[#781] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #775

Kupujący: kupił i zapłacił . Sprzedający: ????????????
[#782] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@carrion, post #777

Szkoda może jeszcze zmienisz zdanie bo przecież Amiga to nie tylko ten syf . Miło było Cie poznać OK i również pozdrawiam, mam nadzieję że Ci przejdzie i znajdziesz A4000 eheheh
[#783] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@carrion, post #777

Widzę, że nie tylko mnie nachodzą takie przemyślenia. Niestety nie mam z czego się cieszyć. Rezygnujesz zupełnie z amigowania (motylek i klasyk)? Trochę szkoda, bo lubiłem poczytać Twoje wypowiedzi, no i mogłem czasem dowiedzieć się czegoś ciekawego.
[#784] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@michal_zukowski, post #776

"No bo teraz juz prawie nie ma amigowców dla których Amiga to podstawowy komputer, za to narobiło się bidahandlarzy i kolekcjonerów i powstała pewna bańka cenowa, które kiedyś powinna pęknąć."

I to właśnie przekracza ludzkie pojęcie. Niektórym fanom pozostaje emulator albo drakońskie ceny biedahandlarzyn z alledroggo. Amigi teraz trafiają głównie do światka kolekcjonerów, których i tutaj nie brakuje, w posiadaniu których nie jest jeden egzemplarz 1200-ki czy 600-ki a masa sprzętu. Często dyktują ceny albo uprzedzają aukcje dla zainteresowanych marką.
[#785] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@carrion, post #777

@carrion,

Tak jak pisze @mccnex - ja nie bawię się klasykiem dla kogoś - ja to robię dla siebie.
I naprawdę są ludzie z którymi warto się spotkać, walnąć browca czy dwa, pogadać, demka pooglądać.
Świat nie kończy się bo ktoś "dał plamę".
[#786] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@PrzemasIII, post #782

No no, za niedługo będzie A4000 do sprzedania ;)
[#787] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@mccnex, post #780

A warto warto.
Ja pielęgnuję moje młodzieńcze pragnienia, gdzie kiedyś wzdychałem za A600, potem dostałem A2000 (którą mi ukradziono)... i tak 9 lat czekałem, czekałem na sposobność - i teraz mam :D
I mam nadzieję, że może uda mi się mojego młodego (na razie 4 lata ma i to co lubi to SuperFrog i Agony :D) przekonać do pielęgnowania tego :D
I aż mnie cholera bierze, bo walczę teraz z dyskiem do A4000 i nie wiem co mam mu odpowiadać, że "żabka" i "sówka" nie działają... :/
[#788] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@carrion, post #777

Carion,,, a co jest temu winna biedna Amiga. Spójż bardziej na ludzi. Odsiewaj plewy wokół siebie. A sprzęt zostaw sobie. Mówię Ci, jest sporo fajnych fanów Amigi z którymi można jeszcze wiele fajnych dni przeżyć.
cyt : "nie chcę mieć z Amigą więcej nic wspólnego!
ten post był bardzo długi ale znowu z powodów wewnętrznej cenzury go przyciąłem... niebawem na moim blogu zapostuję co o was sądzę....
"

Pozakładaj ignory komu trzeba i pisz z tymi którzy są w porządku. Czuję się pokrzywdzony że wylewasz całe akwarium, bo jedna rybka pływa spleśniała.ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2013 21:41:09 przez Wojox
[#789] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@carrion, post #777

nie chcę mieć z Amigą więcej nic wspólnego!

Czemu to akurat z Amigą a nie np. ze sprzedawcami na Allegro? ;)

Mnie też kiedyś jakaś babka wkurzyła w sklepie do tego stopnia, że prawie się rozwiodłem!
[#790] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Benedykt Dziubałtowski, post #761

Benedykt Ty to jakiś pechowy jesteś. A to kasy Ci nie zapłacą, a to z admina chcą odwołać, a to Ty karty nie dostarczysz

Stachu jak Benek Ci sprawę w Piasecznie założy to daj znać.
Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie

Pozdrawiam

Bogumił
[#791] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@stachu100, post #785

Ha to ja stachu zapraszam na browara :D Zawsze dobrze jest wypić browara nie słysząc narzekań że wy tylko o pracy, amidze, wojsku dupach i elektronice :)
[#792] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Sosabowski, post #791

Bardzo chętnie. piwo
Do Olkusza się co prawda nie wybieram w najbliższym czasie, ale szykuje się fajna impreza w Kamieniu za kilka tygodni. Mam już pozwolenie od piękniejszej połowy. Oj będzie się działo! OK
[#793] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@PrzemasIII, post #781

Nie można tak było od razu Allegro ?
Sorrki na 100% na tych zdjęciach jest ta sama karta Karta z aukcji
Kolejna aukcja
To mam dowód.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2013 22:33:05 przez Dark_luke
[#794] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@stachu100, post #792

A w Wlkp się czasami nie wybierasz? szeroki uśmiech od razu karcioche byś mi przerobił, a ja bym robił za Twojego barmana (po wykonanej pracy of course )
[#795] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #793

Ben daj spokój. Nie zakładaj żadnych spraw, życie i tak jest już wystarczająco ciężkie żeby je sobie knocić dodatkowo. Przeproś zainteresowanych, zamknijcie te sprawe raz na zawsze i odpuście sobie nawzajem..
[#796] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@R_J_MacReady, post #794

No moglibyśmy pokazać co znaczy WLKP gościnność. Stachu na pyry z gziką możesz liczyć.;)
[#797] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Ender, post #796

Dokładnie! OK nocleg by się również znalazł to by się o pierdołach przy % pogadało :D
[#798] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@R_J_MacReady, post #795

Jeśli racja jest po stronie Benedykta, to na urzędzie jest dowód nadania (warto sprawdzić, bo tam też czasami cuda się dzieją) i spokojnie może sprawę zakładać.
Jeśli nie wysłał - sprawy nie założy.

Kupujący ma dwa wyjścia - albo zgłosić sprawę do allegro i na policję, albo przekomarzać się na forum do skutku.

Ja kiedyś kupiłem grzecznościowo przez swoje konto coś koledze za 200 zeta. I to coś nie dotarło. Nie mogłem złożyć reklamacji na poczcie, bo nie byłem nadawcą, a z kolei nadawca wysłał mi dowód nadania i olał resztę, bo jako sprzedawca się wywiązał.

Pomijam fakt, że idiota wysłał paczkę jako ekonomiczna, i jeszcze na druku napisał "PS2 network adapter", co oczywiście pomogło paczce zniknąć.

No ale to był obcy człowiek, a nie osoba ze środowiska Amigowego.

@Benedykt - więcej pokory... albo chociaż przestań chrześcijanina udawać...
[#799] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@kjb666, post #798

Sprawę założyć mu wolno, niezależnie czy wysłał tę kartę czy nie. Tyle że jeśli dotychczasowe opisy stron są prawdziwe to nie wygra nawet jeśli wysłał. Inna sprawa to chyba nie tylko ja nie wierzę w to że wysłał.

Pozdrawiam
[#800] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Tom Rain, post #786

Pamiętaj o zdjęciach i o mnie:)
[#801] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@carrion, post #777

jak się okazuje moją wyprzedaż rozpocząłem w odpowiednim momencie... nie chcę mieć z Amigą więcej nic wspólnego!

Nie no, panowie! Spokojnie! :) Bo czuję się jak na tanim melodramacie ;) Carrion, nie wysprzedawaj się do cna, uspokój się.

Dajcie spokój z dramatyzowaniem, że to świat Amigowy jest taki, bo głupota, chęć nieuczciwego zysku, kłamstwo itp. nie mają ani konkretnej narodowości, nie mają też korzeni w żadnej konkretnej grupie społecznej. Nie można popadać rozpacz i generalizowanie, bo margines nie waży o wartości większości.

Benek, przeczytałem Twoje wyjaśnienia i relację z drugiej strony i co by tu nie mówić wygląda to na Twoją niekorzyść na obecną chwilę. Nie rozstrzygnę czy piszesz prawdę, czy po prostu w panice się tłumaczysz i straszysz sądami za zniesławienie, ale faktem jest, że Twoim obowiązkiem jest pokazać kwit nadania przesyłki, iść na Pocztę i tam wyjaśniać sprawę, jest to Twój obowiązek jako sprzedawcy, który zlecił wysyłkę konkretnemu usługodawcy. Kupujący nie ma na to żadnego wpływu, a jego rola i obowiązek w tym przypadku ogranicza się do wpłaty należnej kwoty za kartę i za przesyłkę, oraz odebranie przesyłki w odpowiednim terminie po otrzymaniu informacji że takowa jest do odebrania.

Wybacz, ale trudno się dziwić kupującemu, że w sytuacji gdy się pomyliłeś i kupił kartę za bezcen pierwsze co się nasuwa po tym domniemanym "zagubieniu przesyłki" i po Twojej postawie względem wyjaśnienia sprawy, to to, że kombinujesz. No niestety, ale tak to wygląda, ponieważ nie trzeba być geniuszem aby widzieć tutaj motyw i konkretne działanie, które sugeruje iż chciałeś zachować kartę.

Logicznym jest, że ekonomicznie lepiej Ci zwrócić tą śmieszną kwotę kupującemu niż pogodzić się ze sprzedażą za taką śmieszną kwotę, a jeżeli karta jest ciągle u Ciebie w domu, to nic nie tracisz.

Nie jestem prawnikiem, nie znam też aż tak dobrze regulaminu Allegro, ale sądzę, że kupujący ma prawo wyboru czy chce taką kartę, czy zwrot kosztów. Jeżeli kupujący woli kartę, a Ty nie możesz, nie chcesz mu jej wysłać, to podejrzewam, że ma prawo domagać się ekwiwalentu pieniężnego wartości karty, ale nie po cenie wylicytowanej, a po cenie rynkowej. Zapewne tego typu wycenę robi jakiś rzeczoznawca, no chyba, że to kupujący ustala kwotę jaka by go satysfakcjonowała, ale tutaj nie mam pewności i skłaniam się ku pierwszej opcji.

Reasumując, jeżeli chcesz wyjść z twarzą powinieneś pofatygować się po kwit, przesłać jego skan z numerem nadania, udać się na Pocztę i wyjaśniać sprawę (domagać się od nich jakiegoś odszkodowania), a kupującemu nadać drugą kartę, lub zapłacić sumę będącą równowartością realnej wartości tej karty, czy też kwotą która usatysfakcjonuje zwycięzcę Twojej aukcji.

Jak ktoś napisał wyżej - za błędy się płaci, tym bardziej jeżeli chce się wyjść z twarzą.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 07:46:08 przez Duracel
[#802] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@carrion, post #777

jak się okazuje moją wyprzedaż rozpocząłem w odpowiednim momencie... nie chcę mieć z Amigą więcej nic wspólnego!
ten post był bardzo długi ale znowu z powodów wewnętrznej cenzury go przyciąłem... niebawem na moim blogu zapostuję co o was sądzę....

I kto to mówi ?

Dla potencjalnych nabywców: Carrion zasłynął sprzedażą stacji 1581, której mankamenty ewidentnie zatuszował w aukcji (zdjęcia zrobione tak, żeby nie było widać "tego co nie trzeba", opis z kosmosu itp). Nie mówiąc już o tym, że uważał, że tak jest OK. I nie był to jedyny przypadek takich machlojek - ale akurat kupującym była osoba znająca się na rzeczy i sprawa została nagłośniona.

Do poczytania:
http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=7&topic=2570&page=58#msg62254
[#803] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dark_luke, post #793

Czy Nexus_24 to Benek? Pytam bo chciałem coś kupić na Allegro, ale wolałbym się nie zaciąć. Czy to nie ten sam osobnik, który robił interesy z jakimś muzeum komputerów (a może jakieś stowarzyszenie to było)? Chyba wylewali tu potem żale i pomyje. Ubaw był przedni.
[#804] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Diaboł, post #803

Tak to ta sama osoba
[#805] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@Dopuser, post #789

Ta scena pozostanie na zawsze w pamięci bywalców ppa, dramat rozgrywa się na naszych oczach:

[#806] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@jubi, post #805

Ja po tym wszystkim doszedłem do tego, że nie chce mieć nic wspólnego z Amigą 2000.
[#807] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@michal_zukowski, post #806

Mówisz o tej od oszusta Artiego (4-92) pozlepianej Poxipolem? :)
[#808] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@michal_zukowski, post #806

Rozbawiacie mnie :D. Temat traktuje głównie o kwestii cen ze sławnego portalu aukcyjnego, o oszustach, o cenach z kosmosu a tutaj "publiczne" chłostanie i powództwa z kosmosu. To co zabijało tą społeczność od dawna to tylko kwestia pieniędzy i kombinatorstwa i nic już tego nie zmieni.
[#809] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@GumBoy, post #807

ja ją kupilem od niego jako zepsutą, i sprzedalem potem dalej tez jako zepsutą, wiec koniec konców arti przewałki na niej nie zrobił
[#810] Re: Ceny na Allegro, część 3.

@michal_zukowski, post #809

Bo został nakryty że buduje przekręt.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem