[#853] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@stachu100, post #841

negatywy nawet jak niewidoczne pozostawiaja slad w systemie. i dzieki temy w przyszlosci przy sporach czy jakchkolwiek akcjach, system regauje inaczej w przypadku takiego delikwenta. mozna nawet nie miec negatywow a i tak allegro czy ebay moga zawiesic konto jesli jest wystarczajaco zgloszen ze sa problemy. dzieki temu eliminuje sie oszustow i dlatego warto korzystac z mozliwosci zgloszen czy negatywow.
[#854] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@R_J_MacReady, post #849

Standardowo w sporze dostajesz ofertę darmowej konsultacji z kancelarią współpracującą z Allegro. Oni Ci wskażą podstawy prawne, na podstawie których możesz dochodzić swoich racji przed sądem - suchy tekst ustawy - interpretacja - Twoje możliwości działania.

Miałem dwie sytuacje tego typu. Pierwsza - przedmiot o wartości 100PLN + wysyłka. Poszło o niezgodność z opisem (były brytyjskie wtyczki, o czym nie napisał, a zdjęcia zrobił tak, że nie było tego widać) ale ważniejsze jest, że to ustrojstwo nie działało jak powinno. Zażądałem zwrotu. Kontakt z kolesiem beznadziejny, w ogóle się nie odnosił do moich uwag, pytań, żądań. Pisał swoje i koniec. Spór skończył się niczym. Miałem do wyboru założyć mu sprawę albo odpuścić. Przekalkulowałem i wybrałem drugie rozwiązanie, bo o stówę szkoda mi było się w to bawić - rozprawa na mój koszt (zwrot po ewentualnej wygranej), w dodatku w sądzie u niego.

Druga akcja - kupiłem od innego kolesia komputer - netbooka - w opisie zaznaczone "nowy". Przyszedł bez zasilacza, bez instrukcji - samo pudełko, kiepsko zapakowane (luzy w środku). Kwota 600PLN. Lipa straszna. Postawiłem go w sytuacji bez wyjścia: zrobiłeś mnie w konia - albo oddajesz kasę w zamian za odsyłkę sprzętu albo sąd. Tu z kolei on wymiękł, oddał kasę, a nawet przeprosił za sytuację i koniec końców rozstaliśmy się w pokoju, obeszło się bez negatywów.

Na wielką pomoc Allegro bym nie liczył. Co najwyżej wyślą sprzedającemu, żeby się wywiązał jak tego nie robi albo jest niezgodność z opisem. Jak to nie skutkuje to i tak musisz na własną rękę wnosić pozew i grać zgodnie z procedurami polskiego prawa. Tak to wygląda. W/g mnie ochrona kupujących u nich to fikcja. Zdecydowanie bezpieczniej jest robić zakupy w sklepie albo kasa za towar sprawdzony na miejscu.
[#855] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@gilban, post #848

A czy połączył Payu ze swoim kontem czy nie to już jego problem.

Chyba raczej Twój. Jeśli sprzedawca nie skonfigurował konta, to pieniądze po prostu wrócą do Ciebie po... paru dniach? I będziesz na pozycji kupującego który nie zapłacił za przedmiot

Sorry, ale jeśli sprzedawca pisze na aukcji jaką formę płatności akceptuje, to Ty kupując jednocześnie akceptujesz jego warunki.

Allegro jest tak przebiegłe, że jeśli raz skonfigurujesz PAYU, to już nie możesz wykasować z niego numeru konta, co najwyżej wpisać inne. Masakra normalnie, trzeba założyć nowe konto i nie konfigurować PAYU.
[#856] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #851

Tak odebrałem dyskusję o wokandach.
Najbardziej ci się opłaca otrzymać samą kartę. Powinien ci wysłać identyczną i przeboleć kasę.
[#857] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@wuk, post #856

Przecież tą co ponownie wystawił na allegro to ta sama co kupiłem.
[#858] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@stachu100, post #841

Wszystko zależy jakie 1% to jest. Jeśli jest 1 negatyw na np. 50 transakcji (i to jeszcze ewidentnie "odwetowiec") to u takiego sprzedawcy nie waham się kupić. Jeśli jest 1% negatywów na 1000 transakcji to z reguły coś już jest nie tak...
[#859] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #857

Tego nie wiesz, Benedykt napisał że ma ich więcej, zdjęcia z lenistwa mógł dać te same. Na dwoje babka wróżyła. Jeśli twierdzi że ma ich więcej, to bez problemu może wysłać kolejną, a potem sobie z pocztą odszkodowanie załatwić. To była paczka, czy list polecony?
[#860] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@kjb666, post #859

Paczka. To jest ta sama karta porównywałem bo to są dwa różne zdjęcia a ta sama karta.
[#861] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@kjb666, post #855

No tak, ale jak jemu pieniądze wpłacę na konto poza Allegro, a ten potem do Allegro da znać że nie zapłaciłem, to też będę miał problem, czyż nie ? Chcąc odzyskać prowizję. Dodatkowo, gdy mi towaru nie wyśle to też będę miał problem, bo Allegro nie pomoże.
[#862] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #860

Odszkodowanie za zaginięcie paczki wynosi dziesięciokrotność kosztów nadania, może się ubiegać o nie do roku od momentu nadania, więc nie jest za późno i jeszcze na tym zarobi.

@Benedykt - robisz fajne wywiady i fajną grę z Leonem zrobiliście, ale to jest osobny temat nie związany z tą sytuacją tutaj, gdy nie jesteś przychylny drugiemu amigowcowi...
[#863] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@kjb666, post #862

Ale najpierw ją trzeba nadać.
[#864] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #863

Twierdzi że nadał, że jest uczciwy, więc nie powinien robić problemów, żeby pomóc Ci załatwić sprawę z pocztą, prawda? Jak poczta stwierdzi, że rzeczywiście paczka została przez niego nadana i nie doszła do Ciebie, to będziesz mógł pojechać do niego z kwiatami i odegrać scenę jak z programu "Wybacz Mi" :)
[#865] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@gorzyga, post #864

[#866] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@gorzyga, post #864

Twierdzi że nadał, że jest uczciwy, więc nie powinien robić problemów, żeby pomóc Ci załatwić sprawę z pocztą, prawda?

Nieprawda.
Kupujący nie jest stroną w przypadku zagubienia paczki.
Sprzedawca nie ma pomóc tylko ma ma sprawę zaginięcia rozwiązać z pocztą czy inną firmą którą do dostarczenia paczki wynajął.

Pozdrawiam
[#867] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@RadoslawF, post #866

Kupujący nie jest stroną w przypadku zagubienia paczki.

Dokładnie, tylko nadawca ma prawo ubiegać się o odszkodowanie od poczty polskiej. Odbiorca może co najwyżej sprawdzić po nr nadania gdzie przesyłka jest, ale jak pisze Dark_luke, numeru nie otrzymał.
[#868] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@gorzyga, post #864

Twierdzi że nadał, że jest uczciwy, więc nie powinien robić problemów, żeby pomóc Ci załatwić sprawę z pocztą, prawda? Jak poczta stwierdzi, że rzeczywiście paczka została przez niego nadana i nie doszła do Ciebie, to będziesz mógł pojechać do niego z kwiatami i odegrać scenę jak z programu "Wybacz Mi" usmiech

Ja bym z kwiatami w tej sytuacji pojechał... jakby paczka doszła :>
Poczta raczej nie stwierdzi, że paczka została nadana, bo w ten sposób sama by się obciążyła.
Jeżeli Benedykt nie ma kwitu nadania, to cała odpowiedzialność w tej chwili spoczywa na nim.

Chyba nie trzeba tłumaczyć, że wszelkie reklamacje składa się z jakimś dokumentem/dowodem w sprawie. Na gębę można sobie twierdzić, że paczkę się wysłało w złotym opakowaniu, a w rzeczywistości nie wyjść z domu.
[#869] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #868

W takim razie potwierdzenie złożenia reklamacji na poczcie jak coś to da.
[#870] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Duracel, post #868

Całkiem niedawno licytowałem swoją A1200, jak się okazało po szybkim rozeznaniu tematu od jednego z użytkowników tego forum. Ucieszyłem się, pomyślałem sobie że jak to amigowiec a nie żaden handlarz co ze śmietnika kompy zbiera to mogę być spokojny. Niestety nie było ok. Na szczęście sprzęt był sprawny, ale tak zasyfiony i tak spakowany, że ja już lepiej cegły pakowałem jak robiłem remont w domu i z casto wiozłem ;) Zdjęcia były pod takim kątem i w takim świetle, żeby jak najbardziej amigę upiększyć i ukryć wszelkie wady. Opis też nie wspominał o kilku istotnych wg. mnie mankamentach. Na moje uwagi dostałem odpowiedź, że za taką kasę czasem chodzą amigi uszkodzone i jeszcze się powinienem cieszyć, że tak tanio wylicytowałem. Fakt, ze cena poniżej 300zł z wysyłką za sprawną amigę, z zasilaczem, CF, joyami, myszą i dyskietkami to fart, ale to już licytujący o tym zdecydowali. I nie jest to powód żeby po złości ładować wszystko do kartonu jak ziemniaki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem