[#1] Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka
Hej, jako że obserwuję kanał #Retrogralnia na YT, trafiłem na ten oto materiał:

https://www.youtube.com/watch?v=ub0noiE7IIM&ab_channel=RetroGralnia

Jak można dowiedzieć się z zamieszczonego filmu, sytuacja wrocławskiego muzeum jest nieciekawa, stąd ten dosyć rozpaczliwy apel jego twórców. Jako, że jestem z Wrocławia, postanowiłem o tym tu napisać i mam nadzieję, że wspomożecie muzeum jakąś kwotą. Liczę na Waszą hojność, ale oczywiście każda wpłata się liczy, nawet najmniejsza. Mamy wspaniałem hobby, w które często wkładamy niemałą kasę, więc fajnie byłoby pomóc tym, którzy przyczyniają się do popularyzacji m.in naszego komputera.
Pozdrawiam, oby otwarcie nastąpiło jak najszybciej i już na zawsze!

Link do zrzutki:

https://zrzutka.pl/gub62a

ps. do moderatora: może dałoby radę wrzucić info o zbiórce do aktualności, na pewno byłby większy zasięg.
[#2] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Parafrazując słowa Borga o amidze (najlepsza amiga to pc)
Po co muzeum? Najlepszym rzeczą do poznania i oglądania starych komputerów jest internet.
1
[#3] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Niech sobie borg odpali emulator muzeum.
2
[#4] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@kamilus, post #3

Zgadzam się OK
1
[#5] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Pomysł pozornie dobry, ale w przypadku muzeum lepszym byłaby zmasowana akcja marketingowa i promocyjna - w końcu muzeum powinno utrzymywać się dzięki odwiedzającym, nie wspierającym. Nawet gdyby wszyscy Amigowcy wsparli muzeum pokaźną sumą, nie przyniosłoby to efektu w postaci wzrostu zainteresowania wśród osób, które z istnienia muzeum być może nie zdają sobie sprawy. Moim zdaniem ładny duży, stały (przynajmniej do czasu) banner, info na profilach facebookowych i innych forach komputerowych może dać więcej dobrego, niż sztuczne podtrzymywanie życia zastrzykami gotówki. Odwiedzający też przecież płacą za wejściówki i efekt będzie ten sam.
[#6] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Ralpheeck, post #2

Kompletnie nietrafione, każdy PC jest obecnie lepszy od Amigi i innych retro sprzętów, a jakoś jeszcze nie leżą one na śmietniku, a nawet niektóre przekraczają wartością PC przeciętnego domownika. Zadaniem muzeum jest przechowywanie dla potomnych namacalnego kawałka historii, osobiste preferencje na temat wyższości jednego nad drugim nie mają żadnego związku z funkcją tej instytucji.
[#7] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@kamilus, post #3

.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2021 18:32:43 przez san_u
[#8] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@san_u, post #6

Tu nie chodzi o to "co lepsze - PC czy Amiga". Chodzi o "słynną" wypowiedź, że "PC z emulatorem jest najlepszą Amigą". Skoro tak to muzea są niepotrzebne, przecież zalegają tam tylko stare graty gorsze od byle PC z emulatorem.
1
[#9] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Muzeum to kawał historii retrogamingu
w Polsce.
W obecnej sytuacji taka zrzutka wydaje się
jedyną szansą na uratowanie muzeum.
[#10] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #5

Tu raczej powodem jest temat wałkowany od ponad roku.
Wsparłem muzeum choć tam nie byłam, a nie raz odwiedzałem Świebodzki w Wrocławiu.
[#11] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@recedent, post #8

Ale co ma jedno do drugiego, po co są muzea elektroniki, militariów, motoryzacji skoro wszystko co jest obecnie produkowane jest generalnie lepsze, szybsze skuteczniejsze, więc najlepiej byłoby to wszystko wywieźć na złom i zutylizować. Dla mnie to jest spory rozjazd między jednym światem, a drugim jeśli chodzi o ten przytyk. Mam PC, który jest lepszy niż wszystkie Amigi w domu, a wiec zgodnie ze złośliwościami, powinienem się ich pozbyć.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2021 18:35:59 przez san_u
[#12] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Co karma wraca. Zawsze muzeum może sprzedać część eksponatów.
[#13] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Dzięki za info. Mam nadzieję, że muzeum przetrwa trudne czasy dla tego typu działalności.
[#14] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@kamilus, post #3

Niech sobie borg odpali emulator muzeum.

To nie temat do żartów. Sprawa jest
poważna.
Ja uważam, że nie uratowanie tego
muzeum to będzie kompromitacja
naszej społeczności, również po
części amigowców.
Jak mniemam w muzeum są
wystawiane też Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2021 18:41:14 przez mmarcin2741
[#15] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@san_u, post #11

Chyba się nie rozumiemy. Napisałem:

Tu nie chodzi o to "co lepsze - PC czy Amiga"

A Ty mi odpowiadasz:

wszystko co jest obecnie produkowane jest generalnie lepsze, szybsze skuteczniejsze, (...) Mam PC, który jest lepszy niż wszystkie Amigi w domu
.
[#16] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@mmarcin2741, post #9

Niech sobie zaemuluje muzeum na pc

Sorry ale człowiek który twierdzi że emulator na pc jest lepszy od oryginalnego sprzętu - nie powinien prowadzić takiego muzeum. Ma teraz szansę pozbyć się retro sprzętu a w jego miejsce postawić emulatory na pc :) i opowiadać jakie są cudowne...

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2021 18:51:56 przez RokiS
2
[#17] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Lepszym pomysłem byłoby zrobienie wirtualnego muzeum. Zdjęcia + opisy w tydzień można już ogarnąć. Zwiedzanie za opłatą.
Raczej z tymi obostrzeniami jeszcze będą się bawić nie tylko w tym roku na to się zanosi, to wirtualne muzeum miałoby rację bytu.
1
[#18] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@amikoksu, post #17

A jakby zamknąć pobliską biedrę a w zamian otworzyć muzeum?
[#19] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@recedent, post #15

Większość tematów na tym forum kończy się w podobny sposób. Prof. Żerko nazywa to bijatyką Tutsi-Hutu.
[#20] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

A może po prostu taki interes na dłuższą metę nie ma szans na rentowność i pandemia nie ma tu wielkiego wpływu? Ile razy można oglądać tę samą kolekcję, zwłaszcza że nie wyróżnia się ona specjalnie ani swoją wielkością ani oryginalnością. Czy monetyzacja kanału YT nie wystarczy by przedsięwzięcie przynajmniej wyszło na zero?

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2021 19:40:17 przez niebuszewo
[#21] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #5

Muzeum jest zamknięte przez lockdown więc marketing nic nie pomoże. Gdyby nie restrykcje to oni sobie radzą i sami się utrzymują.
Choć Borg sobie nagrabił w środowisku amigowym to jednak warto dorzucić kilka PLNów.
[#22] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@mmarcin2741, post #18

Wy się śmiejecie, ale ja rok temu miałem mocne plany wystartowania z takim muzeum w Lublinie. Dobrze, że nie wynająłem żadnego lokalu bo bym był ~30tys PLN za same wynajęcie do tyłu przez rok + koszty prowadzenia fundacji. Najgorzej, że mam tonę komputerów w domu, które czekają żeby je w końcu zabrać do docelowego miejsca a żona nie patrzy łaskawym okiem na to wszystko.
[#23] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

A w pierwszej minucie filmu widzimy pięćsetkę oraz amikomodę.
Nie wiem, na co liczy Borg, ale jeśli autor tematu liczy na wsparcie amigowców, to się może srodze zawieść.
Prywatne muzea powinny się utrzymywać z działalności komercyjnej. Jasne, z powodu pandemii wpływów z biletów nie ma. Tylko to samo mogą powiedzieć restauracje i siłownie. Może wzorem restauracji świadczyć usługi na wynos? Wirtualna forma, YouTube etc? Promocja i reklama?
[#24] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@MarcinLP, post #23

Państwo powinno zwracać wszystkie koszty stałe przy uwzględnieniu rachunków za poprzedni rok. Mamy państwo z dykty więc część branż umiera.
1
[#25] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Kefir_Union, post #21

Zgadzam się. Na pewno warto zauważyć coś więcej niż opinia Borga na temat Amigi. Jakiś czas temu (jeszcze przed pandemią) jeden z moich kolegów z pracy, któremu nic o tym muzeum nie wspominałem, mówił że był tam ze swoimi dziećmi i bardzo dobrze się bawili. Nie wszyscy mają stare komputery w domu a możliwość takiej rozrywki dla dzieci jak i dla dorosłych (z nostalgią do starych gier i komputerów/konsol) jest tym czymś więcej. Nie musimy się zgadzać z jednym z założycieli muzeum co do tego co mówi o Amidze czy WHDLoad itd., ale warto docenić inicjatywę patrząc nieco szerzej.
Moim zdaniem to jest świetna sprawa, że muzeum powstało i jest we Wrocławiu. Jeśli się nie mylę to najbliższe w takiej lub większej skali jest najbliżej w Berlinie. Szanujmy wkład i prace mimo różnicy zdań.
[#26] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@grxmrx, post #25

Zgadzam się, że należy pomóc jak się da, bo to jednak nasza bajka i chyba wszyscy tutaj kochamy komputery. Uważam jednak że wybór Borga (który świetnie dzieli środowisko) aby zjednoczył nas to pomyłka. Tak jak ktoś napisał, on nawet nie powinien tym się zajmować.

Muzeum powinno się reklamować, nawet wydawać jakiś periodyk i przede wszystkim unikać takich debilnych borgowych przemyśleń. Wirtualnie również powinni mieć ofertę, bo ja sam chętnie bym zobaczył co tam jest. W sumie inaczej to fajna sprawa, zbieram sprzęty bo i tak lubię, raz na jakiś czas nagram filmik i fajrant.
[#27] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Ralpheeck, post #26

Pomóc chyba trzeba. Spróbuję uskutecznić jakiś przelew.
Co do Borga, to facet fajnie opowiada, ale z jakiegoś powodu nie lubi Amigi, chociaż wspominał, że był kiedyś amigowcem.
Dziwi wybiórczość, gdzie opisuje różne przystawki do C64 (niekiedy dosyć kosztowne) i mówi, że warto je kupić, z drugiej strony neguje jakikolwiek sens rozszerzania Amigi, chociaż taką A500 można w dzisiejszych czasach doposażyć w cuda za niewielkie pieniądze. W każdym razie mniejsze niż Ultimate II dla C64.
[#28] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Cegiełkę kupiłem tydzień temu. Dostałem bilety dla całej rodzinki gdy nadejdą lepsze czasy. Borg to spoko gość i oby więcej takich ludzi.
[#29] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #5

Ja tylko przypominam, że w odróżnieniu od np kościołów, muzea są od dłuższego czasu nieczynne. Przecież oni sobie wcześniej świetnie radzili i ich działalność była skierowana w dużej mierze do osób, które z retro komputerami nie mają zbyt dużo wspólnego. Dlatego trochę nie rozumiem twojego komentarza, bo jest delikatnie mówiąc oderwany od rzeczywistości ;)
[#30] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

PayPal by się przydał.OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem