[#181] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@borg, post #180

Borg, obejrzyj streamy np. Tytusa. Porównaj jak jemu idzie to na zywo.
[#182] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@alt_, post #181

Czy tam czasami Ty nie pokazujesz sprzętów? To tak, jakbyś powiedział - obejrzyj sobie stramy Borga z C64...
[#183] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@borg, post #180

Ja nie oglądam streamów, ale jesteś komodorowcem. Posiadanie maszynki która nie rozwija się od 40 lat i wszystkie produkcje od 10 lat wyglądają identycznie jest już wystarczającą beką
[#184] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@borg, post #182

Czasami. Celowo nie powiedziałem żebyś obejrzał streamy jak występuje u Tytusa. Tylko żebyś obejrzał jego streamy. Co do moich występów, to zawsze jest totalny żywioł bez żadnego przygotowania i mówię to otwarcie.
[#185] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@jimiche, post #179

Ale nie posiadając prawdziwego sprzętu nigdy nie sprawdzisz np. czy emulator w trąbę cię nie robi...

Wydaje mi się, że w tym zakresie pozycja sprzętu nie jest zagrożona, bo nikt raczej nie tworzy programów, czy tam innego badziewia, z przeznaczeniem do uruchamiania pod emulatorem. Sprzęt jest takim wzorcem metra z Sevres stanowiącym punkt odniesienia i przeznaczenia. Nikt nie będzie miał pretensji na party jeśli demo działało na emulatorze, a na prawdziwym sprzęcie nie odpala. Nie sprawdziłeś - twoja strata, nie? W tym sensie "lepszości" emulatora ja również nie widzę. Natomiast tak jak piszesz - przy testowaniu różnych rzeczy to nie ma wyjścia.
1
[#186] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@borg, post #180

"A tak przy okazji, nie widzicie różnicy pomiędzy transmisją na żywo, a filmem(...)"

No ja widzę, tak samo jak widzę różnicę pomiędzy przygotowaniem do tematu a poruszaniu się we mgle ;)

Tak jak napisałem w #173, wystarczyłoby wcześniej sprawdzić które demko jakiej konfiguracji wymaga, przetestować i zapisać sobie na kartce. Albo porobić sobie katalogi o nazwie 030/040/060 i tam powrzucać, wtedy kartka nie będzie potrzebna...

Oglądanie w kółko tego samego dema które się wysypuje w połowie? To tak jakby nie wiem, zrobić live o kładzeniu kafelek, robiąc to pierwszy raz w życiu
[#187] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #186

W punkt. Właśnie dążyłem do tego i podsumowując - jak się na czyms nie znasz to albo odpusc, albo się doucz albo daj to innym niech zrobią za Ciebie...
[#188] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #186

Tak sobie czytam ten wątek i trudno mi uwierzyć, że stare chłopy (40/50+) piszą takie rzeczy jak dzieciaki z piaskownicy (10+ i to max!).
Temat zrobił się strasznym bagnem, pralnią żali i offem że aż dziw bierze, że żaden mod nie zamknął tematu... ludzie ile macie lat by tak pisać??? Jestem amigowcem ale zaczyna mi być wstyd, że to środowisko jest tak "za rulezowane" że nie ma miejsca na odrobinę tolerancji czy pobłażania... Wy tak naprawdę na serio piszecie???
[#189] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@borg, post #180

Borgu jutro zapraszam na live "Jeździmy czołgiem". Po livie się okaże, że nie mam pojęcia ani o jeżdżeniu, ani o czołgu. A nieudane próby rozruchu i nieudolne prowadzenie pojazdu będę kwitował stwierdzeniem "no, tak to jest z czołgami"...

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2021 23:51:53 przez mastaszek
[#190] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@mastaszek, post #189

Dodatkowo nagraj to w muzeum czołgów, które prowadzisz a na których sie nie znasz.
[#191] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@michal_zukowski, post #190

Ej ale nie zdziw się jak prawdziwi czołgiści przyjadą Cię zbesztać... ale w jak się schowasz w czołgu to będziesz bezpieczny
[#192] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@mccnex, post #191

To zależy czym przyjadą i czy wezmą ze sobą amunicję...
[#193] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@nogorg, post #165

Chłopak realistycznie pokazał, że nie ma lekko na emulcu gdy chce się odpalić coś innego niż Superfrog i to jest prawda.

Widzę, że kolega zapewne nieświadomie potwierdza moje słowa. Rzeczywiście WinUAE nadaje się najlepiej do odpalania Superfroga z pliku ADF. Zabawa z systemem oraz praca - tutaj jest trudniej i emulator staje się zbędnym balastem.

Sam miałem problemy z konfiguracją WinUAE i dopiero potem wyszło, że musi być "Fastest possible" (najszybciej jak tylko możliwe) i wyłączenie DMA żeby uzyskać prawidłową prędkość emulacji.
[#194] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@PWS, post #188

Temat zrobił się strasznym bagnem, pralnią żali i offem

No ale tak można by podsumować live Borga, że zamiast fajnej prezentacji odjechanych demek ze sceny amigowej, zrobiło się "straszne bagno, pralnia żali i off"

środowisko jest tak "za rulezowane" że nie ma miejsca na odrobinę tolerancji czy pobłażania

I tutaj znowu trzeba przypomnieć że Borgu z jednej strony twierdzi że najlepsza Amiga to WinUAE na PC, a potem pokazuje że nie potrafi tego ogarnąć, czy może robi to celowo bez przygotowania.

Oczywiście ma do tego prawo, ale jeśli robi sobie na ten temat ogólnodostępny materiał video, to chyba mamy prawo tenże materiał ocenić?

P.S. Czekam na jego live na temat Vampire, PPC, NG itd., jeszcze tyle płaszczyzn zostało żeby próbować udowodnić ludziom że Amiga to same problemy (a nie że prowadzący nie ogarnia, o co to nie!)
[#195] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Hexmage960, post #193

Widzę, że kolega zapewne nieświadomie potwierdza moje słowa. Rzeczywiście WinUAE nadaje się najlepiej do odpalania Superfroga z pliku ADF. Zabawa z systemem oraz praca - tutaj jest trudniej i emulator staje się zbędnym balastem.

Sam miałem problemy z konfiguracją WinUAE i dopiero potem wyszło, że musi być "Fastest possible" (najszybciej jak tylko możliwe) i wyłączenie DMA żeby uzyskać prawidłową prędkość emulacji.

Bo najlepszą Amigę też trzeba umieć ogarniać. Nie wystarczy odpalić (Win)UAE i wrzucić exe czy adf. Powiem tyle, że z racji pracy dużo używam WinUAE zamiast h/w Amigi i szczerze mówiąc nie trafiłem jeszcze prodki, która by nie poszła czy to na A500 czy na A1200/060. Z wyjątkiem TBL-CD, która się zacina z powodu jakichś błędów czy tricków użytych przez kodera, było w internetach.

A wracając do tematu, skoro zebrali się tu różni zainteresowani z Borgiem na czele, może wyjaśnijcie sobie zaistniałe problemy, uściśnijcie łapki i na przyszłość proponuję unikać takich sytuacji. Kwas, z tego co się orientuje nie zaczął się w tym wątku, a dużo wcześniej, więc kawa na ławę i niechaj wszyscy żyją długo i szczęśliwie.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2021 00:25:41 przez mccnex
[#196] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Hexmage960, post #193

A jeśli ktoś nie potrafi używać Excela, to winny jest Excel czy brak wiedzy po stronie użytkownika?

WinUAE to program użytkowy i jak każdy inny wymaga poznania, poświęcenia pewnego czasu itd., można dojść do tego metodą prób i błędów, można zapytać na forum...
[#197] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@mccnex, post #195

Z wyjątkiem TBL-CD, która się zacina z powodu jakichś błędów czy tricków użytych przez kodera, było w internetach.

https://files.scene.org/view/demos/groups/tbl/amiga/tbl-cd.lha

Właśnie sobie odpaliłem pod WinUAE, demko poszło całe.

W jakim sensie się zacina?

U mnie konfig wygląda tak:

WinUAE 3.6.0

Kick 3.0

68030
24-bit addressing
More compatible
Fastest Possible

Chipset AGA, Wait for Blitter, Collision Level - Full

Ram: 2MB Chip, Z2 8MB Fast

edit----

Znalazłem wątki na eab.abime.net, no to albo już jest wersja poprawiona, albo nowe WinUAE jest lepsze :)

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2021 00:58:16 przez karolb
[#198] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #196

Po trosze Excela (intuicyjność) po trosze użytkownika, oczywiście ze wskazaniem na tego drugiego.

Akurat zamiast emulatora można używać zwykłego komputera - i wymagana jest podstawowa wiedza z zakresu użytkowania komputera, niewiele ponadto.

Ja pisałem to co kolega Nogorg - że jak wyjdzie się poza etap Superfroga z ADF, to są schody na emulacji. Amiga jest dosyć złożonym systemem.

Zauważyłem też, że ludzie pod WinUAE z powrotem programują pod obrazy dyskietek ADF, zamiast pod Amiga OS, jak to było w latach 1998-2002. Tak jakby Amiga cofnęła się wiele lat wstecz.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2021 01:14:53 przez Hexmage960
[#199] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Hexmage960, post #198

Dlatego większość softu, który powstaje to kupa, w porównaniu do lat 1996-2001.
[#200] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Hexmage960, post #198

Zauważyłem też, że ludzie pod WinUAE z powrotem programują pod obrazy dyskietek ADF, zamiast pod Amiga OS, jak to było w latach 1998-2002.

Z tymi obrazami, masz na myśli że są w NDOS?
[#201] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #200

Z tymi obrazami, masz na myśli że są w NDOS?

W zasadzie tak. Ale chodzi głównie o "nośnik", czy format w tym przypadku. Nie jest to oczywiście reguła i widzę wiele odstępstw w przypadku niektórych programistów - piszą programy do zainstalowania na twardym dysku.

WHDLoad powstał by obsłużyć starsze, kapryśne programy i gry - a teraz pisze się slave'y dla nowych gier, co według mnie nie jest dobrym zjawiskiem.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2021 01:40:32 przez Hexmage960
[#202] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Hexmage960, post #201

Myślę że gry są robione z myślą o A500 z 1MB i dlatego na dyskietkach (albo chodzi o ten klimat retro), nie widzę zbieżności z tworzeniem pod WinUAE i nośnikiem końcowym jako dyskietka.
[#203] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #202

Jasne - pełna zgoda. Sam używam dyskietek - jako nośnika (mam w Amidze też napęd CD-ROM). Ale programy i gry, które powstają obecnie powinny mieć opcję instalacji bez pomocy WHDLoad.

Dlatego pisałem, że obecnie nie zwraca się na to uwagi, w przeciwieństwie do przełomu wieków, kiedy kładziono na to największą wagę.

Nowoczesny software na Amigę w moim rozumieniu obsługiwał różne rozszerzenia, twardy dysk, CD-ROM, pamięć itp.

Gdzieś to po drodze zniknęło - ADFy to jakiś krok wstecz i takie dziwne dla mnie zjawisko. Ale może ja nie czuję tak klimatu nierozbudowanej Amigi 500, a teraz programiści wracają po latach do tego sprzętu.

Mimo wszystko nawet jak coś powstaje na A500, to moim zdaniem powinno być robione zgodnie ze standardami, wypracowanymi przez lata w przypadku platformy Amiga.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2021 02:26:39 przez Hexmage960
[#204] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #175

Piotrek pisze tak teraz, ale w latach 90tych był największym rulesowcem chyba jakiego scena widziała. Tak mniej więcej do członkostwa w Pulsie :)
Do niedawna powtarzałeś anegdotkę o TurboCalcu, która polegała na tym że ktoś sprzedający TurboCalc używał Excela (Nerdy Nocą), no i w sumie ten pan od TurboCalca również mógł być amigowcem, który po prostu popłynął z technologią podobnie jak Ty, tylko że wtedy był powodem do Twoich żartów, których teraz jednak się sam wzbraniasz.
Ciekaw jestem gdyby ktokolwiek w czasach kiedy byłeś w Union powiedział Ci że jest amigowcem, ale ma pc, czy również liczyłby na Twoją wyrozumiałość?

Naturalnie sam odpalam WinUAE. Gdy ściągam cos amigowego z neta, to zapinam moją kartę CF do WinUAE i przerzucam tam co mi potrzeba na fizycznym sprzęcie. Używam go także do robienia backupów kart.

Watek robi się bardzo długi i wielopoziomowy. Dyskutuje się super, i w sumie tego właśnie dzisiaj ludziom brakuje kiedy te facebooki i yt wykosiły wszystkie małe hobbystyczne fora.
[#205] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Ralpheeck, post #204

Czasy się zmieniają, ile lat upłynęło od tego incydentu z Turbo Calc do dzisiaj?
[#206] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Ralpheeck, post #204

A czy nie jest to po prostu tzw. zasada wahadła? Jeśli było przegięte w jedną stronę to zanim powróci do stanu pierwotnego musi się równie mocno wygiąć w stronę drugą. Wszyscy podlegamy tej zasadzie w takim czy innym stopniu, wszak we are just machines... ;)
[#207] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Jazzcat, post #206

A Ty też się gniewasz na pana, który okrył infamią wasze demo uruchamiając je w sposób nieprofesjonalny?
1
[#208] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #200

Moze o to ze np. sporo tych piecsetkowych pchelek jak intra czy male gierki udostepniane jest w formacie adf. Prosty s-s wgrywajacy wylacznie program i tyle. Robione jest to z mysla o emulatorach/gotekach, zeby nie trzeba bylo odpalac wb lub bawic sie w shellu. Ostatecznie najwiecej klopotu maja ci ktorzy uruchamija na prawdziwym bezgotekowym klasyku bo trzeba zamontowac obraz adf zeby sie dobrac do programu.

Nosnik to jedno a slaby kod to drugie. Np. do zagrania w ta nowa gierke abyss 'pod prad' musialem u siebie wylaczyc cache, ustawic na ocs i ruszyc bez s-s z cli (czterdziestka). Inaczej byly zwisy.
[#209] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@kempy, post #208

Ja lubię oglądać kanał Borga pod kątem Commodore 64 i wszystkim co z tym komputerem związane. Osobiście nie szukam tam informacji o Amidze ;) .

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2021 11:36:34 przez Azzorek
[#210] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Hexmage960, post #201

Nie zgodzę się. Chciałbyś żeby w erze różnych kart pozwalających posiadać dysk twardy nawet w A500 pisać z myślą o ograniczeniach dyskietki? To absurd. Dziś standardem powinno być szybsze 68000, fast RAM, dysk twardy i OCS/ECS/AGA, a nie Amiga 7mhz i 1MB RAM stos dyskietek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem