[#931] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #930

http://allegro.pl/amiga-i2968776718.html
[#932] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #919

http://allegro.pl/super-amiga-500-stan-kolekcjonerski-fv-gw-i2932783470.html
[#933] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Robii_k, post #921

1. Są to pierwsze pierwsze egzemplarze Amigi 500 jakie schodziły z linii produkcyjnej, jeszcze później przez jakiś czas produkowali RED LED, ale bez tej klawiatury.
2. O co chodzi z klawiaturą? Mianowicie o to, że jest to klawiatura nie do zajechania, mechaniczna (teraz do PC taka klawiatura kosztuje coś koło 500pln), nie na foliach. Chodzi inaczej, klawisze nie żółkną, i ma bajeranckie czerwone diody szeroki uśmiech
3. Obudowa też ma niewielkie różnice w stosunku do następnych wersji.
4. W środku znajduję się płyta Rev. 5-I, lub nawet Rev. 3. Rev. 3 jest ekstremalnie rzadka.

Różnica w cenie jest ogromna, więc to Ami dla kolekcjonera, lub innej osoby, której zależy na wyjątkowości takiego sprzętu.
[#934] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #932

Zacznij w końcu linkować normalnie...
[#935] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #932

"Łączy w sobie najlepsze i najnowsze osiągnięcia technologii, stylu i wydajności zorientowanych funkcji. Prawdziwie wszechstronny i bogaty zestaw funkcji, " no bez jaj...
[#936] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #935

Marketing w najczystszej postaci ;)
[#937] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@R_J_MacReady, post #934

On nie będzie linkował normalnie, bo po pierwsze jest forumowym parallaxem, a po drugie zawsze możesz użyć "kopiuj/wklej" :P
[#938] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #937

No... bardzo ergonomiczne rozwiązanie, szczególnie jedną ręką, na telefonie...
[#939] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #937

Nie będzie bo nie umie :D
[#940] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Hellena, post #939

I jak?pomysł
http://allegro.pl/amiga-600-hdd-2-mb-chip-100-dyskietek-i-inne-i2983975294.html
[#941] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #940

No.. dalej nie umiesz ;)
[#942] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@_arti, post #941

A jaka cena zaporowa pomysł Zamiast CF lepszy by był HDD pomysł
[#943] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@parallax, post #940

No drogo :) i jak pisał Arti nie umiesz :D.

Walnę takim ot-em. Trafił mi się przed chwilą klient na płyty i wsio z pc (stary złom). Mam tego trochę. Zapytałem się czy na "złoto". Odpowiedź pozytywna. Mam pytanie. Jak dużo można odzyskać złota z płyty bądź procesora. Sorki za ot.
[#944] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #943

Tutaj masz odpowiedź. Ostatnie foto mówi samo za siebie.
[#945] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@dominiqr, post #944

Zestaw małego chemika :). Jeśli to z jednej płyty głównej to rozumiem gościa. Ja niestety się w to bawić nie będę bo jest z tym trochę zachodu. Niemniej dzienx za fotoreportaż :D. Zapytam typa czy nie trafiły mi się jakieś Amigi i może pohandluję :).
[#946] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #945

W układach scalonych jest jeszcze platyna i srebro więc gdybyś miał przy chacie bocznicę kolejową do której co dzień przyjeżdżałby jeden wagon złomu PC może udałoby się Tobie wyżyć z tego. Do tego zabawa chemikaliami i nerwy, żeby nie pomylić szklanki herbaty z preparatem do wytrącania kruszcu - myślę, że gra nie jest warta zachodu dla warunków domowych.
[#947] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@dominiqr, post #946

Dlatego pozbędę się tego złomu co mam i zainwestuję w coś do Amigi. Tak jak pisałem. Może znajdę coś amipochodnego u tego "wariata" :D.
[#948] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@amper, post #943

Z 10 lat temu z tym ekperymentowałem. Oczywiście warunki minimum to dom jednorodzinny i ustronne miejsce na dworze. W raunkach domowych sens ma jedynie odzysk z procesorów i odłamanych styków z simmow i różnych kart. 10 lat temu dużo było jeszcze na rynku procesorów 486 i pentium I. Procedura wyglada tak. Tłuczesz młotkiem procesory w liczbie kilkudziesięciu, doprawiasz pozłacanymi stykami z kart pamięci i wszystko wrzucasz do plastikowego wiadra. Zalewasz wodą królewską, ważne żeby robic to w etapach bo zawartość może wykipić z wiadra. Mieszasz i zaprawiasz kwasem azotowym do smaku.
Kiedy całość się ustoi i wyraźnie widać, że na płytkach nie został żaden metal odcedzasz zielonkawy płyn. Warto przepłukać resztkę i też zlać. Płyn neutralizujesz nawozem azotowym, który niszczy kwas azotowy. Zostaje roztwór metali z kwasem solnym i wodą. Jest to ważne bo dopóki kwas azotowy jest aktywny to każdy wytrącony metal znowu się rozpuści. Na tym etapie dodajesz do roztworu siarczan i oglądasz jak na twoich oczach w jednorodnym płynie pojawiają się brązowe ziarna złota. To najważniejszy moment bo ile się pojawi tyle zarobisz. Złoto ma nienaturalny brązowy kolor bo wiąże się z siarką? powoli opada na dno. I teraz jak na filmach wylewasz z góry dolewasz wody i powoli wypłukujesz złoty pył. Z kilograma procesorów pI otrzymasz około 5 gramów złota. Ja zrobiłem trzy nastawy i otrzymałem około 16 gramów złota.
[#949] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #930

Tak.
[#950] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Robii_k, post #921

o tez mam taka :) kick 1.2, czerwony led i C=
[#951] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@dominiqr, post #946

To jesteś szczęściarzem szeroki uśmiech

================
Off-top:
Przy obecnych cenach złota i pozostałych metali szlachetnych, bez problemu można by z tego wyżyć jeszcze. Ale z roku na rok jest więcej osób i zakładów przeprowadzających takie operacje i zasoby starej elektroniki się kurczą (w starych prockach i elektronice ładowali dużo więcej metali szlachetnych).
Ale też trzeba pamiętać o ryzyku zatrucia i poparzenia, przez co ja osobiście trzymam się od tego z daleka i w warunkach domowych pewnie nie jest to legalne, a 50 000pln nie chciałbym zapłacić.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 19:10:21 przez flops
[#952] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #949

Powodzenia.
[#953] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #952

W międzyczasie ktoś (Dorian?) dzisiaj stał się szczęśliwym posiadaczem A570 za 80PLN. Gratulacje OK

http://allegro.pl/amiga-a570-i2985354217.html

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 19:23:55 przez mccnex
[#954] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #953

Sprawnej to dobrze.
[#955] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #953

Szkoda, że nie widziałem tej aukcji:(
Dzisiaj poszła DUNE za grosze
[#956] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #953

Plomba
[#957] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #953

"Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne.. Ta pani przyszła do mnie w tym kożuchu i w nim wychodzi" link

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 19:49:40 przez Dorian3d
[#958] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #953

"Jeśli przesyłka okaże się tańsza, zwracam resztę na konto kupującego." - no to mnie zaskoczyło, pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Aż się chce kupować od takiego sprzedawcy.

W międzyczasie: link - lol! ;D
[#959] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Nathanel, post #958

Na tym świecie wszystko jest możliwe począwszy od uczciwości po zdzierstwo .
[#960] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Nathanel, post #958

Mi kiedyś facet odesłał sumę na konto - coś w stylu 1,71PLN - nie chciałem, ale powiedział, że odsyła i nie ma dyskusji. Oby wszyscy mieli takie podejście do innych. "Pozdrowienia" dla wielbicieli golenia frajerów
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem